Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


NSA, devastată de piraţii cibernetici ruşi. Legături suspecte cu Kremlinul
Dora Vulcan - - - -
2017-10-12
International
0

NSA, cea mai puternică agenţie de informaţii electronice din lume, a pierdut o parte a tehnicilor sale de spionaj, care ar fi fost sustrase de Rusia.

 

 

Wall Street Journal, Washington Post şi New York Times, citate de România liberă, scriu că sustragerea s-a făcut cu ajutorul antivirusului Kaspersky.

 

 

Tehnicile de spionaj ale agenţiei sunt utilizate atât pentru a accesa reţele şi a extrage informaţii, cât şi pentru protejarea reţelelor americane împotriva atacurilor cibernetice. şi au mai fost capturate şi în 2015 de piraţi care au acţionat  la ordinul puterii ruse. În ultimul caz de sustragere de date sensibile de la cea mai mare agenţie de informaţii secrete din SUA, piraţii ruşi au obţinut documente clasificate „top secret”, pe care un angajat al NSA le-a stocat pe calculatorul personal, el fiind însărcinat cu dezvoltarea din nou a tehnicilor pe care agenţia le consideră compromise de dezvăluirile lui Edward Snowden.

 

Anchetatorii sunt convinşi că piraţii informatici au reperat acest angajat folosind antivirusul Kaspersky Lab. Acesta, când este instalat pe un ordinator, asemenea altor antiviruşi standard, examinează fişierele pentru a detecta eventuali viruşi.

 

Kaspersky Lab este o societate rusă pe care responsabilii americani ai securităţii o suspectează  de multă vreme că ar coopera sau a fost infiltrată de guvernul rus. Firma a negat întotdeauna că ar avea legături cu serviciile secrete ruse. Autorităţile americane nu au făcut publice preocupările lor şi programul antivirus a rămas funcțional.

 

 

 

Legătura cu KGB

 

Luna trecută, guvernul federal a ordonat ca programul Kaspersky să fie înlăturat din toate ordinatoarele guvernului. Suspiciunile privind Kaspersky Lab datează de câţiva ani, în parte pentru că fondatorul său, Eugen Kaspersky, a asistat un colegiu tehnic al KGB şi a lucrat în  serviciile secrete militare.

 

Echipa Kaspersky Lab este una dintre cele mai reputate din lume şi în trecut a reperat, analizat şi dezvăluit unele tehnici utilizate de Equation, un grup de spionaj foarte sofisticat, pe care aproape toţi experţii îl consideră ca fiind al NSA. Este deci posibil ca antivirusul Kaspersky să fi reperat aceste noi elemente, apropiate de cei pe care îi cunoşteau deja.

 

Detaliile exacte ale evenimentelor rămân în ceaţă. Kaspersky a alertat serviciile ruse de prezenţa acestui depozit de informaţii pe unul din ordinatoarele clienţilor săi sau serviciile ruse au folosit  Kaspersky pentru a repera bazele de date, înainte de a le procura prin alte mijloace?

 

Fie că societatea Kaspersky este complice sau victimă, afacerea plasează creatorul rus de antivirus într-o situaţie dificilă. Acuzele dintre Kaspersky şi autorităţile americane au loc într-un context ruso-american  extrem de tensionat în jurul problemelor de spionaj şi de ingerinţă în alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie 2016.

 

 

NGA, cea mai discretă agenţie de spionaj

 

La 24 km de Washington DC există o bază militară puternic protejată unde se află cartierul general al uneia dintre agenţiile de spionaj cel mai bine camuflate din lume, NGA.

 

National Geospatial-Intelligence Agency (NGA) deţine unele unele dintre cele mai avansate tehnologii în plan mondial. În pofida faptului că numele său este cvasinecunoscut, sediul NGA este a treia cea mai mare clădire din regiunea metropolitană Washington, mai mare decât clădirea CIA şi decât Capitoliul Statelor Unite.

 

NGA este creditată că a jucat un rol important în capturarea şefului reţelei teroriste Al Qaeda, Ossama bin Laden, şi are mai multe atribuţii de culegere de informaţii. Principala funcţie este analizarea imaginilor şi videourilor capturate de drone în Orientul Mijlociu şi de sateliţii-spion de pe orbita Pământului.

 

După capturarea lui Ossama bin Laden, amploarea capacităţilor NGA a fost dezvăluită de înalţi responsabili americani, neangajaţi ai agenţiei. Potrivit rapoartelor descrise de National Journal, NGA a utilizat imagini şi dispozitive de detectare pe bază de laser, pentru a crea imagini tridimensionale ale complexului din Abbottabad, clădirea folosită ca adăpost de Bin Laden.

 

De asemenea, NGA a analizat datele provenite de la o dronă sofisticată de nouă generaţie, construită de Lockheed Martin, care a supravegheat incinta înaintea, în timpul şi după raidul comandoului american trimis să-l captureze pe liderul terorist.

 

 

 

TAGS : sua nsa agentie spionaj rusia kasepersky antivirus
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
1600
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22