Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis, despre MCV: Nu cred că va fi ridicat; optimismul guvernanţilor este nepotrivit
E.B. - - - -
2017-11-17
Actualitate Interna
0

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Göteborg, în Suedia, că nu crede că Mecanismul de Colaborare şi Verificare (MCV) al Comisiei Europene nu va mai fi aplicat României de anul viitor

 

 

Iohannis i-a criticat pe oficialii de la Bucureşti care susţin acest lucru, spunând că afişează un optimism nepotrivit.

 

Eu nu cred în aşa ceva (că MCV va fi ridicat anul viitor) şi cred că acest optimism afişat este cel puţin nepotrivit”, a spus Klaus Iohannis, citat de News.ro.

 

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a afirmat miercuri, referindu-se la concluziile raportului MCV, care consemnează încetinirea reformelor, că documentul are o concluzie pozitivă, respectiv că România îşi poate îndeplini obiectivul ridicării MCV în actualul mandat al comisiei.

 

La rândul său, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat miercuri, referitor la raportul MCV, că România mai are încă restanţe în ceea ce priveşte îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene, dar a precizat că acestea vor fi îndeplinite în perioada următoare, astfel încât ţara noastră să nu se mai afle sub monitorizare începând de anul viitor.

 

În schimb, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat miercuri că raportul MCV scoate în evidenţă regresele făcute de România în domeniul justiţiei în timpul guvernării PSD, ceea ce arată că România trebuie să se afle în continuare sub monitorizarea Comisiei Europene.

 

Şi fostul premier Dacian Cioloş consideră că, în raportul privind MCV, este foarte clar exprimată intenţia Comisiei Europene de a pune capăt acestui mecanism înainte de începerea Preşedinţiei României la Consiliul UE, ”doar dacă România demonstrează că statul de drept şi independenţa justiţiei sunt respectate”.

 

Şi principalele instituţii din justiţie au văzut raportul MCV ca pe unul negativ la adresa României.

 

Conducerea Ministerului Public spune că a luat act de concluziile şi recomandările cuprinse în Raportul MCV, constatând că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiunile fundamentale privind independenţa justiţiei şi cariera magistraţilor este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Parchetul instanţei supreme, respectiv că propunerile referitoare la legile justiţiei au avut un impact negativ legat de progresele deja înregistrate.

 

La rândul său, DNA reia concluziile menţionate în raportul MCV şi aminteşte că în cursul acestui an a înaintat către Parlament trei cereri de încuviinţare a urmăririi penale pentru miniştri şi foşti miniştri care sunt şi parlamentari, pentru presupuse fapte de corupţie, toate solicitările fiind respinse.

 

Concluziile raportului MCV nu pot fi calificate ca fiind pozitive, în condiţiile în care Comisia Europeană a statuat că nu poate încă să conchidă, în această etapă, că vreunul dintre obiectivele de referinţă este îndeplinit în mod satisfăcător, deşi progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se îndreaptă în această direcţie, arată, la rândul lui, Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Progresele referitoare la abordarea recomandărilor MCV, afectate de situaţia politică, iar criticile la adresa sistemului judiciar şi a hotărârilor judecătoreşti rămân o caracteristică problematică în cadrul dezbaterilor publice, menţionează Raportul CE dat publicităţii miercuri, care invoca scandalurilor provocate de Ordonanaţa 13 şi de proiectul de modificare a legilor Justiţiei.

 

O altă controversă a apărut, de asemenea, odată cu discuţiile privind propunerile de revizuire a legilor justiţiei începând cu sfârşitul lunii august, notează raportul, adăugând că atunci când a fost consultat, Consiliul Superior al Magistraturii a respins de două ori proiectele de modificări, identificând aspecte precum independenţa sistemului judiciar .

 

****************

 

Preşedintele României şi societatea civilă au exprimat, de asemenea, preocupări. A fost emisă şi o petiţie prin care se solicita respectarea avizului emis de Consiliul Superior al Magistraturii, semnată de o majoritate a magistraţilor din România. Reacţia negativă puternică din partea sistemului judiciar şi din partea unor părţi ale societăţii civile s-a concentrat în special asupra chestiunii referitoare la independenţa sistemului judiciar, se arată în document.

 

 

TAGS : Iohannis MCV raport optimism guvernanti nepotrivit
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1123
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22