Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFUniversitatea sub atac
2018-04-17
7
După ce se vor fi încheiat socotelile puterii cu justiția, mă tem va veni rândul răfuielii cu restul de instituții cât de cât mai libere, iar Universitatea va fi printre țintele privilegiate.

 

Universitatea din București, împreună cu celelalte mari universități din România – „Babeș-Bolyai“ din Cluj, „A.I. Cuza“ din Iași, Universitatea de Vest“ din Timișoara („Consorțiul“) -, pierde sute de locuri la licență, dar mai ales la master și doctorat printr-o decizie arbitrară a ministrului Educației, Valentin Popa. Câștigă locuri, în schimb, mai ales universități de ligă secundă și terță, printre care Universitatea „Ștefan cel Mare“ din Suceava, unde fusese rector chiar d-l Popa, înainte a de a fi numit ministrul Educației. Se oferă și argumente: universitățile care pierd locuri n-ar merita, chipurile, „încrederea ridicată“, acordată de ARACIS (organismul independent de supraveghere și autorizare a programelor universitare de licență, master și doctorat), ori n-ar fi suficient de „adaptate la piața muncii“. Dimpotrivă, ar fi vorba despre „ipocrizie și găști politice“ - acuză, fără a-și menaja cuvintele, rectorul Universității din București, Mircea Dumitru. Fără îndoială.

 

Este desigur aici și o răzbunare. Ne amintim că d-l Popa, ministrul „pamblică“ - unul dintre cei mai notorii politicieni-torționari ai limbii române, mare maestru în anacolut, ironizat de presă - fusese susținut pentru nominalizare de 45 de rectori. Coincidență: universitățile care acum au pierdut sute de locuri sunt cele care n-au semnat rușinoasa scrisoare de susținere. Curajul însă costă, iar curajoșii de ieri trebuie să fie pedepsiți azi. De fapt, nu atât ei, cât instituțiile pe care le conduc, studenții respectivi și, într-un anumit sens, toată societatea românească care aspiră la ceva mai bun decât la complacerea în submediocritate.

 

Ar trebui însă să vedem și ce se ascunde mai în adâncime. Ministrul critică decizia ARACIS, un organism independent. Sancționează prin tăiere de locuri și subvenții câteva mari universități, care beneficiază de autonomia universitară și care sunt ceva mai vocale. Oamenii care lucrează aici – cadre didactice și cercetători – au mai mult prestigiu național și internațional decât confrații lor din universități mici și provinciale. Vocea unora dintre ei este ascultată în străinătate, iar articolele scrise de publicații străine despre România îi citează pe unii dintre ei. Mulți chiar s-au implicat și în acțiuni civice antiguvernamentale în 2017, alții publică texte puțin favorabile puterii actuale. Universitățile importante rămân, in toto et parte, încă locuri ale criticii și ale atitudinilor independente. Nu întâmplător deci sunt certate, la fel ca și Banca Națională ori Institutul Național de Statistică – ambele dojenite recent de putere, pentru că îndrăznesc să nu fie de acord cu dictatele lui Liviu Dragnea. (Despre „servicii“ nu mai vorbim!)

 

Să nu se creadă însă că universitățile, precum cea din București, ar fi „politizate“. Ele nu sunt astfel, sunt numai – încă – independente, ceea ce în mod inevitabil le menește să intre în coliziune cu actuala putere.

 

Căci această putere, ca orice aspirant spre autoritarism (eufemistic numit „iliberalism“), detestă orice independență instituțională, fiindcă din aceasta se nasc critica și libertatea. Nimic – se spune – n-ar trebui sustras „puterii poporului“ pe care guvernarea actuală o consideră proprietatea ei exclusivă: nici justiția, nici BNR, nici Universitatea, nici măcar INS sau ARACIS (vorbesc despre instituții bugetate, desigur) n-ar avea dreptul la o voce independentă de putere. Modelele din Ungaria, Polonia, Turcia sunt elocvente.

 

Așa că să ne fie clar: după ce se vor fi încheiat socotelile puterii cu justiția – mai ales prin modificarea codurilor penal și de procedură penală –, mă tem că va veni rândul răfuielii cu restul de instituții cât de cât mai libere, iar Universitatea va fi printre țintele privilegiate. Bănuim procedeele: mai întâi se vor tăia fonduri sub diferite pretexte, ca acum. Vor fi, prin rectori și alte personalități, atacate în presă ca fiind infiltrate de „statul paralel“; vor fi considerate chiar parte a „statului paralel“. Se vor face presiuni prin intermediul ministerului și al altor instituții. Foarte probabil: se vor încerca modificări legislative care să taie din autonomia universitară. Sub pretextul „eficientizării“, al „răspunsului adecvat la nevoile pieței muncii“, se va reduce tot mai mult ponderea disciplinelor socio-umane, fiindcă – s-o spunem limpede – nucleul uman al spiritului critic în orice societate nu se află în general printre ingineri, agronomi, medici și chimiști, ci mai ales printre istorici, sociologi, filosofi, jurnaliști și oameni de litere. Iar ei o știu bine.

 

Aș vrea să mă înșel, dar mă tem că această acțiune a unui ministru al Educației răzbunător și incapabil să articuleze corect limba română nu semnalează decât un început. Tropismul fundamental, instinctiv aș zice, al „puterii-Dragnea“ merge în direcția golirii de conținut a independențelor, oriunde se află acestea (în mediul public sau privat), fără ca neapărat să existe un „mare plan“ pregătit dinainte în detaliu. Un anumit „spirit antiliberal“ infuzează acțiunile individuale, fără a exista neapărat o comandă. Iar dacă apare rezistență, acest spirit o vede ca pe o sfidare pe care trebuie s-o înfrângă, spre a mai depăși un obstacol în direcția exercitării dominației generale.

 

De asta susțin că sub atac sunt nu numai universitățile mai prestigioase din „Consorțiu“ și nici măcar numai Universitatea din București și rectorul ei, fost ministru al Educației în 2016, eventual văzut drept un adversar politic al puterii. Sub atac este, în sine, Universitatea.

TAGS : universitate Babeș-Bolyai Universitatea de Vest Timișoara Valentin Popa mircea dumitru Universitatea București dancila dragnea
Comentarii
CHARLIE 2018-04-21
Oare Romania e pe cale de a deveni o republica-banana? Udrea si cu Bica o intemeiaza?
?????? 2018-04-20
Ce opinii aveți despre ''prestațiile univeritare" ale judecătorilor CCR, în formularea criticilor de neconstituționalitate sau în motivările deciziilor ?
Darie 2018-04-19
PSD nu se va opri. Pentru că are consimțământul populației, e simplu. Și acolo unde nu îl are, are pasivitatea populației. Pasivitate care, de facto, e tot consimțământ. Astfel, putinizarea României va merge înainte. Se conturează clar o hartă a unor națiuni care nu pot sta în libertate. Pur și simplu, nu pot. Nu au oameni eligibili care să sprijine așa ceva. De altfel, se poate vedea că la aceste națiuni libertatea e un produs de import, nu unul neaoș. Nu de dragul libertății a fost făcut importul, ci de dragul sperate prosperități materiale. Să ne aducem aminte „Dacă Ceaușescu dădea mâncare era și azi la conducere”. Deci, aici ne aflăm. Adică, în întuneric, da. Sincer, ce om normal ar avea curaj să pună director un pesedist pentru a-i conduce firma? Nimeni! Deci, acești oameni sunt votați în ideea că „ăștia sunt hoți deștepți”. Adică „din ce fură ei ne dau și nouă”. Acesta e motorul care pune în mișcare toată mascarada. Și, motorul e vechi! Mulți au vrut să-l oprească odată pentru totdeauna și nu au reușit. Nu au reușit pentru că motorul e unul spiritual, iar ca să oprești așa ceva îți trebuie o sută de ani continuitate. Exact ce România nu a avut niciodată. E valabil și pentru celelalte țări aflate în aceeași problemă. „Arderea etapelor” se dovedește o iluzie jalnică. De fapt, nu se poate arde nicio etapă. Sigur că da, ne-ar fi plăcut nouă să păcălim și istoria.
BASCA 2018-04-18
Lucrurile sunt cum sunt si ele au origini vechi,complacerea in mocirla asta,probabil stimulata de venituri substantiale,explica situatia.
Victor Grigor 2018-04-17
Sa dea Dumnezeu !
web 2018-04-17
'....s-o spunem limpede – nucleul uman al spiritului critic în orice societate nu se află în general printre ingineri, agronomi, medici și chimiști, ci mai ales printre istorici, sociologi, filosofi, jurnaliști și oameni de litere..'..

Asa..si ? Dl. Cornea, consultati calendarul, nu mai sintem la '48 !
S-o stii si matale bine de tot: progresul tehnologic, binefacerile sociale ale stiintei facute de ingineri, agronomi, etc. - pe care-i persiflezi ca un intelectual fin ce te pretinzi, si de care beneficiezi si matale, si intreaga-ti familie, nu sint facute de sociologi, jurnalisti si cititori de latina.
Asta se cheama evolutie, dl. Cornea. V-as recomanda lecturi utile (Yuval Noah Harari - Sapiens. Scurta istorie a omenirii), pentru incepatori in intelegerea paradigmei, dar stiu ca sinteti asediat de 'spiritul critic'. Deci, mai usor cu pianul, ca-i cad clapele.
Ana 2018-04-17
web. Va citez; "S-o stii si matale bine de tot..." "...persiflezi ca un intelectual fin ce te pretinzi". Si, mai ales, concluzia: "Deci, mai usor cu pianul, ca-i cad clapele".
Din ce scrieti imi fac o idee despre (re)sentimentele domniei voastre, la care aveti fireste tot dreptul. Probabil va simtiti lezat de fraza cu pricina. Ma tem insa ca nu inteleg, desi as dori, în ce consta argumentele dvs. Iar la capitolul "reactii afective", la care am si eu dreptul, stilul dvs ma cam deranjeaza. Presupun ca, daca se va intimpla sa mai deschid acest articol si sa ma uit la reactii, voi avea si eu parte de un dus rece la persoana a doua singular si de ceva epitete.
Total 7 comments.
Recomandari
3835
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22