Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Filmat în România
Razvan Braileanu - - - -
2017-09-05
Cultura
0

De curând a apărut la Ed. Meronia volumul „Filmat în România. Repertoriul filmelor de ficţiune 2010-2014“, o cercetare realizată de Bujor T. Rîpeanu şi Dinu-Ioan Nicula.

 

 

Cartea continuă eforturile lui Bujor T. Rîpeanu de a oferi un instrument folositor celor interesaţi de filmele realizate în ţara noastră şi se alătură celor şapte volume reunite sub titlul Producţia cinematografică din România (1970-1998, coordonate alături de I.I. Cantacuzino) şi celor trei volume deja apărute în seria Filmat în România (2004-2008). „Speranţa că, de acum, volumele se vor succede într-un ritm accelerat (...) se întemeiază nu doar pe voinţa celui din urmă supravieţuitor al proiectului iniţial, ci şi (...) pe credinţa că demersului i se vor alătura în această perioadă şi alţi colaboratori, aşa cum a făcut, pentru volumul de faţă, coatorul lui, dr. Dinu-Ioan Nicula“, scrie Bujor T. Rîpeanu în Cuvânt înainte.

 

Volumul inventariază 357 de pelicule de ficţiune filmate în România între 2010 şi 2014. Printre ele se regăsesc filme româneşti premiate (Eu când vreau să fluier, fluier; După dealuri; Poziţia copilului; Aferim! etc.), succese de public autohton (#Selfie; Despre oameni şi melci etc.), dar şi pelicule străine, majoritatea acestora din urmă fiind filme de duzină (thriller, horror, fantasy), cu excepţii notabile (The Zero Theorem al lui Terry Gilliam; Hatfields & McCoys, care i-a adus un Glob de Aur lui Kevin Costner). Titlurile sunt prezentate în ordinea cronologică a anului de producţie, fişa fiecăruia conţinând producătorul, o parte din realizatorii de pe generic, interpreţii, date tehnice, date de difuzare şi date de producţie. Pentru uşurinţa folosirii, acest ghid este însoţit şi de un indice cronologic de filme (în ordinea datei de premieră), de un indice alfabetic de nume şi de titluri, precum şi de un Top 25 al filmelor în ordinea numărului de spectatori, o listă cu 10 premii de referinţă pentru filmele româneşti ale perioadei acoperite şi câteva repere sintetice ale producţiei din 2015 şi 2016.

 

http://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-recomssandare.jpg

// BUJOR T. RÎPEANU, DINU-IOAN NECULA
// Filmat în România. Repertoriul filmelor de ficţiune 2010-2014
// Ed. Meronia, Bucureşti, 2017

TAGS : BUJOR T. RÎPEANU DINU-IOAN NECULA Filmat în România Repertoriul filmelor de ficţiune 2010-2014
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Cultura
2882
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22