Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Atacul terorist de sâmbătă seara din centrul Parisului a fost revendicat de Statul Islamic
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-05-13
International
0

Un cecen, în vârstă de 21 de ani, a atacat cu un cuțit mai multe persoane în centrul Parisului, omorând una și rănind alte patru. Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul. Islamistul figura în evidența poliției franceze, fiind considerat un pericol la adresa securității naționale.

 

 

Teroristul înarmat cu un cuţit care a ucis sâmbătă seara un trecător la Paris este un tânăr născut în 1997 în Cecenia, părinţii lui fiind plasaţi duminică dimineaţa în custodia poliţiei, au declarat surse judiciare pentru AFP. Cecenul a fost împușcat mortal de către polițiști.

 

Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic "Autorul acestui atac cu cuţitul la Paris este un soldat al Stat Islamic, iar operaţiunea a fost desfăşurată ca represalii faţă de state ale coaliţiei" internaţionale antijihadiste din Irak şi Siria, a declarat o "sursă din cadrul serviciilor de securitate" pentru Amaq, agenţia de presă a SI.

 

Victimele lui sunt un bărbat de 29 de ani care a fost ucis și alte patru persoane rănite. Martorii au declarat că în momentul atacului cecenul a strigat „Allah Akbar” (Allah e mare).

 

Agresiunea avut loc în arondismentul II, în apropierea Operei, în centrul capitalei Franţei, într-un cartier cu numeroase baruri, restaurante şi teatre, foarte frecventat sâmbătă seară. 

 

Martorii vorbesc despre momente de panică, lumea fugind pe străzi și încercând să se adăpostească în restaurante și cafenele.

 

Ministrul francez de interne, Gerard Collomb, nu a întârziat să salute "sângele rece şi reacţia rapidă a forţelor de ordine care l-au neutralizat pe atacator".

 

Frața a suferit o serie de atacuri islamiste majore în ultimii trei ani, incluzând aici masacrul de la revista satirică Charlie Hebdo, în noiembrie 2015, atacul în care au fost omorâți 130 de oameni în Paris și în 2016 atacul din Nisa, când un camion a intrat în mulțimea adunată să celebreze ziua națională.

 

Starea de urgență, instituită după atentatul din Paris din 2015 a fost ridicată de președintele Macron în octombrie 2017 după ce guvernul său a sporit atribuțiile forțelor de securitate.

 

Mii de soldați francezi patrulează de atunci pe străzile marilor orașe în cadrul operațiunii anti-teroriste „Santinela” vizând cele mai fierbienți puncte: nodurile de transport, obiective turistice etc.

TAGS :
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1264
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22