Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFReferendumul și barierele imaginare
2018-10-09
7
Referendumul proaspăt încheiat a fost o încercare de vot de blam și pentru educația occidentală, un sistem care încearcă să creeze tineri liberi, informați, curioși, lucizi, respectuoși în raport cu ceilalți, empatici.

 

După maratonul consultativ– veritabil dispozitiv de risipă și acțiune agresivă de intoleranță socio-politică –, nu pot să nu mă gândesc la Sparta, orașul–cetate grec în care democrația locală deviase de la modelul atenian. Isegoria - dreptul egal al fiecărui cetățean de a lua cuvântul spre a se pronunța în treburile publice -, coloana vertebrală a regimului politic participativ-direct, fusese restrâns într-atât încât cetățeanul spartan nu avea voie să critice nici măcar proiectele de lege. Cei ce propuneau legi în Adunarea demosului trebuia să poarte un ștreang în jurul gâtului. Dacă legile nu erau votate, inițiatorii erau spânzurați.

 

Adam Michnik, istoric-eseist și jurnalist polonez, vorbește într-un interviu recent apărut în numărul din septembrie al cunoscutei reviste franceze lunare Philosophie despre faptul că în Polonia nu mai există politică, ci doar operațiuni speciale. Referendumul nostru se încadrează perfect în această descriere, un fel de efect direct și vizibil al încercărilor de putinizare a României. Căci vântul cu „tradiționala“ bate dinspre Est.

 

Referendumul proaspăt încheiat a fost o încercare de vot de blam și pentru educația occidentală, un sistem care încearcă să creeze tineri liberi, informați, curioși, lucizi, respectuoși în raport cu ceilalți, empatici. S-a spus că Occidentul, mult prea permisiv și prea indulgent cu slăbiciunile private ale individului (sex, drog etc.), n-ar trebui să mai servească drept model românului cetățean, căci cel/cea care face ce vrea la el acasă va face ce vrea și în stradă. Și e periculos pentru stat!

 

Boko Haram trebuie să vă sune cunoscut. Grupul terorist și-a făcut adepți propunând o ideologie contra educației. Boko vine de la cuvântul în limba engleză book – carte, iar Haram înseamnă în arabă ilegal. Book desemnează de secole educația occidentală, impusă de colonii britanici odată cu alfabetului latin și interzicerea scrierii arabe în teritoriile supuse din Orient.

 

„În domeniul educației și învățământului, provocarea nu e de a adapta tinerii la lumea de azi, ci de a-i pregăti pentru cea de mâine“, declara Luc Ferry, fost ministru francez al Educației Naționale. Din anii ’60, Occidentul propune tinerilor programe sub umbrela unui interesant și curajos be yourself! Fii tu însuți: fii unic, special, fii cineva etc.

 

În sistemul societății românești, be yourself e un slogan de suprafață, atrofiat, amputat. Iar peste toate, întregul an 2018 atârnă ca o piatră grea de moară: fiecare individ e încurajat, forțat, condus să fie român înainte de toate. Fii tu însuți în interiorul entității de român. Doar că, în viziunea obtuză a conducătorilor (politici, religioși, militari etc.), identitatea românească vine cu tradiții și tradiționale – Doamne ferește să calci puțin în afara lor.

 

Însă, azi, a fi român e diferit de ceea ce însemna a fi român în urmă cu 30 sau 50 de ani. Iar educația și învățământul n-ar trebui să exacerbeze și singularizeze acest aspect într-atât încât să nu mai fie loc de nimic altceva: de exemplu, ore de educație sexuală, ore de istoria artei, ore de critică și dezbatere socio-politică, ore de istoria științei sau de istorie a religiilor (și nu ore de religie!). E nedrept față de noua generație de români să nu fie informați cu privire la noile idei care preocupă umanitatea, noile proiecte științifice în care se investesc miliarde. Ce va înțelege lumea românească când proiecte finanțate de Google (gen Singularity University) vor reuși să producă conexiuni neuronale plecând de la o bază nonbiologică (adică nu carbon, ci silicon)?

 

Suntem în urmă? Da... suntem. Dar suntem mai degrabă ținuți în urmă. Absenteismul este o mică victorie, dar cel mai bine ar fi fost o prezență masivă la vot și un scor zdrobitor împotriva ideii de familie tradițională și tot harnașamentul legal, moral, etic și religios cu care defilează. În societățile cu adevărat democratice, educația își propune să faciliteze accesul la spiritul critic și la autonomia morală pentru întreaga națiune. Căci, fără o cultură bogată, participarea la viața publică devine improbabilă. Iar românii nu au participat. Un fel de facă-se voia Sa!

 

Democrația românească e obosită. Dar ce-ar fi dacă n-am mai avea o democrație românească, ci doar democrație? N-am mai avea legi românești, ci doar legi. Adică texte coerente, drepte, morale, etice, moderne, europene – care să n-aibă nevoie de granița românească pentru a fi numite legi. Când mă gândesc la multele legi absurde, plate și neclare, care sufocă sistemul legal românesc, îmi imaginez morți vii care ies din Parlamentul României și umblă printre noi. Acești zombi se opresc însă la granițele României, pentru că numai aici pot exista. Aș vrea oameni politici care să poată face salturi precum Manuel Valls – cineva care să poată face politică la cel mai înalt nivel în două țări diferite; cineva a cărui carte de vizită dintr-o țară să inspire încredere și să poată oferi soluții într-o alta.

 

Anii în care România a fost ruptă de Occident, de fluxul de informații (sociale, politice, economice, culturale, științifice) par irecuperabili. Tradițional, modernizarea României s-a făcut de la vârf în jos. După decembrie ’89 am așteptat tot de la o minoritate pusă în vârf să ne aducă în anii ’90 ai Occidentului. N-au făcut-o. N-au știut? N-au vrut? 30 de ani mai târziu, avem însă cetățeni mai bine instruiți (instruire obținută prin efort individual!) decât așa-zisul vârf. E timpul ca societatea românească în totalitate (sau majoritate) să impună noul cadrul societal, acordat la lumea din care vrem să facem parte. Iar dacă valorile europene de libertate, egalitate, umanitate nu sunt (și) ale noastre, atunci hai și noi cu ROEXIT!

 

Aș dori ca autori precum Grisélidis Réal să fie traduși în limba română. Aș vrea să văd editura care își va asuma publicarea unei cărți scrise de o prostituată în care vorbește despre rolul celei mai vechi meserii din lume în societatea de azi. Sau Vittoria Facchini, care scrie o carte pentru copii în care o fetiță explică – de la înălțimea vârstei de câțiva anișori – că ei nu-i plac băieții. O societate modernă nu se construiește cu omisiuni. O societate modernă nu poate exista fără cărți și dezbateri.

 

În ultimii ani, școlile românești din învățământul preuniversitar, în special cele din domeniul privat, pun accentual pe metoda Montessori, o pedagogie veche de peste 100 de ani (din 1907). Dar există atâtea alte metode alternative care merită măcar studiate: metoda École 42 (din 2013), metoda Khan Academy (din 2006), metoda La Garanderie (din 1980), metoda deșcolarizării (din 1971), pedagogia Tolstoi (din 1859 până în 1910), metoda Decroly (din 1938), metoda Russell (din 1927 până în 1945), Școala Democratică (începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, inspirată de filosoful american John Dewey), metoda Steiner (din 1919), metoda Freinet (din 1935), metoda Frobel (din 1840), metoda Neill (din 1921), metoda Reggion (din 1963) – ca să le citez doar pe cele amintite într-un număr special, dedicat educației, de o revistă lunară franceză deja citată (Philosophie).

 

România, dacă nu e capabilă să pregătească noua generație de cetățeni români, ridicând o societate românească în parametrii (economici, sociali, politici etc.) europeni corecți, ar trebui să pregătească cetățeni europeni. Punct. Idealul social european este societatea eterogenă multiculturală. Românii au dreptul să facă parte din ea, să fie bine pregătiți pentru a lucra oriunde în Europa, dar nu pe un salariu minim.

 

România, prin reprezentanții săi politici, ridică frontiere conceptuale, acum, că nu mai există frontiera națională. Aceste bariere între noi și voi, între adevărații români și vânzătorii de țară, între cei care au rămas și cei care au plecat, între tineri și pensionari, între familie și libertini, între heterosexuali și LGBTQ, între... între... Sistemul politic românesc falimentar își revendică existența prin prisma acestor bariere pe care le „apără“, forțându-le în poziții deschis sau închis, pretextând interesul național sau securitatea națională.

 

România este o pesimocrație: pesimiști care ne amenință cu sfârșitul lumii, cu se poate mai rău. Oameni care te opresc să faci ceva pentru că nu merită și oricum nu vei schimba nimic. Tineri blazați al căror țel în viață sunt bunuri materiale (o mașină puternică). Bătrâni care nu mai trec pragurile spitalelor pentru că vor fi asasinați. Câți se întreabă dacă ceea ce fac aduce ceva pozitiv României în care trăiesc? Și dacă ai o slujbă în care poți face bine, când ai încetat să-l mai faci?

 

Constituția României vorbește de existența a trei puteri în stat: cea legislativă, cea executivă și cea judecătorescă. Referendumul recent încheiat însă anunță apariția și intrarea în drepturi a unei a patra puteri: puterea religioasă (ortodoxă). Dacă tot vrem să reformăm ceva, poate ar fi cazul să pledăm pentru un stat laic - o separație absolută între stat și religie: fără cruci și alte însemne religioase în localurile statului (centrale sau locale); fără sobor de preoți la evenimentele în care statul și reprezentanții statului sunt prezenți.

 

Prea mult timp am crezut cu obstinație în filosofia „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc“. Devine din ce în ce mai evident că, dacă va fi religios, secolul XXI va fi și ultimul al istoriei. Secolul XXI trebuie să fie social, umanist, integrator, comunitar și mai ales tolerant. O nouă Renaștere.

TAGS : referendum occident intoleranta Adam Michnik familia traditionala Boko Haram educatie
Comentarii
florin georgescu 2018-10-11
Doamna Ioana Moldovan, CHAPEAU! Este suficient ca acest ARTICOL (f.f.f. bun) sa fie citit/inteles/adoptat de ELITE.
Mario Georgescu 2018-10-09
Pentru cine este acest articol? Câti din cei care îl vor citi, vor pricepe despre ce este vorba?
altVasile 2018-10-09
”Secolul XXI trebuie să fie social, umanist, integrator, comunitar și mai ales tolerant. O nouă Renaștere.” Da, mai ales tolerant!!!

3 ciumi au lovit omenirea în ultimii 100 de ani! Toate aceste ciume au avut un lucru în comun. Ce anume? Toate și-au propus să creeze un OM NOU:

- ciuma comunistă - omul nou îl creezi dacă îi distrugi omului credința în Dumnezeu, dacă îl lipsești de proprietatea privată și-i distrugi familia (cum? prin promovarea depravării morale!). Roadele: zeci de miloane de morți;

- ciuma nazistă - omul nou, rasa superioră compusă din arieni pursânge, îl creezi pe baza doctrinei darwiniene: supravețuiește cel cu pumnul cel mai tare. Roadele: al doilea război mondial, orori de nedescris și zeci de miloane de morți;

- ciuma progresistă - omul nou îl creezi prin depravare sexuală totală și prin negarea oricărui rol pe care Dumnezeu ar putea să-L aibe în societate. Câte victime va genera și această ciumă? Doar Dumnezeu știe!

Lumea a supravațuit primelor două ciume (acum se uită cu oroare la crimele comunismului și ale nazismului). Va supravețui însă ea oare și ciumei progresiste? Iarăși doar Dumnezeu știe!

Uite însă ce ne spune profeția biblică:

”1 SĂ ŞTII CĂ ÎN ZILELE DIN URMĂ VOR FI VREMURI GRELE.
2 Căci oamenii vor fi iubitori de sine, iubitori de bani, lăudăroşi, trufaşi, hulitori, neascultători de părinţi, nemulţumitori, fără evlavie,
3 fără dragoste firească, neînduplecaţi, clevetitori, neînfrânaţi, neîmblânziţi, neiubitori de bine,
4 vânzători, obraznici, îngâmfaţi; IUBITORI MAI MULT DE PLĂCERI DECÂT IUBITORI DE DUMNEZEU,
5 având doar o formă de evlavie, dar tăgăduindu-i puterea. DEPĂRTEAZĂ-TE DE OAMENII ACEŞTIA.” 2 Timotei 3:1-5
Anonim 2018-10-10
Măi altVasile, cine te obligă să nu pui în aplicare „profeția biblică”. „DEPĂRTEAZĂ-TE DE OAMENII” progresiști. Leapădă-te de tot ce a creeat progresul, de tehnologiile avansate, de internet, telefonie mobilă, mijloace de transport etc. Remarc că ai renunțat la cititul cărților și citești numai BIBLIA. Probabil dacă mai citești și altceva în afara Bibliei, o faci numai pentru a le răstălmăci convenabil, și nu pentru a-ți crește înțelepciunea. Apropo, „ZILELE DIN URMĂ” se referă la zilele dinaintea sfârșitului lumii, ori la zilele dinaintea prezentului? În citatul biblic este descrisă firea umană, fire umană care nu s-a schimbat în mii de ani, chiar crezi că se va schimba acum? Retrage-te într-un pustiu, sau într-o peșteră, căci fără progresul științei nu poți ajunge pe o planetă nelocuită.
julius001 2018-10-09
1."România, dacă nu e capabilă să pregătească noua generație de cetățeni români, ridicând o societate românească în parametrii (economici, sociali, politici etc.) europeni corecți, ar trebui să pregătească cetățeni europeni. Punct"

...afirmatia chiar are haz!...va sa zica cetateanul european pare o categorie mai usor de pregatit decat cetateanul roman. Daca statul da gres in ridicarea societatii romanesti sa puna umarul s-o construiasca pe aia europeana...cine n-are paine sa manance cozonac!

2. "Idealul social european este societatea eterogenă multiculturală"..

..intai sa vedem ce face doamna Merkel cu milionul de refugiati... nu pare bucuroasa...pare ca vrea sa-i imparta. Acum cativa ani Cameron si Merkel intr-un glas denuntau falimentul societatii multiculturale...asa cum merge europa acum, nu pare sa moara de dragul multiculturalismului..

3. "Românii au dreptul să facă parte din ea, să fie bine pregătiți pentru a lucra oriunde în Europa, dar nu pe un salariu minim"..

..frumos!..avem pretentii!...pana acum am produs soferi si badante...astia sunt cei bine pregatiti pentru a lucra oriunde in EU...cat despre salariul minim avem de ales....daca nu ne place cat ni se ofera putem veni acasa pe ajutorul social!...

4. "..Aș vrea să văd editura care își va asuma publicarea unei cărți scrise de o prostituată în care vorbește despre rolul celei mai vechi meserii din lume în societatea de azi"...

...chiar asa...s-a schimbat cumva rolul celei mai vechi meserii din lume!?...are "societate" alte solicitari de la prostituate fata de vremurile trecute?!..sunt noutati si in domeniul asta?..

5. "Sau Vittoria Facchini, care scrie o carte pentru copii în care o fetiță explică – de la înălțimea vârstei de câțiva anișori – că ei nu-i plac băieții. O societate modernă nu se construiește cu omisiuni."

...ma intreb daca autoarea are simtul proportiei....spre exemplu, in RO sunt circa 250000 de copii lasati in grija bunicilor sau a rudelor de parintii plecati la munca in strainatate despre care nu scrie nimeni nimic...iar omisiunea majora, in viziunea autoarei, este o dezbatere nationala dedicata fetitei careia nu-i plac baietii, despre care scrie vittoria facchini !...bravos natiune....

6. "...30 de ani mai târziu, avem însă cetățeni mai bine instruiți (instruire obținută prin efort individual!) decât așa-zisul vârf"...

..dar asa zisul varf este ales in mod democratic de cetatenii mai bine instruiti, cum ne anunta autoarea, prin efort individual, vreme de 30 de ani....clasa politica noi o alegem...noi ii punem acolo sus!..si, cu toata rusinea, trebuie sa recunosc ca alexandru barladeanu era cel putin cu o clasa peste nivelul intelectual al guvernantilor actuali...poate, totusi, e ceva in neregula si cu instructia individuala din moment ce mergem din rau in mai rau...

..cred ca singurul lucru pozitiv din acest articol este nota generala...idei din mainstream, plimbate lejer prin cap si expuse cu un amestec de candoare, inocenta nerusinata, lipsa de masura si insertie in realitate...
florin georgescu 2018-10-10
Deh, atita poti intelege, atita scrii...
mike 2018-10-09
Lipsa tolerantei naste monstri. Monstri precum Hitler, Stalin, Kim, Ceausescu, samd. Monstri care au construit lagare pentru a ucide categorii de oameni considerati inferiori sau "dusmani" ai poporului. Asta vrem sa facem cu homosexualii, cu batranii bolnavi, cu cei din diaspora, sa-i condamnam in numele unor doctrine utopice? In acest moment politicienii romani sunt paraleli cu lumea occidentala si cu democratia autentica. Aici sunt inclusi si liberalii lui Orban (PNL). Scena politica ar trebui curata de astfel de oameni, in caz contrar nu ne vom putea adapta niciodata la valorile europene.
Biserica...impune doar limite si atat. Biserica nu-ti permite o adevarate dezvoltare spirituala si nu-ti lasa libertatea de a alege.
Total 7 comments.
Recomandari
2477
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22