Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Cine este Mike Pence, vicepresedintele lui Trump: Un crestin, conservator si republican
Vlad Toma - - - -
2016-11-10
International
0

Mike Pence, cel care va ocupa functia de vicepresedinte al SUA, este guvernator al statului Indiana din 2013. In perioada alegerilor primare el a anuntat ca il sustine pe Ted Cruz pentru functia de presedinte al SUA iar dupa retragerea acestui si-a declarat sustinerea pentru Donald Trump.

 

Pence este un crestin evanghelic practicant care se descrie pe sine ca fiind "crestin, conservator si republican, in aceasta ordine".

 

S-a nascut intr-o familie de catolici irlandezi democrati insa de-a lungul anilor pozitia sa politica a evoluat tot mai mult spre dreapta republicana, fiind influentat de miscarea creata in jurul presedintelui Reagan.

 

Inainte de a intra in politica a lucrat ca avocat, fiind de asemenea crainic la un post de radio conservator. In aceasta perioada s-a convertit la protestantism. A ajuns membru al Congresului in 2000, dupa mai multe incercari esuate.

 

Mike Pence este un reprezentant tipic al aripii ultraconservatoare a Partidului Republican. In 2015, avand functia de guvernator al statului Indiana, a semnat o lege legata de libertatea religioasa - Actul restaurarii libertatii religioase - prin care introducea posibilitatea ca o persoana/firma sa refuze prestarea anumitor servicii daca acestea erau considerate a fi impotriva credintei lor.

 

Aici intrau, de exemplu, ofiteri ai starii civile care nu voiau sa oficieze casatorii intre persoane de acelasi sex sau diferiti oameni de afaceri ale caror firme/angajati nu voiau sa serveasca persoane de acelasi sex din ratiuni religioase etc.

 

In viziunea lui Pence, legea le-ar fi permis cetatenilor americani sa se opuna acelor actiuni ale statului despre care credeau ca le incalca dreptul la libertate religioasa garantat de amendamentul 1 al Constitutiei SUA.

 

Initiativa sa a fost salutata de grupurile religioase conservatoare insa a fost criticata la scena deschisa de catre democrati, Pence fiind acuzat ca legifereaza discriminarea. In cele din urma a semnat un amendament prin care interzicea utilizarea acestei legi pentru a-i discrimina pe homosexuali.

 

In primavara anului 2016 a introdus in statul Indiana o lege care interzice avortul chiar si in cazurile in care fetusul are o dizabilitate.

 

In campania electorala care tocmai s-a incheiat, Pence a criticat declaratiile lui Donald Trump despre interzicerea accesului musulmanilor in SUA, considerand ca acestea sunt ofensatoare si neconstitutionale.

 

Rolul sau initial va consta probabil intr-o incercare de mediere intre Donald Trump si factiunile republicane care s-au indepartat de acesta in perioada campaniei electorale. 

 

TAGS : donald trump sua mike pence vicepresedinte casa alba conservator avort libertate religioasa
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
4945
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22