Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAmenințarea Rusiei și ipocrizia noastră: ce nu vor să discute liderii din Est
2018-06-12
8
Modelul iliberal rusesc este importat de Ungaria cu bună știință, de Polonia sub prextul curățirii justiției, de România sub impulsul irațional al unor lideri corupți, dar lucrurile acestea n-au fost discutate deloc la Summit-ul de la Varșovia.

 

Fostele state comuniste încearcă diferite formule pentru a-și păstra o umbrelă de securitate, complementare cu NATO, dar și în afara Alianței, care pare cel puțin ineficientă, dacă ținem cont, de pildă, că Turcia, statul cu a doua cea mai mare forță armată din NATO, se detașează și pare să treacă de cealaltă parte a liniei roșii. Liderii celor nouă state est-europene care s-au întâlnit la Varșovia în așa-numitul format București 9 sau B9 nu au discutat însă despre fragilitatea NATO sau despre neputințele Occidentului în fața Rusiei, ci doar despre pericolul care vine dinspre Moscova.

 

Formatul București 9 include Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria. Aproape tot vechiul lagăr socialist este cuprins în această inițiativă: țări care și-au păstrat între timp relații calde cu Moscova, cum sunt Cehia, Slovacia sau Ungaria, și state a căror cultură politică este vădit antirusească, de pildă, balticele, Polonia sau România, dar care pun tot mai mult între paranteze statul de drept.

 

B9 a fost o idee a României și Poloniei încă din vara anului 2014, la puțină vreme după ce Rusia a anexat Crimeea și a început să alimenteze conflictul din Donbas. Teama de extinderea războiului hibrid i-a determinat pe oficialii de la București și de la Varșovia să găsească o modalitate prin care să atragă atenția că în fața pericolului rusesc e nevoie de un front comun.

 

În Declarația finală a Summit-ului de la Varșovia (8 iunie 2018) cele nouă state vorbesc despre „îngrijorarea“ lor „profundă“ față de „acțiunile și politicile multilaterale și destabilizatoare ale Rusiei, dincolo de frontierele NATO, precum și pe teritoriul Alianței, împreună cu pregătirea continuă a capacităților ofensive pentru războiul convențional și hibrid și comportamentul său agresiv“ care amenință Europa și provoacă „fundamental“ NATO. Textul final al întâlnirii menționează și refuzul Moscovei de a debloca celelalte conflicte înghețate din regiune. Nu au fost analizate la întâlnirea celor nouă șefi de stat sau de guvern complicitățile unora dintre ei cu Federația Rusă și nici slăbiciunile tot mai serioase ale democrațiilor est-europene. Din ipocrizie sau din pricină că în toate aceste țări foste comuniste există tendințe patologice spre populism, adevăratele probleme pe care le are de rezolvat regiunea nu au fost puse pe masă.

 

E adevărat că Rusia e agresivă, că vrea să-și recupereze influența și spațiile pierdute după căderea Uniunii Sovietice și că ambiția ei nu se oprește aici. Strategia nedeclarată pe care o dezvoltă de mai mulți ani începe să se vadă tot mai limpede: dezbinarea Uniunii Europene și a NATO. Aceste deziderate nu sunt, însă, puse în operă cu tancurile, ca acum 70 de ani, ci cu sprijinul mai mult sau mai puțin inocent al statelor europene, în interiorul cărora apar nișe, prin care se strecoară cu abilitate profesioniștii ruși.

 

Nu Rusia a declanșat Brexit-ul, dar l-a sprijinit, după cum rezultă din presa britanică, după ce au fost publicate mai multe e-mailuri care sugerează că au existat mai multe întâlniri de afaceri între oficiali ruși și liderii campaniei pro-Brexit și s-a descoperit că Rusia a folosit peste 150.000 de conturi de Twitter în zilele de dinaintea referendumului care a avut loc în Marea Britanie. Nu Rusia a transformat Ungaria într-un stat iliberal: Viktor Orbán s-a lăudat încă din 2014 că acesta e obiectivul lui și a dat exemplu succesul obținut în acest sens de Vladimir Putin. Nu Rusia face din Polonia o democrație care derapează și strivește statul de drept. În Statele Unite, nu rușii l-au inventat pe Trump, dar ei par să fi intervenit în favoarea lui: există documente din care rezultă că bani din Cipru, ajunși acolo de undeva din Europa de Est, ar fi fost trimiși către șefii de campanie ai actualului președinte american. Nu Kremlinul a adus iliberalismul în Europa, dar, atunci când a putut, i-a sprijinit pe extremiști și pe populiști, a finanțat cu bani grei Frontul Național din Franța condus de Marine Le Pen, care, în schimb, a recunoscut apartenența Crimeei la Rusia, NPD din Germania şi Ataka din Bulgaria. 18 miliarde de euro au fost trimiși în UE prin bănci din Republica Moldova și Letonia doar între 2011 și 2014. Nu Rusia a creat falia în jurul ambasadelor din Ierusalim, pe care l-a alimentat și România și președintele ceh, Miloš Zeman, care a fost susținut deschis de Lukoil în campania lui electorală. Nu Rusia vrea să dividă spațiul euro-atlantic, între UE și SUA, între vechii și noii membri, dar va profita din plin de această falie.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-fati-1472.jpg

Participanții la Summit-ul B9 de la Varșovia

 

„Comportamentul agresiv al Rusiei“, menționat în Declarația B9, este încurajat de multe dintre noile state ale NATO și de slăbiciunea vechilor membri. În plus, Turcia cumpără de la Moscova de două miliarde jumătate de dolari sisteme de rachete S-400, care vor fi operate de ruși. Modelul iliberal rusesc este importat de Ungaria cu bună știință, de Polonia sub prextul curățirii justiției, de România sub impulsul irațional al unor lideri corupți, dar lucrurile acestea n-au fost discutate deloc la Summit-ul de la Varșovia. Liderii statelor est-europene vorbesc despre iminența amenințării Rusiei, ca și cum ar trebui să se apere cu rachete și tancuri, fără să înțeleagă că influența Moscovei asupra țărilor lor se insinuează încet-încet prin breșele pe care ei și guvernele lor le creează prin politici antioccidentale și prin fărâmarea justiției, care este prima pavăză a democrațiilor.

TAGS : Varsovia iliberalism iohannis buucuresti 9 moscova
Comentarii
Imreh Istvan 2018-06-20
Stimate "gigi", iti multumesc pentru comentariul facut la comentariul meu. Este democratie, pot respecta parerea ta si am dreptul sa nu fiu de acord. Dar de aici pana la a jigni, a eticheta pe celalalt pentru o parere, te califica pe tine ca om. Da sunt ungur si sunt mandru de acest lucru si de aceea mi-am si scris numele intreg la comentariu, nu ca tine un oarecare "gigi", ascuns sub un pseudonim, din spatele caruia isi varsa veninul. De altfel mi e mila de tine.
FLORIAN D. MIREA 2018-06-19
Statele Unite si cu Marea Britanie au comis o mare greseala. Ele nu trebuiau sa se alieze cu Uniunea Sovietica pentru a castiga razboiul. Aici e cauza tuturor relelor de care sufera lumea contemporana. Sistemul totalitar criminal sovietic trebuia lasat sa fie distrus, iar ulterior, Statele Unite si Marea Britanie, plus restul lumii trebuiau sa supuna Germania lui Hitler unui embargou economic total, care in final s-ar fi soldat cu reformarea si apoi cu inlaturarea regimului national-socialist.
Cheghevarul 2018-06-17
Dl. Fati are dreptate. Rusia incearca, nu de azi, subminarea tuturor tarilor la nivel global. Prin Cheka, NKVD, si KGB in trecut, azi prin urmasul sau, oricare o fi numele

Dianne West a descris in American Betrayal gradul incredibil de control de catre Stalin a administratiei Roosevelt, inclusiv prin Harry Hopkins, mana dreapta a presedintelui care a locuit la Casa Alba in anii razboiului. Agentii sovietici nu numai ca spionau, dar luau decizii favorabile URSS si defavorabile pentru SUA. In parte se face vinovat de refuzul incheierii pacii dintre Antonescu si Aliati inca din 1943. La fel si blocarea negocierilor lui Iuliu Maniu cu Aliatii.

Colaborarea membrilor Partidului Democrat cu agentii sovietici ce puneau la cale asasinarea lui Roosevelt, care era prea democrat pentru ei, a fost demascata de Whittaker Chambers, a carui cariera si reputatie a fost distrusa sistematic de catre acestia. Infiltrarea Hollywood-ului de catre bolsevici evrei a fost demascata de catre Ronald Reagan. Elizabeth Bentley a divulgat reteaua de spionaj militar condusa de evreul Gregory Silvermaster. Dupa moartea ofiterului NKVD evreu Jacob Golos a lucrat pentru grupul evreului Viktor Perlo tot in spionaj militar. Si ea a fost ridiculiazata si ostracizata de democratii americani, la fel a si senatorul McCarthy. Noroc ca Proiectul Venona care dezvaluia interceptarile comincatelor sovietice a confirmat spionajul sovietic. Prea tarziu pentru ei.

Cat despre influenta dezastruoasa a Israel-ului asupra politicii externe americane, dupa cum a declarat fostul agent CIA Michael Sheuer, prin amenintarea pe fata ca daca nu voteaza "cum trebuie", congresmen-ii nu vor primi bani pentru realegerea lor, ce sa mai vorbim?

Dar de ce indignarea furibunda fata de amestecul Rusiei in alegerile americane tocmai acum? In fond, Putin este un dictator infinit mai bland decat Stalin, iar dovezile sunt atat de putine si de nerelevante.

Pentru ca spre deosebire de Stalin, Putin a renuntat la ateism, dogma sfanta a democratilor americani. Ministrul Apararii Rusiei a iesit din Kremlin in Piata Rosie facandu-si cruce pe fundalul unei biserici cu domul aurit. Nu numai ca Putin este nationalist, dar a declarat ca Rusia apara valorile europene traditionale. Traditionale, nu moderne. Deviationism mai grav nici ca se putea!
Sorin Muncaciu 2018-06-13
Doamna Fati, pentru sanctitatea adevarului si a probitatii dumneavoastra de "jurnalist" , nu ar fi fost normal sa aduceti doveti in sprijinul argumentelor pe care le aduceti?? Dupa doi ani de investigatie a domnului procuror special Mueller , tot ce gasiti dumneavoastra este activitatea de lobby financiar a lui Manafort, intamplata cu un an inainte de campanie !! Este jenant sa aduceti asemenea argumente!! In cea ce priveste situatia Romaniei in raportul cu federatia Rusa va reamintesc ca : UE a fost aceea ca a impus conditia( preliminara aderarii) tratatului cretin intre Romania si Ucraina, acum Ucraina este cea care vaneaza romanii unionisti din Cernauti, aceiasi Ucraina, in care, Soros si National Endowment for Democracy au bagat 5 miliarde pentru inlaturarea regimului democratic ales , prin lovitura de stat a Maidanului! Cine blocheaza la nivelul cancelariilor occidentale reintregirea Romaniei cu Republica Moldova, cine amana la calendele grecesti integrarea RM in UE?? Nu FR ci, oligarhia occidentala a cerei propaganda o sustineti !! Nu ambasadorul rus a exprimat aberatii lingvistice si istorice despre Republica Moldova si Romania ci ambasadorii americani !! Acum trei ani, domnul Wess , actualul Subsecretary for Eurasia affaires , pe vremea cand conducea CEPA , a tinut la Bucuresti si Cluj conferinte in care ne explica ca : am avut 70 de ani de pace si ca e timpul sa intram in razboi energetic cu Rusia si,sa faca Chevron fracking la Pungesti "! In concluzie , lasati-o mai moale cu "iopocrizia noastra" ca nici interesele oligarhiei occidentale nu nu sunt mai putin ipocrite ! Credeti ca nu vedem ca Romania a ajuns o colonie a oligarhiei bancar corporatiste occidentale, ca cetatenii romani au ajuns precarii Europei, in timp ce, multinationalele si bancile straine prospera in Romania. Propaganda occidentala, a carei punct de vedere il sustineti, domina mass media din tara si ne baga pe gat aberatii in genul celor din articolul de fata!
Liviu 2018-06-13
Crimeea a fost a Rusiei si a fost data de Hrusciov Ucrainei, tot asa cum parti din Basarabia au trecut la Ucraina.

Ca rusii si-au luat Crimeea, nu e o mare problema, partea rea e obsesia Rusiei ca e inconjurata de dusmani...se pare ca rusii nu cred in cordialitate...

Autoarea pica in capcana UE: Polonia inlatura vechii comunisti si privilegiile lor, asta e tot.

Polonia si Romania sint diferite: polonezii sint patrioti, clasa noastra politica de la putere e o adunatura de hoti.
Polilogu 2018-06-13
Da,chiar așa ! Autoarea pica in capcana UE ! Si nu e singurul autor de la aceasta revista. Pana si SUA a cazut in aceasta capcana care-și are istoria ei bineștiută. EA ARE RADACINI FOARTE VECHI . Poate chiar de la „socialismul ”lui Fourier până la Les letre francais ,Consiliul Mondial al Pacii , Paris 1968 și multe / mulți alții . Luptam pentru demnitatea omului. Ok, dar uitam sa ducem lupta si din perspectiva destinului lui ? Vorbim de irationalismul unor lideri ai coruptiei si nu suflam o vorba de existenta noastra ca o iraționalitate, fie si difuza , dar cauzata de ceva anume ? Pornim de la premisa ca un adevar nu este o axioma apriori și ca nu e o constructie in timp ?
IMREH ISTVAN 2018-06-12
"Nu Kremlinul a adus iliberalismul în Europa, dar, atunci când a putut, i-a sprijinit pe extremiști și pe populiști.." este un citat din articolul Dvoastra, Sabina FATI Si se vede ca nu ati inteles sau nu vreti sa intelegeti nimic din ceea ce se intampla in Europa. Numiti pe cei ce nu vad o alternativa viabila in "valorile liberale", valori promovate agresiv de generatia 68, ca fiind nedemocrati si extremisti si populisti. Conservatorismul, credinta in valorile traditionale, radacinile crestine, in familie, in natiune este o alternativa la societatea liberala. Azi cand Europa este sub asalt, in plina actiune de ocupare progresiva, deci se desfasoara un alt tip de razboi,decat cele de alta data, cand ceea mai mare criza financiara de pana acum a venit din partea finantelor internationale liberalo-stangiste , liberalismul, si asa considera multi, nu este o solutie pentru viitor. Prin etichetarea liderilor alesi democratic prin alegeri libere, ca populisti, extremisti, nedemocrati, de fapt etichetati o mare parte a societatilor, a votantilor, care au avut aceasta optiune. Uitati ca pe langa statele enumerate, in ultima vreme lor s-au raliat prin aceleasi metode DEMOCRATICE, Austri si Italia.. Ca unele din aceste tari au legaturi comerciale sau politice cu Rusia este o alta problema, pe care le puneti in carca lor, ca fiind ceva negativ. Va aduc aminte de faptul, ca cea mai tare tara a UE, Germania, cumpara gaze de la rusi cu cca 200 euro (mia de mc) pe cand tarile incriminate ca fiind prietene si in slujba Rusiei la pret dublu. Asta da prietenie. Alaltaieri Bundeslady, adica Dna Merkel, a declarat ca gardul dintre Ungaria si Serbia apara si Germania, gard care pana alaltaieri a fost aspru criticat de aceeasi cancelara. S-a imputit branza la germani, si uite unde ajunge vrand-nevrand sa declare Merkel. Europa este in criza, se schimba de la zi la zi si Dvoastra ramaneti pe vechile metereze liberalo-stangisto-marxisto-maoiste, promovate de liderii vremelnici a UE. Schimbati macazul, pana nu este tarziu.
gigi 2018-06-13
Imreh esti un ungur comunistoid, asta esti. Ma lepad de tine pentru ca n-ai dreptate deloc.
"Conservatorismul, credinta in valorile traditionale, radacinile crestine, in familie, in natiune este o alternativa la societatea liberala. "---> Bine ca este Rusia lui Putin o alternativa la capitalism, democratie si libertate.
Total 8 comments.
Recomandari
5016
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22