Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Catalonia, la loc comanda: «Semnarea declarației de independență este un act simbolic»
E.B. - - - -
2017-10-11
International
0

Declarația de independență a Cataloniei semnată marți de deputații pro-independență din parlamentul regional și de liderul catalan Carles Puigdemont (foto) este, deocamdată, un 'act simbolic',

  


Declaraţia aparţine lui Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului regional, transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

'Declarația trebuie făcută de parlamentul Cataloniei', ceea ce nu s-a întâmplat, a explicat purtătorul de cuvânt Jordi Turull.

 

Semnarea declarației de marți a fost 'un act simbolic prin care ne-am semnat toți angajamentul de a declara independența', a adăugat el. 


 

 Rajoy îi cere lui Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independența 

 

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a cerut miercuri președintelui Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, să clarifice dacă a declarat independența înainte ca Madridul să adopte vreo măsură pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni autonome, transmit DPA și Reuters, citate de Agerpres.

 

"Cabinetul a convenit să îi ceară oficial guvernului catalan să confirme dacă a declarat sau nu independența. Răspunsul din partea liderului catalan va decide evenimentele viitoare, în următoarele câteva zile'', a spus Rajoy. El a adăugat că va continua să acționeze într-o manieră 'prudentă și responsabilă'.

 

În luarea sa de poziție, Mariano Rajoy a criticat conducerea catalană pentru crearea de confuzie în jurul declarației de independență.

 

Șeful executivului de la Madrid a făcut astfel primul pas către activarea articolului 155 al Constituției spaniole, o așa-numită 'opțiune nucleară' care i-ar permite să suspende autonomia politică a Cataloniei și să preia controlul asupra acesteia. Legea fundamentală spaniolă nu prevede însă niciun termen limită în care guvernul de la Madrid trebuie să primească un răspuns la această solicitare.

 

Șeful executivului catalan Carles Puigdemont a anunțat marți seară o suspendare a declarației de independență a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un 'stat independent', dar că acest proces ar trebui să fie înghețat în așteptarea altor tratative. 

TAGS : Catalonia referendum independenta act simbolic Madrid Mariano Rajoy Puigdemont
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din International
2005
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22