Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFImpostorii
2017-07-11
16
Măcar, pe vremuri, Adrian Năstase și oamenii lui, chiar dacă erau corupți și jinduiau după o guvernare autoritară, nu puteau fi considerați incompetenți, ci dimpotrivă. Urmașii lor de azi dau o impresie jalnică, de inconsecvență, confuzie, rea informare, incapacitate de planificare.

 

Întrebarea care se pune acum nu este dacă Gu­ver­nul Tudose (ori Guvernul „Dragnea 2.0.“) va re­zis­ta măcar un an sau doi, ca să nu spunem până la sfârșitul mandatului, ci cât timp va rezista. Iar tim­pul său se pare că e măsurat în săptămâni. Deja, luni, la o săptămână de la inaugurare, pre­mierul a fost chemat la raport de coaliție – ceea ce trebuie citit în sensul că anumite dispute deja sunt în curs de manifestare.

 

Dar Dragnea însuși începe să fie încolțit; scan­dalul Tel Drum, acutizat de un control „inopinat“ al Departamentului Antifraudă la RISE Project și la HotNews, tocmai când urmau să apară anumite dezvăluiri, poate fi începutul sfârșitului politic al baronului de Teleorman. Mai rău, DNA a admis că are în cercetare un dosar in rem legat de afa­cerile Tel Drum și că investighează cazul de peste un an, inclusiv prin contacte cu autoritățile din Brazilia (destinația „turistică“ cea mai frec­ven­tată, se pare, de d-l Dragnea).

 

Mă întreb de unde atâta lipsă de inteligență po­li­tică la Dragnea, PSD și oamenii lor? Cum de co­mit ei atâtea erori tactice în atât de scurt timp? Căci un principiu simplu spune că trebuie să eviți să lupți pe mai multe fronturi simultan. Or, ei încalcă acest principiu. Dacă voiau să se răz­bo­iască cu DNA și să demoleze ce-a mai rămas din justiția independentă din România, nu trebuia să deschidă un nou front împotriva oamenilor de afaceri (prin ideea de a impozita venitul, și nu profitul) și, mai ales, a celor străini. Chiar nu știau ei că aceștia pot mobiliza forțe uriașe, sus­ținute de state puternice, și că, indiferent care e adevărul, România poate fi strivită economic în câteva luni, dacă acestor forțe li se va da voie să acționeze? Iar dacă se va spune că au lansat nu­mai niște baloane de încercare, vom spune că ten­tativa a fost și inutilă, și nefericită, creând ne­în­credere.

 

Dar „frontul afacerilor“ nu e singurul deschis cu ne­săbuință de Dragnea, în plus față de vechiul „front DNA“, unde demiterea d-nei Kövesi ră­mâ­ne prioritatea obsesivă. Mai există frontul intern, din PSD, pe care demiterea lui Grindeanu l-a ge­nerat. Apoi, conflictul cu Tudose și guvernul, obli­gat să țină seama de constrângerile practice ale guvernării, nu poate decât să se ascută. Și iată acum, având și scandalul Tel Drum în spate, Drag­nea dă impresia că se războiește și cu presa de investigație prin intermediul organelor de control. Câtă nesăbuință!

 

Măcar, pe vremuri, Adrian Năstase și oamenii lui, chiar dacă erau corupți și jinduiau după o gu­ver­nare autoritară, nu puteau fi considerați in­com­petenți, ci dimpotrivă. Urmașii lor de azi dau o impresie jalnică, de inconsecvență, con­fuzie, rea informare, incapacitate de pla­ni­ficare. Acumulează erori masive, co­mu­nicarea între departamente și cu publicul e dezastruoasă. Nu înțeleg bine nici ce vrea societatea civilă, nici ce vor oamenii de afa­ceri, nici situația de ansamblu a Ro­mâ­niei; economia e o carte închisă pentru ei. Celebrul „program de guvernare“ a că­pă­tat o geometrie variabilă care îl arun­că în ridicol. Azi decid că vor schimba im­po­zi­tarea, mâine dau înapoi, pretinzând că vor face mai întâi simulări, ca să an­ti­ci­peze efec­tele. Azi declară că se va desființa pi­lo­nul 2 de pensii, peste câteva ore, în­fri­co­șați de reacția presei și a publicului, neagă că s-ar fi gândit la așa ceva, deși de luni bu­ne era știut că se gândeau la așa ceva.

 

De unde provine această crasă incom­pe­tență? Parțial, fiindcă Dragnea, ca un demn urmaș al lui Ceaușescu, a impus obiective irealizabile. Obsedat de controlul total al societății, a dorit să cumpere po­pu­lația cu creșteri de salarii și reduceri de ta­xe. A dorit imposibilul și nici câte o schimbare de guvern pe săptămână nu-l va apropia mai mult de obiectiv.

 

Dar s-ar putea să mai fie o cauză, mai ge­nerală, a acestei neputințe de a guverna efi­cient: lipsa de educație și de com­pe­tență profesională a tot mai multor inși, aflați în posturi de decizie, care au ab­sol­vit cel mai des universități particulare, re­putate pentru permisivitatea lor aproape fă­ră limite. Aceste persoane vorbesc in­co­rect limba română (deși se bat în piept cu patriotismul lor), au cunoștințe cu totul elementare de limbi străine, cultură ge­ne­rală și profesională nulă, orizontul lor e provincial-îngust, și-au obținut pozițiile fie datorită „politicii“, fie prin relații cli­en­telare; cel mai adesea în ambele moduri. N-au dat niciodată un examen cinstit de competență pe un post. De multe ori (vezi chiar cazul actualului prim-ministru) au ob­ținut doctorate cu lucrări plagiate pe la Academia SRI sau în alte locuri. Toată cariera lor profesională este, așadar, o im­postură masivă. Probabil că și-au în­chi­puit că asta nu contează la români. Ei bi­ne, s-au înșelat: contează, chiar dacă, deo­camdată, nu la electoratul lor. Într-ade­văr, rezultatul e incapacitatea de a gândi logic și consecvent, comunicarea greoaie, neînțelegerea realităților geo-politice, gafele de tot felul etc. Au crezut că își pot confecționa titluri și CV-uri arătoase și cu asta gata; dar au căzut în cursa propriei imposturi: acum dovedesc prin ne­pu­tin­țele lor că s-au păcălit pe ei înșiși.

 

Văzându-i cum se înfundă în dificultăți și conflicte, am putea chiar să ne bucurăm și să spunem că, într-un fel, se face drep­tate și că impostura lor e pedepsită de viața însăși. Atâta doar: păcat că suntem pa­sageri în trenul pe care ei îl conduc! 

TAGS : dragnea tel drum tudose teleorman DNA PSD Nastase progam guvernare
Comentarii
CHARLIE 2017-07-15
Nu credeti ca e mai bine ca daca sunt incompetenti corupti macar nu stiu sa planifice? Va inchipuiti daca erau si capabili sa faca planuri pe termen lung. Singurile planuri pe care le au cei in putere sunt: cum sa inhate cat mai mult pe termen scurt si dupa aceia cine stie ce va fi. Dupa mine si potopul!!!
Mircea Ordean 2017-07-15
„Impostorii”

Știu că d. Cornea nu mă va crede.

Dar inclusiv dînsul și colegii săi se află impostori.

Zic asta observînd că dumnealor se află inși normali (cu bunele și relele aferente), dar pozează în tipi corecți și mintoși.

Probabil noi toți sînt impostori.
Și ne ascundem în spatele a ceea ce psihologii numesc Eu fals.
Mircea Ordean 2017-07-15
„Măcar, pe vremuri, Adrian Năstase și oamenii lui, chiar dacă erau corupți și jinduiau după o guvernare autoritară, nu puteau fi considerați incompetenți, ci dimpotrivă.”

Dl Cornea, despre care îndrăznisem s-afirm că se află pușlama, are un scop, cînd se-așează la masa de scris a 22-ului. A lovi în adversarii desemnați de către mai marii revistei.
Pe acest schelet vin toate ingredientele.

Dacă la un 2035 (și dorindu-i multă sănătate!) va avea de scris, la aceeași masă, nu se va jena a puncta că guvernanții pesediști de altădată se aflau mai destupați decît cei a momentului pomenit.
La chestiune, de ce pot paria că în vremea lui Năstase d. Cornea nu sufla vorbă despre competența respectivilor?

În același timp, nu au decît (d. Cornea și comilitonii săi) a da dumnealor cu executiv mai bun.
Mi-i teamă însă a fi picat cu brio testul preliminar. Și anume cîștigarea unor alegeri democratice.
Și-au scris atîtea lucruri frumoase pentru urechile personale, încît nu le-a mai rămas nimic pentru compatrioții judecînd un pic diferit de dumnealor.
Ion 2017-07-13
Cand pui un imbecil ca Nicolaescu la BNR, un polician cu diplomat de ASE, care n-are notiuni de baza de macroeconomie, ca toti ASEistii chiar daca unii par destepti ca fac probleme abstracte de matematica (ceea ce nu e cazul cu NIcolaescu!), dar le lipseste orice gandire economica, ca in toata tara asta, iti dai seama de amploarea contraselectiei operata strict in interiorul grupului de politicieni, birocrati comunisti si parveniti de tranzitie
tom 2017-07-14
In Romania, economia e considerata stiinta draului - mai ceva a in evul mediu vampirii! Desi in tot restul lumii, economia a devenit un fel de metodologie, care se studiaza si in facultatile de istorie, si in cele de drept, si in cele de stiinte politice, in toate stiinte sociale, pentru ca se recunoaste unitatea lor, la noi persista ideea ca numai ASEistii se pricep, oamenii din anacronica ASE, desi daca te uiti la productia lor intelectuala te buseste rasul! pe langa ASEisti birocrati, singurii care isi mai dau cu parerea nesistematic si aiuritor sunt politicienii de tot felul si noua categorie de parveniti semidocti manageri, care de fapt nu prea manageriaza nimic la cat de putin dezvoltat e capitalul autohton si la cat capitalism de cumetrie corupt exista, dar ii baga lumea in seama pe siteurile de stiri, par destepti, spicuiesc intr-o engleza simplificata si aproximaiva. Se vede starea gandirii economice in randul natiei din faptul ca intelectualii paltinisieni sau marxisti de la noi nici nu accepta sa fie deranjati cu argumente economice, nu exista spatiul public pentru asa ceva, chiar si ziarele specializate au sectii d eopinie unde se scrie orice numai nu analiza economica (moda, politica de persoane etc). E o bezna si o ignoranta totala in materie. Nu mai zic de piata de carte, doar carti la brokeri si niste prafuite si semidocte carti-dictionar de la ASE. Se publica mai multe carti cu engleza pentru afaceri decat carti de economie. Vorbeste intelectualul roman de Adam Smith, dar nu l-a citit vreodata,e xistand doar un sfert din cartea lui principala tradusa in romana, si bineinteles s-au mai inventat multe de la Adam Smith....
Viorica 2017-07-13
Impresia pe care o lasa guvernul "Dragnea 2.0" este a unui grup de elevi scosi la tabla, neavand habar de lectie. De fapt, asta si sunt (multi dintre ei): un grup de trepadusi care au "ars" niste etape serioase a pregatirii profesionale dar care s-au strecurat pana in varf, singurul care pare serios si competent este Tudorel Toader.
Probabil asta isi doreste Liviu Dragnea - niste papusi pe care sa le manipuleze dupa placerea lui. Sorin Grindeanu nu se potrivea in acest peisaj, era prea bine pregatit si prea dracos pentru a se lasa "incalecat" de o martoaga ca Dragnea.
Chestiunea G. Soros este nisip aruncat in ochi - ce sa vrea respectivul de la Dragnea? Nu cred ca vrea sa-i ia locul. Dragnea se crede un individ prea pretios, in realitate este un Dinu Paturica.
Isaia Bukarest 2017-07-13
Trebuie sa recunoastem insa ca au o intutie a ceea ce e important si o aspiratie spre mai inalt: prefera diplome de doctor de la Universitatea Harward si Oxford (USA), premii Nobelstein, etc. mertanelor, ghiulurilor, lanturilor si dintilor de aur (autentic)...
Cine stie, poate peste cateva generatii... Ma refeream la cei cu ghiulurile...
MIHAI 2 2017-07-12
Mi-a placut remarca // N-au dat niciodata un examen cinstit de competenta pe post // Asa este . De exemplu Monica Macovei . A intrat in NOUA ERA fara vreun examen - doar pe baza MAPEI PROFESIONALE DE PROCURA AL REPUBLICII SOCIALISTE ROMANIA. // Asta daca nu consideram cumva ca anii de activism sorosian tine loc de examen - ceea ce nu m-ar mira sa aud ! Caci una e sa faci activism la PSD si alta la Feri Bacsi // Partea cea mai rea la Macovei este ca ea Nu a dat niciodata u examen cinstit de electivitate politica. De cate ori a candidat , MM s-a pitulat pe dupa o SIGLA de partid , caci de capul ei - slaba nadejde // Dar sa nu uitam ! Doamna Macovei a dat totusi un Examen politic cinstit - cand a candidat la Presedintia Romaniei si a iesit pe LOCUL 5 dupa Ponta, Johannis, Tariceanu si Udrea. Oau ce insiruire - cum sa nu-ti vina sa dai cu hashtagul de pamant !
Florin 2017-07-13
Dar Tariceanu e bun. E tovaras de drum cu Dragnea, salvatorul Romaniei. Era sa spun "geniul...", dar suna ca dracu' vorba lu' Roman, Petre Roman. (Ei da sunt cam batraior, dar nu pensionist deja, ma tin tare inca. Ca pensionist voi vota si eu, oh vai, cu cine da mai mult.)
Sensu Proprio 2017-07-12
Chestia cu "fortele uriase"... Mai urma sa va scape si un "Soros"...

Cel mai usor mod de a "pedepsi" Romania al multinationalelor este sa plece sau sa isi reduca investitiile. De fapt nu e o pedeapsa ci un raspuns rational la reducerea profitabilitatii.
Florin 2017-07-12
Vorba lu' Stalin, cadrele, cadrele sunt totul...

Apropo, v-ati gandit vreodata sa intrati in politica? Romania are inca nevoie de oameni ca dvs!
MIHAI 2 2017-07-12
De gandit se gandesc toti sa intre in politica. De exemplu Ciolos s-a gandit , dar mai mult si-a facut sange rau din cauza poporului care nu se potoeste. Si mai umbla si prin Malluri intr-o intelegere simplista a democratiei de-ti vine sadaicubascadepamant cu hashtag in fatza.
BASCA 2017-07-11
Si fructul libertatii s-a copt cu viermii colcaind intr-insul.Lumpenproletariatul de Mall se revarsa promiscuu spre sectiile de votare intr-o joaca hilara de-a democratia,ceilalti puternici se fac mici,mici de tot, schimonositi de neputinta.
BASCA 2017-07-11
Si fructul libertatii s-a copt cu viermii colcaind intr-insul.Lumpenproletariatul de Mall se revarsa promiscuu spre sectiile de votare intr-o joaca hilara de-a democratia,ceilalti puternici se fac mici,mici de tot schimonositi de neputinta.
toma necredinciosu' 2017-07-11
Acesti impostori inzorzonati cu diplome fara acoperire in epistem sint, totusi sau din pacate, legitimati democratic. Adica, poporul are conducatorii pe care-i merita. In Romania ar trebui date oamenilor galetuse, mititei si faina pentru a nu se prezenta la urne. Democratia devine o farsa atunci cind la vot se prezinta cei care cred ca Biblia a scris-o Eminescu si care nu stiu ce se intimpla cu Soarele noaptea. Nu se poate sa nu stii pe ce planeta traiesti, dar sa fi imputernicit sa decizi soarta tarii.


Cei care doresc sa aleaga ar trebui sa dea un test prin care sa dovedeasca ca au notiuni rudimentare de educatie civica. Ce-i ala PIB, care-i rata somajului, de ce nu se pot tiparii bani cu nemiluita ca sa-i facem pe toti milioanari, care sint avantajele statului laic etc. Fara o componenta epistocratica in democratia originala nu ne putem astepta la o alta clasa politica decit asta care ne-a fericit cu Dragnea, Daea, Tudose, Iordache Alta Intrebare, Olgute si Lenute.

Asa cum spuneti, domnule Cornea, vremurile cu Nastase, ba chiar Ponta mi se pare din perspectiva prezenta paradisiace. Cum am putea sa-i convingem pe romani sa aleaga tupeisti si chiar hoti, dar cu macar un dram de competenta. Si hoti si tembeli e prea mult.

Cer scuzele de rigoare pentru derapajul spre epistocratie. Jason Brennan ; "Against Democracy" m-a spalat pe creier, vor spune postacii cu pica pe political correctness, amatori de familii traditionale, aparatori ai lui Putin, si dusmanii lu' Soros.Mandea 2017-07-13
Adevărații vinovati pentru situatie sunt cei care nu s-au dus la vot si care se presupune ca au un nivel de cultura,intelegere superior dar pare ca nu au educatie,spirit civic,nu au constiinta ca tara teebuie condusa si au un dram de iesponsabilitate,de imaturitate.Constient se declara nemultumiti de prestatia tuturor partidelor,nu iau in seama ca totusi,asa cum sunt,partidele din actuala opozitie,nu au avut pozitii declarative si de stopare a luptei anti coruptie,nu au facut scut in fata imunitatii alesilor proprii,nu s-au victimizat,au acceptat sa se supuna rigorilor legii,nu s-au declarat deasupra legii,nici prigilegiati in fata legii.Ceea ce este un punct castigat.Si alte tari,cu democratii mai vechi isi au votantii lor care voteaza constant anumite partide,pentru"galeti,mici si bere",pentru promisiuni populiste dar acolo vine o patura de "constienti civic" care cu responsabilitate inclina balanta,ei fiind cei care au votul hotarator.In Franta,Germania,Olanda,Suedia,Sua,etc,prezenta la vot este de 70-80 %,cu toate ca si acolo exista o mare nemultumire fata de toate partidele,de intreaga clasa politica dar sunt constienti ca tara trebuie condusa.Dar aici se declara scarbiti,isi declara lehamitea,nu se deranjeaza sa-si exprime o optiune dar vin apoi si dau vina pe vreo 3 mil de cetateni care au vina ca sunt usor de convins,de manipulat,ca nu vad dincolo de conditia lor,care nu au constiinta ca ar putea pretinde ceva mai bun pentru ei,pentru copii lor,pentru societate ?Cine este mai vinovat ?
Total 16 comments.
Recomandari
14756
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22