Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis: Nu va exista niciun pact de coabitare cu Grindeanu pe modelul Ponta-Băsescu
Dora Vulcan - - - -
2017-03-17
Actualitate Interna
0

Președintele Klaus Iohannis a vorbit, vineri, despre pactul de coabitare dintre fostul președinte Traian Băsescu și foștii lideri ai USL Victor Ponta și Crin Antonescu. Șeful statului a declarat că nu există niciun protocol cu premierul Sorin Grindeanu.

 

 

 

 Klaus Iohannis a început să râdă când a fost întrebat dacă există „un protocol secret” cu Sorin Grindeanu, după modelul Băsescu-Ponta: „Acel premier are un talent special în a aduce în discuții chestiuni care nu există.”

 

„Nu, nu există niciun pact de coabitare. Mai mult, pot să vă spun că nu va exista vreodată. Nu simt absolut deloc nevoia să fac vreun pact sau altă înțelegere scrisă cu PSD”, a precizat Klaus Iohannis.

 

Același lucru l-a declarat, ieri, și premierul Grindeanu, adăugând însă că va avea o colaborare corectă cu Administrația Prezidențială pe temele de interes major pentru România.

 

„Un 'pact de coabitare' e doar o hârtie. Dacă mai era nevoie, ne-a demonstrat-o, cu vârf și îndesat, experiența unor perioade în care chiar a existat un astfel de pact, între Guvern și Președinție. Existența lui nu a ferit România de scandaluri permanente, primul de care-mi amintesc e cel referitor la persoana care ar trebui să ne reprezinte la Consiliul European. De aceea, nu există și nu va exista niciun pact de coabitare între mine și președintele Iohannis. Nu avem nevoie de hârtii ca să știm ce atribuții constituționale avem și ce trebuie să facă instituțiile pe care le reprezentăm”, a scris Grindeanu, pe Facebook.

 

Zilele trecute, ex-premierul Victor Ponta a dezvăluit că pactul de coabitare cu Traian Băsescu a fost semnat de el, dar negociat de Liviu Dragnea.

 

Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu a confirmat informația. În plus, el a arătat că ideea a apărut în mai 2012, conținutul a fost scris chiar în timp ce Traian Băsescu era suspendat, iar semnarea s-a făcut exact cu o zi înainte de desemnarea lui Ponta premier.

 

A doua suspendare a lui Traian Băsescu a fost votată de Parlament pe 6 iulie 2012, iar referendumul - care avea să fie invalidat de Curtea Constituțională - a avut loc pe 29 iulie. Pe 27 august 2012, apărea în Monitorul Oficial decizia Curții Constituționale de invalidare a referendumului, iar pe 28 august 2012, Băsescu se întorcea la Palatul Cotroceni.

 

Așa-numitul pact de coabitare, în fapt intitulat „acord de colaborare instituțională”, a fost semnat de Traian Băsescu și Victor Ponta pe 12 decembrie 2012. Documentul avea să fie făcut public pe 19 decembrie 2012.

 

Ex-premierul Victor Ponta a denunțat pactul pe 6 august 2014, la o zi după ce Traian Băsescu a declarat: „Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu majoritate de 70% care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experiență a lui Ponta am reușit să semnez cu el acel celebru pact de coabitare. Da, a fost un politician mai slab decât mine”.

TAGS : cotroceni iohannis pact de coabitare premier grindeanu ponta basescu
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1616
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22