Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDragnea a trecut linia roșie. Pacea chiar s-a încheiat
2017-07-18
14
Dragnea nu mai are timp, se simte încolțit, devine tot mai periculos și dispus să arunce România în aer pentru a-și păstra libertatea.

 

Din cei 27 de ani câți au trecut de la re­vo­luție, PSD s-a aflat la putere cel puțin 15. De fiecare dată, într-un fel sau altul, Ro­mânia a fost aruncată în aer - societatea des­chisă, democrația, li­ber­tatea de exprimare sau drep­turile individuale fiind puse în pericol. De la mi­neriadele lui Iliescu la co­rupția endemică a lui Năs­tase, la lovitura aplicată sta­tului de drept în 2012 de Ponta și până la actuala epo­că Dragnea, PSD a fost constant un pericol pentru valorile cucerite în 1989 și care constituie fundamentul Uniunii Eu­ropene. Apărarea lor a consumat energii mai mari decât se crede, societatea a ieșit fragilizată și obosită din aceste con­frun­tări, iar „victoriile“ au fost relative și ob­ținute la limită, de multe ori cu ajutorul presiunilor externe. Dar fiecare lider și-a învățat totuși lecțiile: Iliescu a renunțat să mai cheme minerii și să încerce să instige categorii sociale una împotriva celeilalte, Năstase să sugrume presa și să ridice oa­meni de pe stradă, Ponta să mai orga­ni­ze­ze puciuri și contramanifestații. N-au re­nunțat la ideile lor și la stilul de guvernare cleptocratic, dar, după ce au pierdut câte o luptă, au schimbat strategia, s-au mai potolit. Fiecare din alte motive. După ce au fost scoși din ecuația puterii, inclusiv din cea a PSD, toți au ajuns niște per­so­na­je mai mult sau mai puțin insignifiante pe scena politică, revenind în atenție mai de­grabă pentru problemele din justiție.

 

Prin ce se deosebește Dragnea de acești foști lideri ai PSD? Lăsând la o parte di­fe­rențele de IQ și de educație, care îl pla­sează până și sub media, oricum scăzută, a partidului, se diferențiază prin auto­cra­ție. E pur și simplu bolnav de control și pu­tere, chiar și prin comparație cu Năs­ta­se. Există câteva explicații. Una ar fi complexele de in­ferioritate, dar, în prin­ci­pal, faptul că este singurul lider PSD care a ajuns la pu­tere având deja o con­dam­nare penală, aflându-se sub teroarea perspectivei de a intra la pușcărie. Asta l-a făcut ca încă din pri­mele momente să cana­li­ze­ze întreaga guvernare spre un singur obiectiv: cum să scape de do­sare, de condamnări și de DNA. Niciunul din­tre predecesorii săi nu a avut această pro­blemă personală, necesitatea sugru­mă­rii justiției a apărut pe parcursul man­da­tului, mai mult sub presiunea partidului. Epoca Dragnea este din acest motiv spe­cială, orice act al guvernării, orice mă­su­ră, chiar și măririle de salarii, brambureala fiscalității, dărâmarea propriului Guvern Grindeanu sunt aservite acestei obsesii. Iar fără autocrație nu poate determina PSD să execute orbește manevrele pentru sal­varea sa.

 

Mulți au crezut, probabil inclusiv pre­șe­din­tele și serviciile secrete, că după pro­testele din ianuarie-februarie Dragnea își va fi învățat lecția și se va mai potoli. După cum vedem, nu a fost deloc așa. Asta pentru că nu mai are timp, e în vrie, se simte încolțit, devine tot mai periculos și dispus să arunce România în aer pentru a-și păstra libertatea. Și-a ostilizat aproa­pe tot în jur - companii străine și româ­nești, în general mediul privat de afaceri, parteneri externi, societate civilă, justiție, servicii secrete, președinte. Dragnea a de­pășit linia roșie și, după cum arată lu­crurile, cred că a pierdut orice urmă din pro­tecția de care a beneficiat ani la rând. Înlăturarea lui de la putere a devenit prio­ritate zero.

 

A înțeles asta și el, de aceea e atât de ner­vos, deschide războaie pe toate fronturile și a început să amenințe în dreapta și stân­ga. Direct sau prin interpuși. Soros e doar un simplu pretext pentru campania de victimizare și de prigoană a societății ci­vile, a vocilor - presă independentă, ONG-uri, protestatari - care îl contestă și îi dau în vileag ilegalitățile. E un pretext pen­tru schimbarea lui Kövesi cu un obe­dient, sugrumarea DNA, modificarea le­gis­laţiei penale, dar și pentru înăsprirea fis­calității pentru companiile străine. Țapul ispășitor Soros e de largă utilitate, iar mo­dele are suficiente în jur - Ungaria, Po­lo­nia, Rusia. Dar Dragnea știe bine că ni­mic, nicio propagandă și manipulare nu-l va ajuta și, dacă nu se mișcă repede, simul­tan pe toate direcțiile, pierde definitiv răz­boiul. Asta pentru că nu mai e intangibil.

 

A fost protejat într-un fel sau altul de servicii și DNA timp de aproape 10 ani - în perioada Băsescu-Morar nu a fost de­ran­jat decât cu un NUP, cam la fel ca Udrea, alt personaj care a depășit linia ro­șie, iar în a lui Kövesi a primit o con­damnare pentru referendum, în timp ce ancheta afacerilor sale ilegale a demarat târziu și fără niciun fel de apetit. Vedem însă acum că DNA deschide dosar după do­sar - Tel Drum, Brazilia, Belina - fiind vi­zați prietenii politici și de afaceri, fa­milia, colaboratorii apropiați. Cercul se strânge periculos și este doar o chestie de timp până când va fi vizat direct. Sunt dosare grele, cei anchetați riscă ani grei, iar turnătoriile și documentele vor curge. Dragnea începe să înțeleagă că nu mai are scăpare, nu mai are protecție și nu mai poate negocia.

 

De aceea războiul lui va fi feroce, nu este vorba doar să reziste în fruntea partidului și a guvernului până la viitoare alegeri, ci să-și securizeze libertatea și după. Vrea să amâne cât mai mult scadența. Exemplul lui Năstase îi dă coșmaruri. Dar pentru as­ta trebuie să dea o lovitură mortală „ins­tituțiilor de forță“, societății civile și pre­sei independente, în așa fel încât să le slă­bească pentru multă vreme. Nu cred că va fi lăsat. Spre deosebire de predecesorii lui, a început războiul cu toți aceşti adversari, unii redutabili, cum sunt serviciile, DNA și președintele, din primul moment. A de­pășit linia roșie prea repede și puțin pro­ba­bil să-și termine mandatul. Are dreptate când spune că „pacea s-a terminat“. 

TAGS : dragnea PSD iliescu nastase ponta servicii secrete DNA kovesi penal justitie tudose linia rosie intangibil
Comentarii
Alexandru Viorica 2017-07-21
Vai doamna!
Dragnea, un nimeni, nu a ajuns decat cu sprijinul ramasitelor USL si acum se agita, nu din cauza DNA ci pentru ca nu stie ce va face Iohannis. Acesta merge pe sest. Nu?

Tocmai asistam la stergerea urmelor lui Basescu si construirea urmatorului mandat la lui Iohannis, cu un DNA ca animal de companie micut si cochet dus in lesa de un domn in costum de baiat de Holywood.

Mai bine explicati ce s-a intamplat cu procurorul Moraru... nu va starneste intrebari ? Nu? Pacat..
gica 2017-07-20
Cand un postac preia o minciuna,mai treaca-mearga,dar cand un jurnalist ca Pora minte de"ingeata apele",ceva nu-i in regula cu persoana! Dragnea a fost protejat de Basescu-Morar? A ocupat Dragnea functii inalte pe vremea lui Morar? Singurul dosar si singura condanare a taranusului de la Teleorman este rodul muncii DNA-ului condus de Morar si tot pe vremea lui Morar i s-au deschis si alte dosare,inchise apoi de DNA-ul condus de Kovesi.Dealtfel,era culmea ca Tenismenii lui Pescariu,intre ei,sa-si deschida dosare,dar si mai culmea este s-o lauzi pe Kovesi,in cazul Dragnea,cand femeia asta a condus parcetele din Romania in ultimii 12 ani. D-na Pora,nu-i pacat sa mintiti in halul asta? Sau ii considerati pe romanii de azi mai prosti ca cei din vremurile comunismului!
Andreea Pora 2017-07-20
Da, a ocupat, in primul rind a fost seful consiliului judetean, apoi numit ministru de interne etc. In perioada Basescu-Morar si-a facut Tel Drummul - ilegal- apoi s-a trnsformat in sugativa de contracte- multe ilegale si ele- si s-a imbogatit. Presa scria la greu si atunci, iar singurul dosar a pimit NUP.
jupanul de teleorman 2017-07-18
Dragnea: o paiata si un limbric, deci un parazit.
oranghutan 2017-07-18
Deci coana Justiţie ar face bine să se grăbească şi să-l vâre la mititica
iustin 2017-07-28
Pai, nu se prea grabeste coana Justitica, da in bobi... sa-l ia, sa nu-l ia...
Gladiatorul 2017-07-18
Si? Ce se va intampla? Va merge doi ani la mititica si va ramane (ca si Nastase si Iliescu) cu averea agonisita pe cai ilegale sau ca Ponta (scos de sub urmarire penala impreuna, cu Dan Sova, in cazul Rovinari). Justitia mi se pare a da verdicte in functie de interesul politicienilor si in interesul SRI. Se vede cu ochiul liber cum SRI se face de 27 de ani ca urmareste interesul national dar il scoate din tara pe "ilustrul" de acum urmarit penal in vreo cinci dosare. Un om exagerat de periculos. E adevarat? Avem un joc periculos, intr-un trio (Justitie, SRI, politicieni) care face cartile, nu tocmai potrivite pentru aceasta tara. Ma tem serios, doamna Pora.
maxxx 2017-07-18
Partidul at putea pur si simplu sa-l schimbe din functie, dar nu vrea s-o faca. PSD a fost intotdeauna condus de escroci. Asta este marea putere a lui Dragnea. Nimeni nu este interest de soarta Romaniei, ci doar de mica lui fripturica si berica. De la vladica, la opinca romanii gindesc asa proape in unanimitate. DNA, Justita, Opozitia sint niste falsuiri care opereaza doar in functie de necesitatile politice ale momentului, iar nu la cerintele Codului Penal, sau al altor legi menite sa tina viata publica pe fagasul legalitatii. PSD a fost si a ramas cel mai mare hot dintre toti cei ce-au dat iama prin politica romaneasca, dar nu este singurul mare hot. Toate partidele aflate in opozitia mizerabila actuala sint responsabile pentru decadent si lipsa de speranta si perspectiva a Romaniei si a poporului roman. Dragnea nu va suferi nimic, ci va continua sa fie tartorul cel negru, sa-si faca afacerile ilicite si sa traiasca viata de huzur pe care-o duce deja de decenii. DNA cerceteaza, dosarele se umplu de file, Justitia merge pe drumul ei ca orbetele. iar cei de teapa lui Dragnea continua sa primeasca condamnari mici cu, sau fara suspendare pentru ilegalitati enorme. Omul de rind continua sa primeasca condamnari enorme pentru crime minore, iar Romania continua sa mearga pe acelasi drum care duce nicaieri, asa cum a facut-o mereu in ultimii 80 de ani. Singurul mod in care romanii pot scapoa de acest Iad este stramutarea pe alte meleaguri unde nu se vor simti acasa niciodata, dar macar pot oferi copiilor lor ceva ce adduce a viitor. Dragnea nu este deloc impresionat de soarta lui Bombonel. Nici nu are de ce sa fie. Bombonel a fost condamnat la foarte putin si a iesit din puscarie cu averea de haraci intacta. Astazi este in filozof autodidact si miliardar, pe care il doare fix in cur de AMR. Dragnea nici nu poate visa la ceva mai bun pentru el! Criminalul Voiculescu iese din pirnaie, cu banii in buzunar, cu obligatiile fat de stat neachitate si cu constiinta ca si-a batut joc de toti. Deci, despre ce lupta titanic vorbeste aici Andreea Pora? Nu e lupta asta, ci doar o simpla manie a grandorii.
Dan Plesoianu 2017-07-18
DNA pare o institutie terminata, distrusa din interior. Am deschis un dosar cu un caz limpede, dar acesta a fost clasat. Nu mai exista posibilitatea ca DNA sa fie contactat pe internet (e vorba de filialele teritoriale), ci numai prin scrisori sau fax, ca acum 30 de ani. Nu se mai raspunde la e-mailuri, iar unii procurori de serviciu iti rid in fata daca le expui scheme de fraudare. Romania a intrat in vrie, a devenit necontrolabila.
BASCA 2017-07-18
Acu, cand Varanul sta sa paraseasca vizuina vom vedea incotro limba-i otravita va apuca.Se va razbuna pe Dragnea si pe PSD,va lua alta prada la ochi,nu se stie inca,misteriosul amusina cu limba-i bifurcata noi pulpe suculente.
Ioan 2017-07-18
Nu doar 15, ci mult mai mult de 15 ani din aproape 28. Au inceput ca FE SE NE, au continuat ca PE SE DE RE ... PE DE SE RE ... au infiltrat PNL, PNTcd si toate celelalte partide. Au coabitat cu cine au apucat, cu PD, cu PNL cu toti. Cred ca au fost la putere cam 23 de ani din 28. Exemplu pe vremea lui Tariceanu ... asa zisa guvernare minoritara ... gramada de secretari de stat erau PE SE DE (sau acoliti).
FLORIAN D. MIREA 2017-07-18
Dragnea nu este decat produsul PSD-ului si a structurilor care continua fostul PCR. O paiata umflata cu pompa de maini nevazute. Un individ insignifiant de la care nu emana nici o putere proprie. Indepartarea lui nu rezolva definitiv problema aparitiei unui nou lider de acelasi fel, probabil mai periculos decat numitul Dragnea. Neaplicarea Punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara in mandatul lui Emil Constantinescu, atunci cand CDR avea majoritate in Parlament si Guvern, a produs si va produce monstri.
?????? 2017-07-18
Considerați totuși că ar fi firească, în urma dezbaterilor referitoare la calitatea specializărilor doctorale n științe obținute în universitățile românești, anularea sporurilor pentru titlurile doctorale în științe și alte specializări superioare pentru care este reglementată acordarea de sporuri, specializări obținute la universităție românești, o astfel de inițiativă putând contribui la încadrarea în deficitul bugetar prognozat ?
Isoscel 2017-07-18
Nu am inteles intrebarea sau sugestia : adica toti cei care si-au obtinut titlul de doctor in domeniul lui de activitate, muncind serios si dispunand de capacitatea intelectuala necesara sa fie acum pagubiti pentru niste ticalosi ? Se stiu bine domeniile in care s-au produs acele plagiate sau pur si simplu vanzari de diplome: in primul rand dreptul si probabil domenii volatile ca "stiinta comunicarii " etc, si acolo ar trebui sa se insiste serios cu investigatiile si sa fie depistati si pedepsiti hotii. Cat despre deficitul prognozat, eu propun sa se acopere din salariile parlamentarilor si din recuperarile daune,lor facute de hoti (Voiculescu, Draganea s.a.)
Total 14 comments.
Recomandari
25515
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22