Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF„Șobolanii“
2018-06-12
21
Nu există nicio diferență de principiu între „șobolanul“ statului paralel, invocat acum de Dragnea, și „evreul ascuns“ al lui Hitler ori „troțchistul“ omniprezent în societatea sovietică a lui Stalin.

 

Mitingul PSD de sâmbătă seara a fost o combinație de ridicol și sinistru. Ridicolul a fost dat de imitația grosolană a mitingurilor comuniste. Ca și atunci, nimic n-a fost autentic, nimic inspirat dintr-o emoție reală – nici la zecile de mii de oameni cărați cu autobuzele din toate colțurile țării și deja obosiți și plictisiți, și nici măcar la majoritatea liderilor, care au citit fără viață, după texte inepte, pline de falsuri, scrise și gândite de alții. Ca să nu mai vorbim – pentru a menționa punctele culminante ale farsei – de lungul discurs în engleză al deputatului-clovn Pleșoianu ori de întrebările ridicole, gen educatoare de grădiniță, puse mulțimii de Gabriela Firea. Mulțime care a rămas anemică, răspunzând obosit chemărilor liderilor, mânată doar de tropismul regăsirii autobuzului până și în timpul discursului concluziv al liderului suprem; ba nici măcar n-a părut să reacționeze furioasă când un reprezentant pe cât de misterios, pe atât de insidios al „statului paralel“, parcă vrând să ilustreze omniprezența acestuia, a reușit să proiecteze minute în șir sigla #REZIST pe peretele frontal al Palatului Victoria. Sunt convins că mulți au crezut că și #REZIST face parte din show-ul măreț al PSD!

 

Și totuși e și ceva sinistru în această farsă. După șase ani de guvernare, într-un moment când PSD și Dragnea personal dețin aproape toată puterea în România - ba chiar, prin dominația exercitată asupra CCR și prin impunerea demiterii procurorului-șef DNA, am zice că aproape și-au atins scopul final de a paraliza o justiție independentă și de a obține impunitate -, liderii lor acuză omniprezența agenților „statului paralel“! Dacă e să ne luăm după descrierea lor, acum, când practic justiția independentă e la un pas de a fi sugrumată, când chiar președintele poate fi suspendat oricând și poate chiar demis, când partidele de opoziție rămân slabe și divizate, „teroarea“ și pericolul „statului paralel“ ar fi atins apogeul și s-ar fi generalizat. Explicația paradoxului e simplă: o putere cu ambiții totalitare e nesătulă - nu poate lăsa nimic în afara controlului absolut. Iar când și-a nimicit un rând de inamici, alții trebuie să urmeze la rând, reali sau inventați. Și fiindcă mereu vor fi dificultăți – în economie, în finanțe, în sănătate, în relații externe etc. –, fiindcă contestările nu vor înceta niciodată complet, mereu ele vor fi atribuite dușmanilor „din umbră“. Kövesi va fi dată afară? Iohannis va fi suspendat? Orban anihilat? Nu-i destul: pentru scăderea ROBOR-ului, pentru creșterea inflației, pentru lipsa spitalelor, pentru inexistența autostrăzilor vor fi desemnați mereu alți agenți ai „statului paralel“: de exemplu în presă, în societatea civilă sau în magistratură – a spus-o Dragnea deja. Pe măsură ce unii sunt „demascați“, alții trebuie să le ia locul. Aceasta este logica totalitară pe care lumea a văzut-o de destule ori în veacul trecut. Să ne fie clar: nu există nicio diferență de principiu între „șobolanul“ statului paralel, invocat acum de Dragnea, și „evreul ascuns“ al lui Hitler ori „troțchistul“ omniprezent în societatea sovietică a lui Stalin. Toți sunt fantasme obsesive create de paranoia unor dictatori, fantasme însă care oricând pot căpăta corpul și viața unor oameni concreți care apoi, după caz, să fie hăituiți și nimiciți.

 

Ce a dorit totuși Dragnea prin acest miting, ajuns în fond inutil în momentul în care deja are aproape toată puterea? Exact asta e problema lui: are aproape toată puterea, nu, simplu, toată puterea: mai rămâne (și mereu va rămâne) totuși un mic rest necontrolat, un strop neresorbit ori ceva ca un curent ușor de aer între uși imperfect închise. În deșert tot trântește Dragnea ușile, doar-doar nu se va mai simți nimic. Vai, curentul tot adie. Disperat, mereu va adulmeca o trădare la acoliții săi, va suspecta o ironie la locotenenții săi, va vedea o nepotrivire în statistici, un sondaj în scădere, un pod care se surpă, un grup de manifestanți care îl contestă, ba chiar, mai știi?, vreun judecător curajos care va îndrăzni să mai condamne oameni puternici pentru delicte de corupție.

 

Chiar metaforele sale îi trădează panica. Sâmbătă, cum spuneam, și-a comparat inamicii care-i dau coșmaruri cu niște șobolani, a căror mizerie, chipurile, pesediștii angelici în alb vor s-o curețe: urât vocabular, domnule Dragnea, mai curând național-socialist decât social-democrat! Dar poate că dincolo de ticăloșia insultei este, pe undeva, aici și un elogiu involuntar pe care li-l faceți celor care nu vor înceta să vă conteste pe motivul foarte întemeiat că doriți să fiți noul dictator al României. Șobolanii, nu uitați, sunt ființe nemaipomenit de inteligente și de perseverente. Mai ales în marile orașe aproape că degeaba se deratizează; mor câțiva, ce-i drept, dar majoritatea se ascund, se risipesc, se mută în altă parte, învață metode noi de supraviețuire, cooperare și atac. După un timp se înmulțesc din nou, apoi revin când nu vă așteptați, imens de mulți, de grupați, de ingenioși, de eficienți. Și, by the way, știți care le-ar fi cuvântul de ordine, dacă ar putea vorbi? „Rezist.“

TAGS : dragnea miting PSSD sobolan statul paralel pelesoianu #REZIST DNA iohannis
Comentarii
pandele 2018-06-22
Roboru' creshte, nu scade...
?????? 2018-06-21
Deci, remarcați că forma corectă este "vermorel" ?
?????? 2018-06-21
De ce ați zice că Marin Preda l-a trimis pe iubitorul de filozofie Petrini, cu vremorelul în spate, după șoboani, și prin cârciumi, după activitatea cu vermorelul; din perspectiva filozofică a mesajului ?
?????? 2018-06-20
Care opinați că ar fi rolul filozofilor în convențiile sociale ?
Troschior 2018-06-17
Dl. Cornea a uitat sa mentioneze intre creatiile paranoicilor de legionarii lui Iliescu si Ellie Wiesel.
?????? 2018-06-17
Păi nu erau ăștia de zic despre "state paralele" membrii ai "guvernelor din umbră" ?
emil 2018-06-17
Dar care stat avea datoria sa formeze si evolueze cetateanul roman pentru a nu devenii sobolanul mormanelor de fier vechi ce a ingrozit lumile civilizate ? Nici Rusia, nici Franta, nici Germania, nici Canada, etc si doar Romania. Orice stat responsabil isi evolueaza natiunea de la jigania nascuta la om slefuit, educat si respectat. Lacomia fara masura a structurilor oculte din institutiile statului transforma Romania intr-o veritabila colonie de sobolani.
?????? 2018-06-16
Dacă Kim Jong-un ar fi fost lider al politicienilor români, opinați că și românilor le putea fi mai bine ?
Cum opinați că le-ar fi fost lui Tăriceanu , lui Dragnea, lui Băsescu, lui Iordache, lui Nicolicea, etc. ?
BASCA 2018-06-15
Caznit,chinuit,cu triste opintiri,lucrurile se misca.Dincolo de compromiterea unora mai sunt si altii care, vorba lui Steinhardt,nu sunt cacaciosi.E de analizat cum de un vulpoi politic face ca o intreaga lume sa se invarta in jurul lui.
Vicentio B. 2018-06-14
TROLL - "MADE FIRMA MIHAI 2"

asa s- a declarat recent: "MIHAI 2", este "o firma", sustinand ca, "cifra 2 provine de la membrii fondatori, care sunt, cu randul de serviciu.". DACA "MIHAI 2", este inregistrata sau nu, la Camera de Comert ca SRL sau Societate anonima pe actiuni, NU spune. La fel, NICI obiectul de activitate. Acest obiect de activitate, este insa evident si anume, subversiv versus Ordine Constitutionala. Cert este ca "MIHAI 2", pe care personal l-am numit argumentat, in intelesul strict al notiunii "CAMELEON", care la precedentul meu comentariu declara

MIHAI 2 2018-06-13
"Recunosc ca am mari pacate dar cel putin
NU SUNT PROPAGANDIST IUBITOR DE FIREA.
Si nici nu i compar pe eroii nostri Malin Bot sau Florin
Badita cu hamsterii salbatici."

NU ma refer la fapul ca "nu i ", apartine genului ALFABETIZARII in anumite conditii", "MIHAI 2", perfuzeaza ACUM /AICI,
singularul "reconosc". Firma sau NU, zeflemismul este constatabil, evidend cu intentie, in formatul de rutina TROLL.
Acuzatiile, precum ca, eu as fi un "propagandist iubitor de Firea", as fi "comparat pe Malin Bot, Florin Badita, cu
hamsterii salbatici", denota tot un act de SALBATICIE. Trebuie sa recunosc ca, NU stiu cine este Florin Badita.
NICI de fapul ca cei doi (Bot & Badita) sunt "eroi firmei "MIHAI 2" sau CAMLEONILUI "MIHAI 2" - iai ales ca, tot "MIHAI 2",
declarase anterior TARE si APASAT faptul ca, Ex- Primarul Constantei Mazare, aflat, dupa cum se stie, cu statut de
REFUGIAT POLITIC, in Madagaskar, este "UN EROU"

CERT este deasemeni ca, Ray William Johnson se refera la trolls ca "fiind cei care lasă comentarii de gen:
fake and gay, doar ca să pară interesanți că au ceva de spus." ; NUMAI ca, in cazul "MIHAI 2" asa zisele comentarii;
au un anumit "CONCEPT", si anume DIVERSIUNEA, MANIPULAREA, ABRUTIZAREA, COMPROMITERA PUBLICA a
Rev. 22, realitate care practic NU ar posibila, daca moderatorii ar renunta la obiceiul, intentionat, de a inchide ochii.
Aceasta "practica" - constanta - de incidera ochilor" la actiuni vs. Ordine Constitutionala, este o forma de TOLERARE
a agresiunii delictuale fata art. 10 Declaratia Drepturilor Omului.

Aceasta TOLERARE, confirma afirmatiile recente ale Presedintei ICCJ "„Noi nu suntem într-o societate normală. Suntem într-o societate caracterizată printr-o paranoie generală, într-o societate în care orice slăbiciune reală sau nereală se speculează pentru a se aduce umbre asupra actului de Justiție."

?????? 2018-06-14
Ce considerați că vă diferențiază de doamneșe care participând la mitingul PSD au spus că, "L-a omorât pe Ceaușescu ca să facă procopseală ! Să se-nmilioneze ei de bani !", în afara faptului că dumneavoasră îi ziceți "luptă anticorupție", ca și alte personalități mai educate, de fapt ?
ciocoiul din zilele noastre 2018-06-13
Se pare ca ne-am pricopsit cu diavolul in persoana cu acest nemernic de dragnea. Nu este om, ci este cu adevarat o fiara infernala care distruge totul in calea lui. O pacoste, un blestem pentru tara. Sa te fereasca Dumnezeu de sluga ajunsa stapan!
Dan Ciobanu 2018-06-13
"Nu-i destul: pentru scăderea ROBOR-ului [...]". E creșterea ROBOR-ului, ar fi util să corectați.
lucid 2018-06-13
Realitatea e ca "sobolanii" lui Dragnea fiind direct din "fascistii" si "hitleristii" Anei Pauker-Rabinsohn si ai lui Silviu Saul Brucan-Bruckner, probabil la sfatul consilierilor israelieni ai pesedelei. Cine ajunge sa citeasca presa comunista din toamna 1944-1945 ii poate gasi acolo pe hitleristul Gogu Georgescu (dirijase un concert la Viena ca raspuns la concertul anerior al lui Karajan la Bucuresti) sau pe hitleristul Oscar Han, cel cu statuile lui Kogalniceanu si Brancoveanu. Pe marele dirijor il acuza Matei Socor, cel cu imnul "infratit fi-va vesnic al nostru popor/ cu poporul sovietic Eliberator", tatal marelui hanalist democrat de azi Vladimir (de la Ilici Lenin, desigur) Socor, deosebit de apreciat la GDS. Deci nimic nou sub soare.
Liviu din Timisoara 2018-06-13
Daca in tara asta, ceea ce s-a vazut la mitingul alora ...si minciuna spusa referitoara la Halep , nu are nici un fel de impact concret ( o iesire la vot impotriva celor pro -PSD ) , o luare de pozitie din partea celor cu microfon ...inseamna ca trebuie sa ne asumam ceea ce suntem si meritam. Pentru ca pana la urma , democratia se concretizeaza prin vot si dreptul la cuvant. Conteaza ce cuvantam ( putem inclusiv minti, desigur ) si ce votam.
Vicentio B. 2018-06-13
"DOAMNE FERESTE"

afirma "CAMELEONUL - BIPED", care minte cum respira, de rupe pamantul,
de inghaita apele, de indoaie barnele; folosind si acest Site conform rutiei TROLL,
in sistem "Marlaniile lui Mirel Palada" (articol scris de Melania Cincea)

CONCRET
Iata ce spunea cel declarat si aici "ca beneficiar al Revistei 22"
MIHAI 2 la 2018-06-11
"Dar despre HANS au spus ceva cei de la Deutsche Stiren ?"
"Cica deja a intrat in regim de Aufvidersen "

A trecut la DIVERSIUNI si prin persiflarea/schimonosirea LIMBII GERMANE,
DUPA ce anterior, vreme de ani, a tot declarat "DNA este un GRANDIOS GESTAPO !";
"Gabriel Liiceanu sef de Gasca !"
"Gabriel Liiceanu a publicat spioni KGB !"

AICI "tanarul" cu apetit in EXCES pentru CALOMNIE si versus Ordinie Constitutionala,
s-a agatat cu ghiarele CAMELONICE de POMUL VERDE als GDS,
pentru ca prin rotirea - specifica . independenta a achilor, schimbarea
culorii pielii, dupa imprejurari, sa poata vana in voie, evident, cu .. LIMBA !
Vaneaza, vaneaza, vaneaza cu LIMBA, isi roteste ochii, dar de evidenta
insolventa morala, NU doreste sa scape. MENTALITATE A3, PSD.
Semnele folosite *** reprezinta NU stelutele rosii, CI cele verzi, pe care le
vede atunci cand se loveste cu "capul" de purul ADEVAR. Si atunci isi pierde .. FIREA,
de care brusc se dezice, si o atribuie altora, folosind acelasi sistem : "de indoaie barnele"
Cand i se atrage atentia de persiflarea delictuala a Constitutiei, a art. 10 din
Conventia Drepturilor Omului, trece la AMENINTARI .
INSA, se stie. cine minte, si FURA!
MIHAI 2 2018-06-13
Recunosc ca am mari pacate dar cel putin NU SUNT PROPAGANDIST IUBITOR DE FIREA. Si nici nu i compar pe eroii nostri Malin Bot sau Florin
Badita cu hamsterii salbatici
gri 2018-06-12
Chapeu D-le Cornea !

Chapeu !

A propos - cardul ala de pinguini de la CNCD nu au de gand sa amendeze numirea unor opozant politici sobolani ?
Adica Sobolani e OK dar Pavianul cu Mantie nu e OK ?
Pai atunci din sobolanca nu o mai scoatem pe Vasilica pana in douazeci douazeci !
cristian sirb 2018-06-12
Impecabil text! Doamne, ce bine ca mai exista comentatori de talia d-lui Cornea. Si presa ca 22.
MIHAI 2 2018-06-12
Ca beneficiar al Revistei 22 am mari - mari dubii ca articolul le face un real serviciu minunatilor tineri de la #REZIST omolagand , fie si cu semnul PLUS , insulta lanasata de Dragnea. Credeti ca Antena 3 ar face vreodata gestul indraznet de a-i numi pe pesedei CIUMA ROSIE . Evident nu.
*** Nu mai lpseste decat sa apara acum postacul de serviciu , baiatul acela indragostit de Huo-Firea si sa observe doct ca IN FINE S-A CREAT PREMISA REFACERII CONSENSULUI NATIONAL intrucat CIUMA se armonizeaza perfect cu SOBOLANII. Doamne, fereste !
Polilogu 2018-06-13
Decât o lupta dusă ”de-a lehamitea ” cu răul, mai bine o luptă a REZISTENTEI ”șobolanilor” pentru demnitatea lor. Au si ei un destin, bine zugravit de autor.Dl Cornea le-a și ”dibuit” explicit cuvantul lor de ordine.
Total 21 comments.
Recomandari
8113
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22