Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


The Times: România blochează negocierile pe Brexit. Preşedintele Iohannis: este o prostie!
Dora Vulcan - - - -
2017-10-12
International
0

România a blocat negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie The Times care citează surse de la Bruxelles. „Este o prostie", reacţionează preşedintele român Klaus Iohannis.

 

 

 

 

Potrivit jurnaliştilor britanici, România, Franţa şi Germania au cerut stoparea deschiderii unor noi capitole de negociere, până când se va ajunge la un acord, privind drepturile cetăţenilor străini care trăiesc în Regatul Unit.

 

Marea Britanie vrea ca acestea să fie să fie garantate de instanțele britanice. Uniunea Europeană se opune însă, pe motiv că, în timp, legislaţia Regatului Unit se poate schimba. Cele trei state doresc, de asemenea, clarificarea chestiunii notei de plată a Brexitului.

 

Uniunea Europeană spune că Marea Britanie are angajamente asumate de 60 de miliarde de euro, în timp ce Londra vorbeşte de doar 20 de miliarde. Datele arată că în Regatul Unit sunt peste 325.000 de români.

 

 

 

 

Klaus Iohannis: Este o prostie!

 

 

  „Este o prostie. România nu a blocat niciodată vreo negociere și nici nu are de gând să o facă. Și vă spun această treabă ca unul care este implicat în aceste chestiuni. Eu reprezint România în Consiliul European. România nu blochează nicio negociere, dar toți cei 27 care rămânem în Uniune după plecarea Marii Britanii am hotărât să numim o echipă de negociatori, o echipă care este foarte bine aleasă, o echip performantă. Și am dat acestei echipe un mandat: mandatul este de a negocia prima dată condițiile cele mai importante pentru ieșirea Marii Britanii din blocul european. Aici sunt mai multe capitole care trebuie negociate foarte bine chiar de la început și sunt capitole care ne interesează și pe noi. Este capitolul de libertatea de mișcare a persoanelor, adică românii de acolo ( din Marea Britanie, n.r.) să nu rămână izolați și să nu aibă condiții mai grele decât acum. Al doilea capitol se referă la obligațiile financiare. Dacă Marea Britanie se retrage, anumite obligații rămân. Aceste chestiuni trebuie foarte bine clarificate. Aceste chestiuni nu se negociază de fiecare țată în parte, ci de echipa stabilită de noi împreună”, a declarat, în replică, joi, președintele Klaus Iohannis, citat de ">Digi 24. 

TAGS : brexit ue romania the times iohannis
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
5020
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22