Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDespacito
2017-08-07
9
Mai vrea cineva o dovadă (încă una!) că sunt expirat? Că sunt imaginea de manual a bătrînului defazat, inapt să mai dialogheze cu spiritul timpului? Că sunt emblema însăşi a constipaţiei intelectuale? Iat-o: mă stupefiază ideea că un clip intitulat „Despacito“ a reuşit performanţa unică de a aduna peste 3 miliarde de vizualizări!

 

L-am văzut. Nu că e mai rău ca altele din aceeaşi făină. Dar nici mai bun. Admit că, poate, e un pic mai simpatic decît campionul pe care l-a detronat (”Gangnam Style”). Dar parcă ”Macarena” era mai antrenantă.

 

E evident că generaţia mai veche e, prin definiţie, nostalgică, blocată în hiturile tinereţii. E firesc să rămîi prizonierul modelor şi modelelor muzicale ale debutului tău juvenil de ascultător şi dansator. Îmi aduc bine aminte cum bombăneau părinţii şi bunicii noştri cînd ne vedeau petrecînd ”sălbatic” pe ritmuri de Samba şi Cha-Cha, ca să nu mai vorbesc de Rock şi Twist. N-aveau dreptate. La rîndul meu, cad, pesemne, în acelaşi păcat. Am perceput, încă răbdător, episoadele Break Dance şi Hip-Hop. Dar la ”Despacito” am clacat! Îmi vine să spun că acest tip de muzică nu are şansele de ”clasicizare” pe care le-au avut Rock-ul şi Twist-ul. Că Luis Fonsi şi sud-coreeanul PSY nu vor avea posteritatea unor Elvis Presley şi Bob Dylan. Bun, astea sunt opinii personale, idiosincrazii, subiectivisme. Dar am şi argumente?

 

Ce ”limite” ale acestei muzici, la care sunt opac, pot aduce în discuţie? Drept e să invoc, mai întîi, propriile mele limite (vîrstă, gene, formaţie, istorie personală, zodie?). Dar, pe riscul meu, pot semnala şi cîteva date, care mi se par ”obiective”. Mi se pare, de pildă, că asistăm la o tendinţă spre monotonie ritmică şi spre suspensie melodică. După o piesă mai veche, din ”vremea mea”, rămîneai cu impulsul de a fredona (cu mici gesturi de accent dansant). Acum, ai mai curînd impulsul de a bîţîi spasmodic şoldurile, braţele şi capul. Stilistica noilor succese e, de asemenea, direct legată de regia vizuală a ”clip”-urilor. Ţi se dă ceva de ascultat, dar ţi se dă mult mai mult de văzut. Eşti asaltat de scenografie, anecdotică, gesticulaţie (adesea de un erotism explicit, cu coapse furibunde şi sîni semeţi, cu braţe masculine simulînd ostentativ ”agresiunea” sexuală, sau indicînd, şmecher, amplasamentul organelor ”eficiente”). Totul e hiper-dinamic, multicolor, incendiar. Dacă aş fi muzician, aş resimţi oarecare frustrare: clip-ul sufocă melodia. Cîntarea pare o simplă anexă, pretext al unei ”înscenări” baroce, al unei îngrămădeli euforice de istorioare, fiţe, performanţe gimnastice, chiote mai mult sau mai puţin exotice şi ”spontaneităţi” exuberante, vag autiste. Cel mai mult par să se distreze protagoniştii înşişi, eliberaţi de exigenţele burgheze ale unei audienţe convenţionale. Nu te-amuză? Nu contează, noi ne facem treaba şi fără tine! Lucrul extraordinar este că un public extrem de numeros aderă, entuziast, la acest tip de muzică care pare fie să-l pună între paranteze, fie să-l integreze mecanic, într-un marş vesel, zgomotos, pe măsura veleităţilor fiecăruia.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : despacito muzica societate dans versuri despacito andrei plesu
Comentarii
Liviu din Timisoara 2017-08-16
Pentru ca aproape toate mesajele sunt niste falsuri. Daca autorul textului ar putea trai cu adevarat ceea ce vrea sa sugereze in text, va asigur ca ar fi gasit cuvinte potrivite. Nici pentru sex, nici pentru instinctele primare nu-i nevoie de explicitari de genul celor mentionate, de tip infantil. Asta este generatia educata la filmele porno : le sugerez sa-si imagineze pe toti cei care stau in jurul patului protagonistilor si cafeaua pe care o beau cei doi imediat dupa ce au turnat o scena. Pseudosex. De fapt, chestiunea e veche : " Si ma cuprinde disperarea ...Cand ma gandesc ca n-am cu cine sa ma distrez " ( 3 Sud-Est ) . Poate e prea mult sa li se spuna ca " disperare " tine de un registru al fiintei iar " distractie " de unul cu totul diferit. Uite-asa isi dau de gol falsitatea mesajului , niste miorlaieli mai putin autentice decat cele pisicesti.
svh 2017-08-10
Citind cronicile celor inscrişi la Forum, se vede destul de clar că dumnealor au treabă doar cu autorul a cărui statură o invidiază şi mai puţin sau de loc cu tema articolului sau a fenomenului ce merită atenţie. Merită atentie pentru că orice ocazie nu trebuie scăpată pentru a descrie cât mai bine fenomenele ce ne însoţesc epoca vieţii noastre şi o marchează cu consecinţe plăcute sau prea adeseori foarte neplăcute. Huliţi, huliţi vajnici luptători căci doar aşa veţi apuca deşertul gândirii !
?????? 2017-08-07
V-ați pus vreodată "problema" că nu trecutul contează ,"în mod deosebit", ci viitorul, legea penală fiind totuși "ceva mai favorabilă" în astfel de "oportunități" ? Considerați că pentru "ăștia", "trecuți de o anumită vârstă", să încerce a msi "induce" "așteptri false", poate fi (...) " o problemă de mentalitate" , ce le poate "demola" în mod "iremediabil" "înghețata pe băț" "credibilitate" ?
?????? 2017-08-07
Ce ați făcut domnule Pleșu, în îndelungata "carieră publică și administrativă", împreună cu domnii Cornea, Liiceanu, Patapievici, etc., pentru "combaterea" fenomenului plagiatelor și a diplomelor fără acoperire în cunoștințele dobândite, de către "diverși" oportuniști de prin instituții ale statului și de ce acceptați, în această perioadă, un "recul" al acestei dezbateri publice, reorientndu-vă spre "Despacito" ? Parcă cu "despre plagiate" erați mai "pe subiect" decât cu "Despacito" ?
?????? 2017-08-07
Ați uitat să pulicați inclusiv comentariile despre domnul Isărescu și ideile dumnelui,; or fi fost oprite la alți "cititori în stele" ?
?????? 2017-08-07
Remarc că revista dumneavoastră publică dintre comentarii pe cele care au erori de scriere, cele scrise corect și cu alte "forme", mai "plastice" ,de exprimare nefiind publicate , cu aceeeași "îndemânare" ?
Darie 2017-08-07
Cine vroiați să aivă trei miliarde de vizualizări,Heidegger? Sau,mai bine vorba unuia prin filmul altuia ”Heidegger are exact atâtea vizualizări câte îi trebuie.” Un lucru e sigur:lui Heidegger proști nu-i trebuie.Toți am fost tineri.Și știm,tinerețea și prostia coexistă bine împreună.Chestie de compatibilitate,da.Apoi,cu timpul,unora prostia le pleacă și îi lasă în pace,iar altora,dimpotrivă,le pleacă tinerețea încotro vede cu ochii în timp ce abia acum prostia simți-se-va coană mare și stăpână la casa ei.Cred că „Despacito” ăsta e mai mult un fenomen de internet decât unul muzical sau artistic în vreun fel.De altfel,nu trebuie confundate trei miliarde de vizualizări cu trei miliarde de persoane.Se vor plictisi repede de Despacido și vor căuta un altul.Și va veni un altul.
?????? 2017-08-07
Ați remarcat că s-a retras Usain Bolt ?
BASCA 2017-08-07
V-ati dat foc la valiza,sa vezi acuma turma incordata cum va sari la gatul cronicarului.In directia spiritului dvs de umorist serios, incercati si o analiza pe parodia hitului "Despacito" a lui Cuza al nostru.
Total 9 comments.
Recomandari
14038
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22