Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFSub o stea fericită
2017-07-04
11
Dacă d-l Dragnea ar fi fost lăsat să fie prim-ministru, el ar fi trebuit să decidă singur: sacrifică economia sau promisiunile electorale demagogice? În oricare situație, destinul lui politic ar fi fost pecetluit. Dar așa, nu el e responsabilul, ci mereu alții.

 

D-l Dragnea e un politician norocos. E născut sub o stea fericită. Acuma, poate că dânsul se ima­gi­nează ghinionist, dar îl rugăm să ne creadă pe noi: știm mai bine, dotați cum ne știm cu o vi­ziune panoramică, care nu se poticnește în detalii nesemnificative.

 

Și care e marele noroc al d-lui Dragnea? Evident, acela că, deși e vătaful României, nu prea are ni­cio răspundere pentru guvernarea prezentă; o con­damnare cu suspendare trimisă de destin la mo­mentul potrivit, la care s-au mai adăugat nis­caiva demonstrații de amploare în legătură cu pra­gul pentru abuzul în serviciu (cunoașteți treaba, nu reiau povestea) l-au ținut în afara slujbei grele și periculoase de prim-ministru. Parcele i-au țe­sut d-lui Dragnea firul cel mai auriu cu putință: de­și s-a zbătut din răsputeri să fie prim-ministru, du­pă câștigarea alegerilor, deși trepădușii au în­cer­cat forțarea legilor cu Ordonanța 13, a fost de­geaba. Pe scurt, nimeni nu poate spune că omul n-a vrut să se jertfească pe altarul binelui public. Dar n-a fost să fie. Ce noroc pe el!

 

Nu credeți? Hai să scriem o mică istorie contra­fac­tuală: Dragnea devine prim-ministru, după câș­ti­garea alegerilor de anul trecut, în calitate de pre­ședinte al partidului victorios: șampanie, muzică, urale! Iar apoi... trebuie îndeplinite promisiunile electorale imense de mărire a salariilor și a altor beneficii; se reduc taxe și impozite; creștere eco­nomică pe consum; incapacitatea ANAF de a co­lec­ta mai mult; semnalele tot mai amenințătoare din economie și finanțe; la repezeală se măresc taxe, se schimbă sistemul de impozitare; proteste tot mai mari, sindicatele în grevă – Dragnea e declarat marele responsabil pentru tot – eco­no­mie, finanțe, sănătate, pentru epidemia de ruj­e­o­lă, pentru fraudele de la bac, ba și pentru ca­ni­culă. Criza se accentuează. Pesediștii, simțind că partidul vine în cap, mârâie tot mai agresiv, Ga­brielele, Olguțele umplu ecranele cu recriminări; Ponta își arată colții, și nu e deloc singur; baronii în înțelegere cu Iohannis îl atacă, îl sfâșie și, în final, îi distribuie leșul politic comentatorilor de duzină. O, ce coșmar!

 

Dar fericitul Dragnea n-are asemenea necazuri. El nu-i prim-ministru și zodiile s-au opus ca el să fie. Alții, nefericiți, sunt – în jumătate de an a schim­bat doi. Ei sunt responsabilii: dacă merge bine, e fiindcă au fost teleghidați de Cartea Sfântă – programul de guvernare emis de Dragnea. Dacă merge rău, n-au aplicat Cartea Sfântă, au comis ere­zii ori s-au dovedit incapabili, ori au fost în­voiți în secret cu „sistemul“. Dragnea poate fi supremul incompetent, un tartor de județ sărac, un mediocru om politic fără viziune și anvergură; toate defectele nu-l clintesc de pe soclu; rostul lui e să dea altora indicații inaplicabile. În cazul lui, deci, imbecilitatea nu costă, in­consecvențele nu i se trec în cont, iar bâl­bele sunt mereu ale valeților.

 

Ah, și ce șansă să găsești mereu țapi ispă­și­tori! Să incriminezi multinaționalele nu-i prea lesne, dacă conduci guvernul; dar alt­minteri e ușor și aducător de foloase. Dacă UE se încruntă (Ponta a aflat lucrurile astea pe timpuri), prim-ministrul român trebuie să coboare tonul; dar președintele Camerei poate bomba țanțoș pieptu-i „de român“. Să vorbești ba de impozitul „pe gospodărie“, ba de impozitul „pe cifra de afaceri“, ba de „taxa de solidaritate“, adi­că să practici ceea ce președintele Io­hannis a numit „țopăiala bugetar-fis­ca­lă“ e devastator, dacă ești în tot acest timp prim-ministru; dar te scoți lesne la liman, dacă ești numai suprem scriitor de program de guvernare; mai poți să te și încrunți la slugile tale - prim-miniștrii și miniștrii, amenințându-i cu demiteri, re­manieri și moțiuni.

 

În esență, celebrul program de guvernare e o imposibilitate, așa cum au arătat atâ­ția: e contradictoriu să crești simultan be­neficiile salariale și să micșorezi impo­zi­tele; astfel că, la un moment dat, pentru a nu mări enorm deficitul bugetar, va tre­bui să încerci să scoți bani din piatră sea­că, taxând nemilos și discreționar. Rețetă sigură pentru o catastrofă economică. Da­că d-l Dragnea ar fi fost lăsat să fie prim-ministru, el ar fi trebuit să decidă singur: sacrifică economia sau promisiunile elec­to­rale demagogice? În oricare situație, des­tinul lui politic ar fi fost pecetluit. Dar așa, nu el e responsabilul, ci mereu alții – prim-miniștri, miniștri, ba chiar Iohannis, care l-a înghițit pe Tudose cu sughițuri, ce-i drept, ori „serviciile“, despre care se spune că l-au „formatat“ pe respectivul Tu­dose. Căci nu Dragnea guvernează efec­tiv, iar programele pe care le-a excogitat sunt teoretic splendide; atât doar că au fost sau sunt rău aplicate, zice-se. Precum comunismul, altă splendoare teoretică rău aplicată.

 

D-l Dragnea n-are cum să se supună pro­bei adevărului. El plutește în stratosfera politică și i se refuză contactul cu solul exe­cutiv și accidentele acestuia. Și nici mă­car nu i se poate face o vină din asta. Căci omul nostru e ferit de plonjonul în rea­li­tate de legea neiertătoare și de statul de drept. Când a vrut să le bruscheze, au ieșit în stradă 600.000 de oameni. Așa că ce să facă acum? Se zice că s-a împăcat cu situația și rescrie de zor programul de guvernare. La două-trei luni mai scoate câ­te o nouă ediție definitivă. Pesemne și că începe să-și înțeleagă steaua. Așadar, ar trebui să fie fericit. A văzut surâsul zeilor.

 

Nu și noi. 

TAGS : Dragnea PSD ANAF prim ministru salarizare Guvern ponta tudose program guvernare taxe
Recomandari
Comentarii
Cititor 2017-07-10
Calitatea editoriastilor romani a devenit execrabila si reflecta o generatie imbatranita : Lazescu de la Iasi la 22, cu scenariile sale mondiale superficiale si capacitatea de a cita doar titlurile ziarelor din afara si informatii de wikipedia; Americano-romanul din Romania libera, cu un trumpism rudimentar nu departe de Lazescu care il copie si fara idei originale; tot felul de stersi scosi parca la comanda; in fine, Plesu si vechile figuri care nu mai zic nou de 20 de ani! Presa romaneasca e la fel de clientelara si de inchistata si corupta ca si politic, de asta nici nu mai cumpara nimeni ziarele - ani lumina fata de cum functioneaza o publicatie occidentala, ce contributori atrage etc la noi se exprima mereu aceeasi, pe cateva ziare si siteuri spunand mereu aceleasi lucruri superficiale...e jalnic
Bogdan 2017-07-09
Distrugerea notiunii legale de familie, mai ales intr-o societate ca cea romaneasca, care nu are repere sociale si istorice publice in materie de coeziune, care e profund perturbata de memoria totalitarismul si de bancruta tranzitiei postcomuniate, unde reperele de moralitatebpublica nu exista si unde calitatea educatiei e la pamant e profund nociva : vom aveabo societate anarhica nu mai toleranya, facuta din inculti, tatuati, oameni care injura pe strada, iai bat femeile, fac copii din flori, nu sunt in stare sa ii educe, pentru ca totul e posibil si nu mai exista niciun reper public decat un individualism prost intelea care face bunul plac personal masura tuturor lucrurilor. Genul asta de hedonism cinic fara limite reprezinta o sinucidere culturala, pentru ca echivaleaza toate lucrurile pe care le diatruge si nu pune nimic in loc, face imposibila esucatia si gandieea unui bine comun al societatii. Europa va sgarsi probabil islamizata, pentru ca musulmaniii care o populeaza tot mai numerosi cred in ceva, in timp ce Europa ca Roma aantica isi anihileaza resursele morale de actiune colectiva sociala
Sensu Proprio 2017-07-07
Dragnea e un Trump roman, punct!
Florin 2017-07-07
E tara lor, ce vreti... Bine ca nu v-ati nascut in Rusia! Cica Putin va candida din nou... Si va castiga, dimokaratic! Va mai amintiti de critica comunisto-fascista a dimokratiei? Avea ceva pertinent, nu?... Cei ce se cheama azi "liberali" in SUA i-au preluat din argumente (cica in Rusia, Turcia, Venezuela, etc. nu e dimokratie si Trump e un lider fascist...)
Eu 2017-07-05
Nivelul de analiza si de cultura din presa romaneasca, cu fixatiile sale partizane, stilul tipator, scrisul prost, personalist e tragic : el produce efecte, sponsorizeaza incultura si paranoia publica. Oameni ca Unteanu si Ionita, de la Adevarul, ori chiar Pantazi si Tapalaga de la Hotnews si altii de la RL, chiar daca aparent de partea buna a fortei, n-ar fi jurnalisti intr-o societate mai normala
BASCA 2017-07-05
Vine pensia,vine,cresc salariile,cresc,e deschis aproape toata ziua la Kaufland,e,gasesti mararar si cartofi pe marginea drumului,gasesti,ai televizor cu craci si tate,ai,pai nu e bine in tara asta a lui Papura Voda? Si cand vor face puscarie si li se vor lua averea tot vor trai cu visul preamaririi sub clar de luna.
Cititor 2017-07-04
E usor sa râdem de incultura si parvenitismul lui Dragnea si PSDistilor, dar ei macar sunt autentici, țărani colectivități, adusi la oras de comunism, ramasi intre sat si oras, etc. Dar priviti la pseudoconservatori gen Plesu si toata intelectualitatea de Dilema Veche, ex-legionară si prea crestină, mai noul trumpist-americana : promoveaza un pasunism de pe vremuri si in acelasi timp un pseudoboierism artificial, cu sfaturi de viata, de dieta, de gândirea, de amor, de moarte etc care nu sunt altceva decât o gândire profund țărănească, colectivistă fara colectivismul comunist, oficial, promovata de niste oameni care numai boieri nu sunt la origine si care nu au nicio relatie cu cosmopolitismul aristocrației romanesti frantuzite atat cat a fost....
CHARLIE 2017-07-04
D-le Cornea! Nupoti sa zici ca d-nul???) Dragnea nu stie sa traga itele din culise si lasa pe altii sa-si ia raspundarea. Credeti ca a sudiat cartea lui Machiaveli?
Lie Ciocarlie 2017-07-04
Pun pariu Domnule Cornea, ca daca Pragnea citeste articolul o sa creada ca ati aflat despre ceva parcele pe care le are prin Teleorman si n-o sa inteleaga neam!
B 2017-07-04
A devenit ilizibilă presa românească, chiar si cu pretentî intelectuale : aceleasi fete, aceleasi strigăte, aceeasi săracie de de idei, stil mistocar, provincialism, zero valoare adăugată, confecții si clici semioficioase....ani lumina fata de orice publicație occidentală decenta
Ion 2017-07-05
Cum a ajuns un mihai neamtu sa contamineze cu cel mai jos nivel intelectual al americanismului de bible belt Romania libera ramane un mister....m-am dezabonat de la ziarul asta dupa faza cu biografia Trump
Total 11 comments.
12442
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.