Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRețetă nucleară pentru supraviețuirea dinastiei Kim
2017-09-05
3
Testul nuclear nord-coreean este mai degrabă un mesaj pentru China. Aceasta nu trebuie să se aștepte ca presiunile sale să determine Phenianul să renunțe la ambițiile militare nucleare.

 

Agenda ultimelor zile a fost dominată de detonarea unei bombe termonucleare cu hi­drogen de către Phenian. Seismul re­zul­tat în urma exploziei a fost de 10 ori mai puternic decât cel produs cu prilejul unui test efec­tu­at anul trecut. De remarcat că doar în acest an Coreea de Nord a efectuat mai mul­te teste balistice decât a fă­cut-o în trecut, timp de do­uă decenii, sub conducerea lui Kim Jong-il.

 

În prima fază, CGTN, ca­nalul internațional de tele­viziune oficial al Bei­jin­gu­lui, a expediat în jurnalele de știri su­biectul undeva la peste un sfert de oră de la debut, după relatări extinse despre con­ferința la vârf a statelor BRICS și trans­mi­siunea în direct a sosirii lui Putin în Chi­na. Ulterior, a apărut o condamnare ofi­cială a Phenianului, subiectul căpătând o altă tracțiune. E un detaliu semnificativ ca­re ilustrează nu doar constrângerile ine­rente impuse unui canal media oficial în­tr-un stat autoritar, ci și poziția ambiguă a Chinei în raport cu escaladarea crizei din peninsula coreeană. Pe de o parte, Bei­jingul condamnă la nivel oficial, inclusiv la ONU, acțiunile Phenianului, dar, pe de alta, manifestă o remarcabilă lipsă de en­tuziasm atunci când e vorba să le im­ple­menteze. Peste 5.000 de companii chi­ne­zești sunt implicate activ în relații co­mer­ciale cu Nordul (80% din totalul co­mer­țului exterior al Phenianului). În fapt, China s-a dovedit mult mai hotărâtă să pe­depsească economic Sudul pentru am­pla­sarea sistemului american antirachetă. Ape­lul public al autorităților la un boicot sud-coreean a afectat ma­siv Seulul: vân­ză­rile gru­pu­lui Hyundai au scăzut cu 41%, în timp ce pierderile din turism se cifrează la 4,7 miliarde de dolari.

 

Cu toate acestea, faptul că Kim Jong-un a programat testul chiar în prima zi a Sum­mit-ului BRICS de la Xiamen, văzut de către Xi Jingping drept o re­u­niune menită să pro­moveze, în mod simbolic, ima­ginea Beijingului ca li­der, în plan po­litic și eco­nomic, al unei alternative la „or­dinea occidentală“ sub baghetă americană, i-a iritat cu siguranță pe chi­nezi pentru că a deturnat atenția media de la un eve­niment extrem de im­por­tant pentru ei. De altfel, Michael Hayden, fost șef al NSA, este de părere că Kim Jong-un a dorit să transmită în primul rând un mesaj Chinei: acela că nu trebuie să se aștepte ca sancțiunile sau presiunile să îl determine să renunțe la obiectivul ca țara sa să devină o putere militară nu­cleară.

 

În ciuda acestui lucru, este însă greu de spus dacă Beijingul este dispus să-și mo­di­fice în mod substanțial strategia față de ve­cinul din nord. Oricât de iritați ar fi de regimul nordic, pentru chinezi acesta este de preferat unui haos intern sau, mai rău, unei țări reunificate, după modelul ger­man, parte a sferei occidentale. După cum remarcă Zhu Feng, în Foreign Affairs, Chi­na are de ales între trei opțiuni: 1) să co­laboreze cu SUA pentru a mări presiunile asupra regimului; 2) să mențină statu quo-ul de până acum; 3) să utilizeze Co­reea de Nord, în strânsă colaborare cu Ru­sia, ca o carte antiamericană.

 

Ordinea internațională care, mai ales după 1990, a asigurat un sfert de veac de stabilitate, de relativă securitate se des­tra­mă. Coreea de Nord va dispune, în cu­rând, de arme nucleare funcționale. Ceea ce va face ca și alte regimuri autoritare din lume să dorească același lucru. Pro­babilitatea unui accident sau a unei decizii iresponsabile, cu efecte dezastruoase, va crește semnificativ.

 

Într-un cadru mai larg, lumea se schimbă și din alt punct de vedere. După Războiul Rece, evoluțiile generale de pe glob mer­geau în direcția unui recul semnificativ al regimurilor dictatoriale, promovării unor societăți mai relaxate, în care, chiar dacă de o manieră limitată, au fost introduse alegeri libere, mass-media alternative, un respect sporit pentru drepturile omului. Era efectul direct al unei unei ordini libe­rale garantate de America. Mulți, inclusiv în Occident, au perceput asta drept un lu­cru negativ. Își doreau o lume multipolară, de-americanizată.

 

Numai că „ai grijă ce îți dorești, s-ar pu­tea să se întâmple!“. O lume multipolară este mult mai instabilă în planul se­cu­ri­tății. Iar, pe de altă parte, în ciuda unor derapaje la care am asistat în ultimul sfert de veac, mulți dintre cei care și-au dorit cu ardoare să scape de „jandarmul mon­dial american“ vor începe, foarte pro­ba­bil, să-i simtă lipsa. Regimurile autoritare revin în forță, conștiente că Vestul, în general, nu mai vrea să se implice din cau­za pierderii de influență geopolitică. Ve­ne­zuela și Turcia sunt doar două exemple. Probabil că unii salută schimbările. Ar pu­tea însă constata că lumea de astăzi, în mare parte de inspirație americană, oc­ci­dentală, cu toate problemele ei reale, este de preferat unei alternative croite după un model Putin sau Erdoğan.

TAGS : bomba termonucleara Kim Jong-un coreea nord Phenianul putin China beijing seism SUA trum putin
Comentarii
Ioan Vlad Nicolau 2017-09-06
Pentru numele lui Dumnezeu! Oare nimeni nu-şi dă seama că nu micuţa şi grăsuţa maimuţică galbenă care dansează pe flaşneta rusească împărţind lumii în loc de "bileţele de papagal", rachete şi bombe atomice, aflate excedentar în depozitele nucleare ruseşti? Bombe şi rachete pe care ruşii le fac cadou fiindcă-s vechi şi se-ndoiesc de funcţionalitatea lor. Aşa dar, le dau coreenilor şi în felul ăsta ameninţă lumea prin intermediar, la fel cum au făcut în cazul Crimeii, Dombasului, Siryei, profitând de prostia politicienilor occidentali, tot aşa cum fac astăzi în Coreea profitând de prostia inconştientei şi neruşinatei maimuţe, care se ştie apărată de flaşnetar. Nu este maimuţa pericolul numărul 1 al momentului de faţă! Putin este acela care ne ameninţă!
Oare toată lumea are orbul găinilor? Nimeni nu vede că Putin este fabricantul flaşnetelor, că el împrăştie caterincile-n lume dându-le-n grija câte vreunui flaşnetar care-nvârte manivela făcând muzică, zgomot şi propagandă ca la bâlci, iar în timpul ăsta, câte o maimuţoaie de tip Xi Ţi Onping în China, maimuţele mai mici, cum sunt Kim Ia Ongang în Coreea de Nord, Alexander Zaharmarojnâi, şeful separatiştilor în Dombas, Bashar As Halisalam Da Nam în Siria, dau cu tribombe-n lume? Că tot el, mai mult ca probabil este pe cale de a exporta gratis şi alte flaşnete cu sau fără maimuţoaie în Venezuela, Iran, ţările africane şi oriunde- n lume unde populaţia este săracă, needucată, negânditoare şi flămândă, gata să creadă-n "bileţelele de papagal" a le lui Putin şi pocnitorile lui aruncate cu largheţe şi gratis lumii?
Şi-n gălăgia făcută de flaşnetari, care-n astfel de ţări se găsesc la tot pasul, oricând gata să preia o caterincă gratis, cu fanfare, bombe, tiribombe, cu gălăgie, pocnitori şi bileţele cu tot, întreaga lume aburită de gălăgie şi propagandă, se pare a nu-şi da seama care-i cauza balamucului şi nici cine-i vinovat de o evidentă agresiune împotriva noastră a tuturor!
Oare chiar aşa să fie? Politicieni, ziarişti, Serviciile de Informaţii ultra dotate şi ultra calificate să nu-şi dea seama? Ei nu, că ar fi de tot râsul! Nu se poate şi bine-nţeles că nici nu-i adevărat!
Asta este! Toată lumea-şi dă seama, toată lumea ştie şi nimeni în lumea asta nu-i atât de naiv încât să creadă că o ţară cum este Coreea de Nord a cărei industrie-i depăşită chiar şi de efortul minor de a fabrica papuci de casă, oale de bucătărie, sau placheuri de bocanc, ar putea fi în stare de a fabrica în extrem de scurtă vreme rachete intercontinentale, bombe atomice, ba chiar şi bombe cu hidrogen, aşa hank pank şi la-nghite pui!
Nimeni nu-i atât de idiot să creadă că ţara lu' Ya o Ngang cel rupt în cur, e ca Făt Frumos: creşte-ntr-un an cât alţii-ntr-un deceniu! Şi totuşi...... toată lumea se face că nu pricepe! Toţi marii noştri politicieni europeni în faţa evidentei ameninţări, îşi bagă capetele-n nisip ca struţul, dau tîrcoale-n jurul brânzei până li se termină tîrcoalele şi p-ormă, "ori lasă"! Şi şi cu tot dinadinsul, încearcă să se ascundă pe după băţ, cu toate că băţu-i doar o biată nuieluţă. Toată lumea-l arată cu degetul şi-l ameninţă, inclusiv ONU această organizaţie ultra degeaba, pe şugubăţul pavian, de ca şi cum ăsta ar fi cu adevărat ameninţarea majoră care atentează la viaţa noastră a tuturor, la existenţa lumii şi ca şi cum asta ne-ar fi de folos şi ar aduce cu sine rezolvarea.
Nu! Nimănui nu-i este de folos şi nimic nu ajută la o astfel de ameninţare! Nu există alternativă. Facit! Principalul agresor, Rusia cu Putinul ei ameninţă lumea! Nu flaşnetarii şi maimuţoii ne ameninţă! Ei sunt numai instrumentele! Ei sunt numai băţul pe care ciobanul îl plimbă alene-n urma lui şi pe care câinii se dau de ceasul morţii să-l muşte, ne băgându-l în seamă pe purtătorul băţului.
Aşa deci, vom avea cea ce şi-a dorit Putinică flaşnetarul, care-n inconştienţa lui îşi imaginează că poate păcăli o lume! Vom avea un al treilea război mondial! Scurt, înspăimântător, necruţător! Cine şi ce va mai rămâne după aia va trebui s-o ia de la-nceput! Din Neolitic! Dar precis fără Putinică şi fără Rusia.
Şi încă ceva ar trebui să fie clar! Nu maimuţele dau ordine şi nu ele apasă pe buton. Ăl care face flaşnete o face! Flaşnetarii dau la manavelă şi maimuţele fac giumbuşlucuri, dar realizatorii caterincilor dau ordine şi apasă pe butoane, teleghidat!
În cea ce priveşte presupunerea domnului Lăzescu, că pentru China ar exista trei soluţii de a rezolva într-un fel chestiunea, mi se pare o iluzie, care se înscrie în sistemul de gândire a incapabililor politicieni europeni. Este aceiaşi iluzie pe care şi-o fac guvernele europene, încercând să ocolească unica soluţie rămasă astăzi în picioare şi anume ultima: 3) China ar urma"să utilizeze Co¬reea de Nord, în strânsă colaborare cu Ru¬sia, ca o carte antiamericană" Şi aş adăuga eu, cu orice risc!
Pentru 1) este prea tîrziu, iar 2) Ca sens şi fapt este leit poleit cu 1)! Ce mi-e baba Rada, ce mi-e Rada baba? Nu rămâne decât 3, cu o condiţie, ca americanii să aibă o răbdare ceva mai mare ca a Mântuitorului, cea ce nu este de crezut! Aşa dar eu cred că vom asista la al treilea război mondial şi încă foarte repede. Provocat de Rusia, în strânsă colaborare cu China! Asta ca sa fie clar!Sory!
Darie 2017-09-05
Coreea de Nord este folosită pentru a atrage SUA într-o situație în care oricum ar acționa rezultatele vor fi negative. Cineva a găsit pârghia adecvată pentru a manevra Statele Unite. Deschizându-se economic în fața Chinei, SUA și Occidentul au făcut ce nu se face. Cu diabolicul nu colaborezi! China nu este un stat democratic, dar relațiile economice libere cu SUA și Occidentul au făcut din China o superputere economică. China a putut face asta tocmai pentru că e un stat totalitar și astfel și-a putut permite manipularea monedei naționale împotriva beneficiului propriei populații. Fiind un stat totalitar, China de mână cu Rusia își vor utiliza puterile acumulate împotriva civilizației liberale. Astfel, liberalismul e atacat pe banii lui, alimentându-și singur dușmanii. Alienarea occidentală e profundă, iar cea mai bună dovadă este învățământul care nu mai poate produce decât neomarxiști inconștienți și plin de ură față de societatea în care s-au născut. Din ce în ce mai mulți oameni doresc răul și, da, se simte ceva în aer.
Ioan Vlad Nicolau 2017-09-06
Si asta-i foarte adevarat Darie! O dovada-n plus daca mai era nevoie ca intregul tacim de politicieni actual, este lovit iremediabil de lacomie si imbecilism!
Total 3 comments.
Recomandari
3603
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22