Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPentru cine se fac liste negre. Și cum mută Dragnea țara pe alte șine
2017-10-06
7
"Ultimul editorial pentru Romania libera, inainte ca ziarul sa fie masacrat in asa fel incat Dragnea sa nu mai fie deranjat si Directia Nationala Anticoruptie sa inceapa sa fie injurata", scrie jurnalista Sabina Fati pe contul ei de Facebook.

 

România se întoarce la vremurile din perioada lui Adrian Năstase, în care presa era cumpărată, constrânsă, șantajată să nu mai facă anchete și să nu mai scrie împotriva liderului PSD. În care orice opozant era intimidat, orice magistrat cu ambiții de independență era eliminat sau pus cu botul pe labe, în care instituțiile lucrau aproape exclusiv în interesul unor grupuri de interese aflate în fruntea țării.

 

Diferența e că Liviu Dragnea a preluat un sistem funcțional și concurențial cu oameni obișnuiți să nu li se sufle-n borș, pe care s-a străduit să-l aducă la un numitor comun. Pentru Năstase a fost mult mai simplu, în primul rând fiindcă era înconjurat de politicieni experimentați, artizani ai compromisurilor și arhitecți ai proiectării portițelor legale, cu ajutorul cărora grupurile infracționale de la putere să se poată pune la adăpost. În al doilea rând, fiindcă, atunci când a venit la putere, PSD avea oameni peste tot, în ministere, agenții, departamente, și țara întreagă era sub controlul lor. Între timp, anumite reguli europene au fost impuse, judecătorii și procurorii s-au scuturat de jugul politic, funcționarii publici au evoluat, politicienii corupți au fost scoși din joc, aproape că și doctorii începuseră să nu mai ia mită. Totul părea să mear­gă înainte, chiar dacă ritmul era foarte lent.

 

Liviu Dragnea are însă puterea să ne întoarcă din drum. Au apărut liste negre cu jurnaliști, procurori și judecători care deranjează și care trebuie scoși din ecuație. Ofițerii SRI nu mai sunt lăsați să lucreze la dosarele de corupție, ministra de Interne nu-și mai lasă polițiștii să participe la anchetele de corupție, băieții tatuați și cu mușchi îl apără violent și la vedere pe Liviu Dragnea de jurnaliști și de protestatari inofensivi.

 

Liderul PSD nu mai vrea să păstreze niciun fel de aparențe, s-a săturat să joace rolul pro-occidentalului civilizat, s-a săturat să le răspundă frumos ambasadorilor occidentali, s-a săturat să nu mai fie el însuși baronul de Teleorman. Așa că a început ofensiva: împotriva șefei DNA, care îndrăznește să se apropie prea mult de el și de firmele lui, împotriva presei neprietenoase, împotriva magistraților, prin modificarea legilor Justiției, pentru a-i aduce sub tutelă politică, împotriva celor din instituțiile de forță care au curajul să i se opună, împotriva Băncii Naționale care nu vrea să acopere golurile guvernării.

 

De unde are atâta forță? Cum a reușit să pună mâna atât de repede pe manșele puterii? Îl asistă profesioniștii informațiilor? Sunt din interiorul instituțiilor statului sau din afara lor? Dragnea vrea să se salveze de închisoare, dar profesioniștii care îl asistă ce scop au? Să mute țara pe alte șine?  

 

TAGS : dragnea nastase jurnaliti magistrati grup interese independenta romania libera presa
Comentarii
Cib 2017-10-08
La cine va referiti cand vorbiti despre magistrati? Ca sa nu amestecam mere cu prune!
?????? 2017-10-07
Băsescu și Dragnea de la Ion Iliescu se trag ; și de la Iulian Vlad? Dar ce vină au ei ?
gica 2017-10-07
Din pacate,primul care a inceput cu listele negre a fost colegul tau,Cartianu si tot din pacate asa s-a nascut si avantul Ciumei Rosii la alegerile din 2016! Adica,voi loveati in Basescu si PMP,iar Dracnea defila pe toate televizoarele si presa cu gogomania lui de program. Si uite-asa,a castigat alegerile Ciuma Rosie,cu largul vostru concurs si cu listele voastre negre!
?????? 2017-10-06
Ați remarcat că publicația "Cotidianul" vă anunță plecarea de la publicația "Romnia Liberă" ?
Considerați că ar fi "preocupați"de "eveniment" ?
?????? 2017-10-06
Ați remarcat că imediat ce v-ați retras de la România Liberă un lider PSD este prezentat "laudativ"
de publicație ca fiind elogiat de presa rusã, amintind de alte vremuri ale ziarului ?
Cititor 2017-10-06
A ajuns asa de rau Romania Libera ca trebuie sa ruleze articole publicitare cu titlul "Industria videochatului are potential in Romania?"...e o limita daca vrei sa fii luat in serios chiar daca esti ziarul emanciparii a nu stiu ce
Marius Nicolescu 2017-10-06
La cine va referiti, doamna Fati, cand numiti " profesionistii care vor sa mute tara de pe sine ". Va referiti la sinele de la Ungheni si la baietii instelati? Sinele, tot alea sunt. Si baietii, de mai ieri si de azi cam tot aia sunt, sa fim seriosi. Nu s-a schimbat nimic, doamna Fati. Doar ni s-a parut.
Total 7 comments.
Recomandari
13962
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22