Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Trump asista la parada de pe Champs-Elysees. Tensiune intre presedinte Macron si militari
E.B. - - - -
2017-07-14
International
0

Președintele american Donald Trump asista la parada militară organizată la Paris, de Ziua națională a Franței, la invitația președintelui Emmanuel Macron.

 

 

Vizita lui Trump este motivată de faptul că se  marchează 100 de ani de la angajarea SUA în primul Război Mondial, informează EFE și AFP, preluate de Agerpres..

 

Trump, care a sosit joi dimineață în capitala Franței, s-a așezat împreună cu soția sa, Melania, în tribuna oficială din Piața Concordiei, unde îi aștepta soția lui Macron, Brigitte.

După câteva minute, și-a făcut apariția și șeful statului francez. El ce a parcurs bulevardul Champs-Élysées într-un jeep militar decapotabil de la bordul căruia a salutat trupele care îi prezentau onorul și publicul, și după ce a ascultat imnul național al Franței, La Marseillaise, flancat, printre alții, de premierul Edouard Phillipe și de ministrul apărării, Florence Parly. Macron și Trump s-au salutat și au schimbat câteva vorbe.

 

În semn de omagiu pentru rolul Statelor Unite în victoria aliaților, în primul Război Mondial, parada militară a fost deschisă de un grup de militari americani, cinci militari americani purtând chiar uniforme din acea perioadă.

 

Totodată, cerul Parisului a fost survolat de opt avioane de vânătoare americane (șase aparate de tip F16 și două F22), imediat după zborul unei patrule franceze, formată din nouă avioane Alphajet. Parada era programată să dureze două ore, iar la defilare iau parte 3.720 de militari, 149 de vehicule, 62 de motociclete, 241 de cai, 63 de avioane și 29 de elicoptere.

 

 

 

 

Odată încheiată parada, președintele american se va deplasa direct la aeroportul Orly, de unde va pleca spre SUA.

 

La finalul paradei, Macron rosteşte o scurtă alocuțiune.

 

Prefectura poliției din Paris a mobilizat pentru această zi 11.000 de polițiști și jandarmi, dintre care 3.500 se vor afla chiar în zona desfășurării paradei militare. În plus, zona va fi survolată de două drone.

 

Persoanele care au dorit în această dimineață să pătrundă pe Champs-Élysées au fost supuse unor controale amănunțite, iar circa 15 stații de metrou și de tren au rămas închise.

 

 

Macron pleacă la Nisa

 

 

După plecarea președintelui american, Macron se va deplasa la Nisa, pentru a se întâlni cu familiile îndoliate de atentatul de anul trecut, precum și cu reprezentanți ai serviciilor de securitate și de prim ajutor. O defilare militară va preceda ceremonia solemnă. În cursul dimineții, înainte de sosirea șefului statului francez, au fost aprinse 86 de lumânări, în amintirea persoanelor ucise în atentatul de pe celebrul bulevard Promenade des Anglais.

 

Seara, urmează să aibă loc un concert deschis publicului, iar apoi vor fi înălțate spre cer mai multe baloane. În semn de doliu, autoritățile din departamentul Alpes-Maritimes nu au prevăzut focuri de artificii. 

 

 

Tensiune intre  Macron şi militari

 

 

Acesta defilare intervine intr-un climat de tensiune intre seful statului si militari, care sunt nemultumiti de noile taieri bugetare care ii vor afecta.

 

Seful statului major al Armatei, generalul Pierre de Villiers, si-a exprimat nemultumirea in fata deputatilor fata de o reducere a bugetuui Armatei.

 

Macron a precizat joi ca nu este "demn sa expui anumite dezbateri in piata publica" si a reamintit militarilor "simtul datoriei si al rezervei". In aceeasi dimineata, generalul afirmase la o audiere cu usile inchise in fata comisiilor parlamentare, ca Armata a dat deja "totul".

 

Franta, unde starea de urgenta instaurata in noiembrie 2015 a fost prelungita pentru a sasea oara, sarbatoreste ziua nationala sub o supraveghere stricta a fortelor de ordine: aproape 86.000 de politisti si jandarmi, circa 7.000 de militari ai operatiunii Sentinelle si 44.000 de pompieri sunt mobilizati pentru a asigura securitatea celor care participa la festivitati.

â

TAGS : Trum Macron defilare Paris Champs-Elysees tensiune armata salarii
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
2833
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.