Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFEuropa nu își permite să piardă Ungaria
2018-04-17
14
Pentru a evita pericolul autoritarismului centrifug, Europa trebuie să-și pună rapid ordine în propria ogradă politică.

 

Târziu au realizat zecile de mii de unguri care au ieșit sâmbătă să protesteze împotriva unui sistem electoral aranjat astfel încât o coaliție care obține 49% din voturi să ia 66% din mandatele de parlamentar că democrația lor a fost deturnată. Dacă, în 2014, când FIDESZ a modificat legea electorală, instituind un sistem complicat de bonusuri și compensații care să îi asigure două treimi din fotolii, societatea civilă ungară a părut împăcată cu deznodământul, de data aceasta, când povestea s-a repetat în mod aproape identic, și-a dat seama că i-a fost răpit dreptul la opțiune. A devenit dureros de clar că Orbán va câștiga de acum înainte cu același scor, atâta vreme cât ungurii vor accepta această situație. Asigurându-și supermajoritatea, va putea modifica legea în funcție de calculele electorale și, la nevoie, va putea modifica și Constituția, așa cum a mai făcut-o. Prima victimă a „democrației iliberale“ a liderului ungar este, așadar, democrația însăși, cea de-a doua este separația puterilor și sistemul de checks and balances care formează pilonii ordinii liberale. Guvernământul ungar a căpătat caracter de partid-stat de tip autoritar, justiția este sub control, mass-media cvasi-naționalizate, economia este „modelată“ prin contracte preferențiale cu statul în jurul unei oligarhii de partid.

 

Modelul populist-autoritar ungar s-ar putea transforma însă într-o dictatură represivă, dacă Orbán își va pune în aplicare amenințările privind adoptarea unui pachet de legi numit „Stop Soros“, prin care să fie reprimate activitățile considerate antimaghiare, fie că este vorba de monitorizarea corupției și a degradării statului de drept, fie de investigații de presă, fie de simple opinii critice la adresa direcției în care duce Orbán țara. Temerile că liderul ungar va transforma „democrația iliberală“ într-un stat polițienesc au fost reaprinse de publicarea de către un ziar de casă a unei liste cu numele a peste 200 de „mercenari ai lui Soros“. În fapt, profesori la Universitatea Central Europeană, pe care Orbán încearcă să o desființeze sau să o expulzeze, reprezentanți ai unor ONG-uri precum Amnesty International sau Transparancy International, jurnaliști - a fost trecută pe listă toată redacția unei publicații on-line care face investigații despre corupția din jurul familiei Orbán -, lideri ai unor companii multinaționale sau pur și simplu intelectuali de opoziție indezirabili. „Soros“ nu este decât un nume generic pentru tot ceea ce înseamnă sau ar putea însemna opoziție și există numeroși analiști și observatori ai scenei politice de la Budapesta care cred că aceste liste negre nu fac decât să pregătească terenul pentru legi care să instituie delictul de opinie și să incrimineze opoziția sau simplul act de monitorizare a guvernului.

 

Deja Ungaria se află cu un pas în afara Europei, dar dacă Orbán va face și acest din urmă pas, transformând țara într-un soi de Turcie central-europeană, atunci UE va pierde Ungaria în favoarea Rusiei, a Chinei și în general a oricui va mai dori un cap de pod în Europa. Pentru că, deși Orbán se prezintă ca ultimul apărător al creștinismului în fața islamizării Europei, ideologia sa este mai degrabă dictatura lucrativă decât creștinismul conservator. Iar Europa nu își poate permite să piardă Ungaria.

 

Teama este că după Ungaria vor începe să cadă și alte piese. Polonia este prea mare și prea importantă din punct de vedere strategic, geografic, dar și istoric ca să nu fie salvată, dar, în siajul Ungariei lui Orbán, se vor înghesui regimuri cel puțin la fel de autoritare și de corupte, precum cel din România sau Bulgaria. Deja Evenimentul Zilei a publicat un titlu care îmbrățișează ideea de liste negre ale „rețelei Soros“. Cehia este pe muchie de cuțit, iar în Slovacia lucrurile nu s-au clarificat cu demisia lui Fico.

 

De aceea, pentru a evita acest pericol al autoritarismului centrifug, Europa trebuie să-și pună rapid ordine în propria ogradă politică, iar familiile politice să renunțe la ipocrizia și duplicitatea pe care le-au practicat până acum.

 

În ceea ce privește Ungaria, încă de acum aproape un an Comisia LIBE (libertăți, justiție și afaceri interne) a Parlamentului European a însărcinat-o pe olandeza Judith Sargentini să întocmească un raport privind starea democrației și statului de drept din Ungaria. Joia trecută, doamna Sargentini a publicat raportul, în care constată încălcări „sistemice“ ale valorilor europene, ale drepturilor și libertăților fundamentale, încălcarea independenței justiției, corupție, încălcarea drepturilor minorităților romă și evreiască etc. În consecință, recomandă activarea Articolului 7 din Tratat privind suspendarea dreptului de vot în Consiliul European. Raportul va fi discutat în plen în iunie și, dacă va fi adoptat, va fi înaintat spre decizie reuniunii șefilor de stat sau de guvern. Pentru ca raportul să treacă de Parlament, este crucial ca Orbán să fie izolat în cadrul majorității PPE, dacă nu exclus. Multă vreme Orbán a scăpat nepedepsit pentru că are relații excelente în cadrul popularilor, cea mai mare și mai puternică familie politică europeană. Dacă vrea să își păstreze credibilitatea de apărătoare a ordinii liberale, dreapta trebuie să fie capabilă să-l sancționeze drastic pe unul de-al lor.

 

Pentru România ar fi important ca PPE să facă acest pas, pentru că în felul acesta nici socialiștii, nici ALDE nu vor mai putea ține mult în brațe actuala coaliție de la București, care, în absența constrângerilor europene, va apuca pe calea deschisă de Orbán.

TAGS : ungaria viktor orban euroopa alegeri soros iliberal populism rusia polonia cehia
Comentarii
Nea 2018-04-24
Domnule Campeanu, preiau un argument al unui comentator de mai jos: "Daca in Ungaria s-ar folosi sistemul electroral din Franta atunci FIDESZ ar avea aproximativ 85% din locurile parlamentare". Cum comentati? Pe cand un viitor articol despre derapajul democratiei in Franta, cevaaa.. acolo? __ Macar ceva cat de cat asemanator indigestiei provocate de "rebeliunea antieuropeana, bla, bla, bla,," a Ungariei (sau, dupa gust si preferinte, a Poloniei)
Horatiu Coman 2018-04-24
Care "Europa" nu-si permite sa piardă Ungaria, d-le Câmpeanu? Cea profundă, reală, încă majoritară numeric, sau cea birocratică si anexionistă numită UE? Cine nu-și permite sa piardă Ungaria? Logocrația majoritar-socialistă de la Bruxelles sau Europa celor multi, care sunt atât de ignorați de către dogmaticii vopsiți democratic de la Bruxelles? Evident că Europa profundă, cea care, la fel ca ungurii sau polonezii, chiar dacă e in curs de decreștinare accelerată, începe sa simtă nevoia reafirmării background-ului creștin care i-a dat identitatea, valorile umaniste si democratice de astăzi. Evident că Europa celor cărora, încă, nu li se poate contesta dreptul la vot, dar li se ignora rezultatul voinței exprimate la urnele de vot. Cu alte cuvinte se mai votează dar rezultatul nu mai contează (ca in cazurile Franței, Danemarcei si Irlandei unde cetățenii au respins propunerile trimise de la Bruxelles după care au fost informați că au votat greșit si că trebuie să mai încerce odată; la rândul lui, Brexit-ul englezilor e amenințat cu aceeași reeducare de către balaurii ideologici din fruntea uniunii). Ar trebui sa înceteze confuzia UE= Europa. Europa, asa cum o percep ungurii si majoritatea europenilor de rând e mult mai profundă decât hybris-ul eurobirocraților. UE nu e decât un aranjament politic si instituțional al Europei de astăzi; care poate fi greșit sau nu. Sau care poate fi îmbunătățit (însă nu asa cum impun politrucii ideologici de la Bruxelles, drapați in mironosițe progresiste, exclusiv pe consensul neomarxist).
Si cine, d-le Câmpeanu, își arogă condescendent-paternalist readucerea fiului risipitor acasă, in sânul protector al uniunii? Tocmai eur birocrații care nu se sfiesc să celebreze peste o săptămână la Trier in Germania de Vest 200 de ani de la nașterea bestiei ideologice cu numele de Karl Marx? Tocmai dogmaticii școlii de la Frankfurt care, in frunte cu Jean Claude Yuncker vicepreședintele Consiliului Europei (!), se pregătesc cu nerușinare sa sărbătorească (atenție! să celebreze nu să comemoreze) nefastul eveniment din 5 mai prin discursuri encomiastice, prin deschiderea odioasei case memoriale, prin inaugurarea imensei statui de bronz a "profetului" comunismului trimisă in dar primăriei germane de către statul chinez? Tocmai logocrații care se pregătesc pentru piosul pelerinaj in orașul care a început deja celebrarea bicentenarului prin inaugurarea unui nou set de semafoare stradale in verde si rosu înfățișându-l pe întemeietorul ideologic al comunismului? Fără nici un pic de jenă față de noi, esticii, cetățenii europeni de mâna a doua, față de bunul simt si mai ales față de suta de milioane de inocenți de pe tot globul care au fost victimele acestei ideologii nefaste? Tocmai eurobirocrații care sant pe cale sa-și abandoneze propriile popoare dezlocuindu-le cu invazii de seminții si religii declarat adverse?
In cazul ăsta, tot ce mai poate face elita politica europeana e să se de-radicalizeze. Cât mai rapid. Altfel, va fi inutilizabilă pentru Europa adevărată, sau altfel spus va fi utilizabilă doar pentru UE. Dacă nu o face in timp util, atunci într-adevăr Europa n-are voie să-si permită sa piardă Ungaria (sau Polonia) însă va fi nevoită să-si piardă cat mai repede.. Uniunea (Eurobirocratica). Așaaa, din mers, in drumul spre suprafață, ca pe un balast socialist care încearcă s-o scufunde in abisul unei noi distopii progresistoide.
Gogu 2018-04-21
Mai intai o observatie despre articol: domnul Campeanu spune ca PPE trebuie sa-l penalizeze pe Orban pentru a arata ca sabia are intr-adevar tais si nu e doar de carton. Problema e ca, dupa cum spuneti, Orban are mare popularitate in PPE, si, as adauga, nu sunt putini cei din PPE care gandesc ca el si ii admira actiunile. Daca ar fi un vot in interiorul PPE nu as fi surprins sa nu se poate inchega o majoritate anti-Orban. In CSU bavarez si chiar in CDU sunt mult care il sprijina. Popularii austrieci si cei olandezi, la fel.

Apoi, despre postac(i)--le spun asa pentru ca argumentele sunt izbitor de asemanatoare (si slabe) pentru a fi intr-adevar 10 persoane diferite. Nu m-ar suprinde sa fie un singur exaltat care ia de bune argumentele lui TRU sau niscai postaci pro-Moscova. Argumentele lor in favoarea lui Orban sunt slabe pentru ca:

1. Ignora complet relatia de colaborare si amicitie intre Orban si Putin. Doar din punctul asta de vedere si Orban nu e ok pentru Europa.

2. Ignora complet folosirea mogulilor locali pentru a pune mana pe presa maghiara si pentru a face exclusiv propaganda pro-FIDESZ. Nu va place peisajul media romanesc, Antena 3 si Romania TV? Atunci de ce va place ce face Orban? Doar din punctul asta de vedere si Orban nu e ok pentru democratie si pentru Europa.

3. Ignora complet subordonarea justitiei de catre guvernele FIDESZ. Nu va place ce se intampla in Romania cu modificarile legislative facute in favoarea partidului de guvernmant? Atunci de ce va place ce face Orban, pentru ca ce a facut el in zona justitiei e mai mult si mai rau daca au reusit inca sa faca PSDistii nostri?

4. Ignora complet retorica intoleranta si nationalista, rasista si xenofoba a FIDESZ si a partidelor apropiate lor. Nu va place cum PSD-ul il ataca constant pe Soros, cum ataca companiile multinationale, cum ataca interesele straine, pentru a-si justifica jaful si faradelegea? Atunci de ce vi se pare ce face Orban ok?

5. Orban e, chipurile, crestin si apara valorile crestine. Crestin sunt si eu insa nu consider anti-semitismul, xenofobia, ura fata de imigranti si fata de alte religii, fata de tigani, fata de justitie si egalitate in fata legii, fata de folosirea morala a mass-media niste valori crestine. Dimpotriva! Chestia cu valorile crestine e praf in ochii fraierilor. Nu va place chestia PSD-ista cu famila traditionala? Atunci de ce vi se pare ce face Orban ok?

5. Sunt de acord ca Orban nu e Dragnea. Si ca Ungaria e economic mai bine ca Romania. Insa sa nu ne lasam purtati de aceste diferente. Asemanarile sunt mult mai mari.

In concluzie, desi nu sunt nici eu de acord cu exagerarile progresistilor occidentali, cu ipocrizia stangii din Vest, cu discursul intolerant al celor care predica toleranta, nu trebuie sa cadem in extrema cealalta, a demagogiei nationalist-oligarhice, reprezentata de ORban si Putin. Trebuie sa ne mentinem spiritul critic si independenta!
Imreh istvan 2018-04-23
Gogu-le, habar nu ai despre ce vorbesti, nu te amagi singur, ca surpriza va fi mare!
Liviu 2018-04-20
1. Daca lucrurile vor continua, Ungaria sa creasca si Romania sa devina un pustiu, nu m-as mira ca insisi romanii din Transilvania sa doreasca unirea cu Ungaria, sau macar despartirea de vechiul regat.

2. E o mare eroare comparatia intre Ungaria, Polonia si Romania.
Despartirea nesingeroasa de comunism a facut ca vechii activisti sa-si conserve pozitiile privilegiate din societate. Acum, Polonia repara situatia asta, curata tara de tarele comunismului.
Orban isi afirma maghiarismul si nu vinde vorbe goale: tara merge bine si lumea e multumita.

Dragnea conduce o banda de tilhari si Romania abia mai sufla; da, dar "sintem mindri ca sintem romani" ! Mindria asta o sa ne fie consolare in groapa.
Milioane de romani au fugit si altele le vor urma daca trogloditii care voteaza PSD-ul se vor inmulti si snobii care nu ies la vot vor continua sa fuga de orice obligatii civice.
Ceangau 2018-04-20
1. FIDESZ are o baza traditional de alegatori aproximativ 2,5 milioane. La aceste alegeri au votat aprox 3 milioane de alegatori cu FIDESZ.
2. Daca in Ungaria s-ar folosi sistemul electroral din Franta atunci FIDESZ ar avea aproximativ 85% din locurile parlamentare.
3. La marsul de sustinere al lui Orban pe 15 martie au fost prezenti aproximativ 0,5 milioane de persoane. La mitingul anti Orban au fost 60 mii de persoane.
Lucrurile merg bine in Ungaria:
Se investeste masiv in Infrastructura
Creste nivelul de trai
Este un program vast de investitii in zonele rurale ale tarii.
Valorile crestine sunt la loc de cinste.
Statul ii respecta pe cei care muncesc si au familii cu copii.
In general cei care muncesc, sunt familisti, sunt crestini sunt foarte multumiti de actualul guvern. Asa ca voteaza cu Orban. Oare acesta este impotriva valorilor democratiei?
Ceangau 2018-04-20
1. FIDESZ are o baza traditional de alegatori aproximativ 2,5 milioane. La aceste alegeri au votat aprox 3 milioane de alegatori cu FIDESZ.
2. Daca in Ungaria s-ar folosi sistemul electroral din Franta atunci FIDESZ ar avea aproximativ 85% din locurile parlamentare.
3. La marsul de sustinere al lui Orban pe 15 martie au fost prezenti aproximativ 0,5 milioane de persoane. La mitingul anti Orban au fost 60 mii de persoane.
Lucrurile merg bine in Ungaria:
Se investeste masiv in Infrastructura
Creste nivelul de trai
Este un program vast de investitii in zonele rurale ale tarii.
Valorile crestine sunt la loc de cinste.
Statul ii respecta pe cei care muncesc si au familii cu copii.
In general cei care muncesc, sunt familisti, sunt crestini sunt foarte multumiti de actualul guvern. Asa ca voteaza cu Orban. Oare acesta este impotriva valorilor democratiei?
Luke 2018-04-19
Da cine e "Europa" asta dom'le de ajuns să se comporte ca fosta URSS...???
Joaquin Murieta 2018-04-18
De data asta sunt total de acord cu domnul Campenu. Alegerile din Ungaria au fost incorecte si UE nu poate decat sa constate asta si sa ceara repetarea alegerilor cu numararea corecta a voturilor. Da Orban a cashtigat dar cu 49% din voturi nu cu 66% cat are in parlament. Asta inseamna ca Orban a furat 17% din voturi ceea ce e complet inacceptabil si UE nu poate accepta asta. De asemenea UE trebue sa verifice votul in provincie unde Orban a cashtigat procente neverosimile care au facut posibila victoria cu toate ca a pierdut capitala. Pariez ca toti observatorii au numarat doar voturile din Budapesta si nici unul nu s-a aventurat in provincie ca ii lua la bataie organizatia terorista Jobbik.
profesoru 2018-04-17
Traian Ungureanu, ”Ungaria - verba non grata”, în Adevărul:


”Apogeul lui Orban e cel mai puternic semnal trimis în calea epidemiei de bigotism care înghite state vechi şi generaţii noi de europeni din Vest şi Est. Pe scurt şi fără frică spus, libertatea - sau democraţia, cum îi spunem pentru a ne acoperi politic - nu e pusă în pericol de Orban. Tartorul maghiar e un fundamentalist democratic de modă veche, un vînător neîntrecut de socialişti natur şi un detector imbatabil de socialişti vopsiţi umanitar. Democraţia nu e luată cu asalt de Orban, ci de fanatismul aparent rezonabil al detractorilor lui.

Dar Orban e fascist, nu? Dacă e aşa, fascişti au fost şi creştin-democraţii germani, gaulliştii francezi sau conservatorii britanici, pe vremea cînd se mai simţeau obligaţi să păzească frontierele de stat, să respecte valorile creştine şi să îşi scutească populaţia de reeducare socialistă. Orban e, pur şi simplu, un conservator naţionalist. Criminalizarea acestei opţiuni spune că extremismul stîngist s-a urcat la capul elitelor.

Soroş şi Orban au fost aliaţi. Disputa lor a apărut pe măsură ce Soroş a trecut la o preferinţă organizată militant pentru migraţie şi exclusivitatea valorilor laice.

Din clipa în care cineva începe să creadă că întrupează democraţia, totul e pierdut. Democraţia trece în cult. Drumul spre dogmatism e deschis şi inevitabil. Cei ce refuză convertirea sînt excomunicaţi şi pierd dreptul la cuvînt şi opinie. Votul lor e, deocamdată, admis dar pătează. Credinţa în tradiţie, familie, naţiune şi dreptul suveran de a lua decizii în şi pentru propria ţară devin infracţiuni oribile.
Remarcând cu multă pătrundere că nici una din persoanele născute în jurul anului 313, cînd creştinismul e admis oficial în Europa, nu mai candidează şi nici nu mai joacă un rol public activ, patriciatul progresist a conchis că e singur pe lume. Şi a urcat pe soclu. Noua elită nu tolerează nici un scîncet pentru că se crede o clasă iluminată etic şi o aristocraţie consacrată politic.
O aristocraţie nu poate poza în democraţie. Sau poate. Dacă lichidează de facto democraţia.”Ripost 2018-04-18
Analiza surprinzator de pertinenta si corecta intr-un cotidian cu accente nationaliste cum ar fi Adevarul.

D-le Campeanu, astazi daca nu esti (neo)liberal cu accente de stanga, nu ai dreptul sa existi: vorbim de actuala axioma politica mainstream.
Nu vedeti ca incalcati cele mai elementare reguli ale asa zisei democratiii liberale, si anume dreptul de a avea o alta opinie? Guvernul Ungariei doreste sa urmeze o alta cale decat cea stangisto-neoliberala, si pentru asta primeste o acordul votantilor, prin care guvernul dobandeste o legitimitate enorma. Totusi, cei care impart creierul atat la Bruxelles, din SUA, etc. nu accepta rezultatul unui vot democratic, mai mult, incearca sa rastoarne un guvern si sa pedepseasca o natiune pentru ca nu a votat cum si-a dorit Bruxelles-ul, infractorul de drept comun condamnat Soros si media neoliberala internationala.
Daca Dvs. considerati ca liberalismul are dreptul sa existe, in aceasi masura si alte doctrine politice au dreptul sa existe, inclusiv cele care resping liberalismul deformat contemporan.
„Nu sunt de acord cu ceea ce spui, dar voi apara pana la moarte dreptul tau de a o spune” – ar fi spus Voltaire. Luati aminte.

Asa zisul "regim Orban" din mai toate punctele de vedere este infinit mai democratic, mai uman si mai sigur decat cei care-l critica cu gura spumeganda.

Un alt aspect: Orban a castigat aceste alegeri pentru ca in Ungaria NU exista o opozitie serioasa, cu un mesaj si o oferta politica corecta. Si atunci Bruxelles-ul laolalta cu infractorul condamnat, penalul Soros au inceput sa duca o campanie politico-electorala marginalizand partidele de opozitie, pedaland pe sprijinirea si finantarea (ilegala) ale unor trusturi media si asa zise ONG-uri. Repet: entitati finantate masiv din exterior cu scopul de a rasturna un Guvern ales democratic si de a influenta alegerile. In orice tara normala asta este un atac la siguranta nationala. (S-a mai incercat asa ceva si altundeva, vedeti cazul Maidan, Macedonia, asa zisa "primavara araba" etc., cu rezultate dezastruoase, cu pierderi imense de vieti omenesti si distrugerea multor tari.)


Acest articol semnat de catre Dvs., din pacate nu este altceva decat o traducere si o compilatie destul de nereusita a unor articole din media stangisto-liberale din Occident. No offence.
emil 2018-04-17
Ungaria e alta chimie iar Europa e fictiune. Fiecare stat isi creioneaza viitorul fara a fi sanctionat.
Vasile Paun 2018-04-17
Domnu Campeanu...., lamuriti-ma d-le si pe mine, ca dupa ce am invatat si eu destula carte..., dupa ce am studiat inginerie, apoi economie(Cibernetica - Doctrine(economice si politice ) ..., ce sa mai zic...,destule...), vine dom'le pe capul acestui popor DEMOCRATIA... domnule!!!!.... Dar ce fel de democratie!!!!!....., reguli impuse(dictatorial...), tara parjolita economic, emigratie mai rau ca pe vreme de cataclism!!!....transformrea Romaniei intr-o COLONIE de cel mai josnic rang... Si daca asta nu era de ajuns, aud acum ca o amarasteanca venita cu pluta(Sargentini..., din minunata natiune, far al democratiei!!!...) cu a ei comisie LIBE...., a hotarat doamna sa se pishe pe votul natiunilor din Europa(inclusiv din Romania...), si sa-si exprime dansa...SUSPICIUNILE!!!!!... Mai oameni buni(sanatosi la cap, sper...), asa arata DEMOCRATIA EUROPEANA????...., la asa standard de ''democratie'' s-a chinuit sa adere Romania????... Despre poporul roman, traitor la Fetesti, Slobozia, Videle, Braila, Vaslui, Tarnaveni, Bailesti ...samd., intereseaza pe minunata amatoare de parteneriate civile homo....????... Cu siguranta NU, dar gaseste in sarmana noastra tara slugi mizerabile sa puna botu' si sa dea lectii natiei de stat de drept si democratie!!!, o mizerie de diversiune ca sa poti calari in voie tari si popoare!!!!...
mariusmioc 2018-04-17
Pentru ce să fie sancționat Orban? Pentru că a cîștigat alegerile?
Sau pentru că „există numeroși analiști și observatori ai scenei politice de la Budapesta care cred” că se pregătește „terenul pentru legi care să instituie delictul de opinie”?
Păi cînd o să apară asemenea legi o să fie temei de sancționare.
Stai! Au și apărut deja, prin Germania de pildă. Presiuni pentru cenzurarea internetului sînt tot mai mari, dar nu de la Orban vin.
Total 14 comments.
Recomandari
2964
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22