Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTriumful lui Putin în faţa lui Trump
2017-07-11
6
Putin a triumfat la summitul G20. Toată presa internațională a deschis cu întâlnirea dintre Putin și Trump. Summit-ul G20 de la Brisbane, din noiembrie 2014, în care Obama și Merkel l-au izolat cu totul pe Putin, rămâne doar o amintire urâtă. Acum, la Hamburg, Putin și-a luat revanșa.

 

Pentru țara care a inventat „satele lui Po­temkin“, cel mai important lucru e ima­ginea. Pentru prima dată în 17 ani de când conduce Rusia, Putin a izbutit să creeze imaginea unei Rusii par­te­ner egal al SUA, o veche obsesie a diplomației sale. Și asta chiar în Orientul Mij­lociu, la discutarea do­sarului sirian, unul dintre cele mai complicate cu pu­tință. Tot la Hamburg, a fost pentru prima dată de la sfârșitul anilor 1970 când un președinte american, la întâlnirile cu liderul de la Kremlin, nu subliniază importanța res­pec­tării drepturilor omului și a principiilor democratice. E într-un fel firesc și coerent cu lipsa de apetit pentru valorile liberale și cu abordarea Rusiei de către noua ad­mi­nistrație, de vreme ce, cu ocazia vizitei din aprilie, de la Moscova, Rex Tillerson a fost primul secretar de stat din ultimele de­ce­nii care a refuzat să se întâlnească cu re­pre­zentanți ai societății civile și activiști ai drepturilor omului din Rusia. Mesajul transmis de Washington opoziției firave din Rusia este cu atât mai nefericit, cu cât, în zilele summit-ului G20, la Moscova erau arestați și bătuți de poliție 30 de tineri susținători ai lui Aleksei Navalnîi, ac­tivist anticorupție, care speră să-l poată con­frun­ta pe Putin în alegerile prezi­den­ția­le din martie 2018. Tot pentru prima da­tă în ul­ti­mii trei ani, n-a fost menționată la o astfel de întâlnire Crimeea, anexată de Rusia.

 

Din punct de vedere al imaginii, di­plo­ma­ția rusă a repurtat un mare succes. Pentru că înțelege foarte bine importanța diplo­ma­ției publice, știe să lucreze bine cu presa, să-i manipuleze pe ziariști. În plus, di­plomații ruși știu să seteze așteptările la eve­nimentele inter­na­țio­na­le. Serghei Lavrov, mi­nis­tru de Externe din martie 2004, este harnic, citește mult, are o bună expertiză pe o sumedenie de dosare, elegant, carismatic, are vor­bele la el, răspunde la î­n­trebări oricât ar fi de dure, are o bună intuiție a situa­țiilor din conferințele de pre­să, construiește cu abili­tate capcane în care-și împinge nu doar omologii, ci și pe ziariștii mai combativi, es­te antrenat pentru audiențe externe, un­de știe să fie vizibil. Înainte de a fi adus în fruntea Ministerului de Externe, Lavrov a fost vreme de un deceniu ambasador al Ru­siei la ONU. Preocupată de imagine, Moscova a anunțat dinainte ce agendă are pentru întâlnire, pregătind publicul. De partea cealaltă, generalul McMaster, con­si­lierul pe securitate al președintelui Trump, a anunțat că nu au o agendă anume - „o să fie orice vrea preşedintele să discute“. Incredibil, la cea mai importantă întâlnire de la preluarea mandatului, președintele merge fără niciun plan. Ar fi fost cel puțin ciudat, dacă n-ar fi vorba de Trump.

 

Obsedat de scurgerile de informații, Trump a preferat formatul 1+1, adică la întâlnire au intrat doar președinții însoțiți de mi­niș­trii de Externe, plus câte un translator. Fără con­si­lieri, chiar fără diplomați care să ia no­ti­țe, cum se procedează în astfel de ocazii, Trump și Tillerson, novici în re­la­țiile in­ter­naționale și istorie diplomatică, erau vic­ti­me sigure în fața mai versaților Putin și La­vrov. Trump și Tillerson au con­fundat ne­go­cierile din afaceri cu discuțiile di­plo­ma­tice, credeau că sunt același lucru. Dar nu-i așa, în special când ai de a face cu Mos­cova.

 

În vreme ce Lavrov știe că cine iese pri­mul la presă are șanse să impună ver­siu­nea sa, singura grijă a lui Tillerson a fost să-i asigure pe ziariștii americani că Trump a ridicat în întâlnirea cu Putin pro­blema amestecului rusesc în alegerile pre­zi­den­ția­le din SUA. A doua zi, chiar Putin a sărit în ajutorul lui Tillerson, confirmând că pre­ședintele american a pus mai multe în­tre­bări pe această temă, fiind interesat de une­le detalii, însă liderul de la Kremlin a mărturisit că n-a putut să răspundă la toa­te, dar i-a povestit lui Trump despre dis­cu­ții­le cu Administrația Obama pe aceas­tă te­mă. Și i se pare că Trump a luat în con­si­derare și a fost de acord, în­cheie Pu­tin, asigurându-i pe ziariști că Ru­sia nu se va amesteca nici în alegerile ger­mane, pen­tru că Berlinul este unul dintre cei mai im­por­tanți parteneri comerciali ai Moscovei.

 

Cea mai răspândită narațiune despre întâl­nirea de două ore și un sfert, cu mult pes­te ce s-a planificat inițial, a venit de la La­vrov. Ministrul rus a anunțat că s-au luat patru decizii: încetarea focului în sud-vestul Siriei, acord pregătit împreună cu Ior­dania; SUA au numit un nou re­pre­zen­tant special pentru criza ucraineană, Kurt Volker, pe care Lavrov îl așteaptă la Mos­co­va pentru discuții; securitatea ci­ber­ne­ti­că; grăbirea procedurilor pentru numirea noilor ambasadori.

 

Chiar dacă au punctat la impresie artis­ti­că, Putin și Lavrov n-au obținut nimic. Pe dosarul ucrainean, numirea lui Volker o să-i facă pe ruși s-o regrete pe Victoria Nu­land. Nici măcar comisii n-or să în­fiin­țeze americanii, asta a promis și Tillerson în aprilie la Moscova și nu s-a întâmplat nimic. Armistițiul în Siria n-a durat decât 24 de ore. Cât despre armonia ideologică care ar domni între Trump și Putin, o altă obsesie a presei internaționale, liderul de la Kremlin n-are ideologie, el doar ex­ploa­tează slăbiciunile adversarului. Iar Trump e un cadou la care rușii n-ar fi îndrăznit nici măcar să viseze. 

TAGS : Trump Putin G20 hamburg varsovia Tillerson lavrov kremlin rusia crimeea drepturile omului
Comentarii
alzara sibiu medic 2017-07-20
Una - i imaginea ,alta realitatea : Obama made Rusia great again şi adevăratul URS e Trump !
Mircea Ordean 2017-07-15
„Triumful lui Putin în faţa lui Trump”

Media care se respectă nu se poate lipsi (din motive psihologice nu tare complicate) de afirmații ferme, tranșante, cu iz de „Uite-acum vine sfîrșitul lumii”

Simt în zisa dui Gosu un fel de sîc la adresa occidentalilor, inși spre care domnia sa nu izbutește a rezona și pace (poate nici nu vrea...).
Tom 2017-07-14
Asta e tipul de expert in relatii internationale care are la bibliografie doar siteuri, vezi si altii cica tot profesori si cercetatori oficiale la institutele academiei care acrou prin dilema veche, exact ca pustii de pe siteuri
alex 2017-07-12
copy-paste dupa propaganda germano-ruso-clintoniana
marius 2017-07-11
5 paragrafe de povesti si doar o concluzie slabuta, nota 4 d.l profesor
Gladiatorul 2017-07-11
Exceptional, domnule Gosu! Superb!
Total 6 comments.
Recomandari
9234
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22