Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFIohannis, obligat să iasă din cușca în care l-a închis Dragnea
2018-07-10
13
Imaginea pe care Dragnea dorește să i-o creeze lui Iohannis este aceea a unui câine bine înlănțuit care se ascunde în fundul cuștii, de unde latră spart vorbe goale despre anticorupție și stat de drept. De aceea, Iohannis este obligat acum, când este încolțit, să iasă la luptă și să contraatace.

Anunțul făcut ieri de Dragnea că tema suspendării rămâne „deschisă” și că, prin urmare, semnarea decretului de revocare a doamnei Kovesi nu îl salvează pe președinte era previzibilă din punctul de vedere al războiului declanșat de Dragnea și de PSD împotriva ordinii democratice și de drept din România și era previzibilă în logica oricărui război.

 

Atunci când câștigi o bătălie majoră mai ales fără să întâmpini vreo rezistență semnificativă din partea adversarului, nu are nici o noimă să te retragi și să devii nobil și magnanim. Mergi înainte până la victoria finală eventual umilindu-ți inamicul, reamintindu-i că nu a câștigat nimic prin această retragere și că nu a făcut decât să amâne inevitabilul. Pe scurt, Dragnea l-a anunțat pe Iohannis că s-a umilit degeaba și, că ori cu decret ori fără, va veni după el până îl va zdrobi.

 

Revocarea lui Kovesi nu-i rezolvă lui Dragnea problemele Penale

 

După ce CCR a anunțat că nu va discuta decât în septembrie modificările aduse condurilor penal și de procedură (cu raportor Livia Stanciu), situația lui Dragnea rămâne incertă. Dacă se reia procesul prin care au trecut legile justiției, cu atacuri la CCR din partea opoziției, a președintelui, retrimiteri la parlament, modificări, sesizări ulterioare ale CCR pe alte aspecte după modificări etc, există șanse bune ca pe Dragnea să îl apuce 2019 fără o soluție la problemele lui și cu sabia condamnării deasupra capului. De aceea preferă să fie el cel care ține în mână sabia suspendării pe care o agită în fața statului paralel și a „protocoalelor DNA” cum făcut-o din nou luni.

 

Pentru el cea mai bună soluție la problemele penale actuale sau viitoare (Teldrum, Belina) era tot ordonanța de urgență și suspendarea. Dacă la ordonanță a fost nevoit să renunțe deocamdată, suspendarea rămâne în continuare pe masă, pentru că, fără Iohannis împușcă mai mulți iepuri: distruge de facto, DNA și anticorupția, își subordonează SRI și trece Codurile spre gloria eternă a infractorilor și criminalilor de pretutindeni. Prin comparație cu costurile politice ale unei suspendări, beneficiile pentru el și pletora de mafioți politici sau nepolitici pe care îi patronează sunt incomparabil mai mari, deci are toate motivele să o pună în aplicare. Dacă, în plus, îl face pe Iohannis să pară un laș care a cedat complet inutil și impotent și a citit la televizor fatwa de condamnare înainte de a fi decapitat în direct la televizor, e bonus.

 

Precedentul 9/11 sau de ce Iohannis trebuie să atace

 

Una din lecțiile pe care Al Qaeda și Osama bin Laden au crezut că le-au învățat după atacurile asupra ambasadelor americane din Kenya și Tanzania și asupra USS Cole a fost că americanii sunt prea lași și prea leneși ca să riposteze și această convingere le-a alimentat îndrăzneala să plănuiască și să ducă la îndeplinire „atacul cel mare” de la 11 septembrie 2001. Americanii erau descriși de propaganda islamistă ca niște „câini fricoși” care latră dar nu mușcă niciodată. Dacă americanii ar fi ripostat masiv și la timp, 9/11 nu s-ar fi produs. Acum, imaginea pe care Dragnea dorește să i-o creeze lui Iohannis este aceea a unui câine bine înlănțuit care se ascunde în fundul cuștii, de unde latră spart vorbe goale despre anticorupție și stat de drept. Cu un asemenea ascendent, Dragnea se simte suficient de puternic să declanșeze marele atac care să pună la pământ stâlpii instituțiilor democratice și domniei legii: separația puterilor în stat, Justiția, instituțiile independente, drepturile individuale.

 

De aceea, Iohannis este obligat acum, când este încolțit, să iasă la luptă și să contraatace. Paradoxal, dar prin revocare a scăpat de o mare vulnerabilitate. Niciunul dintre prietenii României din Occident nu ar fi acceptat ca decizia CCR să nu fie pusă în aplicare. Ar fi căzut cu toții de acord că este vorba într-adevăr de o decizie odioasă, dar nimeni nu ar fi mers până acolo încât să susțină deschis încălcarea acesteia. Pur și simplu ar fi considerat că pericolele unui asemenea precedent ar fi fost mai mari decât asumarea unei poziții juste și îndreptățite de însăși Legea Fundamentală, dar care sfida decis decizia Curții. Liderii din democrații foarte vechi cum este cea americană știu că deciziile Curții Supreme sunt de multe ori inepte, alteori nedrepte și uneori anticonstituționale dar mai știu și că structura Curții se mai schimbă și că deciziile din trecut sunt de destul de multe ori revizuite. O întreagă jurisprudență a fost anulată pentru a face loc drepturilor civile ale minorității de culoare. Bune sau rele, deciziile Curții au fost însă întotdeauna respectate.

 

Acum, o dată scăpat de acest cartof fierbinte, Iohannis trebuie să întoarcă masa: să organizeze un referendum. Întrebările referendumului vor trebui formulate în termeni atât de lipsiți de echivoc încât să nu lase nici o urmă de îndoială, nici măcar pentru această CCR, că prin neasumarea sa și refuzul de a legifera, Parlamentul încalcă grav Constituția. Precedentul „300 de parlamentari” trebuie evitat iar CCR trebuie constrânsă să accepte prin forța formulării și a rezultatului, că nepunerea sa în aplicare ar duce Parlamentul într-o situație clară de neconstituționalitate.

 

Pasul al doilea trebuie să fie un atac la însăși constituționalitatea funcționării CCR. Președintele trebuie să forțeze schimbarea judecătorului „în plus” Petre Lăzăroiu, care în acest moment este un impostor,: funcționează ca judecător CCR fără să aibă dreptul. Iohannis trebuie să îi desemneze un succesor foarte rapid.

 

Al treilea pas trebuie să fie revocarea lui Dăncilă dacă judecătorii acceptă să judece cazul de mare trădare. Oricât ar amenința Dragnea cu apocalipsa. Apocalipsa vine oricum peste Justiție dacă Dragnea este lăsat  în fruntea statului așa că amenințările lui n-au nici o valoare. Se poate argumenta că nu este deloc o soluție ideală ca problemele politice să fie rezolvate prin intermendiul justiției penale, dar aceasta este o dezbatere morală și, eventual, de revizuire constituțională. Așa cu stau lucrurile acum din punct de vedere legal și constituțional, de îndată ce o curte acceptă să judece cazul, Iohannis are tot dreptul să o revoce pe Dăncilă și nu trebuie să ezite.

 

România stă pe marginea prăpastiei la fundul căreia o așteaptă o autocrație brutală reprezentată de o oligarhie infracțională. Dacă Iohannis nu iese din cușca în care l-a închis Dragnea va rămâne în istorie ca liderul care a închinat țara și legile ei unei „tagme de jefuitori”.

TAGS : iohannis dragnea kovesi revocare cod penal justitie tudorel toader
Comentarii
radu 2018-07-11
problema nu mai e statul de drept care oricum nu mai exista, ci daca personajul mai emana incredere. cred ca nu, o data ce lupul a mincat oita, crezi mai vin asa pe rind celelalte? noi am facut-o ca imbecilii, de zeci de ori...pina...nu mai mergem, oricum vine lupul dupa noi..urmeaza daca nu stiati o lege ptr acordarea unor foloase necuvenite presedintelui, pensie triplata, o noua vila in primaverii, niste banuti asa ptr un institut de fizica a cum sa te transformi in penibil.
Ceausist de Dreapta 2018-07-10
Mda.. asta cu revocarea sefei DNA a fost dupa parerea mea LINIA ROSIE. Sa nu ne amagim: PSDragnea a castigat in acest moment razboiul cu "statul paralel". Romanii nu mai au in acest moment decat o singura optiune: sa iasa in strada pana la caderea guvernului PSDragnea, similar cu daramarea guvernului Ponta in 2015. Eu am zis ca mai dau un singur vot pentru PNL, anul viitor la euro-parlamentare, pentru ca Romania va prelua in curand presedintia UE, dar mai departe nu mai votez cu nimeni. In urma deciziei pe care a luat-o cu revocarea lui Kovesi, cedand nepermis la presiunile guvernului Dragnea, Iohannis a devenit un presedinte de un singur mandat.
MIHAI 2 2018-07-11
Da iesi , bre , in strada si stai acolo fix pana cade Guvernul pese ....ooooops ....ce gluma misto...
GUVERNUL PSDRAGNEA ...asta e caterinca dinaia care ii place lui Oreste - dar
daca nu o completezi cu celalat banc evazionist fiscal
...cel cu INDRAZNESTE SA CREZI ...lumea va fi mult mai trista, Deinis Riffai
isi va diminua din frumusete, iar Cosmin Gusa
isi va lua deshtul de la tampla pentru a nu mai semana cu Liiceanu.

Perspectivele sunt destul de fleoscaite si pentru ca
la ultima iesire tumultoasa in starda
au fost 200 de revoltati si ca acum cei 200 s-au scindat in
PATRU FACTIUNI
1) cei care inca il mai respecta pe Johannis
2) Cei care si-au mutat deja presul ritualic pentru a se inchina spre noua Mecca , zisa si Ciolos
3) Cei pe care evenimentul // De-Ne-A - Orfan de Mama Sa ! // i-a lasat muti - a se observa
linistea sfasietoare - inclusiv de la 22 - a oamenilor destepti care nu se simteau prea bine
nici cu Johannis, dar pe care perspectiva de a-l canta pe cenusiul Ciolos ii termina
pur si simplu
si a patra factiune - zisa si FOAMEA - reprezentat doar de Malin Bot .

Toti acestia ar iesi acum sa protesteze mai degraba unii contra celorlalti.

Este o situatie pe care nu cred ca o poate rezolva nici macar
inerentul eseu plangacios si mobilizator al domnuluii Liiceanu
care va aprea dintr-un moment in altul pentru a lansa textul
ca gazele salvate de americani au fost deja ascunse de Dragnea
pe Insula Belina, intr-o baza KGB acoperita cu stuf....
...un act de tradare evident , dar pe care nu mai are cine
sa-l cerceteze OLEACA macar IN REM
Darie 2018-07-10
Odată cu mazilirea lui Kovesi s-a terminat cu multe. Da, s-a terminat și cu Iohannis. Încet-încet, adevărata față a isbergului va ieși la iveală și se va dovedi că în România n-are nimeni nevoie de justiție. Cine poate opri răsucirea unui isberg și arătarea lui întreagă? S-ar putea ca Dragnea să fie Președinte în zilele acelea. Pare imposibil? Păi, părea posiblă distrugerea DNA acum un an? „Pas-cu-pas”, da. Iohannis e nul la ora asta. Ne-am amăgi singuri dacă am crede altceva. De fapt, ne amăgim singuri de când a venit PSD să-și ia țara înapoi. Și el și-a luat-o în timp ce noi ne amăgeam că nu se va întâmpla. Subestimăm mult PSD. De ce? Pentru că e mai comod așa. La ora asta România nu mai are justiție și cine ar spune altceva pur și simplu ar minți. România e în derapaj, iar viteza crește de la o lună la alta. Sigur, nu vom fi scoși din NATO, așa cum nici Turcia nu a fost scoasă, dar în mod sigur vom fi priviți cu alți ochi, așa cum și Turcia este privită cu alți ochi. Să se întoarcă anii '80 nu mai e posibil, dar anii '90 se vor întoarce în mod sigur. România aleargă în viteză spre democrațiile de tipul Americii de Sud. Câțiva șmecheri intangibili vor avea țara pe mână, iar alegerile vor fi de fațadă și oricum inutile. Există totuși o șansă ascunsă. Vom vedea.
cetateanliber 2018-07-10
Nu va face nimic din toate acestea ca nu-l lasa nevasta!
dezamagire 2018-07-10
Iohannis e unul de al. Doar pretinde ca e altfel. USL is back.
Mihail 2018-07-10
Uneori Iohanis lasa impresia ca este sub papucul nevestei pe care nu o duce mintea decat sa-si arate picioarele. Greu de crezut ca va face ceea ce trebuie.
Cosmin 2018-07-10
Din pacate, n-am mari asteptari de la "premierul Grivco"...
catalin 2018-07-10
Nici eu. Prin gestul facut (nu de a semna, asta e discutabil, desi putea sa ne arate ca lupta - vezi articolul celor 5 "gloante" pe care le putea folosi). Prin gestul de a nu prezenta singur stirea. Si nu are nimic de face cu "asocierea imaginii sale cu stire proasta". Are de a face cu aroganta jupanului polician in fata "statului paralel" - sa fiu bine inteles, lumea justitiei este o lume paralela pentru lumea politicienilor.

Cum sa nu raspunda un functionar la comenzile presedintelui politic? Ce conteaza daca a avut sau nu dreptate? Urat gest tov. USL-ist Iohannis. (am in minte episodul paltonului - l-am ignorat atunci ca simbol al arogantei lui Iohannis. Acum il inteleg).
Ion Amazon 2018-07-10
E posibil să urmeze o perversa de pe Tg. Ocna din partea președintelui, in cel mai fericit caz. Nu putea să aplice Constituția, suspendand-o pe Dancila, daca se ivește prilejul, fara a fi rezolvat in prealabil aberația CCR in cazul Kovesi.
Cat despre independenta justitiei, fuse și se duse.Condamnatul Dragnea ii poate retrage oricând sprijinul politic lui Dancila daca nu respecta programul de guvernare, daca nu îl remaniază pe tuDorel, care nu o înlocuiește pe Kovesi sau oricare procuror integru care se da la elite. Deci condamnatul poate schimba orice procuror, pt că poate. CSM, cu ale lor avize consultative nici nu contează, la fel că în speță de ieri. Trăim deja într-o utopie, distopie, ce naiba o mai fi și asta?
emil 2018-07-10
Iohannis a afganizat Romania. Dragnea are mare dreptate Un las lipsit de demnitate si curaj ce isi tradeaza patria lovind pe la spate, tradator ramane pentru todeauna si toata lumea, buna sau rea. Mai si minte ca datorita doamnei Kovesi nu s-au construit scoli si autostrazi...in realitate ii incurca vacanta la Miami.
MIHAI 2 2018-07-10
Uneori, foarte rar, sunt surprins sa constat
ca exista si cetateni romani care nu sunt licentiati in DREPT.

Alaturi de INTERNET - singurul lucru care s-a dezvoltat si inflorit
in Romania gratie initiativei private a unor eroi - multi la numar - printre care as aminti
pe regretatul Iorgovan si pe surprinzator de via Stanoiu
- este RETEAUA FACULTATILOR DE DREPT.

Este un fenomen care explica PASIUNEA cu care romanii se implica in
disputele pe teme constitutionale .
Explica de asemenea faptul ca toate animatoarele botoxate
de la emisiunile tv de divertisment declara - intre lansarea
colectiei vestimentare proprii,
lansarea unui album muzical ,
intre o fuga din domiciliul conjugal de langa fotbalistul legitim ori
participarea la un concurs de supravietuire unde si-a intacat Dracu copii -
declara zic ca se pregatesc sa devina avocate.

Ei bine respect profund optiunea celor 10 - 12 cetateni ai Romaniei care
au rezistat ispitei de a intra pe taramul Dreptului.

Salut deci si orice formulare care denota ingenuitatea si profunda necunoastere a
mecanismelor juridice schioape ale Romaniei aseszonata urechist cu
clisee din filme politiste americane.

Este cazul asertiunii
”de îndată ce o curte acceptă să judece cazul, Iohannis are tot dreptul să o revoce pe Dăncilă ”

Un Andrei 2018-07-12
Platim in continuare pretul scump al neangajarii politice. Sunt multi oameni foarte inteligenti care se rezuma la a comenta. Articolul este excelent, idelie foarte pertinente - cu as putea rezuma mai succint situatia in care se afla presedintele. Multa lume intelege realmente ce trebuie facut si care sunt marile hibe si capcane in care a picat unul sau altul. In final insa iese un mare fas (sau "fis" depinde cum va place sa cititi).

Am participat la cateva din marile intalniri sau "mitinguri" din Piata Victoriei. Nici o voce care sa explime ceva decat vagi lozinci care sunt repetate cel mult doua minute de o parte a pietei. Nu stiu ce mi-a lipsit sa ma duc la megafon. NU SE POATE AJUNGE NICAIERI fara ca un numar de voci deja recogoniscibile (personaje cunoscute) sa urce pe platforma cu discursuri energizante si pregatite. Mitingul lui Dragnea, asa patetic cum a fost, a avut toate elementele - acel crescendo necesar, asa bashit si fara de continut. Fara cativa oameni politici sau activisti deja cat de cat cunoscuti puteti scrie articole ca asta la infinit, este strict pentru cei cativa (mii ?) care mai au timp intre doua meciuri sa citeasca Revista 22. "Desteapta-te Romane" are mai multe intelesuri.
Total 13 comments.
Recomandari
6334
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22