Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFGuvernul PSD-ALDE și victoria cleptocrației
2017-09-05
2
Dacă îi lăsăm să câștige, cleptocrații ne vor scoate din UE și din NATO. Ca o cârtiță a Moscovei, ei lucrează deja la subminarea acestor alianțe și a valorilor lor. Iar noi, dacă îi tolerăm în continuare, riscăm să le devenim complici.

 

După aproape opt luni de guvernare sub conducerea lui Liviu Dragnea, constatăm victoria cleptocrației asupra democrației: PSD și anexa sa ALDE s-au dovedit o haită de animale de pradă la fel de lipsită de scrupule ca FSN/FDSN care, la în­ce­pu­tul anilor ’90, a pus bazele sistemului cleptocratic, prin care puterea sifonează ba­nii publici în buzunarele sa­le și ale clientelei sale, apă­rată de o justiție aservită și de un sistem complex de manipulare a opiniei pu­bli­ce. Cum cleptocrația este in­compatibilă cu statul de drept, condiție sine qua non a apartenenței la UE și NATO, cleptocrații lui Dragnea și Tă­ri­cea­nu s-au îndreptat cu precădere împotriva statului de drept, pentru a se salva de puș­cărie și a continua să-și însușească ba­nul public. Ca atare, guvernarea PSD-ALDE s-a concentrat asupra destructurării ordinii de drept, a legislației anticorupție agreate cu UE și a instituțiilor care o aplică, în spe­ță DNA, de asemenea apreciate de UE. A doua direcție, definitorie pentru clep­to­crați, este confiscarea resurselor econo­mi­ce, publice și private, în vederea asigurării prosperității activului și a  clientelei de partid și a cumpărării sprijinului po­pu­lației pentru demantelarea legislației și instituțiilor anticorupție.

 

Forțată să bată în retragere de protestele civice din februarie, alianța cleptocraților din PSD-ALDE s-a repliat în parlament, sub conducerea lui Șerban Nicolae, și apoi, în disprețul recomandărilor UE și ale SUA, l-a convins pe ministrul Tudorel Toader să prezinte un proiect de lege pri­vind jus­tiția care se încadrează perfect în strategia de aservire a justiției prin in­ti­midarea magistraților integri - care, la ne­voie, pot fi declarați in­stabili psihic, în cazul în ca­re nu le-a venit deja de hac Inspecția Judiciară, tre­cută în subordinea mi­nistrului, adică a unui per­sonaj numit politic. Aron­darea CCR intereselor PSD, începută deja în mandatul lui Victor Ponta, a con­ti­nuat în perioada Dragnea cu decizii contestate de mulți juriști res­pectabili, dar apreciate de pe­sediști. Statul de drept și lupta an­ti­co­rupție nu s-au con­fruntat niciodată în ul­timii 12 ani cu un pericol mai sever de ani­hilare, și aceasta pentru că, mai ales în ul­timii patru ani, a avut succese notabile în combaterea co­rupției, punând în pericol gașca de clep­tocrați care ne conduc.

 

Dezastrul este deocamdată înțeles doar de Comisia Europeană și de SUA, de câțiva jurnaliști și câteva organizații civice, dar probabil nu va provoca seisme sociale, pen­tru că operațiunea de mituire a elec­to­ratului este în curs. Că ea se desfășoară cu mijloace primitive văd, de asemenea, prea puțini. O vor resimți însă cu toții la un mo­ment dat, căci o creștere economică ba­zată preponderent pe un consum stimulat de creșteri salariale necorelate cu pro­duc­tivitatea nu poate rămâne fără consecințe la infinit. Guvernele lui Dragnea se com­portă însă precum guvernele emiratelor arabe bogate în hidrocarburi, care împart bani gratis populației. Noi însă nu dis­pu­nem de asemenea resurse naturale, deci gu­vernul este nevoit să-și finanțeze ge­ne­rozitatea față de pensionari și de bugetari din împrumuturi, pe care le vor plăti ge­nerațiile viitoare, din buzunarul ce­tă­țea­nului, prin taxe și impozite (vezi rein­tro­du­cerea accizelor) sau prin confiscarea pi­lonului II de pensii, după care salivează Guvernul Tudose. De altfel, sectorul privat este privit de guvern ca o pradă din care trebuie finanțat sectorul bugetar, mediu de cultură a clientelei PSD. Primele ținte vizate sunt multinaționalele și băncile, pe care Dragnea, Tudose și locotenenții lor au purces să le demonizeze pentru a jus­ti­fica probabil jecmănirea ulterioară, indi­ferent de efectul acestui demers asupra investitorilor străini. Nu scapă însă nici companiile de stat, a căror devalizare este pregătită prin Legea Fondului Național de Investiții.

 

Guvernul Tudose se dovedește așadar con­tinuatorul direct al Guvernului Văcăroiu, pentru care „privații“ erau dușmanii so­cietății. Ambele sunt emanația „sis­te­mu­lui ticăloșit“, promotor al corupției și apă­rător al corupților, sistem creat inițial de FSN și preluat de reîncarnările sale po­li­ti­ce, din care PSD este cea mai recentă. Așa cum Guvernul Văcăroiu a abandonat acor­dul cu FMI, Guvernul Dragnea-Tudose res­pinge standardele europene de respon­sa­bilitate și stabilitate economică, sfidează re­gulile pieței concurențiale și blochează combaterea corupției. În plus, se rățoiește la ambasadorii occidentali, făcându-se eco­ul Kremlinului.  În 1996, Guvernul Vă­că­roiu  a lăsat țara cu datorii externe imen­se care riscau să ne ducă în inca­pa­ci­tate de plată, la fel ca Guvernul Tăriceanu, susținut de PSD, în 2008. Având în vedere aceste antecedente, ar trebui să ne gândim totuși unde ne va duce inconștiența eco­nomică a Guvernului Tudose. Evidentul regres al unor domenii ca infrastructura, educația, sănătatea și cultura oferă un indiciu important.

 

Guvernați de o gașcă de corupți fără scru­pule, mai primitivi și mai prost pregătiți profesional decât antecesorii lor, dar la fel de deciși să îndatoreze generațiile viitoare pentru a-și asigura astăzi prosperitatea personală și impunitatea în fața legii, puși pe jaf, inclusiv pe seama celor bolnavi - după cum a demonstrat recentul scandal de la Casa Națională de Sănătate -, nu mai avem niciun drept la iluzii. Dacă îi lă­săm să câștige, cleptocrații ne vor scoate din UE și din NATO. Ca o cârtiță a Mos­covei, ei lucrează deja la subminarea aces­tor alianțe și a valorilor lor. Iar noi, dacă îi tolerăm în continuare, riscăm să le de­ve­nim complici.

TAGS : dragnea PSD-ALDE cleptocratie justitie SUA UE Comisia Europeană tudorel toader anticoruptie DNA
Recomandari
Comentarii
Nelutu 2017-09-07
D-zeu sa ajute romanii si Romania sa scape de UE si NATO!
Marius Nicolescu 2017-09-05
Da, doamna Culcer. Aveti dreptate. Dar, va rog sa-mi dati voie sa vin cu cateva remarci: 1) De douazeci si vreo opt de ani asta fac mai toti politicienii (stanga sau dreapta). Mai adanc au facut-o comunistii, mai subtil dreptacii politichiei romanesti; 2) De ce aveti dumneavoastra frica se teme crunt orice roman care cunoaste ceva istorie; 3) Dragnea-Tudose-Toader si locotenentii Serban Nicolae, dna Dan, O. Vasilescu, Shaideh & Co, indiferent ce va face societatea civila vor distruge tara fara sa cracneasca; 4) Aici nu societatea civila invocata de dumneavoastra trebuie sa intervina. Aici avem lipsa de decizie si complicitatea DNA cu fiecare dintre puternicii succedati la putere (inclusiv T. Basescu). Acest ultim nefast exemplu am vazut in ce mizerabil fel s-a rostogolit impotriva DNA prin triada Basescu-Udrea-Bica la care s-a adaugat acel ziarist nedemn de meserie dar folosit de Basescu ca ghilotina in apararea triadei si impotriva doamnei Kovesi. Exagerat de mult ne-am jucat de-a justitia. Acum Dragnea & Co isi freaca mainile si-si numara maldarele de banuti (cu toate schelalaiturile lui Victor-Viorel), fericiti sa puna justitiei, definitiv si irevocabil, botnita comunista si pregatindu-se sa intoarca (a cata oara in tara aceasta?) armele. Fetele PSD-iste, si ele, au plecat sa cumpere flori pe care sa le ofere tanchistilor sovietici (ca rusi nu pot sa le spun). Si peste Romania coboara umbrele tot mai mari ale secerii si ciocanului bolsevic. Noapte buna, scumpa patrie.
Total 2 comments.
8257
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.