Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRâsu`plânsu`
2018-01-09
25
Rîndurile care urmează nu vor să fie decît expresia unui episod de perplexitate, prilejuit de o emisiune TV. Țin să-l împărtășesc, pentru că sper (probabil candid…) că vreun reprezentant luminat al ”opiniei publice” mă va ajuta să pricep unde mă aflu.

 

 

 

 Nu poți funcționa într-un loc în care nu mai există sud și nord, alb și negru, bine și rău. E nevoie de minime repere orientative, de un rest, fie și șubrezit, de normalitate, de valori stabile, de criterii cuviincioase. Altfel, relația cu viața proprie, cu țara și cu nația devine cețoasă: pendulezi între amor și spaimă, între speranță și depresie, între spirit comunitar și izolare nevrotică.

 

Iată faptele: pic, întîmplător, pe un ”talk-show” moderat de dl Răzvan Dumitrescu, cu patru invitați: Adrian Dobre, Maria Vasii, Cătălin Harnagea și Daniel Bejan. Pentru cine nu știe, dl Dumitrescu e – ca să folosesc și eu o ironie care pare să-i placă foarte mult – un adevărat jurnalist al nației. Și-a început cariera la revoluționara televiziune SOTI (unde l-am întîlnit, la un moment dat, în plină depresie, declarînd că s-a săturat de ”fesenizarea” țării și că îi vine să-și ia lumea în cap), a continuat la TVR, apoi la B1TV, apoi la Realitatea TV ajungînd, în sfîrșit, la liman, în brațele Antenei 3. Pe Adrian Dobre îl văd adesea, în postura de soldat întors cu cheia al PSD. Are o privire somnambulic loială și siguranța de sine a unui activist în misiune. Cătălin Harnagea e genul de prezență birocratică: poză laconic competentă, idei nebuloase, încruntătură obosită… Dna Maria Vasii e, pur și simplu, drăgălașă. Are mina unei fetițe credule, gata să se răfuiască dulce cu zmeii nedreptății. Pe Daniel Bejan îl cunosc mai puțin. A fost, din punctul meu de vedere, prezența cea mai prizabilă din platou, încercînd, cît de cît, să păstreze limitele rezonabilității. Pe scurt, emisiunea a avut un scenariu limpede: albirea, mai mult sau mai puțin discretă, a domnilor Dragnea, Lucan și Pomohaci si înnegrirea radicală a domnului Gabriel Liiceanu. În cazul primilor trei trebuie să lucreze nuanța, în cazul ultimului, e urgentă începerea urmăririi penale. De ce? A scris un articol în care incită la violență. Perspectivele? Ceva între 3 și 30 de ani pușcărie.

 

Domnul Liiceanu nu e la prima abatere. Nu de mult, s-a dus la Bruxelles și a spus rele despre patrie. Trădare! Dar ni s-a mai întîmplat: și Doina Cornea și Mircea Dinescu și Radu Filipescu și Gabriel Andreescu și ”cei șase” și Dan Petrescu și Dorin Tudoran și alții au calomniat România pe la oficine străine și au fost aspru certați de securitate pentru asta. Nu că n-ar fi existat probleme, dar rufele se spală în familie. În aceeași tradiție a trădării, s-au manifestat, de altfel, și unii infractori din alte țări: Soljenițîn, Havel, Michnik, Bukovski, Wałesa ș.a.

 

Lista păcatelor lui Liiceanu și a altor cîtorva acoliți e, de altfel, lungă. Pe de altă parte – și aici e perplexitatea mea! – nu știu ce să mai cred. Adică Liiceanu la tribunal și Liviu Pop la Ministerul Educației? Adică activitatea guvernului e născătoare de pace socială și un biet articol trist provoacă răzmeriță destabilizatoare? Adică vila hollywoodiană a lui Dragnea e o realizare a democrației, iar Editura Humanitas o amenințare la adresa statului de drept? Adică Ponta e demn de un doctorat țeapăn, Nicolicea și Nicolae Șerban sînt genii juridice, iar Liiceanu nu e bun, academic vorbind, decît să spele closete prin Occident, cum a declarat tăios un domn specialist în demolări (demolarea PNȚCD-ului, de pildă)? Oameni buni! Se sparie gîndul! Vorba lui nenea Iancu (din ”Telegrame”): ”Pourrais plus garantir situation locale. Se duce dracului giudețul!. (semnat: General Gregoraschco”). La cît se luptă opoziția în stradă, Parlament și televiziuni patriotice și tot n-a reușit să arate atît de fioros ca dl Liiceanu! Ia să se potolească dumnealui și tot grupul lui de elitiști, sorosisti, mîncători lacomi de privilegii, plagiatori, nuli profesional, venetici, băsiști, sinecuriști, năimiți ai agenturilor, manipulatori (pe bani) ai poporului eroic și martir! Să se potolească! Că dacă nu punem Codul Penal și Constituția să le astupe gura! Unde ești, generale Iulian Vlad, să faci ordine, să ne aperi suveranitatea națională? Unde ești tu, Vadim, cu ideea ta de a-i împușca pe toți pe un stadion? Și da, unde ești tu, Ceaușescu, să le sucești gîtul spre viitorul luminos al țării, pe care ei îl sabotează? N-avem nevoie de așa-ziși eroi! Avem alții. Cîțiva experți ne-au explicat deja că a renăscut marele Maniu sub chipul lui Adrian Năstase și Soljenițîn sub chipul lui Dan Voiculescu. Ce vrem mai mult?

 

Stimați cititori, înspre acest elan retoric m-a purtat perplexitatea de care vă vorbeam! Eu unul, mă dau bătut! Mă predau. Ori mă faceți să înțeleg situațiunea, ori mă duc singur la popreală, sau la vreun closet capitalist, ca să nu mai îmi dea prin cap cine știe ce năzbîtie, în dauna interesului național. Evident, îl iau cu mine și pe Liiceanu. Găsesc eu pe undeva o editură cu aur și secrete la subsol, tocmai bună de făcut cadou unui prieten…

 

TAGS : liiceanu plesu antena 3 razvan dumitrescu puscarie dragnea doina cornea dinescu ceausescu humanitas
Comentarii
?????? 2018-01-16
Ce opinie aveți totuși domnule Pleșu, ca fost consilier important, despre o eventuală organizarea statală pe modelul fermelor de porci, că la astfel de ferme toată populația porcină trăiește bine ,fiind hrănită "în mod științific", pentru a fi îngrășată ? Cum considerați că ar trebui asigurată partea de "furajare" ?
?????? 2018-01-15
Remarcați totuși domnule Pleșu, ca un vechi colaborator și apropiat ce i-ați susținut activitatea, și că Traian Băsescu, după ce probabil și-ar fi amintit textul celebrei melodii "În stație la Lizeanu'', ar fi ajuns și la concluzia că un prim ministru nu ar putea fi demis, conform regulilor stabilite prin Constituția la care făcea referire, de blonde sau chiar și brunete care au doar funcție de ministru , oricât de '' agreabile'' i-ar fi, chiar și lui Traian Băsescu ?
Costin Sandu 2018-01-12
Vă mulțumesc pentru că mi-ați publicat măcar al doilea comentariu. Voi încerca să-l rescriu pe primul, în speranța că-l veți publica totuși. Așadar, spuneam că unul din clișeele verbale cu care ne-a învățat, mai ales în ultima perioadă, domnul Pleșu, este ”perplexitatea”. Consider că este un soi de clișeu verbal sau de răsfăț, deoarece nu cred că este chiar starea de spirit perpetuă a domniei sale. Domnul Pleșu nu a arătat semne de perplexitate când era ministrul culturii în timpul manifestărilor anticomuniste din Piața Universității din 1990 și pe care a refuzat cu îndârjire să le susțină, fie și printr-o demisie, dovedind că funcția era mai importantă decât principiul. Nici urmă de perplexitate nici când domnul Pleșu făcea anticameră la coadă cu Elena Udrea, jucând un rol de consilier prezidențial de fațadă, iar astfel omologând un președinte care făcea deja rău țării. Perplexitatea era probabil a cetățenilor României, nicidecum a domnului Pleșu. atunci când urmăreau prezența sa ternă și comodă în postul de ministru de externe. În rest, remarc faptul că, deși un om talentat și inteligent, odinioară cu pretenții, domnul Pleșu coboară din turnul de fildeș al elitelor unde ar avea un loc rezervat, înlocuind ideile filozofice cu bârfirea unor personaje de la televizor, care ar fi trebuit să-i fie indiferente. Acum îmi dau seama de ce Antena 3 are atâta audiență, dacă până și Andrei Pleșu se uită la ea. În fine, îmi pare ilogică paralela trasată de Dl Pleșu între criticii regimului ceaușist și denigrările lipsite de substanță, cu iz de pâră la tovarășa dirigintă Europa la care am asistat în europarlament, sub autoratul domnului Liiceanu - subit curajos - și al doamnei Macovei. Cei care criticau - pe bună dreptate și cu riscuri enorme - regimul ceaușist nu aveau pe atunci în rândurile lor nici pe domnia sa nici pe dl. Liiceanu, ba chiar domniile lor încercau pe atunci din răsputeri să se adapteze regimului - un grad ceva mai mic de lichelism, definit blând de însuși domnul Liiceanu ca fiind ”oportunism”.
Costin Sandu 2018-01-18
Se pare că vorbim în coruri paralele. Eu nu am contestat niciodată cultura, veleitățile, inteligența sau talentul domnilor Pleșu sau Liiceanu. Am spus doar că acțiunile domnului Pleșu de până acum îl contraindică drept exemplu de civism și patriotism dezinteresat, că de vânători de funcții și medalii am tot avut parte. Cât privește încercarea dv. de a compara pere cu prune - pe Pleșu cu madam din Videle, sau căutându-i circumstanțe atenuante Udrei precum că ar fi - vezi-Doamne - avocată (absolventă de Cantemir, la particoleră) sunt hilare și chiar nu necesită niciun comentariu. În fond, îl putem compara pe Dl. Pleșu și cu un cartof. Dl Pleșu este mai cult decât cartoful, dar cartoful este mai moral decât dl Pleșu. Sunteți mulțumit acum?
Liviu din Timisoara 2018-01-18
Domnule Sandu ...nu sunt nici sociolog, nici politolog, nici jurnalist ca sa ma apuc sa fac studii de documentare amanuntite si sa-mi pot justifica o polemica in domeniu. Au trecut ceva ani de cand citeam " Psihologia multimilor " ( Gustave le Bon ) sau " Sfarsitul inocentei " ( Stephen Koch ) ...tocmai de aceea, categorisirea domnilor Andrei Plesu ori Gabriel Liiceanu drept omizi, impostori ... ma depaseste. Deci tema asta o declar inchisa. Fac doar cateva comparatii la prima citire ...si-mi iese ca le pot acorda creditul meu. V-am cerut cateva nume concrete, drept alternative ...fiindca doar revolta nu-i suficienta ca sa poata fi data o replica doamnei prim ministru de Videle. Pentru mine, daca in trecut politica PCR era o minciuna si pericol social , acum impostura si coruptia au devenit un soi de politica, ridicole si mizerabile, falimentare pentru noi toti ca popor.. Lunecam constant la vale. Cel putin PCR a ridicat in 20 de ani tot ceea ce se ( mai ) vede azi .... Vreti sa enumeram ce au facut unii si altii ? Ah ...de luat in seama : libertatea ( si cuvantului ) nu exclude si responsabilitate.
Costin Sandu 2018-01-16
Domnule Liviu din Timișoara,omniprezentul domn Pleșu s-a lipit de funcții precum omida de frunză încă de pe vremea dictaturii, având un tropism deosebit cu o înaltă doză de servilism balcanic față de toți mai-marii vremii, de la Ceaușescu la Băsescu, trecând cu tandrețe inclusiv prin perioada Iliescu. Domnul Pleșu, acum acerb critic al altor politicieni și foarte curajos acum față de - spre exemplu - Tăriceanu, dar care nu sufla în front în fața lui Băsescu, a ocupat el însuși, pe rând, sub varii legislaturi, diverse funcții cam prea mari pentru pălăria lui: ministru al culturii, ministru de externe sau consilier prezidențial. Poziții politico-guvernamentale în care s-a remarcat prin semidoctism puturos - adică prin ceva mai mult decât inexistență - o lene contemplativă și periculoasă tocmai prin pasivitate în poziții care ar fi cerut acțiune. A fost cu căciula în mână și cu coloana vertebrală atârnată în cuier și la Ceaușescu, și la Roman, și la Iliescu și la Băsescu. Singurul care i-a acordat credit necondiționat a fost Emil Constantinescu, pentru care a avut după aceea un scuipat gros aruncat, superior, din colțul gurii. Domnu Pleșu s-a ales cu o glorificare balcanică de Doctor Honoris Causa acordată de o universitate second hand din Iași. Cum se trece de malul drept al Bahluiului sau de malul stâng al Dâmboviței, însă, nimeni n-a mai auzit de domnia sa. Este păcat că domnul Pleșu a ajuns în tagma ofertanților de comedie politică ieftină, un soi de one man show al vieții sociale și politice românești. Dacă acesta este modelul pe care doriți să-l urmați, n-aveți decât. Eu nu. Prefer nebunii frumoși, dizidenți pe vremea dictaturii, oameni în adevăratul sens al cuvântului, iar nu oportuniști. Doriți exemple? Mult hulitul Mircea Dinescu, pentru curajul avut atunci, merită toată admirația mea, cu toate greșelile și cu tot răsfățul pecare și l-a permis după. Pentru că el a făcut un lucru măreț într-un anumit moment al vieții sale. S-a opus dictaturii, cu orice risc. Nu spun că dl Dinescu ar fi vreun model de urmat, dar în situația aia năpraznică, da, era un model pe care nici domnul Pleșu nici domnul Liiceanu nu l-au urmat.
Liviu din Timisoara 2018-01-16
Domnu Sandu, constat cu placere ca luati lucrurile in serios. Ok. Nu, nu caut un tatuc ...dar nici o revolutie sau nici o natie nu s-a putut lipsi de lideri - lideri autentici. Cautati momentele astea in istorie si-i veti regasi. Multimea este precum gramada de lemne cu care intretii un foc odata aprins ( stiti ca revolutia franceza a inceput din fata unei brutarii ?) ...insa este nevoie de cei care stiu cum sa foloseasca flacara.Cat despre Constantinescu ... s-a aflat la locul nepotrivit in momentul nepotrivit. L-a invins sistemul ... nu ? Ghinionul nostru este ca liderii nostri sunt niste impostori. Vreti exemple ? N-ajunge spatiul ca sa-i insiram. Iata, Prim Ministru va deveni o profesoara de la liceul industrial din Videle ... Ii va sta bine langa tizul meu de la invatamant . ( Apropo, cum s-o simti ala, profesor de liceu, in fata unor profesori universitari, rectori, etc ? ) Intelegeti deci ca al-de mine nu dupa tatuc se uita ...ci dupa unii capabili. Ori aici, fie ca ne convine ori nu, isi au locul al-de Plesu ori Liiceanu. ( Ah, am uitat despre tanti contabila de pe nu stiu unde ... ajunsa sefa peste comisarii din Politie . Macar Udrea era , parca, avocata ... ) Domnule, ce dracului ...suntem luati de idioti ? ( Masteratele lor , pe care si le trec in CV ? N-au avut inspiratia ca diplomele sa fie scrise pe hartie moale si higroscopica,utila in alta parte )
Costin Sandu 2018-01-16
Domnilor, vă mulțumesc pentru comentarii! Observ că grupul de monolog social revine, încetul cu încetul un grup de dialog social. Domnule Teleorman, să nu credeți că oi fi vreun fan Dragnea, ba chiar cred că am citit mai mult Pleșu și Liiceanu decât Dv până la un anumit moment, când probabil v-am egalat, nemaicitind nimic din producțiile lor băsificate-n proiect. Dv., ca și Dl din Timișoara - oraș pe care-l iubim cu toții - cădeți în păcatul căutării de tătuc, când de fapt starea de spirit a românilor ar trebui reprofilată înspre libertate, inițiativă și solidaritate. Dl Pleșu nu putea să știe evoluția ulterioară a evenimentelor din Piața Universității, dar suntem toți de acord că nici nu și-a bătut nici capul mai mult decât cu o ceapă degerată. Dl Liiceanu, dimpotrivă, a fost un susținător fervent al Pieței - bilă albă pentru domnia sa. Iar apoi - fiecare cu evoluția sa. Emil Constantinescu a fost singurul Președinte normal al României (Regii nu se pun aici). Nu vreau să comentez tonurile înalte pe care le folosește când vorbește Emil Constantinescu mai mult decât funda, pateștii și adipozitatea viscerală de tip Oliver Hardy ale domnului Pleșu, care se suprapun din ce în ce mai mult peste producțiile sale literare de vodevil din ultima vreme. Piața Universității a fost tot ce s-a putut atunci în fața securității - însuși Marian Munteanu s-a dovedit ulterior că nu era străin de securitate. Cum poți să compromiți mai bine o mișcare altminteri decât să îl controlezi pe leaderul ei? Domnul din Timișoara, problema cu domnii Pleșu și Liiceanu nu este că domniile lor există și sunt cine sunt, nici că sunt de neînlocuit, ci cu evoluția domniilor lor - dinspre modele de urmat, mentori de la care poți învăța, creatori și conștiințe ale neamului, către trivial, mercenariat și cădere în derizoriu balcanic. În situația asta, ei chiar trebuie înlocuiți, dacă nu se trezesc.
Jean de la Teleorman 2018-01-15
Stimate domnule Sandule,

Domnul Plesu nu a aratat semne de perplexitate cand cu manifestarile din Piata Universitatii ?

Ce a adus bun manifestarea cu pricina ? Iesirea la rampa a marelui, a inegalabilului, a infatigabilului specialist in chestii fine levantine. Milica. Omul care s-a luptat cu Securitatea pana l-a pus dihania jos. Dupa care, a ( pardon ) deschis picioarele si cu frumoasa sa voce de soprana de coloratura a zis : hai ia-ma!!! Sunt cald(a)!!!! Iar Securitatea, deh! Daca stai frumos, stie sa te rasplateasca. Institut al Levantului, bani de la buget, sa-mi saie ochiii de nu merita sa deschida balconul. Patru ani in fruntea statului ce e putin lucru ? Mai ales pentru unul cu un IQ cat al viermelui de galbeaza.

Pe cine a mai facut celebru faimoasa manifestatie ? Pai cum, nu stiti ? Pe Marian Munteanu, candidatul domnului Magureanu la presedintie.

Si pe mai cine ? Pe Cristian Paturca, mort in mizerie pe buza sticlei.

Deci ce trebuia sa fi facut domnul Plesu si n-a facut ?

Acu sa venim si la ministeriatul domniei sale. Fara indoiala ca intr-o tara in care ministri sunt : Daie, Plumb, Pop, iar primi ministri Ponta, Vacaroiu, Ciorbea, Tariceanu, ( pardon dac-oi fi uitat pe vreunul ) prezenta unui Plesu in varful unui minister pare insolita. Totusi, cred ca un ministru de externe capabil sa converseze liber in vreo cateva limbi si sa converseze pe teme culturale nu e chiar de colo. Nu cred de pilda ca prestatia doamnei Vasilescu in chestia aia care urma sa degenereze in franceza v-a convins ( daca sunteti francofon ). Eu ( care nu sunt ) nu pot zice ca semana cu ce aud si nu-nteleg la tv5. Diplomatia nu e exact un domeniu in care titularii portofoliului sa dea prin bat de ocupati. Importanta e in aceasta functie distinctia, naturaletea si reprezentativitatea. Un diplomat care trazneste a usturoi la mijlocul zilei cum facea seful agentiei noastre economice la New York inainte de 89 ( unu Rapanu ) nu prea are sanse sa convinga pe cineva ( poate doar sa-l invinga cu damful ).
In ce priveste ironia dumneavoastra subtire referitoare la incercarea lui Liiceanu de a se adapta regimului comunist nu ma indoiesc ca dumneavoastra personal ati imprastiat manifeste in fiecare zi in perioada 1980 - 1989 stiuta fiind apetenta organelor de specialitate pentru incurajarea acestui gen de manifestare, fapt ce va da dreptul sa comentati atitudinea altora. Din partea cuiva care se inclestase de pantalonii lui Ceausescu cu dintii precum Cracanel al lui Caragiale putem accepta orice observatie.
O parere personala ? Daca puteti sa refuzati sa scrieti ce scrieti poate ar fi mai bine sa refuzati. Daca insa va dau bani - care va trebuie - atunci continuati. Noi vom intelege.
Liviu din Timisoara 2018-01-15
Putem contesta la nesfarsit (chiar se practica din plin) ... OK. Dar daca un Liiceanu, un Plesu ... doua dintre exemplele mediatizate, nu sunt credibili, ca modele de cultura, de opinie,de competenta in ceea ce fac ... cam pe cine propuneti dumneavoastra ? De unde sa incepem ? Cu cine ? Hai, veniti cu doua nume ...Nu uitati ca nimeni nu poate SCHIMBA un popor, cel din batatura, cu un altul ... de import. Si-atunci, poftim, spuneti cine are dreptul sa fie formator de opinie, de comunicator ...De exemplu, Dinescu ...protestatar. Dinescu se tine de chermeze, gateste si se ingrasa. ( Sa-i fie de bine. ) . Dinescu a imprumutat bani de la S.O.Vantu ... ( Sa va spun ceva ...Daca fosta Securitate...AR FI VRUT sa-l "ascunda " pe Dinescu , ar fi facut-o. Asa cum daca ar fi vrut sa se debaraseze de Tokes, l-ar fi luat din bratele amantei...fara ca cineva sa fi stiut vreodata de existenta lui. Numai ca pare absolut ciudata legatura Dinescu - Vantu;un Vantu cardasit cu o trupa de fosti securisti, in "afacerile" lui.) Dumneavoastra va dovediti a fi un anti-basist, un anti-udrist.Sper ca puteti mai mult...fiindca se cere mai mult.
Costin Sandu 2018-01-11
Notă către redacție. Constat cu un gust amar că un comentariu care, deși critic, nu conținea niciun fel de vocabular licențios, a fost cenzurat mai ceva decât dacă numele publicației ar fi fost ”Scânteia”, iar nu ”Revista 22” - un nume cândva de elită, iar acum apucând o pantă periculoasă. O astfel de politică de cenzură nu face altceva decât să adâncească o falie artificială care desparte românii de alți români, ajungându-se ca, în loc de dezbatere, să se ajungă la monologuri în coruri paralele. Regret să constat, așadar, că diferența dintre Dv. și alte instituții media a ajuns să fie doar de ”audiență”, de trafic - în continuă scădere în cazul Dv. Păcat.
ion ion 2018-01-16
Don Sandu Presa din toata lumea este in scadere de incredere si cum rev 22 e presa acceptati ca avem lucru bine facut numai la Cotroceni.
?????? 2018-01-10
Comentariul despre emisiunea lui Bendeac, "Te pui cu blondele", "l-ați pus la păstrare", probabil în amitirea momentelor petrecute la Cotroceni?
nerd 2018-01-10
La varan in batatura cine gindeste trebuie distrus,inteligenta,cultura , nu cea agricola,nu fac bine poporului!
Marius Nicolescu 2018-01-10
Și încă o problemă: Ce putem întreprinde pentru scoaterea în afara legii a PSD? E o întrebare care mă apasă de ceva vreme. Un partid care face nenumărate fărădelegi împotriva propriului popor nu trebuie, oare, pedepsit? Zic pedepsit nu pus la zid. În felul în care pedepsește un părinte copilul ce a săvârșit o faptă necuvenită. Sau, continuându-mi ideea, trecându-i și pe liberalii poziționați extrem de bine la stânga politicii românești. Ăștia, cu fatalul și hilarul USL, au distrus un electorat, devenit, după pocinogul acelorași "renăscuți " de care pomeneați, neîncrezători. Eu consider că este de domeniul filosofilor români contemporani să analizeze o problemă care a mai fost trăită în perioada interbelică. Cu cele mai respectoase gânduri, M. Nicolescu
Gheorghe Popescu 2018-01-10
Ce-i rau in pusul la zid? Tragi criminalii de urechi? Nu, ii pui la racoare (pacat c-au scos legea aia cu impuscatul), hotii la fel. Pe Ceausescu l-au pus la zid, si daca e sa te iei dupa zvonuri, astia au furat mai mult ca Ceasca. Si atunci, ce-i rau in pusul la zid? Cu dojenitul nu faci nimic. Mai bine ii impusti. Scapa tara de niste banditi. Si le da si altora de gindit.
Liviu din Timisoara 2018-01-10
Vrem - nu vrem, asta este democratia. De ea pot profita si lichelele ! Ati vazut cum toti mafiotii " cu acte in regula " - aia cu traditie in domeniu, reclama drepturile lor de cetateni onorabili ? Oare nu aici vor unii sa se ajunga, la a contesta democratia ? Tocmai de aceea este nevoie de o Justitie care sa poata condamna si un prim-ministru ... Ori smecherii astia vor sa ii aduca la mana lor pe cei cu care se porneste orice ancheta : procurorii ! Ar fi suficient. Cine are motive sa se teama de lege, sa se teama : sa nu le mai arda de mancare, sa nu li se mai scoale, de frica. Si se cere o lege ca tot ce a fost obtinut din ceva initial ilegal, sa se confiste, nu doar suma initiala. Pur si simplu, nu fura nene ..ca o sa platesti cu tot ce ai dobandit in urma furtului. Adica ii ia si casa lasata mostenire lu fii-su. In rest, gargara si iar gargara. Liiceanu, Plesu & ...pai de ei le arde alora de-si pun corturile din Valea Cerbului, Busteni ? Sunt saraci ? Saraci cu Jeep-ul parcat alaturi ?
FLORIAN D. MIREA 2018-01-10
Problema nu este Gabriel Liiceanu, cu calitatile si cu defectele sale. Pe spinarea noastra stau cativa elefanti, care ar cam trebui dusi la cimitirul elefantilor.
Imreh Istvan 2018-01-10
Imi pare bine ca ati revenit. Viata nu va lasa tihna sa va faceti in liniste proiectele. Cine, daca nu Dvoastra trebuie sa apere pe Dl Liiceanu. Astfel de colace de salvare sunt necesari sa nu ne afundam in mizerie pana dam de Titanic. Se pare ca in tara aceasta trebuie distrus totul si anihilati toti ce doresc o viata cat de cat normala. Moarte lor, jos cu ei ca ne pateaza democratia noastra ultra originala. Nu va mirati si in alte locuri se intampla astfel de atacuri murdare. Exemplu nu de mult a aparut un articol al celebrului Konrad Gyorgy in Ungaria care propunea soarta sotilor Ceasescu pentru premierul Orban Viktor. Rog din cand in cand sa mai ramaneti dezorientat si sa ne mai scrieti pre paginile acestei reviste. La multi ani si sanatate.
Marius Nicolescu 2018-01-10
Teribil. Înfiorător. Ființele urii. Altceva nu mai știu. Una și bună. Și o țin langa, într-o comandă pe pilot automat. Nu, domnule Pleșu, nu e cazul să plecați din țară. România se trezește. Mai greu dar se trezește. Președintele dă semne și el că e vremea faptelor. Dacă nu ne trezim acum, România se dezintegrează. Sub privirile tâmpe ale unor ziariști autosuficienți, incapabili să înțeleagă ce se-ntâmplă în jurul lor, sau nevrînd să înțeleagă din cauza unor "renăscuți" plini de urile turbate ale unor deținuți "politici". Dacă i-a prins pușcăria pe fotolii de parlamentari, cum să le spunem? Că au avut dosare de frizeri? Asta, poate, în cazul în care ar fi fost frizeri. Trăim intr-o țară a lipsei de rușine, a lipsei de educație, a lipsei de profesionalism. Și nu în ultimul rând într-o țară a bunului plac împărțit între SRI-Politica-Justiție și Jurnalism (parte din el). Dacă dumneavoastră v-ați pierdut busola suntem ca și pierduți. Se mișcă greu românul, dar de-l pornești e greu de-oprit. Curaj, domnule Andrei Pleșu. V-o spune un pesimist.
mihai coman 2018-01-20
Da Mariusica, impartasesc pe deplin parerile tale!!! Dar, ca optimist ce sunt, sper ca pana la urma romanul sa se porneasca!
?????? 2018-01-10
"În altă ordine de idei", după cum ar zice doamna Andronescu, dintre "blonda lui Băsescu" , doamna Elena Udrea și "blonda lui Liviu Dragnea", doamna Carmen Dan, pe care o apreciați ca fiind mai pregătită în știința drepului ?
Considerați că Liviu Dragnea ar putea fi acuzat de plagiat de Traian Băsescu, în privința acțiunilor de promovare a femeilor blonde, natural sau nu, în politică, Băsescu putând revendica drepturi de autor pentru asemenea ''acțiuni politice'' ?
?????? 2018-01-10
Dupa cum zice Thierry Wollton, chiar și dumneavoastră domnule Andrei Pleșu, v-ați fi "trădat calitatea de intelectual ? Dumneavoastră ce opinie aveți, deci zice corect din punct de vedere intelectual ce zice, sau nu este dumnealui intelectual ca să se priceapă ?
Cascadorii plânsului 2018-01-10
Domnul Liiceanu sparge audienta din toate ipostazele.
BASCA 2018-01-10
Bine ati revenit! Asa se cade cand un prieten e linsat public de niste terchea-berchea,mai lipsea eminenta varanista,puberul Mircea Badea din peisajul cu dezaxati.Ma mir ca va mai mira ceva,oare nu e bine sa dati A3 jos din telecomanda?
Total 25 comments.
Recomandari
10419
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22