Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFMai rău decât minciuna
2017-10-03
9
Ne-am fi așteptat mai mult de la un profesor universitar, rector al Universității „Al.I. Cuza“ din Iași, fost judecător constituțional. Ne-am înșelat.

 

Ce-i mai rău decât să minți? Adesea, să spui ade­vărul..., dar intenționat trunchiat, unilateralizat, desfigurat, decontextualizat. Și în special e mai periculos în domeniul politic, căci, pe de o parte, un astfel de adevăr e greu de respins, iar, pe de al­ta, el are mari capacități manipulatorii. Spus sim­plu și brutal, avem de-a face aici cu o lașitate și o șmecherie: într-adevăr, pentru adevărul-ade­vă­rat, dar și pentru minciuna autentică se cere cu­raj, căci și într-un caz, și în celălalt se asumă riscuri considerabile. Dar adevărul trunchiat spe­ră să se fofileze având deopotrivă avantajele ime­diate ale minciunii și avantajele de mai târziu ale adevărului.

 

Se pare că PSD are această specialitate a ade­vă­rului fragmentar, mai rău decât minciuna, dar un­de găsim la modul eminent această însușire e la ministrul Justiției, Tudorel Toader. Să re­cu­noaș­tem că ne-am fi așteptat mai mult de la un pro­fesor universitar, rector al Universității „Al.I. Cu­za“ din Iași, fost judecător constituțional. Ne-am fi așteptat la mai mult respect pentru adevărul-adevărat, indiferent dacă acesta e sau nu favorabil planurilor PSD-ALDE. Ne-am înșelat.

 

Deja acum câteva săptămâni, când abia dezvăluise proiectul său pentru reforma justiției (unde, prin­tre altele, se prevedea ca președintele României să fie scos din mecanismul numirii procurorilor-șefi), fi­ind contrariat de criticile ambasadorului ame­ri­can, d-l Toader le-a spus reporterilor că „poate d-l ambasador vrea ca România să preia sis­te­mul american, unde procurorul general e numit de Senat“. E vreo minciună aici? Deloc. E mult mai rău: e un adevăr parțial, căci în SUA pro­cu­rorul general (care, acolo, e membru al gu­ver­nului) e numit de Senat, dar numai la propunerea președintelui. Așadar, și acolo președintele sta­tu­lui joacă un rol esențial (invers cumva decât la noi, unde președintele numește). Omițând cu bu­nă știință esențialul, d-l Toader a sugerat că ame­ricanii se amestecă în afacerile noastre interne, deși au o justiție mai puțin independentă decât Ro­mânia.

 

Dar capodopera de adevăr intenționat trunchiat a fost prezentarea votului din CSM de săptămâna trecută făcută de ministrul Justiției la Antena 3. În loc să înfățișeze sec toate datele, ministrul a prezentat, corect de altfel, doar o parte din ele. Iată o mostră: „Observaţi că procurorii au fost în bloc împotrivă. De ce oare? Dincolo de ar­gu­mentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente. Eu am adus în spaţiul public dezbaterea privind separaţia carierelor – faptul că statutul procurorilor diferă prin pre­vederile constituţionale de statutul judecătorilor. Procurorii sunt apropiaţi de latura executivă a pu­terii, şi nu de latura puterii judecătoreşti. De aici cred eu că procurorii în bloc au fost împotriva acestui proiect de lege... “, a spus ministrul, referindu-se în special la po­si­bilitatea ca procurorii să poată fi în­cadraţi direct ca judecători de acelaşi rang.

 

Să observăm că d-l Toader a spus ade­vărul: cei 6 procurori din CSM au votat în bloc împotriva proiectului ministrului. Nu­mai că - și asta nu doar că n-a fost co­mentat, dar n-a fost nici măcar menționat explicit -, lor li s-au adăugat 4 judecători din cei 10 ai CSM care au făcut diferența, astfel încât CSM să respingă proiectul. Lor, firește, argumentul subversiv cu se­pararea carierelor și avantajele râvnite ale carierei de judecător nu li se aplică. Așa­dar, argumentul ministrului e, în cel mai bun caz, relativ și destul de fragil. Dar el avea un mare avantaj mediatic: crea im­presia că procurorii sunt „băieții răi“, os­tili reformelor din interese particulare, ade­sea mercantile sau de carieră; îi opu­nea pe procurori judecătorilor, ca două ta­bere ostile în justiție. Și, mai ales, se în­ca­dra perfect în „marea narațiune“ a An­te­nei 3 și a coaliției PSD-ALDE priv­i­toare la „statul procurorilor“, „statul pa­ralel“ și „teoria binomului“ etc. Servea de minune în lupta coaliției pentru des­ti­tui­rea pro­cu­rorului-șef, Augustin Lazăr, și a pro­cu­ro­ru­lui-șef DNA, mult-urâta d-nă Kövesi.

 

Așadar, deși a spus adevărul, totuși, mi­nistrul a mințit, bătându-și joc de adevăr prin omisiune și prezentare deformată.

 

Dacă fapta ar fi aparținut unui simplu po­litician, aproape n-am fi avut ce comenta: procedeul e constant și deja banalizat. Dar de la un universitar ne-am fi așteptat la alt­ceva – măcar curajul de a-și apăra se­rios punctul de vedere.

 

Lașitatea ministrului a mai apărut și în faptul că el n-a participat la ședința CSM. A explicat absența prin aceea că „știa de la început rezultatul“. Firește că îl știa. Dar iarăși un adevăr trunchiat: adevărul com­plet era că ministrul Toader nu credea nici măcar el însuși în propunerile sale, le cunoștea șubrezenia juridică, știa că ma­joritatea corpului magistraților (procurori și judecători) s-a pronunțat contra cu ar­gumentele principiale. (Formula sa de mai sus, „Dincolo de argumentele dân­şilor, pe care nu le contest...“, l-a trădat.) N-a avut deci curajul să facă pe avocatul pu­terii față de colegi, deși postul său o pre­tindea. O absență oportunistă, o explicație tendențioasă, insinuări „de complot“ – toate astea, în schimb, au fost binevenite ca propagandă în serviciul puterii. Ade­vărul parțial, mai rău decât minciuna, a mai insultat o dată adevărul. Poveste ve­che, firește. Iar ministrul-profesor-rector, care a desfigurat adevărul, își va păstra prețiosul post. Lipsa de demnitate și de respect pentru propria profesie și condiție so­cială a mai avut o dată câștig de cauză. Tot veche și povestea asta.

TAGS : psd tudorel toader romania sua csm augustin lazar dna laura codruta kovesi legile justitiei
Comentarii
Ion 2017-10-09
O sa faca mai bine USR cand o sa fie la putere cu mincinosi patologici si bagatori in seama fara substanta, absolut zero, guristi si exponenti de popularizare pe Hotnews al unor grupuri de putere din spate, ca Claudiu Nasui, Ghinea si altii....cel putin Dragnea a ajuns baron prin forte proprii, nu pus de tata, mama, amici si prieteni...
Student 2017-10-08
Numai la facultatea de stiinte politice din Bucuresti ai mastere si doctorate in stiinte politice care oriunde altundeva in lume ar fi calificate de istorie sau studii culturale sau altceva : ce sa discuti despre politica astazi cu istorici specializati in secolul xix? filozofi aristotelieni recalificati in stiinte politice si altele? E o gluma, e jenant, nici macar nu e pe subiect. Si asa se intampla peste tot in Romania : la facultatea de istorie sunt mastere si doctorate in diplomatie, politica, relatii internationale si geopolitica, cum sunt si la facultatea de sociologie etc etc e o impostura, o degradare si o incompententa si inadecvare generala, o degringolada de care nimeni nu se simte nimeni responsabil
Bogdan 2017-10-05
Fara suparare dar doctor la Universitatea Iasi sau Bucuresti sau oriunde in Romania, e ceva de omis in CV....nu de adaugat!...oricum sistemul de scoli doctorale din Romania, pe langa incompetenta generala si defazarea care balteste in ele, e o gluma, e atat de corupt si de plini de idioti care fie primesc nu stiu ce contracte aau burse de stat ca sa produca pastise la lucrari occidentale sau in cel mai bun caz niste traduceri mai bune pe niste carti mai de specialitate in domeniu la vreo editura, fie se indivizi care stau la coada sa plateasca niste taxe ca sa se duca cateva ore pe saptamana sau luna sa se vada cu niste cadre (ca de partid pe vremuri) cu speranta ca le vor asigura asa clientelar vreun post sau vreo sinecura daca nu in univeraitate atunci macar pe unde mai are relatii baronul universitar : o secretara la parlament daca e si parlamentar, la vreo Curte de Conturi, Constitutionala, minister, vezi doamne Institut inutil sau neproductiv de fatada....asa se perpetueaza incompetenta, clientelismul si coruptia...exemplele sunt legiune! Adevarul este ca s-a ajuns in situatia in carr trebuie sa ai putin respect fata de tine ai propria valoare ca sa intri in sistemul doctoratelor universitare romanesti, or mai fi si oameni naivi, dar majoritatea stie ca e o cacealma
?????? 2017-10-05
V-a rămas "veșnic îndatodat" ?
?????? 2017-10-05
Ați recomandat pe cineva ,"amic de-al nostru" , pentru a aminti "cumva" și de I.L. Caragiale ?
?????? 2017-10-05
Domnule Cornea, considerați că persoanele numite politic sau "selectate" pe bază de recomandări, asigură și "necesarul de obediență" al acestora față de cei care i-au numit sau i-au recomandat sau i-au "selectat" ?
just 2017-10-05
SE clatină/atârnă lațul! Domnule Cornea ,de ce nu v-ați indignat de minciunile GROSOLANE ALE LULUZEI(am fos ,n-am fost,am plagiat,n-am plagiat,am girat dosare politice),Ale KW JOHNANIIS-5case-6 case, meditații,OF OF ale voastre vânduților!
Liviu 2017-10-04
1. Nu-l cunosc personal pe ministru si nici nu mi-o doresc.
2. Dupa comportament, individul nu are maretie nici in adevar, nici in minciuna, deci e un smecheras.
3. Foarte probabil, si-a construit cariera prin adorarea sefilor si, poate, turnatorii dedicate oricui a vrut sa-l asculte.
4. Individul n-are coloana vertebrala si in naivitatea lui isi inchipuie ca jargonul juridic si silogismele cu care nu e zgircit, il ajuta sa stea mai drept.
5. Pacat, inca o dovada ca universitatea romaneasca e subreda rau - tot acest individ a schimbat regulile pentru ca juniorul lui sa acceada in universitate - poate, intr-o zi, va face aceleasi servicii fiului lui Dragnea.

6. Ca sa citez un o vorba care umbla printr-o companie unde am lucrat acum 20 de ani: "Cita vreme Albert e angajat aici, Eckardt n-are nevoie de hirtie igienica".

Pacat, oare romanii sa merite atit de putin ? Sa fie atit de vinovati ?
gogu radulescu 2017-10-04
oare dl. Toader, fost eminent profesor si judecator, actual coate-goale si carpa jegoasa a pesdealde, sa fie santajabil prin aplecarea dumisale catre june focoase, cu care se intalneste ca bou' la vedere, prin separe-uri gen Mariott?
Total 9 comments.
Recomandari
13497
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22