Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFNATO cu securisti
2002-04-22
2
Fi-va sa intram in NATO cu securistii din dotare?
Cu acei profesionisti (bine antrenati de Ceausescu in lupta contra imperialismului) de care nu s-a putut dispensa nici un regim politic vreme de 13 ani si care s-au dovedit, pana in prezent, cei mai iscusiti capitalisti, agonisind peste noapte averi naucitoare?
Nu stim.

La noi, informatia este atat de "clasificata", incat nu-ti ramane decat sa pleci urechea la zvonuri si sa combini, dupa cum te taie capul, mesajele sibilinice venite dinspre cele doua palate. Analistii politici spun, in general, ceea ce deja au mai spus, politicienii opozitiei se afla tot in cautarea unei identitati pierdute cu ocazia ultimelor alegeri, televiziunile, mai toate aservite, calca pe varfuri, presa scrisa relateaza sincopat. Nici CNSAS nu s-a ostenit sa ofere mai mult, macar schema Securitatii explicitata, desi publicarea unei asemenea lucrari a fost anuntata inca de anul trecut.

Cum lumea nu mai e aceeasi dupa atentatele din 11 septembrie, se pare ca, intr-adevar, ea s-a schimbat si pentru ofiterii de securitate din Romania: preocupati de chestiunea terorismului si, in acest sens, interesati sa intareasca flancul sud al NATO, americanii nu se vor mai impiedica in "detaliul" ca vechi slujbasi ai Securitatii ceausisto-antiimperialiste sunt inca prezenti pe scena publica din Romania, in posturi importante din preajma oficialitatilor romane. Se vehiculeaza ideea ca NATO, dupa ce a indicat Bucurestiului sa-si faca singur curatenie in serviciile secrete, daca va decide sa accepte Romania, isi va "clasifica" la randu-i informatiile in asa fel, incat domni ca Ristea Priboi, de pilda, sa nu aiba parte decat de seminarii plicticoase, urmate de cumparaturi in magazinele cate unui oras european.

Multi naivi, intre care ma recunosc, au sperat insa ca pregatirea pentru examenul Praga sa includa eliminarea pentru totdeauna a acestor mult prea vestiti tehnicieni, 15% in SRI, dupa declaratiile directorului Radu Timofte, si 20% in SIE, dupa seful serviciului, Gheorghe Fulga. (Despre compozitia celorlalte servicii secrete nu s-au dat publicitatii procente linistitoare.) La reuniunea de saptamana trecuta a sefilor de servicii secrete din unele tari NATO si din tari candidate, Willem Matser, consilier al secretarului general NATO, a declarat ca din serviciile secrete romanesti ar trebui indepartate doar cadrele fostei Securitati care au facut politie politica (ramasi tot nestiuti, in umbra deasa a dosarelor administrate inca de SRI, contrar legii).

O stire mica, strecurata recent in coloanele ziarelor, relata ca la Sofia, generalul Atanas Semerdjiev, fost ministru de Interne, si generalul Nanka Serkedjieva, fost sef al Serviciului de arhiva, au fost condamnati la inchisoare de Curtea Suprema de Justitie pentru distrugerea a 144.000 de dosare, dupa inlaturarea lui Todor Jivkov. Ordinul de distrugere fusese semnat de viceministrul de Interne care s-a sinucis in 1992.

De reamintit ca si Bulgaria si-a depus candidatura pentru aderarea la NATO.

TAGS :
Warning: mysql_fetch_object(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/rev22/public_html/system/functions/query_function.php on line 24
Comentarii
Alfred Hicicoc Snitzel 2016-03-28
O decizie justa, poate putin prea blanda.
Salut aceasta sentinta alaturi de Dl Bill si domnisoara Monica.
Laurentiu Filipescu 2016-03-29
Pe ce va bazati domnule Snitzel ? Banuiesc ca doar pe domnul Bill si pe domnisoara Monica.
Ati auzit de asasinatele miilor de nevinovati din Europa si America comise de jihadisti?
Dar de cele din Africa si Orientul Apropiat ? Va plac atentalele live ?
Total 2 comments.
Recomandari
38690
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22