Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFMica antologie de lucruri trasnite
2017-07-10
9
Dacă n-am trăi mereu sub hărţuiala lor malefică, personajele publice ale patriei ar fi un spectaculos material didactic pentru orice curs despre limbă, logică şi psihologie. Lăsăm la o parte bunele maniere, cultura minimală, modestia, simţul valorilor, conştiinţa datoriei, corectitudinea şi alte asemenea mărunţişuri, irelevante pentru un CV eficient..

 

Pînă să trecem la ”profunzimi”, ne izbim de foarte semnificative suprafeţe: de buna (adică proasta) folosinţă a limbii române, de capacitatea (respectiv incapacitatea) de a construi un discurs coerent, bazat pe limpezime, logică şi bună credinţă, de absenţa cvasitotală a unui igienic exerciţiu de auto-evaluare, ceea ce denotă o fudulă necunoaştere a limitelor proprii.

 

”Recolta” de ”lucruri trăsnite” a fiecărei zile ar putea constitui, într-un singur an, materia primă a unei adevărate enciclopedii. Mai jos, numai cîteva exemple, culese la întîmplare.

 

Ziarele ne spun că joi, 6 iulie, dl Liviu Dragnea a decis să-i dea un sfat părintesc noului ministru al Finaţelor, dl Ionuţ Mişa. ”L-am rugat - a povestit ”Daddy” - să capete mai repede experienţa politică...”. Pînă să citesc acest subtil îndemn, eu credeam că experienţa e o acumulare treptată de deprinderi utile, o acumulare bazată pe tatonare, răbdare şi confruntare repetată, pe ample unităţi de timp, cu ”oferta” împrejurărilor. ”Experienţa” - şi a vieţii şi a meseriei - se cîştigă prin practică îndelungată. Nu poţi spune unui tînăr de 20 de ani: ”te rog să achiziţionezi mai repede experienţa de la 50 de ani”. Dobîndirea experienţei nu se poate accelera, nu e o cursă olimpică, în care te străduieşti să ajungi mai rapid decît ceilalţi concurenţi la linia de sosire. Fireşte, asta cînd nu ai anvergura lui Liviu Dragnea. Căci dacă o ai, creşti într-o zi, ca Făt Frumos: cît alţii în zece! Degeaba ne întrebăm cum a putut un inginer de transporturi (cu mici stagii de ajustare pe la ASE, pe la Universitatea Ecologică, sau pe la cea de Apărare) să atingă un nivel de competenţă mirandolian. Se pricepe la toate: la ”politichie”, la programe de guvernare, la economie, la bani, la şefie, la alegerea miniştrilor potriviţi (şi la evacuarea lor), la pescuit, la tenis ş.a.m.d. Altfel e generos. Ce şi-a zis? ”Dacă eu am putut, de ce să nu poată şi ăsta micu'? Aşa că, Ionuţ, dragul tatii, pune mîna şi pînă poimîine fă rost de nişte experienţă. Bagă viteză! Ai văzut ce-a păţit Grindeanu…”

 

Cu o zi înainte, adică miercuri 5 iulie, am aflat, nu fără un mic atac de perplexitate, că ”lumea de azi poate fi descrisă ca o lume uni-multipolară, cu periferie anarhică”. De data aceasta, ideea îi aparţine dlui Emil Constantinescu, care, într-o conferinţă de elită, şi-a liniştit auditoriul spunînd că, în ciuda acestei situaţii dramatice, lucrurile se pot rezolva prin ”diplomaţie culturală”. Dl Constantinescu a fost întotdeauna un om al soluţiilor. Dar, în cazul de faţă, problema este diagnosticul. Ca să fiu sincer, sunt de multă vreme contrariat de folosirea abuzivă, la nivel mondial, a metaforei polarităţii. În mintea mea, ideea de ”polaritate” e structural legată de cifra 2. Pămîntul are 2 poli şi orice structură care include 2 componente opuse, dar complementare, poate fi numită ”polară”. Dar politicienii şi analiştii de dată recentă au ”forjat”, pentru a defini distribuţia puterii pe glob, termeni ca ”bi-polar”, sau ”multi-polar”. ”Bi-polar” e, totuşi, după capul meu, tautologic, iar ”multi-polar” e contradictoriu. Dacă avem mai mult de 2 ”poli”, ne aflăm dinaintea unei multiplicităţi fără structură analizabilă. Fie în sens bun: diversitate, fie în sens rău, anarhie. Între ”poli” poate fi echilibru, sau dezechilibru, dialog, sau conflict. Mi-ar fi mai uşor să vorbesc despre o lume cu mai multe ”centre” de iradiere, decît despre o lume cu mai mulţi ”poli”. Dar nici cu asta nu sunt întrutotul mulţumit, Căci şi ideea de ”centru” are o conotaţie de unicitate, la fel cum ideea de ”polaritate” se asociază, tradiţionalmente, cu ideea de reduplicare, de tensiune între două puncte diametral opuse. Dar sentinţa dlui Constantinescu propune o mult mai misterioasă definiţie a lumii. Dînsul vorbeşte de ceva ”uni-multi-polar” Şi ”polar” (treacă-meargă) şi multi-polar (hai sa nu fim pedanţi!), dar - aici vine surpriza! - şi uni-polar. Aici inţelegerea şi imaginaţia mea cedează. Trăim, care va să zică, într-o lume simultan uni- şi multi-polară. Să tragem oare concluzia - fiindcă dl Constantinescu vorbeşte de ”diplomaţie culturală” - că avem de a face cu o lume uni-multi-bi-culturală? Complex lucru! Deocamdată nu pricep. Dar contez pe lămuririle care ar putea veni de la Institutul de Studii Levantine.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : liviu dragnea emil constantinescu liviu pop politica antologie guvern andrei plesu
Comentarii
Mircea Ordean 2017-07-15
”Mica antologie de lucruri trasnite”

De ce simt că dlui Pleșu, ca filosof inteligent ce se află, nu-i dă prin cap a-i putea fi trecute și zise de-ale dumisale, în categoria cu pricina?

În rest, fac ce fac și alunec în (pronunț vorbă mare!) adevărurile simple.
Asemenea materiale au trecere doar la ai noștri. Dacă ieși nițel din - vorba cea eminesciană - cercul nostru strîmt, s-a terminat cu forța lor de convingere, a unor adversari ori măcar neutri...
Liviu din Timisoara 2017-07-13
Pericolul legat de prostie (sau nesimtire ) consta in faptul ca nu poate fi incriminata. Mai mult, foarte adesea este sursa de multumire de sine. Iar de aici pana la marile greseli, la imposturi costisitoare ( platite de altii ) , calea este netezita si aproape inevitabila. Ma tem ca Romania s-a cufundat intr-o mlastina a compromisurilor in dauna lucrului bine facut.In educatie si invatamant consecintele sunt incalculabile ; lucrurile pot scapa de sub control. Banuiesc ca acesta este spiritul " bombanelilor" domnului Plesu, nu rezolvarea unor chestiuni punctuale care ar trebui sa fie responsabilitatea celor in domeniu. Vorba dumnealui in alt articol : datoria noastra in fata medicului este sa spunem ce ne doare, nu sa-i spunem ce are de facut.
qasman 2017-07-13
ΑΝΕΚΔΟΤΑ

În „Istoria secretă”, scriere atribuită lui Procopius din Caesarea ne este prezentată și o altă „față” a lui Justinian: „…aducea nespus de bine cu Domitian, feciorul lui Vespasian.”; ” ...era răutăcios și pornit, aș zice, un smintit nărăvaș, care nu spunea niciodată adevarul când vorbea cu cineva;...”. Scrisă ca o completare a „Războaielor” aceasta nu putea apare în timpul lui Justinian și a nepotului său Justin al II – lea pentru că: „De vină e împrejurarea că nu le puteam da la lumină, cum trebuie, câtă vreme trăiau încă cei ce le faptuiseră; căci nu izbuteam să mă ascund de mulțimea iscoadelor și, dacă m-ar fi descoperit, aș fi sfârșit cu moartea cea mai vrednică de milă, deoarece nu aveam încredere nici în rudele mele cele mai apropiate.”
?????? 2017-07-12
Dacă renunțå ăștia la "impozitul pe cifra de afaceri" considerați că o să plătiți mai mult sau mai puțin impozit la "volumul de vânzări" ; sau aceeași sumă ?
?????? 2017-07-11
Vindeți de sume mari ? Vă imaginați cum o să fie când or să vă reținå ăștia procente din încasări ?
toma necredinciosu' 2017-07-11
Stimate domnule Plesu,

va rog respectos, nu mai pot sa va citesc bombanelile derizorii pe care le pot auzi la orice stammtisch de cartier. Saptamina de saptamina astept blogul dumneavoastra, dar de luni bune ma dezamagiti cu regularitate. M-as multumi cu o frecventa de un articol la luna, dar pe un subiect serios si cu analiza demna de acest nume. ma intereseaza , de exemplu, parerea dumneavosatra despre referendumul "pro Familia, despre mitingurile ce s-au tinut pe tema asta la Oradea si mai recent la Cluj.
Ce parere aveti despre starea clerului ortodox. Ce parere aveti despre noua administratie americana. Ce efecte ar avea venitul neconditionat asa cum este el introdus recent, experimental, in Finlanda. Ce efecte ar avea la noi, in Teleorman.

Ar fi ele teme demne de condeiul dumneavoastra.


Cu respect.
BASCA 2017-07-11
Si uite asa avem ce dezbate,ce rontai,ce masura pe toate partile.abisul din varful statului sau stratosfera din fundul gandirii monopolare.Si domnul Paraschivescu are material garla,sa radem dragii miei,sa radem copios!
Bogdan 2017-07-10
La ce sa te astepti intr-o tara in care esti injutat la zebra, nebunii conduc noaptea cu viteza luandu-se la intrecere, in sfarsit te duci la spital si iti spune ca esti alintat ia o aspirina si mori acasa cu tomoare pe creier? Nu exista in Europa o tara in care exista mai putin respect fata de om!
Orion 2017-07-10
Asta a lui Dragnea era evident o ironie. Putem s-o consideram mai mult sau mai putin reusita. Dar sa te apuci sa o tratezi ca pe un sfat serios, e cel putin usor prostesc.

Altfel, cind trecem la lucruri serioase ? Cum ar fi de ex. Cathedral Plaza ?
Total 9 comments.
Recomandari
8205
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22