Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Disidentul chinez Liu Xiaobo, laureat al premiului Nobel, a murit la vârsta de 61 de ani
I.G. - - - -
2017-07-13
International
0

Laureatul Nobel Liu Xiaobo, încarcerat în China din cauza activităţii sale în favoarea democraţiei, a murit joi, la spital, la vârsta de 61 de ani, anunţă oficiali chinezi, relatează BBC News.

 

Activistul chinez era spitalizat din cauza unui cancer la ficat, în fază terminală, în nord-estul Chinei. El a fost transferat la spital luna trecută, de la închisoare, unde ispăşea o condamnare la 11 ani de detenţie pentru ”subversiune”. Un profesor universitar care a devenit un activist pentru drepturile omului, Liu a fost catalogat drept un ”criminal” de către autorităţile comuniste de la Beijing, scrie News.ro.

 

El a fost încarcerat de mai multe ori şi i s-au impus restricţii dure în perioada în care s-a aflat în libertate, iar soţia sa, Liu Xia, a dost plasată în arest la domiciliu. În ultimele săptămâni, înaintea morţii sale, cazul lui Liu a provocat un adevărat scandal internaţional.

 

O serie de ţări occidentale au îndemnat China să-i permită lui Liu să plece din ţară pentru a primi îngrijiri paliative. Un medic german şi unul american, care l-au vizitat şi examinat recent, au spus că poate călători în străinătate. Însă experţi medicali chinezi au insistat că era prea bolnav ca să poată călători.

 

Liu a fost un simbol al luptei pro-democraţie pentru activişti din afara Chinei continentale. Însă mulţi chinezi nu-l cunosc acasă, unde autorităţile cenzurează ştirile despre el. Activistul a jucat un rol semnificativ în protestele din Piaţa Tiananmen, în iunie 1989, reprimate violent, într-o baie de sânge, cu armata.

TAGS : liu xiaobo nobel moarte deces piaţa tiananmen democratie
Mai multe din International
Comentarii
Total 0 comments.
1129
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.