Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Vocea Americii și Europa Liberă, declarate ”agenți ai străinătății” în Rusia
Dora Vulcan - - - -
2017-12-05
International
0

Ministerul rus al Justitiei a clasificat marti noua mass media americane drept "agenti ai strainatatii", printre care si Voice of America, dupa ce presedintele Vladimir Putin a promulgat o lege in acest sens, scrie AFP.

Ministerul rus al Justiției a declarat nouă canale media din SUA ca  „agenți ai străinătății”, printre care Vocea Americii, după promulgarea de către Vladimir Putin a legii privitoare la mass media, cu această denumire controversate, transmite AFP. 

 

Radio Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Libertatea, finanțate de Congresul SUA, precum și alte șapte mass-media afiliate acestora, au fost clasificate ca având drept scop „îndeplinirea funcțiilor unui agent străin“, potrivit unui comunicat al Departamentului rus de Justiție.

 

La sfârșitul lunii noiembrie, președintele Putin a promulgat o lege care clasifică toate canalele din media internațională și care operează în Rusia sub controversata etichetă de „agent străin“, prin decizia Ministerului Justiției, ca răspuns la obligația Canalul RT rus să se înregistreze sub această denumire în Statele Unite.

 

Legea a fost denunțată de către Consiliul pentru Drepturile Omului la Kremlin, care a spus că "orice mass-media străină ar putea fi arbitrar calificată ca agent străin de către Ministerul Justiției".

 

Puternic criticată de Human Rights Watch și Amnesty International, legea obligă entitățile să furnizeze informații autorităților cu privire la situația lor financiară și să specifice documentele pe care le produc, altfel acestea sunt clasificate ca atare.

 

Acest text se extinde la mass-media o lege datând din 2012, care până acum se referea numai la organizațiile neguvernamentale.

 

Vocea Americii și Radio Europa Liberă / Radio Liberty, finanțate de Congresul SUA, sunt primele mijloace media care au fost avertizate de Moscova cu privire la o posibilă înregistrare viitoare sub acest nume.

TAGS : rusia sua mass media agenti straini
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1838
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22