Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


MAE susţine că declaraţiile premierului Tudose nu au valenţe etnice, anti-maghiare
E.B. - - - -
2018-01-12
Actualitate Interna
2

Ministerul de Externe de la Bucureşti răspunde criticilor aduse de politicienii din Ungaria premierului Mihai Tudose, după declarațiile privind autonomia Ținutul Secuiesc.

  

Ministerul Afacerilor Externe transmite că a luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta, care l-au convocat pe ambasadorul român, susţinând că "declaraţiile făcute de prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil".

 

MAE susţine că demersuri precum cel privind Rezoluţia pentru autonomia Ţinutului Secuiesc "sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie".

 

Ministerul Afacerilor Externe - se arată în comunicata luat notă de mesajele transmise de autorităţile de la Budapesta în contextul convocării ambasadorului român la Budapesta, la data de 12 ianuarie a.c. şi face următoarele precizări:

 

Declaraţiile făcute de Prim-ministrul României atrag atenţia asupra responsabilităţii pe care o au autorităţile centrale şi locale din ţara noastră pentru asigurarea respectării legii, fără a avea valenţe etnice, anti-maghiare şi punctează, în primul rând, necesitatea respectării ordinii constituţionale şi de drept din România, stat unitar, suveran şi indivizibil .

 

Semnalăm, totodată, faptul că dezbaterea în spaţiul public pe acest subiect survine în contextul în care iniţiativele privind diverse forme de autonomie teritorială pe criteriul etnic, s-au multiplicat în ultima perioadă, culminând cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezoluţiei comune a organizaţiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie.

 

Aceste demersuri, pe o temă care ţine strict de ordinea constituţională a României şi asupra căreia s-au pronunţat anterior atât factorii politici cât şi instanţa constituţională din România, nu contribuie la menţinerea unui spirit de convieţuire interetnică armonioasă şi nici la progresul în relaţia bilaterală.

 

Astfel de gesturi sunt cu atât mai regretabile cu cât ignoră, în mod deliberat, măsurile substanţiale adoptate de-a lungul timpului de autorităţile române în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţii maghiare din România, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale.

 

MAE dezavuează orice provocări de această natură, mai ales în anul în care România îşi propune să sărbătorească Centenarul Marii Uniri într-un spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi, indiferent de etnia acestora.

 

MAE îşi exprimă încrederea că relaţiile româno-ungare vor avea în continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentaţi de Tratatul politic de bază şi Declaraţia privind cooperarea şi parteneriatul strategic pentru Europa în secolul XXI şi se vor dezvolta în spiritul valorilor europene.

 

Foto: Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe 

TAGS : mae romania ungaria tinutul secuiesc tudose autonomie politicieni maghiar
Comentarii
emil 2018-01-14
Centenarul va fi o sarbatoare fada intr-o tara fara valori, cu cetateni solitari, patrunsi de coruptie pana in maduva oaselor.
Isoscel 2018-01-12
Numai ungurilor, obisnuiti cu uciderea prin spanzurare a infractorilor (si a celor de alt neam) le putea trece prin minte ca premierul s-a gandit la asta cand i-a amenintat cu "fluturarea". A fost cu siguranta o figura de stil (care mie chiar mi-a placut) si ar fi chiar distractiv sa-i vedem pe sogori prinsi in niste plase ca pe fluturi si balanaganidu-se spre distractia copiilor. Repetarea in prostie a cuvintelor ucicdere si amenintare cu moarte este o nesimtire care numai la aceasta etnie agresiva si ostila oricarei convieturi se poate intalni.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1569
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22