Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFCum se transformă Dragnea în cadavru politic
2018-05-08
15
Deși a câștigat puterea cu un scor care i-ar fi permis o guvernare stabilă, coerentă și axată pe reforme ale statului, iată că după un an și jumătate PSD se zbate ca peștele pe uscat. Nu e vorba neapărat de scăderea în sondaje, de aproape 15 procente, ci de faptul că nu i-au reușit decât în parte lucrurile importante pe care le-a vrut. Și asta pentru că și-a propus în loc de guvernare să acapareze puterea totală.

Actul guvernării a fost înlocuit cu o luptă pe toate fronturile pentru obținerea controlului absolut de către un autocrat de provincie. Ca un animal încolțit, obsedat de frica de pușcărie, depășit de o lume pe care nu o înțelege, artist al manevrelor meschine și cu anvergura intelectuală a unui milițian din Pleașov (județul Teleorman), Dragnea a lovit în dreapta și în stânga, reușind să vină de hac guvernării și chiar PSD-ului. Incapabil să înțeleagă că viitorul s-a dezis deja de oameni ca el, în doar câțiva ani va fi un cadavru politic, insignifiant cum este și Adrian Năstase.

 

Ceea ce îi va supraviețui sunt relele pe care le face și le va lăsa moștenire. În pofida zbaterii, a haosului, presiunii, măsurilor aberante și schimbărilor legislative, nu a reușit să finalizeze ceea ce și-a propus. Răul produs este doar parțial și, mai important, nu este ireversibil. Acapararea statului este incompletă. Deocamdată. Nu vorbim aici de clientelizarea țării, pentru că nu este PSD un pionier la capitolul ăsta. Într-o măsură mai mare sau mică, toate partidele și-au pus acoliții politici sau de afaceri, rubedeniile, amantele, finii, țuțării de la partid etc. în toate funcțiile posibile - de la secretari de stat la portari. Diferența față de alte perioade, chiar pesediste, nu o face dimensiunea clientelizării, ci nivelul de profesionalism. Începând cu Dăncilă și miniștrii săi, nu a mai existat în istoria postdecembristă o asemenea degradare și lipsă de minimă competență în guvern și administrație. Privindu-i, ai senzația că loazele claselor din liceele industriale au pus mâna pe stat. Cum remarca acum ceva timp Andrei Pleșu, e o minune a lui Dumnezeu că o țară condusă de atâția hoți și incompetenți nu se scufundă.

 

În schimb, acapararea statului prin modificarea legislației este un demers tipic PSD. Asaltul a fost feroce în acest an și jumătate, dar totuși rezultatele nu sunt pe măsura lui. Piedici la care PSD și Dragnea nici nu s-au gândit sau nu le-au estimt corect au pus frână apetitului pentru control - protestele din stradă și reacția partenerilor occidentali (Comisia Europeană, Departamentul de Stat al SUA, ambasade), în principal. Trăgând linie, până în acest moment, PSD a reușit să-și subordoneze direct Institutul Național de Statistică - INS (trecut prin HG sub controlul direct al premierului), Direcţia Generală de Protecţie Internă - DGPI (prin OUG, șeful direcției este numit de Carmen Dan fără avizul CSAT), Direcţia Generală de Informaţii a Apărării - DGIA (prin lege, președintele a fost scos din procedură), Agenţia Naţională de Reglementare în Comunicaţii - ANCOM (prin OUG, președintele Iohannis a fost scos din procedura de numire a șefilor instituției), președintele Înaltei Curți va fi numit de CSM, secția judecători, și nu de șeful statului, iar procurorii șefi ai PG, DNA și DIICOT de ministrul Justiției (la a doua strigare). Toate acestea sunt instituții importante, asigură PSD un control în zone esențiale pentru economie și justiție, desigur, dar totuși nu sunt vitale pentru echilibrul puterilor în stat. Și, repet, sunt reversibile, pot lua sfârșit odată cu finalul puterii PSD.

 

Mai important este ceea ce n-au obținut Dragnea și partidul-camarilă. Sunt eșecuri mai răsunătoare într-un fel decât victoriile, ceea ce arată că totuși au existat constrângeri și presiuni peste care nu au putut trece. E partea plină a paharului. Să nu uităm că în prima formă a legilor justiției, cea elaborată de Tudorel Toader, Inspecția Judiciară era scoasă de la CSM și trecea în subordinea directă a ministrului Justiției, că șeful statului nu ar mai fi avut vreun cuvânt de spus nici în revocarea procurorilor șefi. Că aministia și grațierea prin OUG 13, dezincriminarea unor acte de corupție, printre care luarea/darea de mită și abuzul în serviciu, nu le-au obținut. Așa cum n-au reușit nici să-și impună aberațiile cu impozitul pe gospodărie sau cu formularul 600. Criticile Eurostat, al cărui aviz este obligatoriu, au mai tăiat din pușculița de partid care se preconiza a fi din Fondul Suveran de Investiții - în loc de 89 de societăți comerciale vor fi doar 23, în loc de 9 miliarde lei capital social doar 1,85 miliarde și, mai ales, fără garanții guvernamentale. Dragnea n-a reușit până acum nici trecerea SPP de la președinție la guvern, nici sugrumarea ONG-urilor prin legea lui Pleșoianu și Nicolae, desființată practic de Comisia de la Veneția. Și, mai ales, nu a reușit să scape de șefa DNA, Laura Codruța Kövesi, acesta fiind, de fapt, eșecul major.

 

Altfel spus, deși au făcut multe nenorociri, încă nu le-a reușit răul cel mare. Asta nu înseamnă însă că au renunțat. Ba din contră, după cum vedem din asaltul fără precedent din această ultimă perioadă. Pentru că răul ireversibil, care își va produce efecte mult timp după ce PSD și Dragnea nu vor mai fi la putere, este modificarea legislației penale și a spiritului Constituției. Spre deosebire de cele trei legi ale justiției, care își încetează efectele dacă sunt abrogate sau schimbate ulterior, principiul Codului Penal cel mai favorabil va acționa mulți ani de acum înainte, indiferent câte modificări se vor mai opera. Mai clar: toate infracțiunile, anchetele și procesele de până la intrarea în vigoare a Codului Penal marca Dragnea & Comp. vor cădea sub incidența lui. Și nu există niciun dubiu că această nouă legislație penală este favorabilă infractorilor de tot soiul - criminali, tâlhari, violatori etc. - nu doar corupților.

 

Spiritul Constituției, în sensul echilibrului între puterile statului și al republicii semipreziențială alese de români în 1991, este, iarăși, o zonă în care modificările sunt cu bătaie lungă. Atât prin referendumul din 2003, cât și prin diverse decizii ale Curții Constituționale - cu precădere cele din regimul Dragnea - deja rolul președintelui a fost redus drastic. Lucru posibil pentru că bună parte din prerogativele prezidențiale erau stabilite nu direct în textul Constituției (oricum, ambiguu), ci prin legislație - numirea procurorilor șefi, a președintelui ÎCCJ, a șefilor serviciilor secrete, organizarea referendumurilor. Având la dispoziție o Curte Constituțională obedientă, PSD a reușit deja, doar într-o măsură, e drept, să schimbe raportul puterilor în republică, ducând-o spre una preponderent parlamentară. Dar e doar începutul, câțiva pași decisivi se profilează a fi făcuți anul acesta: numirea șefilor SRI și SIE de către parlament, și nu de către președinte, schimbarea Legii securității naționale, revocarea procurorilor șefi de către ministrul Justiției (contestația lui Dragnea se judecă în 10 mai, avocat fiind Tudorel Toader). Cu aceste mutări, se va putea spune că Dragnea și PSD-ul lui au luat puterea completă în stat. Dar tocmai asta le va grăbi sfârșitul politic. 

TAGS : dragnea dancila PSD cadavru clientelizare guvern acaparare stat coduri penale constitutie
Comentarii
firea cu jobenul roz (de ziua regalitatii) 2018-05-12
Abia prin a doua jumatate a guvernarii psd putem spera ca dragnea va fi in declin. Dar cate lucruri rele nu va face pana atunci! Altfel, vad ca nu pateste nimic, nu i se intampla nimic, dosarele zac bine merci, iar dragnea isi vede de treburi dupa zicala cainii latra, caravana trece.
elysium 2018-05-13
DRAK e piesa de schimb cat obtine cu guvernarea crestere a PIB de peste 5% nu se va atinge nimeni de el...plus ca are tema sa-i asigure lui KWJ al doilea mandat si sa micsoreze procentele stangii..de abia atunci facandu-si datoria il vor lasa sa-si toace averea la pensie in liniste....ca pe NASCASE regele ciordelii.
Dan Plesoianu 2018-05-12
Mai toata lumea ii cinta prohodul, dar el dantuieste intr-o veselie pe cadavrele noastre...
FLORIAN D. MIREA 2018-05-11
Pana se transforma Dragnea in "cadavru" va fi infestata toata societatea. Nu este nici un serviciu de ecarisaj pe acolo, doamna Pora? Sau si asta lucreaza pentru "cadavrul" Dragnea?
BASCA 2018-05-11
Nu trebuie decat sa intretina iluziile si nici mama crizei nu o sa zdruncine increderea oarba in darnicul si atotbinefacatorul PSD.Armata celor 3 milioane de zombii e foarte greu de ucis.
Vicentio B. 2018-05-09
Un ARTICOL – SINTEZA

al tragediei din Romania „Marca Dragnea“, care in mod strict MORAL, al trebui sa genereze IZOLAREA grabnica a acestui “Made in Teleorman”. “Marca Dragnea” - este insa consecinta unui paradox “Made In Romania”, prin care 17,96 % din elecoratul cu drept legal de vot, a adus la PUTERE pe cel care, a numit / decis (citez pe Andreea Pora) :" Începând cu Dăncilă și miniștrii săi, nu a mai existat în istoria postdecembristă o asemenea degradare și lipsă de minimă competență în guvern și administrație.”.

Sinteza, concreta, corecta a ceea ce Andreea Pora prezinta in format concluzie “Și nu există niciun dubiu că această nouă legislație penală este favorabilă infractorilor de tot soiul - criminali, tâlhari, violatori etc. - nu doar corupților.” – conduce la tandemul delictual Dragnea - Tariceanu. Astfel, aceasta realitate, imi aminteste de celebrul EPITAF, aflat pe piatra de mormant al unui istoric, celebru “DUH AL RAULUI”,
cu continutul. “Aici odihneste cel care a facut mail mult rau decat bine. Binele care l-a facut, l-a facut rau, iar raul care l-a facut, l-a facut bine”

CERT este ca, NU se poate vorbi - INCA - in termeni reali de „Cum se transformă Dragnea în cadavru politic“, FARA a ceea ce se numeste Stat de Drept, Justitie autentic INDEPENDENTA. Nu trebuie uitat ca acest Dragnea, NU intamplator a numit Ministru al Justitiei pe cel numit Tudorel Toader.
Acesta este “bucatarul sef” al “retetelor” comandate de MALEFICUL NATIONAL.

Acest Tudorel Toader, mereu in “DIAGONALA”, este exemplul INSUFLETIT, care poate fi numit / asociat notiunilor de IPOCRIZIE, AROGANTA, IMPOSTURA, FATARNICIE, LASITATE. Daca acest dr. TT s-ar fi aflat in postura de strict LOIAL al Constitutiei Romaniei, cu siguranta NU ar fi ales postura de “MEDIC LEGIST”, al unui “viitor cadavru”.

Asa se explica comportamentul stabil al dr. TT de LOIAL subordonat fata de “Marca Dragnea”.
Recent – conf. Rev. 22, recte excelenta Dora Vulcan - dr. TT a declarat: ” Pentru soluţionarea conflictului, da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier şi m-a solicitat ca eu să susţin cele stabilite în sesizare”. Întrebat care va fi argumentul forte pe care îl va invoca, el a răspuns: “Neconstituţionalitatea, comportamentul şi crearea unui blocaj instituţional între preşedintele României, pe de o parte, ministrul Justiţiei, parte a Guvernului în acelaşi timp".

Solcitat să precizeze dacă în opinia sa şeful statului a încălcat Constituţia şi este pasibil de suspendare, el a spus că preşedintele a încălcat Constituţia, acesta fiind şi motivul sesizării Curţii, dar niciodată deciziile Curţii Constituţionale în astfel de cazuri nu au dus la sancţionarea părţii care a generat conflictul.

FALS ! IPOCRITUL dr. TT, a “uitat” ca, tot EL solicitase anterior imperativ REVOCAREA Sefei DNA, invocand motive de “incalcare repetata a indatoririlor de serviciu, constatate ca atare de Curtea Constitutionala.” !


Popescu 2018-05-09
Va deveni cadavru politic daca nu va instaura dictatura. Se pare ca are sustinere externa .
Darie 2018-05-09
Acest „cadavru politic” conduce țara cu semnăturile altora. E cazul crimei perfecte! Și-a găsit poziția ideală pentru așa ceva: președintele celei mai mari infrastructuri politice a României. De aici, prin transformarea Parlamentului în fermă de plante bio, poate face orice. Poate face chiar și politica externă a României, așa cum a dovedit-o. Revizionismul politic din România de astăzi e fără precedent în ultimii 27 de ani și înaintează ca un tanc. Protestele anemice ale UE și protestele aproape inexistente din țară pot fi cel mult un lătrat la urs. Președintele, persoana votată direct de peste șase milionae de cetățeni, este redus la zero putere. Justiția a fost pusă cu botul pe labe. SRI este arhi-penetrat de PSD. Presa, subjugată în cea mai mare parte, nu are suficient ecou nici atunci când e critică. Îmi pare rău, dar cadavru politic e România, nu Dragnea. Dragnea e pe val. Sau pe cadavru, cum doriți.
Vicentio B. 2018-05-14
POATE supune strict CONCRET aparitia in premiera "Dia Cora" - cam cum ar trebui sa arate reactiile UE pentru a nu fi percepute drept "proteste anemice" , asa cum afirma "cel mai lucid, echilibratul, logicul, argumentatul comentariu - Darie" !
Dia Cora 2018-05-14
(Pentru Darie) Cel mai lucid, echilibrat şi logic argumentat comentariu la articolul dnei Pora !
Darie 2018-05-09
Prostii! Faptele vorbesc, nu sentimentele rănite și alte amoruri proprii. E simplu, da.
Vicentio B. 2018-05-09
@Darie. DACA
puteti sa etalati "sinteza" in forma facuta, dar mai ales prin folmularea cu privire la "ALTII" (va citez). " Protestele anemice ale UE și protestele aproape inexistente din țară pot fi cel mult un lătrat la urs.". ar TREBUI sa puteti / sa stiti si ce alternative MORALE / LEGALE s-ar putea initia, in opinia dvs., pentru a NU ramane dependenti de "cadvele" la care va referiti.

In acest context, DACA afirmati ca, "nu Dragnea, ci Romania este un cadavru politic", insemna implicit ca Romanii TRAIESC/RESPIRA, etc., etc., intr-un fel de MEGA -cladire, care se poate numi ceva similar in sensul unui "Institut de Medicina Legala". Dvs. DE UNDE vorbiti, mai ales ca va etalati, in opinia mea, in format de BUNA - CREDINTA ?!

emil 2018-05-08
Vrednicul Dragnea e strigoi atestat de BOR.
nicolaie apolzan 2018-05-08
Sa va auda toti romanii inclusiv si n primul rand cei care au votat ciuma rosie.
horatiu 2018-05-08
parafrazind dupa Eminescu ... tot ce misca-n tara asta - riul , ramul - ne este prieten noua romanilor ... iar lui Dragnea - dusmanit va fi de moarte far a prinde chiar de veste ... sper ca demersurile de zdrobire a statului sa poata fi complect oprite ... sau cum zicea d-na Pora - sa nu devina ireversibile ...
Total 15 comments.
Recomandari
12713
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22