Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Șaisprezece ani de la atentatele din 11 septembrie de la World Trade Center
Dora Vulcan - - - -
2017-09-11
International
0

Prabusirea turnurilor World Trade Center, un simbol al puterii economice a Statelor Unite, a reprezentat o lovitura fara precedent pentru americani, iar inceputul noului mileniu imbraca haina luptei impotriva terorismului, 11 septembrie 2001 fiind un moment de cotitura pentru SUA.

 

 

 

 

 Pe 11 septembrie 2001, cu patru atacuri sinucigase, membrii retelei teroriste al Qaida au socat Statele Unite si lumea intreaga, scrie ziare.com. Patru avioane de linie au fost deturnate. Trei au vizat cladirile simbol ale SUA, turnurile gemene World Trade Center din New York si Pentagonul din Washington. Al patrulea s-a prabusit fara a-si atinge tinta, Casa Alba, doar datorita curajului echipajului si calatorilor.

 

Incepand cu acest moment, Administratia de la Washington a decis ca violentei trebuie raspuns tot cu violenta, iar razboiul impotriva raului incepea. Anii care au urmat au fost presarati cu razboaie costisitoare in Afganistan si Irak si cu numeroase atentate care au zguduit marile orase ale Occidentului.

 

Pentru mai bine de jumatate de secol SUA s-au ghidat dupa sistemul instituit de dreptul international si al guvernarii globale, care a limitat prerogativele unei superputeri de rangul SUA. Paradoxal, puterea americana si influenta sa au fost intarite tocmai de aceasta abordare, acceptand unele limite ale privilegiilor hegemonice. Dupa atentatele teroriste din 2001, politica externa a SUA avea sa fie revolutionata, iar regulile angajamentului SUA pe plan mondial s-au schimbat fundamental.

 

Deoarece SUA se confruntau cu noi pericole si amenintari, nu isi mai permiteau sa ramana constranse de organizatiile internationale in care deciziile erau multilaterale. Astfel, viziunea lui George W. Bush de politica externa avea sa se bazeze pe faptul ca America nu trebuie sa ramana constransa de preferintele aliatilor sau de conventiile multilaterale si ca SUA trebuie sa-si foloseasca puterea pentru a schimba status quo-ul si pentru a remodela lumea in conformitate cu principiile si valorile americane.

 

In acest context, atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 fiind primul atac pe teritoriul SUA de la Pearl Harbour incoace, era clar ca acest eveniment va produce efecte imediate in ceea ce priveste politica externa americana. Se poate afirma ca unul dintre principalele efecte cu repercusiuni asupra politicii externe a fost faptul ca, pentru prima data dupa Razboiul Rece, SUA se confruntau cu o amenintare externa.

 

   

 analiza integrală în ziare.com

TAGS : suA WTC atentat al qaida comemorare
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
785
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.