Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFIzabela
2018-02-10
26
Vreau să vă spun povestea Izabelei.

 

 

 

Izabela e fata din poza de mai jos, care stă cu spatele la noi și se uită la o fotografie. Fotografia o recunoașteți cu toții: e o imagine din Piața Victoriei din februarie trecut, când toți manifestanții au aprins mobilurile desenând un uriaș tricolor. Fotografia a făcut înconjurul lumii, a apărut în sute de ziare, a circulat pe facebook, pe instagram, pe WhatsApp.

Izabela e fata care a avut ideea tricolorului făcut din zecile de mii de lanterne ale telefoanelor, aprinse în aceeași clipă, într-o zi de februarie la ora 9 seara. Izabela și prietenii ei de la „Corupția ucide” au împărțit celor din Piață foițe transparente colorate în roșu, în galben și în albastru și au trasat perimetrul fiecărei culori. Manifestanții și-au ocupat apoi locul potrivit. Au înfășurat hârtiuța în jurul ecranului și, la ora convenită, tricolorul făcut din lumini a explodat în Piață.

În poza de mai sus, Izabela se uită la fotografia ideii ei întrupate. Fotografia pe care o privește Izabela stând cu spatele la noi face parte dintr-o expoziție. Afișul expoziției îl aveți aici:

Expoziția, inițiată de europarlamentarii Monica Macovei și Sven Giegold, a fost deschisă la Bruxelles, pe 30 ianuarie 2018 la ora 18, în holul 3D al clădirii Paralamentului European. Cei trei vorbitori de pe afiș sunt reprezentanți ai mișcării #rezist. Însă invitați ai Parlamentului European au fost 16 tineri din toată țara. Printre ei s-a aflat și fata care semnează pe facebook cu numele Izabela.

Mi-am imaginat-o plimbându-se prin expoziție și oprindu-se în dreptul fotografiei pe care o făcuse cu putință. Izabela privește la fapta ei de-acum un an, decupată și transpusă astăzi pe un perete din sediul Parlamentului European. Privind poza, Izabela măsoară întreaga anvergură a gestului ei și-și spune pesemne că n-a fost în zadar ce a făcut atunci: iată, povestea scrisă de ea în urmă cu un an în România a ajuns acum la peste o mie de kilometri pe peretele unei clădiri din Bruxelles. Ea spune dintr-o aruncătură de ochi ceea ce toate cuvintele ticluite nu pot contesta. Nu întâmplător poza asta a devenit argumentul de care s-au izbit și sfărâmat toate minciunile rostite zilele trecute la Strasbourg de către reprezentanții PSD și Alde, în plenul Parlamentului European, când s-au dezbătut modificările legilor Justiției în România. „Da, dar noi am văzut România în stradă”, li s-a răspuns. „Vă auzim de acolo, din stradă”, a spus din partea PPE, parafrazând slogan-ul celor din Sibiu, europarlamentara Roberta Metsola. „În România zeci de mii de oameni sunt pe străzi împotriva unei elite corupte care abuzează de puterea ei”, a spus din partea Verzilor europarlamentarul Ska Keller. „Românii au ieșit în stradă pentru a-și exprima opoziția față de acele modificări care ar putea slăbi măsurile de combatere a corupției”, a spus Věra Jurová, comisar european pe probleme de justiție. Așa se face că gestul Izabelei a iradiat în lume și acum Izabeala, privind fotografia, contemplă iradierea propriului ei gest.

Izabela e foarte frumoasă. N-aveți cum să vă dați seama, desigur, din poza în care ea stă cu spatele la noi. Trebuie însă, deocamdată, să mă credeți pe cuvânt. E atât de frumoasă, încât ar fi putut face, cu frumusețea ei, o grămadă de alte lucruri: de pildă, să plece în lumea largă și să facă modelling. Sau actorie, să viseze că-i va lua locul, la Hollywood, cândva, Angelinei Jolie. În loc de asta, Izabela, dacă am înțeles eu bine, lucrează într-un magazin de bijuterii din București. Iar în timpul liber, se întâmplă să confecționeze un tricolor luminos mare cât o piață. Și să stea, dacă e nevoie, seară de seară în mijlocul Bucureștiului, împreună cu alte mii și zeci de mii de prieteni. Izabela a socotit că asta e bine să facă cu frumusețea ei. Să arate alt chip al României. Ca în poza asta:

Nu chipul guvernanților care vor să legifereze furtul și să eternizeze sărăcia în țara noastră, ci al unei generații pline de umor, de inventivitate și creativitate debordante, non-violentă și civilizată. Acesta nu mai e un tineret românesc pur și simplu, ci unul european, informat, care gândește și se comportă european, care învață în Europa, care e acasă în Europa, care nu vrea să-și părăsească țara, dar care vrea să aibă o casă curată la el acasă. Izabela e unul dintre acești tineri.

Izabela și manifestanții din piață n-au primit bani în sacoșe, ca partidele în preajma alegerilor, deși ea și prietenii ei reprezintă cel mai mare partid al românilor care a putut fi văzut vreodată în carne și oase. „Corupția ucide”, #rezist, Declic și alte întrupări ale spiritului civic, toți cei care au strâns manifestanții în Piață n-au avut bani de niciunele. Palmele din carton pe care scrie „Toți pentru justiție” le-au confecționat punând mână de la mână. Și-au plătit singuri „materialele”. N-au fost aduși, beți, cu autocarele la manifestație. Uneori au venit pe jos de la 450 de kilometri. Și-au mâncat din timpul liber, n-au mai avut viața lor, și-au împuținat somnul.

Iar acum a venit timpul ca Isabela să se întoarcă cu fața la noi.

.

.

.

.

.

 

 

articol publicat si de Hotnews.ro

 

TAGS : proteste manifestanti coruptia ucide #rezist tricolor fotografie parlament european izabela bruxelles piata victoriei justitie
Comentarii
m mircea 2018-02-21
Exceptional articol si f.frumosi la suflet si minte toti "tinerii" care au facut acele demonstratii (ingenioase, pasnice, ecologice/curate, si mai ales intr-o deplina intelegere a ceea ce inseamna cu adevarat democratia).
ion ion 2018-02-18
Va ramane in memoria patriei ca un fel de Olga Bancic asa-i maistre filozofus?nici macar nu esti original,te inspiri inca din propaganda comunista ,invelita in plastice ieftine colorate ca pe tricolorCe semeni cu Enache de la propaganda parol.
?????? 2018-02-17
Cum apreciați totuși ''preocuparea'' domnului filozof Liiceanu pentru o eventuală carieră politică a doamnei Kovesi, atâta vreme cât dumneaiei nu a anunțat o astfel de intenție, declarându-și anterior intenții doar pentru cariera profesională? Considerați că, de fapt, domnul Liiceanu încearcă să facă ''publicitate'' justiției într-o zonă a politicului sau considerați că dumnealui și-ar putea explica mai bine zicerile ?
julius001 2018-02-14
"Izabela e foarte frumoasă. ..Trebuie însă, deocamdată, să mă credeți pe cuvânt. E atât de frumoasă, încât ar fi putut face, cu frumusețea ei, o grămadă de alte lucruri"...

.....depuis longtemps mon coeur
Etait à la retraite
Et ne pensait jamais
Devoir se réveiller
Mais au son de ta voix
J'ai relevé la tête
Et l'amour m'a repris
Avant que d'y penser
........Isabelle Isabelle Isabelle Isabelle
Isabelle Isabelle Isabelle, mon amour.....

......daca domnul Liiceanu ar fi avut vocea lui Aznavour...
..ce combinatie letala ar fi iesit!...
Darie 2018-02-13
Oricum meciul e pierdut. Meciul a fost pierdut din ziua în care românii au aplaudat infractori. Prin vot direct, da. Atunci românii și-au dat autogol. Astăzi, aceiași români să nu se supere când privesc tabela de marcaj. Știm cu toții că acest meci a început în 2012. Meciul fără reguli, în care singurul învins e arbitrul. Ce vor juca românii fără arbitru? Ce le place! E bine că societatea românească e liberă și, astfel, românii își vor putea da toată măsura. Se va vedea și de ce a fost posibil ca un semianalfabet să-și facă 25 de ani neîntrerupți toate fanteziile personale cu acest popor. Așa cum în '89 semănam mai mult cu Asia decât cu Europa, tot așa va fi și acum. Minunea Occidentului se încăpățânează să nu apară peste tot. Altfel n-ar mai fi minune, da.
Liviu din Timisoara 2018-02-13
Recunosc si regret. Am avut tocmai o criza existentiala de pitic. Fara logica, fara judecata, vorbind in dodii despre Valcov. Ii iubesc pe Portocala si pe Onea, sunt cei mai buni. Si Isabela ii iubeste, si Kovesi, si Macovei. Sun cinstiti, la fel ca domnul Liiceanu. Apelul catre lichele a devenit un bumerang.
Redactia 2018-02-14
Foarte urat vorbiti, domnule clona !
Liviu din Timisoara 2018-02-14
Hai sictir, papagalul cu regretele. Alo, redactia, nu exista o cale pentru inregistrarea numelor utilizate ?
Liviu din Timisoara 2018-02-12
Din pricina unui idiot de procuror, vreti sa li se puna tuturor zurgalai ...sa va puteti voi face mendrele. Nu baietii ...cine are motive sa se teama de Lege ... sa nu mai aiba somn. Vin puscariasii sa se planga ca n-au loc in paturi ? Pai eu i-am trimis acolo ? Vor despagubiri ... Stii ca mie mi-au intrat in casa ziua in amiaza mare ...stii ce mi-a zis comisarul ? N-avem ce le face ...nu-i putem retine ... vin cu drepturile omului. Aici ati adus tara. Si acum, va legati de procurori ? Adica exact aia care au menirea sa inceapa urmaririle ...hai ca sunteti smecheri !
Liviu din Timisoara 2018-02-12
Mah, nesimtitilor, nu va este rusine ? Mai platitilor ... Adica se gasesc tablourile lui Valcov ... nesimtita de fosta nevasta vine sa ne toarne gogosi ca banii provin din mareata lor nunta ... si-mi vorbiti despre prezumtia de nevinovatie in timpul anchetei? In primul rand, ala trebuie sa se retraga din viata politica ...si nu o face. Asemenea europarlamentarului Severin, prins cu matza-n sac precum un gunoi ...tinut pe post ...si intors sa-mi dea lectii vis a vis de traficul de influenta si coruptie ! Mai platitilor, pacat de inteligenta voastra ... fara legatura cu caracterul. Ati intors tara asta pe dos ... ati instigat categorii profesionale ... ati blocat manifestantii la metrou ...si veniti sa turnati gogosi ?! Va luati de Liiceanu ...piticilor ?! Ce mama dracului sunteti voi capabili sa puneti mah, pe masa ? Fosti politruci, fosti propagandisti si fosti securisti ! Da, fata aia o sa va puna capac. Bravo ei si celor ca ea.
Conu Leonida 2018-02-22
Evident, de judecători, când s-a ajuns până acolo. Decizii ades caricaturale, de justiție românească, unde judecătorul e pus în locul lui Dumnezeu, fără jurați, dar deciziile lui sunt ades de preșcolar, bazate pe probe false sau plantate. Sunt decizii influnețate de sărăcie și frică, judecătorul fiind timorat, după caz, fie de inculpat, fie de procuror, fie - în cazuri hilare - chiar de avocatul cu pile (ex-procurori sau neveste de procurori) ca să nu mai vorbesc de prezența nu știu cărei kovesi sau a nu știu cărui securist în sala de judecată, încruntându-se la complet pe toată durata procesului. De prea multe ori se întâmplă asta și lucrurile astea trebuie să se schimbe dacă dorim să trăim într-un stat democratic. Cât despre comparația pe care o faceți între Pleșu și Liiceanu pe de o parte și Dragnea și Dăncilă pe de alta, cu un flavor de Boc și Vdeanu este complet hilară. Diferența majoră și relevantă pentru discuție constă în faptul că de la primii am (sau aș fi avut) pretenții. Când colo, cei doi au ajuns în ipostaza nefericită de a ridica în slăvi un personaj sumbru și antidemocratic, mediocru pregătit dar cu o răutate tâmpă, madam Kovesi, aplicând iar și iar tactica medievală a cultului personalității. Sunt, oricum, învățați cu asta de pe vremea lui Ceaușescu.
Liviu din Timisoara 2018-02-18
Chiar daca procurorii pot fi suspecti, condamnarile au fost date de catre judecatori. Si culmea, tot corpul de procurori este culpabil, insa mieluseii astia care au facut averi din buget si politica, ar fi putut deveni icoane. Culmea, impotriva lui Liiceanu se pot spune de toate , dar impotriva lui Dragnea nu ! Impotriva lui Plesu se pot spune de toate, dar impotriva cocuoanei asteia de prim -ministu, tacere. Ah ...spre comparatie, Boc a castigat mai multe serii de alegeri directe ( si asta nu la Videle, ci in Cluj ) ... pe cand coana asta a fost pe o lista, la gramada , sa mi-o puna astia prim-ministru! ( Asta ca tot va arde de comparatii de servilism soi obedienta). Dom-le ...s-a-ntors lumea chiar cu cu ...-n sus ?Ca d-aia nu-mi da ghes decenta , zau asa ....pe bietu Constantinescu decentu l-au papat cu fulgi. Si al dracu daca ati tusit careva ! Deci, sunt un indecent de indignare.
Conu Leonida 2018-02-17
Nu cred că procentele sunt relevante, cu atât mai mult cu cât ele sunt determinate exclusiv de acuzatori și sforile din spatele lor (au demonstrat că pot deschide dosar oricui și despre orice faptă, reală sau închipuită, petrecută ieri, acum 20 de ani sau chiar mâine). A, când oi vedea că madam Kovesi și gașca ei vor fi schimbați cu oameni mai de încredere și profesioniști, cu adevărat apolitici, atunci probabil că ar trebui urmărite și procentele. În altă ordine de idei, mă bucur că ați revenit la un ton decent, care vi se potrivește mai bine.
Liviu din Timisoara 2018-02-16
Coane, te vad om cu scaun la cap si bun simt. Imi face placere sa dialoghez, fiindca ai argumente si stii sa le folosesti. Daca tot se aduce in discutie o lista de lichele cu condamnare, ar fi instructiv de constatat cum stam cu procentele de apartenenta la un partid ori altul. Intentionat evit termenul " apartenenta politica " fiindca partidele astea n-au nici o legatura cu politica. Ma vad nevoit sa afirm ca in afara de Coposu, de Ratiu " voi lupta ca tu sa ai dreptul sa ma poti contrazice " ( parca zicea ) , alaturi de care poate fi asezat chiar Iliescu ( culmea, dar asa sta treaba ) si pana la urma chiar Ceausescu a fost un om politic ( atat cat a putut intelege si el din politica ) ...astia de dupa 90 nu sunt decat niste oportunisti, niste guzgani arivisti. Li se rupe de noi, astia care ne aprindem pe aici. Insa, suntem obligati sa vorbim ...si, pentru asta, avem mare nevoie de aia care au mai pus mana pe cate-o carte, la viata lor. Pe cine mama dracului trebuie sa asculte oamenii ? Cine are dreptul , in agora, la tribuna , daca nu ei ...care pot pune pe masa niste carti gandite si scrise.
Conu Leonida 2018-02-13
Credeți că sunteți mai persuasiv dacă înjurați și jigniți? Dv vă legați de cazuri particulare (Vâlcov sau Severin - aș putea să vă fac și eu un listoi mult mai lung) dar problema este de organizare defectuoasă a sistemului juridic, cu precădere a abuzului de tip procuror comunist. Ați auzit de înregistrări ambientale trucate, de falși denunțători, ades persoane fictive, de probe măsluite plantate drept pretext pentru a ridica persoane nevinovate cu cătușe la mâini? Ați auzit de mușamalizări de anchete, astfel încât vinovații să scape basma curată, în timp ce nevinovații să fie încătușați? Iar aici nu mă refer la hoțul Vâlcov, ci la inocentul Rușanu și la mulți alții pentru care anchetele începute în trombă s-au terminat în coadă de pește, lăsând victime și anchetatorii scăpând nepedepsiți. Probabil nu puteți înțelege, iar atunci #rezistați, alături de Izabela și domnul Liiceanu. O fi domnul Liiceanu curte de casație pentru Dv, dar e lipsit din punctul meu de vedere de o minimă logică. Ceea ce este mai grav însă este utilizarea unei făpturi cu adevărat inocente, precum Izabela, drept paravan și stindard pentru a întreține deliruri paralogice. Iar dacă cineva îndrăznește să nu fie de acord cu dl Liiceanu, atunci este făcut de ciomăgași ca Dv. vândut, securist, plătit, nesimțit. Sunteți ridicol, domnule.
Conu Leonida 2018-02-11
De când a fost medaliat de Băsescu, domnul Liiceanu tot încearcă să devină conștiința României. Cu mult curaj, pe care nu-l prea manifesta pe timpul lui Ceaușescu. Numai că, dacă tot Băsescu spunea că nu avem nevoie de filosofi, ci de tinichigii, domnul Liiceanu se pare că s-a reciclat, nituindu-se în spatele unei fotografii cu o fată. Ce frumos! Domnul Liiceanu e mulțumit de starea prezentă a justiției macoviste românești, care pare să meargă sub deviza ”cătușele înainte de toate”, chiar și înainte de judecată , ba chiar mai înainte de prezumția de nevinovăție. Adept al justiției stahanoviste, domnul Liiceanu creează tinichigește un nou stindard unde figurile triste ale doamnei Macovei, Kovesi sau ale procurorului Portocală sunt reeșapate, fiind înlocuite cu o figură angelică a unei fete pe care și-o dorește un soi de Gavroche revoluționar. Din păcate, dl Liiceanu nu e un tinichigiu prea talentat, pentru el patetismul e mai important decât pragmatismul. Nu mă interesează mutra sau mustața celor implicați în reforma legislativă, ci doar ca cei care joacă țambalul pe destine, ades nejustificat, să se gândească de șapte ori că, dacă greșesc, nu vor scăpa nici ei nepedepsiți. E ușor să manipulezi tineri inocenți, mai greu e să accepți realitatea: justiția românească incluzând enclave absolutiste utilizate ca instrumente de luptă politică de Traian Băsescu, trebuie reformată de urgență, indifierent dacă mustața lui Dragnea îi e antipatică sau nu Izabelei sau domnului Liiceanu.
Liviu din Timisoara 2018-02-15
N-am nevoie sa fiu persuasiv. Pur si simplu nu pot crede ca tara asta poate sa aiba un prim-ministru atat de mediocru, cum este aceasta coana ... care , daca ar fi avut o urma de bun simt, ar fi respins propunerea. Pur si simplu m-am saturat sa vad un partid care a castigat cu promisiuni penibil de nerealiste , cu intentia de " reforma " judiciara. Stiti cum fac astia ? Iau cateva cazuri particulare ...le imping in fata ...cu unicul scop de a se vedea scapati de lege. Imi spuneti din ce afaceri a facut dragnea avere ...fiindca de cand e cunoscut, a facut politica exclusiv.
emil 2018-02-12
Basescu a fost si va ramane o ''pleasca'' pentru multi intelectuali romani.
Mircea Ordean 2018-02-11
„ ci al unei generații pline de umor, de inventivitate și creativitate debordante, non-violentă și civilizată...”

Cristoase!
Mircea Ordean 2018-02-11
Dl Liiceanu îmi părea băiat mai subtil.

Asta e.
.

PS

Ce s-o fi ales, de ideea unui articol din decembrie 1989?
Îi zicea Apel către lichele.
?????? 2018-02-11
Doamna Grațiela Drăghici zice despre "motostvuitoare", un "subiect" despre care făceați referiri "într-o vreme" ?
Liliana 2018-02-10
În legătură cu frumusețea, de gustibus......
Marius Nicolescu 2018-02-10
Ce tineri frumoși, delicați și înzestrați are țara aceasta. Și ce soartă ingrată au primit după ce părinții lor s-au sacrificat acum vreo treizeci de ani. Să ne trăiți, avere unică ce a mai rămas acestui popor. Vă mulțumim.
Ion 2018-02-10
Frumoasa Isabela arata ca un tanar efemer ce-si traieste clipa daca n-a fost influentata de multinationale.
Gheorghe Popescu 2018-02-12
De multinationale ai fost influentat doar tu. Ca-ti furau averea. D-aia tragi inapoi la comunism. Daca te-ai trage doar pe tine n-ar fi nici o paguba, dar tragi toata tara dupa tine.
Clarabela 2018-02-10
Isabela se va bucura citindu-vă admirația. poetică, simțindu-se astfel precum o muză. Numai că ideea tricolorului a fost a lui Felix Tătaru. Desigur, Isabela nu este coruptă. Inocența nu se corupe, ea se manipulează. Mai ales atunci când are un bagaj paucineuronal.
Total 26 comments.
Recomandari
15703
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22