Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFEvidențe, contra-evidențe
2017-12-19
6
Marea contra-evidență a anului 2017, cea care a făcut istorie, a rămas și va rămâne „statul paralel“.

 

Anul 2017 a fost încărcat de contra-evi­den­țe. Cine s-ar fi așteptat că un nou guvern (Grin­deanu), susținut de o mare majoritate abia aleasă, va fi contestat în stradă la numai două luni de la instalare de numere tot mai mari, până la sute de mii de oameni? De­monstrațiile sub semnul lui #rezist făcute împotriva OUG 13 și în favoarea justiției au luat puterea prin surprindere, au uimit lu­mea și ne-au uimit și pe noi înșine. Încă o dată s-a dovedit că asumarea libertății sea­mănă cu un miracol prin imprevizibilitatea sa. Guvernul a dat înapoi, pentru o vreme. Au urmat apoi și alte contra-evidențe, de sens contrar, iar menținerea „miracolului“ – adică a unei presiuni suficiente a masei asu­pra puterii - s-a dovedit o sarcină ane­vo­ioasă și, totuși, nu imposibilă.

 

În tot cazul, au sosit și destule alte contra-evidențe: PSD își doboară în vară propriul guvern printr-o moțiune de cenzură. Cine ar fi zis? Iar din toamnă, reîncepe, în pofida rapoartelor critice - ale juriștilor, ale CSM, ale Parchetului General, DNA și DIICOT, ale Comisiei Europene, ale ambasadorilor ali­aților -, asaltul contra legilor justiției, cu sco­pul de a-i feri de pedeapsă pe șefii co­rupți, mai ales pe Liviu Dragnea, lipsindu-i pe procurori de multe dintre principalele lor arme. Unde sunt vremurile când Ponta era chemat la raport de Barosso, fostul pre­ședinte al Comisiei Europene? O evidență: lumea și Europa s-au schimbat mult din 2012. Printr-un lanț de contra-evidențe, acest asalt de acum al puterii este numit „re­formă“, se susține că e cerut de di­rec­ti­vele UE, că e în acord cu Constituția, că res­­taurează ce a stricat „dictatura pro­cu­rorilor“ în numele democrației, că asigură „drepturile omului“. Contra-evidențe, toa­te. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, oferă contra-evidența unei interpretări po­zitive a ultimului raport foarte critic MCV. Iar fos­tul ministru al Justiției, Iordache, de­barcat du­pă marile manifestații din fe­brua­rie, unul dintre cei mai discreditați oameni din Ro­mâ­nia, devine în mod absurd și sfi­dător șe­ful unei supercomisii parlamentare care tre­bu­ie să pregătească, la repezeală, schim­bările legislative. Logica ar fi spus că, în fa­ța aces­tei sfidări a celui care a făcut fol­clor cu „al­tă întrebare“, sutele de mii de oa­meni înfuriați din iarnă vor mărșălui din nou pe străzi. Dar din nou o contra-evi­den­ță: sunt ce­va demonstrații, dar deo­cam­dată can­ti­tativ timide; furia pare că s-a evaporat sau dospește undeva, în adâncul psihicului co­lec­tiv. Au fost și câteva evidențe – pentru toți, numai pentru guvernanați, nu: rea­prin­derea inflației și deprecierea leului du­pă creșterile de salarii și anunțarea „re­vo­lu­ți­ei fiscale“. Dar și contra-evidențe: printre altele, „oul cică nu s-a scumpit“, pretind la un moment dat mărimile lor, deși toată lumea vedea contrariul.

 

Altă con­tra-evi­den­ță sau „adevăr alter­na­tiv“: că lacri­mi­le vărsate de pesediști din di­ver­se ge­ne­ra­ții cu ocazia funeraliilor na­țio­na­le ale Re­gelui Mihai ar avea cea mai mică doză de sinceritate și că regretele lor sunt au­ten­tice. O uriașă ipocrizie – din partea lor, e o evidență.

 

Dar marea contra-evidență a anului, cea care a făcut istorie, a rămas și va rămâne „statul paralel“. Unde e? Nu-l vedem. Cine e? Nu ni se spune. Cine îl conduce? N-avem nume. Unde stă? Pretutindeni. E transcendent ca Dumnezeu și totodată imanent ca natura. Dar avem, în legătură cu el, și o evidență: cu el se luptă vitejește alde Nicolicea, Nicolae și Iordache, iar biruința lor asupra noului Leviatan zic ei că e o evidență. Sau nu e?

TAGS : OUG 13 PSD CSM DNA DIICOT
Comentarii
?????? 2018-01-05
Ce mesaj poetic considerați că ar dori să transmită versurile,

" 'E noapte în Madagascar
Și întreaga junglă face nani
Sunt liniștiți hipopotamii
Sub raza lunii de cleștar...' " ?

Deci, dumneavoastră "ce părere aveți " ?
Darie 2018-01-03
A apărut o specie nouă. Un „om nou”, da. Unul care își construiește singur realitatea, prin afirmații făcute după bunul plac. Faptele nu au importanță. De fapt, Dragnea vrea binele României, dar nu îl lasă dușmanii lui și ai României. Cei care vor exclusiv binele României stau grupați, săracii. Cum unde? În „Casa Poporului”! Dacopatii, meritocrații, paralele inegale, priveghiul comuniștilor monarhiști, comisia fenomenelor paranormale și...„ alte comitete și comiții”. Aceasta fiind imaginea de ansamblu a balamucului, pentru început e de precizat că negarea realității are un sens.
FLORIAN D. MIREA 2017-12-20
Statul paralel este fictiunea de care are nevoie PSD-ALDE ca sa justifice ceea ce face.
Costin Sandu 2017-12-22
Nu, statul paralel este organizatorul ficțiunii în care trăiți Dv și care vă justifică orăcăielile stridente, inutile și al căror scop nici Dv nu-l înțelegeți. Sunteți o clonă mai nereușită a domnului Cornea. Semănați cu cățelușul de pluș din spatele Daciei care dă permanent din cap.Succes la manifestațiuni!
Dan Plesoianu 2017-12-19
In chestiunea cu Statul paralel, gresiti ! Statul paralel este format din Iohannis, DNA (poate numai o parte), SRI (poate numai o parte), poate si SIE, si altii la fel. Nu ca este neaparat ceva rau, pentru ca Statul paralel (nr. 2) se opune celuilalt Stat paralel (nr.1), ceea ce, in conditiile de astazi, poate fi socotit un lucru pozitiv. Pentru ca Statul paralel nr. 1 este cel al lui Dragnea si Tariceanu, PSD-ALDE, si, mai ales, al institutiilor conduse de acestia.
Alt exemplu: Statul nr.1 este al magistratilor care nu au iesit pe trepte, si nu au semnat printre cei 2000, iar Statul nr.2 este al celor 2000, si al celor care au iesit pe trepte. Si asta pentru ca toate institutiile, si activitatile lor, au fost politizate pina la refuz. In nici o tara normala magistratii nici nu au nevoie, si nici nu isi pewrmit sa iasa pe trepte, pentru ca sistemul functioneaza cit de cit normal si corect.
cristian sirb 2017-12-20
Realmente, „semnificativă” corectura aplicată d-lui Cornea... :) I-ați zis-o!
Așa, fără vreo zvâcnire de bun-simți, spuneți „greșiți”. Ca să precizați dvs ce trebuia scris la gazetă, vezi Doamne.
Ehei, ce gazetă ar fi 22, de-ați scrie dvs în ea!
Total 6 comments.
Recomandari
3813
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22