Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFA scrie sau a nu scrie
2017-07-17
14
Sînt ani buni de cînd public, săptămînal, comentarii „de actualitate”. Vorbesc adică despre oameni şi împrejurări care, într-un moment sau altul, sînt, sau au fost, în centrul atenţiei şi la originea regulilor (şi neregulilor) care ne modelează viaţa zilnică. Îmi dau şi eu cu părerea. Şi se găsesc gazete (cea de faţă de pildă) dispuse să mă tipărească generos şi răbdător.

 

N-o să fac pe ”cetăţeanul” care stă, vitejeşte, pe scenă din spirit civic, sau din patriotism. În fond, trăiesc, în bună măsură, din ce scriu. Dar mă întreb, tot mai des, de ce nu mă potolesc. În fond, mai am încă două-trei proiecte fără legătură cu politica autohtonă şi nu mai pot conta pe un capital de timp indefinit şi nici pe un bagaj energetic inepuizabil...

 

Din interogaţia proprie, din reacţia cîtorva prieteni şi, mai ales, din lectura forumurilor care însoţesc, destul de abundent, apariţia textelor mele, încerc să trag cîteva concluzii. Unele de natură să mă determine să pun punct, altele străduindu-se să mă încurajeze.

 

La rubrica ”reproşuri”: 1. Nu scriu ce trebuie. Sînt părtinitor, am o strategie secretă de sprijinire a unei anumite părţi din spectacolul politic. Scriu ca să mă aleg cu ceva (vreo funcţie, vreun privilegiu, vreo afiliere lucrativă). Sînt ”năimit”, omul cuiva sau al unei oculte malefice. Sau, dacă nu, sînt pur şi simplu îngust la minte. Nu pricep situaţiunea! 2. Nu scriu despre ce trebuie. Admit că fiecare cititor e îndreptăţit să aibă aşteptări proprii cu privire la anumite subiecte posibile. De ce, de pildă, scriu despre cutare ministru din Bucureşti şi nimic despre cutare primar din Băicoi? De ce despre învăţămînt şi nu despre agricultură? De ce nu mă pronunţ, tranşant, cu privire la ”Coaliţia pentru familie”? De ce n-am pomenit-o niciodată pe Simona Halep? De ce scriu despre buzele botoxate ale unor femei, periclitîndu-le dreptul de a face ce poftesc cu trupul lor şi sabotînd astfel, în mod barbar, progresul planetar? De ce nu spun ce cred despre popa Pomohaci? Pe scurt, de ce despre pere şi nu despre cireşi? Îmi cer scuze. Nu pot acoperi toate exigenţele cititorilor români. Mă străduiesc, dar sînt incapabil. Ca să nu mai spun că îmi rezerv şi eu un drept (abuziv?): dreptul de a-mi spune părerea despre ce cred eu de cuviinţă. 3. Scriu în loc să trec la treabă. Ne-am săturat de sfaturi, bombăneli, opinii de pe margine. A se slăbi cu intelectualii care se bagă în seamă, dar nu vin cu soluţii, nu pun umărul. Pe de altă parte, de cîte ori am înţeles să mă implic, mi s-a spus ori că am făcut-o interesat, pliindu-mă pe toate regimurile, ori că n-am făcut nimic, sau, în orice caz, nimic bun, aşa că mai bine stăteam la locul meu (adică în ”turnul de fildeş”). Trec peste alte ”amenzi”, venite la pachet cu celelalte: fac greşeli de gramatică, folosesc cuvinte fandosite, abuzez de ghilimele, umblu cu manipulări etc. etc. etc.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : comentatori politica comentarii andrei plesu
Recomandari
Comentarii
Razvan Cristea 2017-07-20
Un om dintr-o cultura care se manifesta intr-un mediu de o alta cultura este ori incult ori ineficient, neinteles. Dialogul interior al multor persoane este intemeiat pe propozitii organizate originar sub forma de carti dar majoritatea celor care scriu pe forumuri azi sunt formati printr-o asociere de cuvinte si imagini 'de pe net'. Daca inlocuim si cartile si internetul si lasam doar televizorul, nu conteaza care post, rezulta un alt tip, o alta viziune asupra lumii, nascuta din cuvintele posturilor preferate. Cand oricare dintre aceste trei feluri de oameni comunica intre ei, mai devreme sau mai tarziu, sfarsesc intr-un dialog al surzilor.

Am simtit nevoia sa spun banalitatile astea asa cum cel mic il incurajeaza uneori pe cel mare pe o straduta intunecoasa din cetate.
?????? 2017-07-19
Considerați că aveți "vocație" pentru o astfel de îndeletnicire sau vă considerați un "permanent debutant" ?
FLORIAN D. MIREA 2017-07-19
Domnule Andrei Plesu, a fi Andrei Plesu in ziua de azi este foarte greu. Mai bine Simona Halep, care e laudata si cand castiga, si cand pierde. Vorba cantecului: "Suntem tara lui Peste, / Suntem tara lui Urmuz / Suntem tara-n care / Toata lumea canta blues"...!
Imreh Istvan 2017-07-19
Dle Plesu, aveti multa dreptate, timpul si resursele nu sunt nelimitate pentru om. Trebuie sa faceti si proiectele pe care le aveti in vedere dar trebuie sa ramaneti si in spatiul public. Cel putin pentru mine articolele Dvoastra si celebrele dialoguri cu Dl Liiceanu au fost cadouri ce imi incanta zilele. Sunt maghiar si pentru mine limba romana vorbita si scrisa de Dvoastra este o incantare, un cadou intelectual suprem. Va urez multa sanatate si putere de munca si fiti in continuare alaturi de noi.
?????? 2017-07-18
Cum ați comenta domnule Pleșu, din punct de vedere estetic, faptul cå un articol al doamnei Ioana Stăniloiu vă așează , din pricina opiniilor dumneavoastră despre "sulemeneli", de partea "misoginilor", deci ,undeva pe la "Legile lui Moise" ? Vă "încântă" gheișele ?
Mandea 2017-07-18
O recitire a textului ma face sa exclam:avem nevoie,mai ales acum,de "cetateni" cu spirit civic ,care sa stea pe scena din patriotism.Prea putini au spirit civic,prea putini sunt patrioti.Multi,cu ipocrizie si cinism ,se afiseaza cu costume populare,cu ii,cu sloganuri de campanie "mandri ca suntem romani",troneaza inca aceste sloganuri pe la sedii, dar nu au ezitat sa faca trocuri tradatoare,batjocorind sacrificiul de sange al generatiilor trecute,a stramosilor unora. Nu abandonati,nu ezitati,nu obositi.Daca mesajul Dvs.ajunge sa fie apreciat de zece,douazeci din cele cateva mii de cititori ,este un motiv sa continuati.
Mandea 2017-07-18
Sunteti un om sensibil si va afecteaza comentariile,rautatile,jignirile.Trebuie sa faceti abstractie de comentarii,cel mai bine sa nu le cititi,pentru ca multe persoane sunt de "meserie"aruncatori de mizerii,aserviti unor interese,unor grupuri.Parerea mea ca ar trebui sa scrieti,sa va exprimati gandurile legat de orice subiect considerati iar mesajul Dvs.va ajunge la cei care va apreciaza,care gandesc la fel si care nu au nivelul de educatie,bogatia de cuvinte,stiinta exprimarii pentru a o spune ei insisi.Este nevoie de cei care au curajul si puterea cuvantului, care sa transmita adevarul despre evenimente,comportamente ale unor persoane expuse public (era sa scriu personalitati,ceea ce ar fi fost o blasfemie in unele cazuri ?)sa scoateti in evidenta,sa biciuiti chiar lipsa de bun simt,aroganta,mitocania,manipularea,eludarea adevarului,minciuna care sunt nocive,sunt o otrava a sufletului cetatenilor simpli ,mai mult si mai umilitor decat saracia,lipsurile materiale.Daca si Dvs.o sa renuntati,o sa obositi, o sa fie o mare pierdere.Multi ne vom intreba:cine si ce ne mai ramane ?Sincer,asa putini autori si putine publicatii putem citi,asa putine posturi tv putem urmari,in aceasta oferta de vulgaritati,manipulari,minciuni.
Alexia 2017-07-18
Traiesc de 15 ani departe de tara, dar pastrez desigur contactul cu familia, de la care aflu frînturi din ceea ce se întîmpla în România... Cam o data pe saptamîna încerc sa trec în revista titlurile importante din presa de la noi... Dar cînd lipsesti de atîta vreme, devine tot mai greu sa urmaresti actualitatea sau sa-ti faci o opinie. Si atunci "solutia" pe care eu am gasit-o este sa citesc articolele celor în care am mai departe încredere: domnii Plesu, Liiceanu, Patapievici, Mircea Mihaies...
Nu, nu e deloc inutil scrisul.
MIHAI 2 2017-07-17
Si eu cred ca nu trebuie sa abandonati scrisul. Mai bine sa-i manipulati Dvs pe cei 25 la suta decat tumorile Facebook ului. Daca Dvs veti tacea pietrele vor continua sa vorbeasca .... Guran , Mandrutza si , desigur , dupa orice mandrutza hop si un Baditza. De altfel cred ca exagerati cand negati rolul SCRISULUI in ingineria sociala. De exemplu articolul domnului Liiceanu AVETI MILA DE NOI , DOMNULE PONTA a asigurat un exceptional cadru ideatic pentru punerea in functiune a softului electoral de aburire. Daca Dvs ati uitat, multi nu vom uita .
Florin 2017-07-17
Fiti linistit. Peste 100 de ani (si sunt generos) "greselile" dvs vor fi uitate de mult, pe cand Schopenhauer va fi decoperit de noi si noi generatii. De ce nu incercati sa scrieti ca el? O reteta sigura de a se vorbi de dvs pana la sfarsitul istoriei.
Liviu din Timisoara 2017-07-17
Ti se pare ca pe Andrei Plesu il chinuie ambitia nemuririi ? In plus, daca filozofii si scriitorii secolului trecut s-ar fi ocupat ceva mai mult de cele " lumesti " , poate un popor n-ar fi cazut prada minciunii bolsevice iar altul frustrarii naziste si nu s-ar fi ajuns acolo unde stim.Trecem printr-o perioada in care ganditorii trebuie sa se " plimbe prin piata " si sa le vorbeasca oamenilor ; altfel vom esua in prost-gust, in egoisme viscerale. Lipsa discernamintului ar deveni o vulnerabilitate de care ar profita smecherii de prin mass-media si cei din spatele lor. Iata un exemplu : la Antena 3 au coborat ( iar ) atat de jos incat , in lupta impotriva lui Kovesi, au apelat pana si la sotul divortat. O fi spus pe acolo ca nu stia sa faca ciorbe sau era frigida ? Era artagoasa cu soacra ? Avea un limbaj colorat ? O fi adus acasa o plasa cu " cele cuvenite " (o tuica, o branza de burduf ) ? V-o fi furat oul ? Iata de ce chiar avem nevoie ca cei care citesc foarte mult, care gandesc si mai mult ...sa fie si azi, nu doar peste 100 de ani. Si poate ne povesteste domnu Plesu cate ceva din viata si bografia lui Arthur Schopenhauer.
Orion 2017-07-17
> Sînt părtinitor, am o strategie secretă de sprijinire a unei anumite părţi din spectacolul politic.

Corectie: strategia nu e secreta, e cit se poate de vizibila.
Birna si paiul sa traiasca.

Iar Cathedral Plaza asteapta cam de multisor, in dauna altor subiecte care comparativ sint apa de ploaie.
BASCA 2017-07-17
A devenit cei drept o rutina si scrisul asta pe la gazete,cititorii sunt aceiasi, probabil, si exista riscul unei risipiri in banal,o pierdere de energie in incercarea fireasca de a mai trezi spiritele amortite,dar pentru ca varful Everest exista el trebuie catarat,doar pentru ca exista,asa rece si fara aer cum e,cazna trebuie savarsita,asa si cu marele filozof,scrie pentru ca exista si exista pentru ca scrie,spor la treaba!
Liviu din Timisoara 2017-07-17
Buna ziua, domnu Plesu. Daca dumneavoastra si altii cativa ati fi tacut, cine stie unde am fi ajuns in 2012. Exista motive sa credem ca iesirea in strada in iarna se datoreaza unei constientizari care se formeaza in timp : o anume educatie a opiniei. Aici intra in discutie formatorii de opinie. Cine ar putea fi acestia ? Cine altcineva decat cei foarte cititi,familiarizati cu exprimarea ?
Nu ne priveste basismul si antibasismul, nu ne intereseaza propaganda pentru unii sau altii ...ci ne intereseaza actul judecatii, exercitiul gandirii, al argumentarii. Ce ne-am face fara astea ? Sa nu uitam ca asa s-au putut instala toate regimurile totalitare...asa sunt mintiti, furati si apoi ucisi oamenii.Cel care a castigat batalia verbului s-a impus in politica si asta nu-i o joaca.Si apropo ...cei 25% ar cam fi cei iesiti in strada in iarna ; nu suntem tocmai putini.
Total 14 comments.
5551
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.