Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF„Interesul și dragostea pentru istorie“în concepţia senatorului Şerban Nicolae
2017-11-07
7
Evoluţia umană şi cariera politică a lui Şerban Nicolae te face să te întrebi cum un tânăr promiţător, cu apetit revoluţionar şi „dragoste de istorie“, a devenit senatorul de azi, trufaş, grobian şi lipsit de scrupule.

 

Până mai ieri, nu simţisem nevoia să aflu mai mult despre senatorul Şerban Nicolae decât ceea ce vedeam pe ecranele televizoarelor. Nu era greu să remarci intervenţiile sale vi­ru­lente, cu accente golăneşti, pen­tru apărarea acţiunilor în forţă ale colegilor de partid, de câte ori aceştia se ridicau împotriva statului de drept şi vizau supunerea justiţiei in­tereselor lor politice.

 

Cum Şerban Nicolae conduce, nici mai mult, nici mai puţin decât Comisia Juridică din Se­nat, bănuiam că are studii în drept şi că a fost pus acolo de PSD, adică de d-l Dragnea, pentru că „nu pre­cupeţeşte niciun efort“ în a-şi exercita abi­li­tăţile avocăţeşti, în perfect acord cu co­men­zi­le acestuia şi ale echipei care îl slujeşte, ig­no­rând alte criterii, cum ar fi cele morale.

 

Un derapaj recent, care, în condiţiile unei de­mo­craţii ce se respectă, l-ar fi dus la pier­de­rea fo­toliului de parlamentar, m-a lăsat, ca să zic aşa, fără puterea de a înţelege. Să ataci la scenă deschisă şi cu ifose de mare cu­nos­că­tor al is­to­riei recente o categorie de vic­ti­me ale dic­ta­tu­rii comuniste care a avut cu­ra­jul - dus pâ­nă la sacrificiu - să se opună ins­ta­lării prin forţă a regimului de tip sovietic în Ro­mânia, să dai lec­ţii de patriotism unora pen­tru care aceasta nu era o lo­zincă de partid, să faci acest lucru, după ce regimul co­mu­nist a fost condamnat, oficial, ca ile­gi­tim şi criminal de sta­tul ro­mân pe care îl re­pre­zinţi ca parlamentar - sunt oa­re pro­be de ignoranţă, de ci­nism, de frustrări, de ires­pon­sa­bilitate? Greu de spus.

 

Mai multe ipoteze au fost pu­se la bătaie, nelipsind cele ce confirmă un răspuns pozitiv la întrebările an­te­rioare. Mai ales după ce răs­pun­sul dat în pri­mă fază de senator la reac­ţiile deţinuţilor po­li­tici, ale asociaţiilor lor sau ale familiilor care au avut de suferit în multiple feluri şi pe lun­gă du­rată a fost de a-i ataca încă o dată, de­cla­rân­du-i „neterminaţi şi plini de ură (?!)“ pe cei pe care, în prima fază, i-a jignit şi dis­cre­di­tat pu­blic. A făcut-o în ter­me­nii unui manual de is­to­rie rudimentar, redus la propaganda partidului comunist şi retoricii se­curistice. Cei care au fă­cut rezistenţă în munţi redeveneau astfel totu­na cu „bandiţii“ despre care ni s-a tot vorbit când­va. M-am gândit că, poate, lecţiile de istorie la care participa ca elev, îna­inte de 1989, pro­pagau astfel de „ade­văruri“, care îl fac şi as­tăzi să nu poată dis­tinge co­rect între im­pe­ria­lismul de tip so­vie­tic şi re­la­ţiile României cu SUA - americanii ră­mânând, în mintea sa, eternii „duşmani“.

 

Nu mică mi-a fost surpriza când am citit pe In­ternet povestea vieţii d-lui Şerban Nicolae spusă de el însuşi - pe care nu o poate în con­secinţă nega, cum a negat cu tupeu de­cla­raţiile calomnioase la adresa celor care au fă­cut rezistenţă în munţi. Aflăm o serie de lu­cruri cu adevărat surprinzătoare, dacă ne gân­dim la cele relatate mai înainte. A avut un pro­fesor de istorie de excepţie, pe care îl nu­meşte şi laudă ca atare. A avut apoi norocul să aibă la Drept profesori care i-au oferit, cum o spune el însuşi, „modele com­po­r­ta­mentale de excepție de la care a învățat mul­te despre onestitate, profesionalism, decență și rigoare“. Cât de multe oare?

 

Dacă, se subînţelege, d-l Şerban Nicolae pre­ţu­ieşte astfel de valori, cum se face că a uitat de ele? Aflăm că a deţinut funcţii care pre­su­pun o familiarizare cu relaţiile internaţionale, lucrând la cel mai înalt nivel european. Nu e, aşadar, un novice, ştie ce spune, chiar dacă nu poate fi vorba de „profesionalism şi ri­goa­re“. Aflăm că are un doctorat în relaţii in­ter­naţionale la prestigiioasa UBB Cluj, condus de profesorul Vasile Vese de la Facultatea de Is­torie şi Filosofie. E aşadar doctor al unei ins­tituţii ce are mulţi istorici de prestigiu. Nu cred că acolo şi-a format opinia la care, în­ţe­legem, ţine ca la ochii din cap (consideră un drept democratic să o repete răspicat), că nu ar fi mari deosebiri între Churchill şi Stalin.

 

În ce priveşte „onestitatea şi decenţa“, cred că nici nu merită pomenite, după felul în care s-au înlănţuit replicile şi atitudinile sale în ul­tima săptămână, când, în loc să–şi ceară scu­ze pentru afirmaţiile iresponsabile, inad­mi­si­bi­le la un senator, şi-a amplificat culpa, tra­tându-i pe cei care l-au criticat cu aroganţă şi lipsă de respect. Ba, mai mult, a ajuns să se simtă el însuşi o victimă, singura legitimă.

 

Evoluţia umană şi cariera politică a lui Şerban Nicolae te face să te întrebi cum un tânăr promiţător, cu apetit revoluţionar şi „dra­gos­te de istorie“, a devenit senatorul de azi, tru­faş, grobian şi lipsit de scrupule. Şi-a găsit, de altfel, în politică, maeştri pe măsură.

 

Spre deosebire de alţii, nu mă aşteptam, câtuşi de puţin, ca vreun coleg de partid, mai ales că e vorba de PSD, să ia atitudine critică. „Unitatea de monolit“ a partidului se ac­ti­vea­ză mai ales în astfel de cazuri. Şi dacă mă gân­desc la comportamentul majorităţii parl­a­mentare, atunci când a fost condamnat co­mu­nismul, în 18 decembrie 2006, am răs­pun­sul la această lipsă de iluzii. //

 

1. Vezi rubrica Despre mine pe site-ul senatorului Şerban Nicolae.

 

TAGS : Churchill Stalin PSD UBB Cluj
Comentarii
alzara sibiu medic 2017-11-17
Să fim atenţi !
N. Şerban nu are doar o " origine sănătoasă " ci şi studii temeinice de drept ; combătând agresiv Ziua Luptătorilor Anticomunişti speră că şi - a asigurat sprijinul promotorilor " corectitudinii politice " .Bătaie lungă....
Nu am înregistrat vreun protest din partea Fundaţiei Elie Wisel !
N. Şerban se pregăteşte " pas cu pas " să preia conducerea PSD ; atunci să vezi !
?????? 2017-11-11
Remarcați că Băsescu ar fi devenit și "furnizor de producții agricole" ?
?????? 2017-11-11
Considerați că ar trebui "recalificat" ospătar sau buctar, de exemplu , alături probabil și de Traian Băsescu, că ăia urmăresc "absolutul" , în "arta culinară" ?
ion panzaru 2017-11-08
mamaie...asat nu are scoala..minteeeee....a fost muncitor..liceul/fac..la astea pe parai..... asa ca necsam educatie..dotore?..stim bine cum...diplome studii frectii..cate vrei...iti aduc eu..o sacosa...asa ca nu aveti pretentie de la acest gusa ..sculer matriter...sa ma ierte muncitorii adevarati...asta este un golannnnnnnn plitic..sifer de smecheri.. badigard..duce geanta la sefiiiiiiiiiii...
nic 2017-11-08
Omul este un incult in ce priveste istoria Romaniei, cel putin dupa '44, si sunt sigura ca indiferent unde a terminat facultatea , ce fel de facultatte o fi fost, omul nu s-a prezentata la cursuri ori examene, altfel nu pot sa imi explic cum poate fi atat de "pe langa" subiectul luptatorilor anticomunisti care au fost aruncati in temnitele comuniste. In tarile foste comuniste oamenii care au luptat contra comunistilor sunt declarati eroi, aici vine un neica numeni serban nicolae si-i face raspunzatori pt ceva ce oamenii aceeia nu au fost niciodata, sa faca rau tarii pt ca s-au opus comunistilor!!! Este ignoranta crasa, proasta informare ori pur si simplu faptul ca a supt la scoala lui ion iliescu, marele comunist, care practic l-a crescut in politica. Are tupeul omului incult, dar care se da mare doar pt ca-i umbla gura, are obraznici aluia care e "si de vina si sa te lasi!!!!??". Omul nu stie sa vorbeasca civilizat, dar emite atatea ineptii ca nu ma mir ca lumea normala la cap ii intoarce spatele. Face parte din clica care a inflorit dupa revolutie, provenit de la educatie precara dar cu diplome de la privat, smecher si bun de gura si la dat din coate, pus pe capatuiala cu oamnei de o cinste indoielnica (soferul lui voicu) si dispus sa excute ordinul sefului fara sovaiala, taman comunist get-beget!! Mai mare rusinea cu asa ceva in parlament!!!
ion ion 2017-11-17
Nic tine minte toata viata ta, Istoria se scrie de catre invingatori ,niciodata nu a fost altfel.
Nicolescu Marius 2017-11-07
Distinsa doamna Vultur,
E bine ca in final v-ati amintit de acel simulacru de Condamnare a Comunismului din decembrie 2006. O rusine, nu alta! Cat despre tovarasul Serban Nicolae, ce sa zic. Eu cred ca nu profesorul de istorie din liceu si nici profesorii model din facultate iti decanteaza bine Istoria Romanilor. Fac parte din generatia de absolventi de liceu din 1973. Am avut parte de profesori de exceptie la limba romana, limba latina, istoria literaturii universale, istorie, filosofie. Majoritatea absolventi ai mai multor facultati (3-4) in perioada interbelica. Profesorul meu de limba latina cand ajungea in occident propunea (si era refuzat) profesorilor de latina din occident sa vorbeasca in aceasta "moarta" dar deosebit de muzicala limba. Dar daca as fi ramas la Istoria Romanilor de Roller, predata in scoala as fi gandit precum S. Nicolae. Educatia primita in cei sapte ani de acasa si o Istoria Romanilor de Constantin C. Giurescu tatal gasita in biblioteca domestica (manual rechizitionat de la biblioteca liceului in 1947) a facut sa pretuiesc si azi eroii neamului, sfintii nostri nemuritori. Drept care si azi ma contrez cu pensionari de varsta mea pe motivele sensibile eroi-comunisti-securisti. Ultimele doua categorii reprezentand pentru mine brutele care ne-au ruinat.
Total 7 comments.
Recomandari
7205
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22