Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFICR în Iepoca de Aur
2012-10-16
12

Nu i-a ajuns reputaţia de pro­fe­sor, autor şi rector ultraeficient al UBB. Nici cea de promotor al unei reforme, câtă a fost, în în­văţământ. După un sultanat pre­lungit dincolo de limită, când me­ritele sale evidente se trans­for­maseră în tot atâtea unelte de dis­trugere a unei instituţii, a pă­răsit în fine şi doar de nevoie UBB. „A plecat urât, foarte urât“, re­la­tau pe culoarele universităţii mar­­torii ultimelor manifestări ale lui Andrei Marga la Rectoratul UBB. Ros de ranchiună şi la o ve­ne­ra­bilă vârstă, Marga s-a înrolat fă­ră rest în viaţa de partid, lucru pentru care, îndată ce s-a pu­tut, USL l-a recompensat cu por­tofoliul Externelor. Însă a fost extras în grabă de acolo, deşi săr­manul activist îşi dăduse, la vâr­sta lui, vai!, toată silinţa: îl lău­dase pe Putin (dar, e-hei, Ro­mâ­nia o luase de multişor spre Vest), ascunsese de titanul de la Co­tro­ceni mesajele venite de la UE etc.

În cele din urmă, A.M. a fost pa­raşutat, fără audieri, la ICR. Şi, de data asta, după atâtea ra­te­uri, USL chiar a nimerit-o: Marga s-a pus harnic pe demolat, pu­nând la lucru tot ce ştia el, şi ştia bine, în materie de pro­pa­gandă şi protocronism, exact ca la răposatul Partid Comunist. Do­cumentele ICR, toate într-o im­pecabilă limbă de lemn, şi epu­rările în galop l-ar satisface pe unul ca N. Ceauşescu. A.M. e de neoprit, chiar dacă planurile lui pen­tru ICR stârnesc (proştilor, desigur) hohote homerice de râs. Chestia cu caloriferul in­ven­tat de un transilvănean (??), ca­re trebuie promovată cum se cu­vine pe mapamond, e treabă se­rioasă. Nu cum crede un in­ter­naut, cum că el, A.M., n-ar fi „aflat ce instituţie conduce, că l-au tot plimbat băieţii ăştia prin posturi de l-au ameţit! Pro­babil crede că luna asta este la RADET. Luna viitoare ajunge la Distrigaz!“.

Europa e cu ochii pe noi şi pe pro­gramele anunţate de ICR pen­tru 2012-2013, între acestea nu­mărându-se programul Pre­zen­tarea contribuţiilor româ­neşti, în ca­drul căruia se va edi­ta vo­lu­mul 100 de contribuţii ale Ro­mâ­niei şi se va organiza ex­po­ziţia Ipoteze, teorii şi con­tribuţii ale Ro­mâniei în ştiinţă şi teh­no­logie.

La ora la care scriu, editurile stră­ine se sfâşie între ele pentru achi­ziţia celor „100“, iar marii cu­ra­tori din lume sună la ICR ca la gară.

 

RODICA PALADE

TAGS :
Comentarii
STAN PATITU 2012-11-22
Felicitari domnule Marga !
Shadow 2012-11-21
@Dna Palade Nota zero la purtare si dvs. Ne spuneti ca ati aflat ca a plecat "urat foarte urat" de la UBB gratie informarilor dvs venite de la niste "martori" de pe "culoarele" universitatii. Trebuie sa recunosc ca am avut un sentiment de "deja vu" din comunismul ceausist. Tot asa se pregateau si "executiile publice ideologice" pe vremea aceea. Pariez ca asa cum ati invatat pe vremea aia si azi daca dl Marga isi va face singur "autocritica" si va "pupa sfintii" pe care revista dvs ii promoveaza cu spor cam decand nu mai este decat o revista politica si si-a pierdut "luciul" anilor 90, dl Marga va deveni din nou un "intelectual de marca". Scrieti despre "limba de lemn" din ICR-ul actual dar cand va vad articolul am si masura proverbului romanesc cu "parul din ochiul propriu". Sa discutam despre epurarile ICR de la venirea la conducerea acestei institutii a celor doi comici Patapievici si Mihaies, despre "limbile lor de lemn" pur politice in timp ce-si exersau cu precadere functia asa zis "culturala" nu o sa aud de la dvs. Pt ca ati ramas la aceeasi "limba de lemn" invatata probabil in perioada comunista si care ridica "dublul standard" la nivel de "educatie". Ei dar ce vremuri superbe a vazut ICR-ul sub directa "indrumare" a celor doi si nu numai. Pe vremurile alea editurile straine "de marca" se bateau sa achizitioneze cartile pe care aceasta institutie le finanta. De aceea cand intrebam de carti ale lui cartarescu sau dl plesu, doua mici exemple numai, la Fnac imi spuneau ca le-au returnat ca nu se vindeau deloc. Cat despre cum a ascuns sarmanul dl Marga informatiile in fata "titanului de la cotroceni"(cred ca sunteti o asidua cititoare a celuilalt "titan" de data asta din gagesti) este ca la radio erevan. E adevarat ca ministrul de externe MRU (pe vremea cand era el ministru de externe cu avion la scara si cu cenzura de situri panflet) a ascuns in fata guvernului toate mesajele primite de la Sf. Scaun pe o problema atat de "lumeasca" precum cea a bisericii catolice din Bucuresti. De o ultima chestie nu am cum sa va "acuz". Pt ca tine de perceptie si de propria educatie. Modul in care l-a "laudat" dl Marga pe putin este mult mai putin "bosevic" decat modul in care l-a asumat "titanul din cotroceni" pe ceausescu. Unica "vina" a "sarmanului dictator" roman fiind aceea ca a stat la putere mai mult de 10 ani. Nu nu tin minte sa fi vazut vre-o nota zero la purtare data acestui "titan".
CaLiloferu` 2012-11-17
Totusi, d-na Palade, care or fo fost meritele acestui marxistoid in invatamant? Doar vedem rezultatele "progresismului" sau la toate palierele: a desfiintat scolile profesionele si a facut casa buna cu succesoarea sa intr-ale ministerului: haos si permisivitate "progresista" in scolile noastre + coruptie institutionalizata. De la externe a fost dat de rau (CNSASS-ul ii luase urma), iar la ICR a reintrodus proletcultismul si viziunea birocratica, de minister, in promovarea culturii. O fosila vie ii succede unui OM ca Patapievici ( bonus: "depolitizarea" promisa de USL a inaintat la varf un membru PNL.. plin)
tica 2012-11-14
Un consult psihiatric nu ar strica in cazul domnului Marga S-ar putea constata ca e atins de ramolisment Priviti-i si pozele !
Kostas 2012-11-21
Daca l-ar fi atins ramolismentul nu ar fi fost atat de rau. Rau este ca inca mai are vana sa-si manifeste mania proletara cand simte, canalia, ca ne indepartam de socialismul tineretii sale. Rau este ca inca mai are vlaga pana la ingroparea PNL-ului. Sper sa nu reuseasca cum a reusit cu PNTCD-ul. Cine mai stie ca acest nemernic a fost infiltrat la sefia PNTCD-ului ? Dupa ce l-a ingropat, a inceput sa zbiere si sa combata cu manie proletara ca sa fie auzit de Cacarau care, l-a si adus la Bucuresti.
Gigi de la Calafat 2012-11-10
ce e de mirare este incredibila longevitate ale unor astfel de personaje. omul acesta a avut tot ce si-a dorit de la viata, salarii colosale, cariera, tot..acum de ce nu vrea si el sa se retraga, sa creasca niste albine, sa scrie o carte de memorii. nu glumesc, asa cred ca mai trebuie inteleasa problema. nu-i mai lipseste decat o amanta de 30 de ani (in cazul in care nu o are deja. in rest, numai bine, calorifere calde la iarna va doresc tuturor.
victor 2012-10-30
Editurile straine vor publica orice, atat timp cat sunt platite. Sau dumneavoastra chiar credeti ca ICR publica inainte pt ca se inghesuiau editurile straine la biroul lui Patapievici? Erau platite ca sa-l publice pe Cartarescu si alti apropiati de-ai lui Patapievici.
Kostas 2012-11-08
Mama raposata spunea :"Cartea-i carte si mintea-i minte; geaba ai carte daca nu ai minte". Este foarte valabila zisa mamei Victore, atat pentru dumneata cat si pentu carturarul dumitale A.Marga. Vad ca nu prea se mai stie ca acest AM a fost infiltrat (de cine???) la varful conducerii PNTCD. Si unde este PNTCD astazi ? Un lucru este clar : un partid se distruge din interiorul lui si nu din afara lui. Uitati-va la PNL. Este pe cale sa dispara sau sa se dizolve in apele murdare ale psd-ului. Care sunt infiltratii in PNL ? Sunt sigur ca multi pot identifica, cu nume si prenume, cel putin zece indivizi. MARGA: Ca are carte dar nu are minte nu este atat de rau; rau e ca este mare canalie bolsevica. Nu uitati : AM a fost presedintele PNTCD in anul 2000-2001.
Andrada 2012-11-02
Victor ,,Cartarescu si alti apropiati de-ai lui Patapievici", au contracte de exclusivitate cu edituri din tara si strainatate si nu pe banii ICR -ului li s-au publicat cartile asa cum insinuezi tu.
Liviu din Timisoara 2012-10-23
Ce-aveti cu pumnul proletar al lui Marga! Pai nu d-aia se dadea el peste cap sa ia numa zece la examene ? Se leaga astia de MRU ca la 17 ani nu stiu ce mare utecist a fost ...dar uita de diatamai secretarul de partid la studentii comunisti din Cluj . Sigur, era obligat ! Ia intrebati-l pe crinuletz ... sau asta semna condica prin baruri ?
Fancy 2012-10-20
Ce, ce zice? ca "caLiloferu`" a fost inventat de insusi Ioan Codru Dragusanu? Eeeextraordinar, dom`le, ce pacat ca lui Marga numai Putin ii mai acorda audientze!!!
ANTON 2012-10-19
sa ai de-a face cu un asemenea individ ! ... un porc crescut in subsolurile securitatii ;
Total 12 comments.
Recomandari
2633
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22