Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Iohannis:Dacă şi acest guvern cade,trebuie să-mi pun întrebarea dacă PSD mai poate guverna
Dora Vulcan - - - -
2017-10-12
Actualitate Interna
0

"Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci va trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD-ul mai are capacitatea să guverneze", a avertizat joi Klaus Iohannis, cu trimitere la tensiunile permanente din PSD care influenţează stabilitatea guvernului şi a ţării.

 

"Am discutat cu premierul şi el mi-a prezentat opţiunile domniei sale, dar aceste lucruri nu le voi anunţa eu", a declarat, la Craiova, preşedintele Klaus Iohannis.

 

Eu cred că premierul este de bună-credinţă şi vrea să facă o echipă performantă", spune Klaus Iohannis. 

 

Potrivit preşedintelui, criza politică din acest moment "are consecinţe în primul rând negative", subliniind şi că guvernarea PSD-ALDE a indus o "nelinişte profundă" în economie, pe fondul măsurilor anunţate în ritm ameţitor mai ales în domeniul fiscal. "Este cazul să se liniştească lucrurile, să se reintre într-o zonă de predictibilitzate, de stabilitate pentru a permite şi mediului economic să performeze", a mai punctat şeful statului.

 

În acelaşi timp, Klaus Iohannis a avertizat PSD că scenariul pierderii guvernării nu poate fi cu totul exclus: "Dacă şi acest guvern ar cădea, atunci va trebui să îmi pun întrebarea, la modul extrem de serios, dacă PSD-ul mai are capacitatea să guverneze".

 

Totuşi, potrivit lui Iohannis, guvernul tehnocrat nu este o soluţie.

 

Preşedintele şi-a reiterat avertismentul dat coaliţiei de guvernare asupra faptului că "persoanele cu probleme penale nu au ce căuta în primul rând al funcţiilor statului". "În politică nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie aşa cum funcţionează în justiţie", subliniază Iohannis, arătând că "pentru potician, care merge în faţa poporului, contează integritatea".

 

Şeful statului a făcut aceste declaraţii la finalul lansării noului model Ford, EcoSport, produs la Craiova, unde a fost prezent alături de premierul Mihai Tudose.

 

 

Context

 

 

Ziua cuţitelor lungi în PSD

 

 

CEx al PSD se reuneşte joi şi urmează să-i dea un răspuns premierului Tudose, care cere schimbarea a patru miniştri cu probleme penale. Pentru doi dintre ei, Shhaideh şi Plumb, PSD şi-a arătat deja susţinerea în urmă cu două săptămâni, după chemarea lor la DNA. Până la răbufnirea lui Tudose.

 

Comitetul Executiv al PSD se reuneştej joi pentru a decide lista remanierii cerute de premierul Mihai Tudose.  Înainte va avea loc şi o şedinţă a coaliţiei PSD- ALDE, după ce partidul lui Tăriceanu şi-a exprimat nemulţumirea pentru eventuala revocare a lui Viorel Ilie căruia vicepreşedintele ALDE Varujan Vosganian a anunţat că ALDE nu-i va retrage sprijinul. Ilie este suspectat de „aranjarea" unui concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului să ocupe funcţiile, în detrimentul altora. În 25 august, DNA a solicitat procurorului general sesizarea Senatului pentru a cere urmărirea penală a lui Viorel Ilie, solicitarea fiind însă avizată negativ de Senat.

 

Premierul Mihai Tudose a răbufnit luni seară la Antena 3 cerând imperativ remanierea miniştrilor care au probleme în Justiţie. El s-a referit la primvicepremierul Sevil Shhaideh, titular la Dezvoltare, robinet de bani pentru partid, şi la Rovana Plumb, ministrul de la Mediu. Sunt "decizii dure, dar necesare”, a spus Tudose.

 

Miercuri a revenit, după două întâlniri avute cu Dragnea la Camera Deputaţilor şi şi-a nuanţat declaraţia, spunând că una este prezumţia de nevinovăţie şi alta percepţia de la Bruxelles, derivată din responsabilitatea adminsitrării unor ministere care interacţionează cu instituţiile europene.

 

„Trebuie să înţeleagă toată lumea că cea mai mare problemă pe care o avem acum este ca actul de guvernare să se desfăşoare în mod normal, să ducem programul de guvernare la capăt, iar un elemenet important în acest program este atragerea de fonduri europene şi cele două colege, ştiţi foarte bine, avem o realitate şi o percepţie. Realitatea este că este prezumţia de nevinovăţie. Au fost o mulţime de cazuri în care cei care au fost puşi sub acuzare în diverse etape ale procesului penal s-au dovedit a fi nevinovaţi, cu vieţile distruse sau oricum schimbate total. Dar avem şi o percepţie, şi percepţia la Bruxelles este cu totul alta decât realitatea de aici”, a declarat Mihai Tudose.

 

Alte nume vehiculate pentru remaniere au fost cele ale ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii, Florian Bodog - care a trecut miercuri şi printr-o moţiune simplă a Opoziţiei, care a cerut demiterea sa. Bodog a fost acuzat recent şi de plagiat. 

 

Inflamată de declaraţiile făcute luni seara de Tudose, conducerea PSD s-a întrunit marţi într-o şedinţă informală, la finalul căreia premierul Mihai Tudose şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au anunţat că decizia finală privind remanierile din Guvern va fi luată în şedinţa de joi a Comitetului Executiv al PSD. Premierul a mai anunţat că în şedinţa informală a PSD au fost stabilite „zona de remaniere şi persoanele remaniabile”.

 

Tot miercuri, Sevil Shhaideh a spus, după audierea sa la DNA, că nu răspunde decât în faţa Comitetului Executiv al PSD, unde îşi va face cunoscută decizia în legătură cu poziţia ei în Guvern, decizie pe care, spune ea, ar fi luat-o deja:

 

„Eu cred că sunt acelaşi om, am respectat întotdeauna partidul şi cel care m-a pus în funcţia de ministru este CEx, iar decizia mea, care este luată, o voi transmite maine în CEx”, spunea suspecta pentru abuz în serviciu în dosarul Belina. 

 

Şi Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu parlamentul, a declarat miercuri că este dispus să renunţe la mandatul de membru al Guvernului, atribuind decizia conducerii ALDE.

 

Pe lângă cei trei miştri cu probleme penale, ar fi vizaţi de remaniere ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, şi ministrul Sănătăţii.

 

În 22 septembrie, DNA a anunţat că a fost începută urmărirea penală a actualului vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale Publice Sevil Shhaideh, suspectată de abuz în serviciu, infracţiune săvârşită în perioada în care era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, privind trecerea ilegală a unei părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

 

În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea „Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman. Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, „nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

 

După audirea lui Shhaideh şi Plumb la DNA, Biroul Politic Naţional al PSD s-a întrunit şi a stabilit că cele două nu trebuie să demisioneze din guvern. 

 

Preşedintele Iohannis a reacţionat şi el: vicepremierul Sevil Shhaideh şi ministrul Rovana Plumb ar fi trebuit să demisioneze.

TAGS : cotroceni iohannis avertisment psd guvernare
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3969
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22