Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFNeobolșevism pe picioare de lut
2018-02-13
7
Liviu Dragnea tânjește să conducă discreționar și pe vecie întreaga țară, precum Ceaușescu.

 

Reprezentanții puterii devin nervoși și se indig­nea­ză atunci când li se strigă „ciuma roșie“. Aso­cierea cu comuniștii din al căror partid derivă is­toric li se pare o insultă. Și totuși, PSD, la o ge­ne­rație întreagă de la căderea regimului comunist, a recăpătat o mulțime de ticuri bolșevice; ba, am zice că ele s-au înmulțit amenințător în ultimul an. Partidul părea mult mai puțin „roșu“ chiar pe vremea lui Iliescu, ori Năstase, decât e azi, în „epo­ca“ lui Daddy (adică „tătucul“).

 

Poate cel mai frapant este intoleranța la ceea ce Le­nin numise „fracționism“ și care, de fapt, în­semna un minimum de diversitate în rândul con­ducerii partidului. Devoțiunea față de șeful su­prem (sub acoperirea „programului de gu­ver­na­re“) a fost promovată drept test suprem, iar cine a îndrăznit să-l critice pe Dragnea – fie și discret, precum Ecaterina Andronescu, Bădălău ori Firea - a intrat în dizgrație sau chiar a fost tras pe linie moartă. Alții care, precum cei doi foști prim-mi­niștri PSD, nu s-au conformat ordinelor Con­du­că­torului, au fost dați afară din funcție. După „au­to­critică“, au fost păstrați în partid, dar fără in­flu­en­ță. Alții, precum Ponta și Chirică (primarul Ia­șului) - critici pe față ai lui Dragnea –, au fost ex­cluși.

 

Un al doilea aspect „bolșevic“ din PSD este ob­se­sia „revoluției“. Este, desigur, ridicol să de­nu­mești „revoluție fiscală“ o șmecherie contabilă, ca­re a dorit să salveze promisiunea electorală a mă­ririi substanțiale a salariilor, atunci când acest lucru se dovedea cu neputință obiectiv; rezultatul a fost haosul fiscal și destule scăderi de salariu net, chiar dacă a crescut salariul brut. Notez însă că acestor oameni invocarea „revoluției“ li se pa­re onorabilă, și nu o simplă formulă gran­di­loc­ven­tă. „Revoluția“ e, chipurile, progresistă, privește spre viitor, lovește în vechi privilegii și se aso­cia­ză ideologiei unei stângi radicale. PSD de azi, în realitate un partid extrem de conservator, chiar re­acționar, poate astfel poza în „avangardă“ – ce­ea ce, crede el, îi oferă niște avantaje propagan­distice.

 

Al treilea mod de comportament care trimite la o variantă de „bolșevism“ este insinuarea că „par­ti­dul are întotdeauna dreptate“. Acest lucru se ve­de foarte bine din faptul că reprezentanții favoriți ai puterii și Liviu Dragnea mai ales nu-și cer scu­ze niciodată, nu recunosc niciodată că au greșit. Nici măcar faptul că a trebuit să se corecteze le­gea salarizării și a transferului contribuțiilor pri­n­tr-o ordonanță de urgență, dată la două zile de la intrarea în vigoare a legii, n-a fost un motiv de scuze. Aproape întreg aparatul de justiție le strigă de un an că multe dintre schimbările preconizate la legile justiției sunt neavenite. Același lucru îl sus­ține societatea civilă, sute de mii de oameni ie­șiți în stradă, Comisia Europeană, ambasadele prin­cipalelor puteri. Răspunsul puterii este că unii sunt rău informați, alții nu înțeleg adevărurile profunde ale justiției, alții vor răul Ro­mâ­niei, fiind în serviciul inamicilor națiunii. Adesea, ei se referă la entitatea ocultă nu­mită „statul paralel“. Maximum la modul general ce admit pesediștii azi este că s-a comis cumva o „eroare de comunicare“ ori că niște funcționari mărunți au greșit niș­te calcule. Cinismul, aroganța și in­ca­pa­ci­tatea de a asuma propriile erori fac le­gea. Un foarte bun exemplu îl constituie răspunsul recent al ministrului Muncii, Ol­guța Vasilescu: când i s-a spus că totuși mulți salariați la stat au luat bani mai pu­țini ca urmare a „revoluției fiscale“, ea a răspuns, reinventând celebra „dialectică marxist-leninistă“: „Salariile au crescut; doar veniturile au scăzut“.

 

În sfârșit, sunt semne „bolșevice“ și dis­pre­țul, ura chiar față de instituțiile sta­tu­lui pe care încă trebuie să le respecte și ca­re deocamdată au refuzat să li se supună: când Darius Vâlcov, artizanul „revoluției fis­cale“ și în prezent consilier al pre­mie­ru­lui, e condamnat în primă instanță de Înal­ta Curte la opt ani de închisoare pen­tru spălare de bani și alte delicte legate de corupție, Codrin Ștefănescu, secretar ge­ne­ral al PSD, se dezlănțuie într-o diatribă îm­potriva Înaltei Curți. Susține că par­ti­dul său e „hăituit“ de zbirii „statului pa­ra­lel“. Respectivul nu e sancționat de par­tid, care, pe de altă parte, se consideră ca­lomniat când i se reproșează (mai ales la ni­vel european) ostilitatea față de statul de drept.

 

Liviu Dragnea tânjește să conducă dis­cre­ționar și pe vecie întreaga țară, precum Ceau­șescu. Și-ar dori să nu aibă de respec­tat nicio Constituție, să nu-i pese nici de justiție, nici de drepturile omului, nici de angajamentele internaționale, dacă nu-i con­vin. Nu vrea să mai aibă necazuri cu co­rupția și cu îmbogățirea „no­men­cla­tu­rii“ de partid. Visează, pesemne, să blo­che­ze orice critică internă sau externă par­tidului, să pună botniță presei ostile. Dacă ar putea, ar limita călătoriile în străină­tate, ar interzice demonstrațiile și Inter­ne­tul, ar închide țara cu un gard de sârmă ghimpată, și-ar trimite la închisoare opo­nenții politici, precum fac Putin și Er­do­ğan. Ceea ce nu l-ar împiedica, desigur, să tremure ziua și noaptea de frică, ob­se­dat de suspiciuni față de toții apropiații, că­zut într-un delir paranoic, temându-se tot mai mult să nu aibă soarta lui Ceau­șes­cu. Să-l liniștim însă: în zilele noastre, în 2018, despotismul neobolșevic al lui Drag­nea și al PSD-ului (la care a adus o con­tri­buție și ALDE), deși nu trebuie deloc sub­es­timat și nu-i chiar o furtună într-un pa­har cu apă, rămâne totuși limitat în po­si­bilități și resurse. Avem o societate ci­vilă. Avem o presă nu în totalitate subordonată. Suntem în UE și NATO. Avem și un pre­șe­din­te, ce-i drept, cam prea rar activ. Avem o Constituție. Aș zice și că, din feri­ci­re, incompetența crasă a puterii pune pie­dici propriilor ambiții despotice, mo­bi­lizând ura socială împotriva ei și para­li­zându-i multe dintre acțiuni. Dacă ar fi eficienți, ar fi mult mai periculoși. Cred că bolșevismul lor întârziat stă pe picioare de lut, spre binele nostru, al tuturor. Și to­tuși, spre răul nostru, el există.

TAGS : PSD Dragnea Ecaterina Andronescu bolsevic revolutie fiscala justitie olgut vasilescu darius vâlcov
Comentarii
BASCA 2018-02-14
In general audienta acestei reviste este redusa(Ramona Ursu aducea ceva puncte de rating,revine?),ea se adreseaza oamenilor onesti care au facut ceva scoala.Citesc articolele cu care in cea mai mare parte sunt de acord,practic am parte de reconfirmari ale dezastrului prin pana creatorilor de articole.Pe domnul Cornea il pretuiesc si pentru minunatele lui romane dar ramane intrebarea,cu cat miscam lucrurile in directia buna?
emil 2018-02-18
Domnul Cornea dispune o rabdare imbatabila cand recomanda succesul milimetric.
Andrei Cornea 2018-02-14
MUltumesc pentru aprecieri. Cu cît mișcăm lucrurile? Fie și cu un milimetru; tot e mai bine decît deloc sau in direcția opusă.
Gheorghe Popescu 2018-02-14
Pai Dragnea e din Teleorman. Teleormanul e linga Oltenia, nu? D-aia il copiaza pe Ceausescu. Se pare ca prin zona aia pe acolo toti vor sa faca bine tarii. Iliescu de pe unde era, ca si asta e om de bine. Sper sa nu se supere oltenii pe mine.
Joaquin Murieta 2018-02-13
Li se spunea "bolshevici" pentru ca erau mai multi deci dupa aceasta definitie singura corecta in limba Rusa da PSD sunt "bolshevici" pentru ca au obtinut 45% din voturi deci "mai multe" decat orice alt partid. Revolutia burgheza din Anglia a izbucnit cand regele Carol I Stuart a incercat sa aresteze 5 parlamentari acuzati de coruptie si diverse hotii de un judecator numit de rege. In timpul revolutiei regele si judecatorii lui au fost decapitati. Atunci ca si azi cei aleshi democratic de popor nu pot accepta ca statul paralel format din rege si judecatorii lui nealeshi de nimeni sa taie si spanzure parlamentarii aleshi de popor. Azi toti istoricii Britanici sunt de acord ca cei 5 erau intr-adevar corupti si hoti dar fusesera aleshi democratic de Englezi spre deosebire de rege care a platit cu capul incercarea nereushita de a aresta 5 parlamentari aleshi democratic de Englezi.
emil 2018-02-13
Autorule esti o nulitate istorica, bolsevicii erau serbi ce defilau in zdrente si opinci nu urmasi de securisti si nomenclaturisti.
Liviu din Timisoara 2018-02-13
Daca bolsevismul propunea, macar, un ideal ...asa utopic, astia sunt niste guzgani agresivi...iesiti de prin toate canalele.
Macar Ceausescu, din 65 pana in 85 , a organizat tara si a construit cam tot ce se vede clar ; astia n-au fost capabili sa traga o autostrada de la est la vest ... Nenorocitii astia dorm in fotoliile puse acolo de Ceausescu si stau intre zidurile ridicate in perioada lui. Toate sediile de banci, cladiri de birouri, Mall-uri ...sunt ridicate de straini, nu de noi. Circula in aceleasi trenuri construite de pe vremea lui Ceausescu ; folosesc aceleasi sine de cale ferata. Drumul CFR de la TM la Buc. se facea in 8 ore ...acum se face in 11 ore. Nenorocitii astia ne-au vandut paduri, petrol, marmura, gaze naturale, pamant arabil...au pus pe butuci industria chimica, rulmenti, tevi, camioane, tractoare, utilaj petrolier, textile. Adica tot ceea ce confera independenta unui popor. Orase intregi sunt in somaj.
Total 7 comments.
Recomandari
9958
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22