Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Senat: aviz favorabil în Comisia juridică pentru ca Insula Belina să devină paradis fiscal
Dora Vulcan - - - -
2017-10-12
Actualitate Interna
2

Proiectul senatorului Şerban Nicolae, care ar face din Insula Belina paradis fiscal, a fost avizat faborabil, miercuri, de Comisia juridică a Senatului. Proiectul prevede măsuri fiscale şi juridice derogatorii, aplicabile insulelor, grindurilor şi altor suprafeţe de uscat.

 

 

  Senatorul PNL Daniel Fenechiu a afirmat că nu poate susţine propunerea în condiţiile în care insula Belina ar intra sub incidenta proiectului de lege.

 

„Propunerea, de principiu, este foarte bună, cu siguranţă. Poziţia mea personală ar fi fost cu alta dacă discutam acum trei luni sau peste şase luni, dar în contextul în care în momentul acesta Belina intră în prevederile acestei legi eu nu pot să susţin. (...) Mâine citesc: «Senatorii liberali avizează un proiect care îi permite lui Dragnea să facă cazinouri în Belina”, a declarat senatorul Daniel Fenechiu, citat de gandul.info.

 

Şerban Nicolae a replicat că „este şi mai simplu cu Belina, peste un an trebuie să intre înapoi în patrimoniul statului”.

 

Proiectul de lege prevede că în scopul dezvoltării activităţilor economice, creării de locuri de muncă şi creşterii veniturilor bugetare, se instituie un regim fiscal derogatoriu şi un regim juridic special aplicabile unei anumite categorii de terenuri, construcţiilor edificate pe acestea şi activităţilor economice aferente. Terenurile la care se referă se constituie din insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenjare hidrotehnică şi care fac parte din domeniul public al statului, potrivit sursei citate.

 

Terenurile amintite sunt scutite de impozitul pe teren şi taxa pe teren. De asemenea, activităţile economice ce se pot autoriza pe terenurile menţionate sunt cele de producţie de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, precum şi cele de servicii conexe acestora.

 

Pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe terenurile menţionate taxele şi impozitele locale datorate potrivit dispoziţiilor Codului fiscal se reduc cu 50%, potrivit sursei citate. Iniţiativa legislativă propune ca pentru jocurile de noroc ca taxele şi impozitele prevăzute de dispoziţiile OUG 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc cu modificările ulterioare să fie reduse cu 50%.

 

Dispoziţiile acestui proiect de act normativ nu se aplică terenurilor prevăzute de Legea 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării, terenurilor care au regim de arie naturală protejată, celor aflate în parcuri urbane şi zone de agrement intravilan, terenurilor inundabile, terenurilor folosite pentru exploataţii agricole sau piscicole.

 

”Autorităţile publice locale pot adopta măsuri stimulative, scutiri şi alte facilităţi cu caracter temporar sau permanent care să contribuie la stimularea investiţiilor şi dezvoltării activităţilor economice pe terenurile menţionate”, se mai arată în proiect.

 

 

 

TAGS : senat comisia juridica serban nicolae insula belina paradis fiscal avizare favorabila
Comentarii
?????? 2017-10-12
Remarcați că astfel de "inițiative" contravin totuși proiectelor de conservare a naturii, a lacurilor și grindurilor , parcă era ceva și prin "Natura 2000" referitor la protejarea unor astfel de zone de intervenții ce ar modifica ecosistemul și caracteristicile zonelor ?
Groza 2017-10-12
De acord cu Serban daca am 0,5 % din castig.
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
26604
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22