Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFÎşi va risca Iohannis pielea pentru Kövesi?
2018-02-13
18
Mazilirea șefei DNA, Laura Codruța Kövesi, a intrat pe ultima turnantă. Ceea ce au urmărit Dragnea, gruparea penală și coaliția PSD-ALDE încă de la preluarea puterii este pe cale să fie pus în practică în câteva săptămâni. Presiunile și campania împotriva sa ating paroxismul zilele acestea, iar decizia politică pare deja luată, lucrându-se doar la detalii și timing.

 

Eșecul dosarului Microsoft a fost pretextul ideal pentru relansarea acuzelor împotriva șefei DNA, care a încercat, inabil în opinia mea, să se derobeze de orice responsabilitate, pasând-o integral în seama controversatei procuroare Iorga-Moraru, deși în mod evident chestiunea prescrierii faptelor este una ce merita discutată, mai ales că practica instanțelor este neunitară. Dar lovitura fatală pe care gruparea penală a pregătit-o este legată tot de DNA Ploiești și de procurorul de tristă faimă Negulescu. În paralel, se înmulțesc informațiile despre dosare clasate, cu cifre scoase din joben și fără nicio legătură cu realitatea, ies la iveală povești despre abuzuri abominabile în sprijinul cărora există doar cuvântul „de onoare“ al unor mafioți, iar politicieni certați rău cu legea și ziariști aflați în diverse solde urât mirositoare alimentează zi lumină scandalul. E o atmosferă schizoidă în care dezbaterea despre tembelismul și urmările catastrofale ale „revoluției fiscale“ e îngropată deliberat, dar mai ales care construiește fundamentul pentru acțiunea de demitere a Laurei Codruța Kövesi.

 

Episodul Negulescu - clanul Cosma, instrumentat de Antena 3 și RTV, este de fapt stupefiant și imposibil de imaginat în orice altă țară UE. Pe de o parte, avem un procuror, între timp exclus din magistratură, care se trage de bretele cu infractorii, are apucături de golan și poate fi suspectat că fabrică probe, motive care ridică semne de întrebare în ce privește instrumentarea unor dosare grele, cum sunt cele ale lui Ghiță, Ponta sau Vlad Cosma. Mai avem o conducere a DNA, la nivel local și central, care fie n-a știut ce face Negulescu, fie s-a făcut că nu știe și l-a acoperit, și o Inspecție Judiciară care a tergiversat o decizie în ce-l privește nepermis de mult în raport cu scandalul public. Fără discuție, cazul Negulescu a afectat grav imaginea DNA și a dat ocazia grupării penale să generalizeze situația.

 

Pe de altă parte, așa cum a reieșit din comunicatul DNA și din stenogramele prezentate luni, avem de-a face cu o mobilizare fără precedent a mai multor penali și ziariști, o veritabilă conspirație în scopul șantajării, intimidării și presării procurorilor DNA. Mobilul: să-l scape pe Vlad Cosma („să-l lăsați dracului în pace“) al cărui termen în proces este pe 18 februarie. „Au făcut niște discuții mari pe la CSM, pe la Consiliul Magistraturii, pe la Înalta Curte... tot felul de discuții... cu SRI-ul... s-au înțeles... au fost toți, împreună, la Sebi Ghiță, în... Serbia... Au avut pe-acolo discuții... le-a arătat... au montat împreună... Sunt montate oficial cu ăia după la RTV, cu Gâdea, de la Antena 3... Deci,... nu e un scăndăluț!... E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct... și România TV... și Antena 3! O să va rupă picioarele la toți (...) Oamenii-s nebuni! Nu vă dați seama ce filme au făcut, ce discuții, ce îmbârligări! Au discuții cu Ciutacu, cu... cu douăzeci de inși... cu Vicol, cu Blaga, cu Udrea, cu Bica, care intră în direct de nu știu unde, cu Ponta, care nu știu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru!... E ticluită ca lumea și sunt pregătiți rău de tot!“ (persoana din anturajul lui Vlad Cosma, discuție din 9 februarie 2018 cu un ofițer de poliție de la ST Ploiești, stenograme DNA). Scandalul monstru a izbucnit, într-adevăr, la data anunțată, iar miza e Kövesi: „S-a dus Voiculescu acolo... Adică, e o chestiune amplă, care nu e numa’ pe DNA Ploiești... Și... concluziile ajung la Kövesi, că de aia s-a dus Voiculescu“.

 

Este clar o acțiune la care a pus umărul toată gruparea penală transpartinică, așa cum s-a întâmplat probabil și în dosarul Black Cube, și care se va constitui un argument pentru mazilirea lui Kövesi. Deja liderii PSD și baronii lor, politicienii dresați în lupta cu „statul paralel“ și ziariștii arondați lor cer în gura mare demisia lui Kövesi și îl somează pe Tudorel Toader să treacă la acțiune. Ceea ce se va și întâmpla. Ministrul Justiției a anunțat că va prezenta în parlament, în cursul lunii februarie, un raport de evaluare propriu, altul decât cel comandat acum câteva luni Inspecției Judiciare și ale cărui concluzii nu au mers în direcția dorită, pentru că nu au recomandat suspendarea șefei DNA. Toader, care nu ratează nicio ocazie să mulțumească presei mogulești pentru „contribuția la aflarea adevărului“, e grăbit, nu are de gând să sesizeze Inspecția Judiciară: „dacă am sesiza, ne-ar prelungi cu mult, ar trebui să așteptăm soluționarea, rezultatele Inspecției Judiciare (...) Nu are sens să așteptăm Inspecția Judiciară să ne spună ce? Să confirme a «n»-a oară ceea ce știm“. Iar ceea ce știu ei e că șefa DNA trebuie să plece. Comanda politică a fost dată, ministrul o va executa, mai ales că are și un interes personal: președinția Consiliului JAI, cum singur a recunoscut. Ar fi pentru oportunistul din vocație Tudorel Toder o încununare a carierei. Cum s-o rateze, când prețul e un mizilic: onoarea?

 

Discuția despre activitatea DNA și a Codruței Kövesi nu se poate desfășura în condiții normale, civilizate și cu o minimă obiectivitate. Ea ar fi necesară, pentru că DNA a făcut și greșeli, a ratat dosare, a exagerat în anumite perioade, a lăsat senzația că răspunde unor comandamente politice, mai ales în perioada Morar, dar este, dincolo de orice, instituția care a făcut cele mai mari progrese în peisajul mocirlos românesc. Este, de fapt, singura instituție care primește laude, și nu critici de la Comisia Europeană. Discuția este însă blocată de penalii cocoțați la vârful statului și de organele lor media. Campania de linșaj pe care o duc de câțiva ani, repetatele tentative de a subordona justiția prin modificări legislative și ale codurilor penale, au un unic scop: să scape de dosare, de condamnări și de șefa DNA. Nu schimbarea lui Kövesi ar fi problema, ci faptul că în locul ei va fi instalată o marionetă a PSD, după care DNA va fi pus pe butuci. Înlăturarea lui Kövesi va fi doar primul pas.

 

Întrebarea, aproape singura, care se mai pune este ce va face Iohannis, în al cărui pix stă încă soarta lui Kövesi. Va risca un conflict la scenă deschisă cu Dragnea, Tăriceanu și PSD, chiar o posibilă suspendare? Până acum vreo două luni, mulți puteau să bage mâna în foc pentru asta. Era și motivul pentru care președintelui i se treceau multe cu vederea. După numirea Guvernului Dăncilă, lucrurile nu mai sunt chiar atât de sigure. Acesta este însă singurul test pe care îl va da Iohannis în timpul mandatului său. Cel decisiv. Dacă nu îl trece, pierde tot.

TAGS : Kövesi DNA penali dragnea cosma ghita voiculescu negulescu tudorel toader demisie Comisia Europeană Consiliului JAI RTV
Comentarii
narcis 2018-02-18
Demiterea ,,DNA,, ar inseamna preluarea conducerii de catre o persoana aplecata la toate cererile PSD de solutionare a cauzelor interesate.
Nedemiterea sefei DNA pentru multi romani induce perceptia ca PSD, va trece DNA sub alta tutela si de aici o alta conducere.
Razboiul lor este total nu si al romanilor, care doresc o societate fara MAFIE, fara coruptie, asa cum este evidentiata de comentatori, oameni politici puternici fosti si actuali.
As dori sa aud din partea PSD ca isi doreste ca prin guvernarea lor,sa lupte impotriva coruptiei Aceasta coruptie din 89 genereaza nu bine Romaniei atat pe plan intern cat si extern.
Coruptii nu pot lupta impotriva propriilor interese, nu pot lua masuri care sa le stopeze ambientalul in care traiesc.
Sunt multi care nu le pasa ce fel da guvernare avem, sau o sa avem, pentru ca statutul lor social nu se poate preschimba pentru foarte multi ani, danseaza cum bate vantul politic.
Ce ne mai ramane noua romanilor decat ce mai ramane de la masa lor.

Vicentio B. 2018-02-15
HABEMUS TUDOREL TOADER

CEL care se prezinta ca INDEPENDET POLITIC Ministru al Justitiei, s-a intors la ORDIN de la Tokio la Bucuresti.
Prin propriile cuvinte, rostite la organizata conferenta de presa, EL “a participat la Tokio pe banii si la invitatia Bancii Modiale
in cadrul unui proiect de Regenerare Urbana”

In cadul conferintei de presa, o cazie cu care ANTERIOR a anuntat ca “NU se admit intrebari din partea jurnalistilor” –
dl. TT a afirmat ca (citez din memorie) “a acceptat functia de Ministru al Justitiei deoarece a primit asigurari ca nu vor fi
presiuni politice indreptate impotriva Justitiei. Acest lucru s-a respectat”

MINICIUNA emisa public de dl. TT este mai mult decat GROSOLANA. Are continut DELICTUAL In acelasi timp
afirmatia este confirmarea publica a faptului ca, dl. TT – precum tandemul delictual Dragnea & Tariceanu - considera
pe Romani drept NAIVI / PROSTI / usor de INDOCTRINAT/ MANIPULABILI" .

Faptul ca TT - NU s-a referit CU NICI UN CUVANT la ce a hotarat cu privire la DNA – deci inclusiv SEFA Kövesi,
dovedeste ca JURISTUL, asa cum am mentionat expres in articolul semnat de Cristian Campeanu
“ Ambuscada contra DNA .. “ – NU detine PROBE, evident cu substanta juridica, prin care sa poata sustine o eventuala poropunere de revocare. In "INDEPENDENTA " lui – TT asteapta noi ordine, dupa care se va exprima.

Conferintele de presa sustinute de Sefa DNA si Presedintele Romaniei au dovedit Romanilor LIPSA in substanta juridica
necesara a organizatelor / regizatelor ATACURI “Made PSD & ALDE”, realitate care imi sustin opinile precedente exprimate
pe aceasta pagina: (citat): “Ca atare, in acesta constelatie, in care domina o anumita MENTALITATE cu precade Occidentala, este, n opinia mea, IMPOSIBIL ca

• Presedintele Johanis sa accepte indepartarea Sefei DNA,
• tandemul DELICTUAL Dragnea & Tariceanu sa indrazneasca o actiune de suspendare a Presedintelui."

Realitatea incontestabila – si aici repet cuvintele Presedintelui Johannis cu privire la asa zisa conferinta de presa a lui Tudorel Toadar - “ am venit sa va informez ca o sa va informez” – sintetizeaza SFIDAREA, IMPOSTURA, LASITATE cat cuprind
notiunile in sine “Made PSD” , deci iimplicit ex - Judecatorul CCR Tudorel Toader.

emil 2018-02-14
Cei mai feroce dusmani ai DNA-ului sunt coruptii din institutii; biserica, politie, SRI, instante judecatoresti, parchete, CCR, etc deoarece au savarsit sau au in plan savarsirea de nelegiuiri. Iohannis nu le poate tine piept la toti.
Vicentio B. 2018-02-13
HABEMUS DRAGNEA

confirma si Madam Prim – Ministru Dancila, care cu minciunea grosolana anterioara, pentru care ar trebui sa RASPUNDA, in sensul ca, NU A FOST INVITATA in Parlementul UE, solicita lui TT – aflat in Japonia cu treburi care NU au legatura cu Justitia, sa vina urgent la Bucuresti.

Semnalul este CLAR!
La ORDIN si In regia TV – Ghita & Voiculesu - se doreste semnarea rapida de catre TT a solicitarii de revocare a Sefei DNA. Cred ca posibila intrebare, va actiona TT precum un Ministru INDEPENDENT al Justitiei sau va actiona ca un avocat, asa cum a mai practicat, bine platit de … MAFIE, este INUTILA ! Intrebarea fireasca este: cum justifica TT prezenta lui in Comisia de la Venetia, in timp ce el, in propria Tara, cu INTENTIE, NU A VRUT sa se induca in discutie substanta juridica OCCIDENTALA in privinta a doua notiuni CLARE :

• ABUZUL IN SERVICIU si
• ABUZUL DE PUTERE
silenzio-stampa 2018-02-13
"statul paralel" a iesit la suprafata in timpul referendumului din 2012 in numele luptei pentru apararea "statului de drept". isi mai aduce cineva aminte de procuri trimisi in sate sa puna lumea sa jure cu mana pe biblie? era o actiune de delegitimare a unui vot popular masiv impotriva cuplului basescu-udrea. pe vremea aceea pora facea ce face si acum. sarea in sus in in jos sa apere "statul paralel" ... nu cred ca un nou cuplu de genul iohannis-kovesi ar avea alta soarta. este foarte bine ca parlamentul isi exercita rolul constitutional desi inca destul de timid, dar este un pas in directia democratizarii. acum lumea este ceva mai in tema pentru ca politrucii din justitie sunt cunoscuti de ceva vreme si se mananca intre ei. este o mica speranta de curatire a gunoiului din jutitie, insa orice pas este mic si dificil avand in vedere interesele marilor puteri. ma amuza cand acesti politruci recunosc adevarul ... de exemplu lazar recunoaste ca tinerii sunt manipulati insa "uita" cu acesti tineri sunt si cei din strada. nu e singurul care sta prost cu logica ...
silenzio-stampa 2018-02-15
draga vb, nu stiam ca revista 22 = politrucii din justitie ... scoaterea din context, atacul la persoana si provocarile pentru a alimenta atacul la persoana tin de manipulare ... aveti dreptate, nu e bine sa intri intr-o albie de porci si va urez "succesuri" ... oricum apreciez publicarea postarilor ca o mica concesie de a avea o conversatie ceva mai larga ... stiu ca nu acesta este scopul revistei si aici va dau dreptate ...
Vicentio B. 2018-02-14
@silentio-stampa.ACUM afirmati “ma amuza cand acesti politruci recunosc adevarul ...”
ANTERIOR – la articolul semnat de Andreea Pora cu privire la “Calvarul Dragnea” - ati declarat
“ma amuza aceasta disperare de a face din rahat bici ... nu cred ca exista o ruptura mai mare decat cea dintre revista 22 si realitate.”

Intrebarea fireasca este:
DE CE insistati in a transmite AICI inprejurarile care va AMUZA – desi afirmati “... nu cred ca exista o ruptura mai mare decat cea dintre revista 22 si realitate.” ?
Daca NU rspundeti, asa cum de fapt s-a mai intamplat, insemna ca aveti un motiv SERIOS .. de CARACTER.
Vicentio B. 2018-02-13
HABEMUS DRAGNEA !

sustin parlamentarii PSD – isti si ALDE – isti. HAOSUL, bazat pe crasa MANIPULARE recte brutala MINCIUNA, este incontestabil. Recenta incercare de lichefiere anti – morala in cadul UE, prin Norica Nicolai, Renate Weber, a fost un ESEC ! Aceasta realitate cu substanta juridica, NU poate, si NU va fi trecuta acolo cu vederea.

Ca atare, in acesta constelatie, in care domina o anumita MENTALITATE cu precade Occidentala, este, in opinia mea,
IMPOSIBIL ca

• Presedintele Johanis sa accepte indepartarea Sefei DNA,
• tandemul DELICTUAL Dragnea & Tariceanu sa indrazneasca o actiune de suspendare a Presedintelui.
bucin lucian 2018-02-13
d-na pora, strugurii sint acrii ? ...........
Mihail Lungu 2018-02-15
V-aş recomanda să studiaţi un pic gramatica limbii române înainte de a bucina în public.
alex 2018-02-13
raspuns: nu.
toate teoriile despre "presedinte jucator nu ne mai trebuie" , "iohannis asteapta ca psd sa se faca de ras" si "nu avea ce face la desemnarea lui dancila" sunt axiomatice pentru ceea ce se va intampla.
michael 2018-02-13
Deci domnule presedinte ati auzit: ori incepeti lupta cu PSD-ul pentru Kovesi, ori acceptati revocarea ei si atunci va bucurati de ultimii ani ca presedinte. E simplu.
BASCA 2018-02-13
Si a fost Basescu care a facut si Referendum.Si a fost trecut prin sabie de doua ori si a supravietuit dar a ramas cu sechele.Politica si democratia liberala sunt straine in Valahia.Sper doar sa nu vina vreo motostivuitorista in locul lui Kovesi ca in nadejdea crestinului de Johannis ne apuca Apocalipsa aia de adevaratelea.
Alexandru Viorica 2018-02-13
Cum sa nu fie posibila suspendarea?

Insa Iohannis nu este Basescu.
De aceea se va gandi bine ce sustine.
matei 2018-02-13
Nu, este tipul de om comod care nu isi doreste batai de cap
pheideas 2018-02-13
Oricat s-a straduti Iohannis sa evite confruntarea, se pare ca "latul PSD" i se strange din ce in ce mai mult. PSD mizeaza pe pasul inapoi facut in desemnarea lui Dancila si cred ca si acum va face la fel. Pe de alta parte, daca il va face, acest gest va fi ultimul, si pentru el, ca politician, si pentru multi care, pe romaneste, "isi vor baga picioarele" in democratie, in dreptate si in speranta ca in Romania se va schimba ceva.
pheideas 2018-02-13
Oricat s-a straduti Iohannis sa evite confruntarea, se pare ca "latul PSD" i se strange din ce in ce mai mult. PSD mizeaza pe pasul inapoi facut in desemnarea lui Dancila si cred ca si acum va face la fel. Pe de alta parte, daca il va face, acest gest va fi ultimul, si pentru el, ca politician, si pentru multi care, pe romaneste, "isi vor baga picioarele" in democratie, in dreptate si in speranta ca in Romania se va schimba ceva.
David 2018-02-13
Aaaaaaaaaahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
Total 18 comments.
Recomandari
10961
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22