Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDemolarea DNA. Va supraviețui Kövesi?
2017-07-04
11
Lui Kövesi i se pot reproșa multe, însă în actuala criză trebuie admis că nu poate fi tolerată existența în DNA a unor procurori-cârtiță, care își înregistrează pe furiș colegii și șefii și îi dau în primire televiziunilor mogulești.

 

Instalarea la Palatul Victoria a creaturii nu­mi­te Guvernul Dragnea 2 coincide, nicio mirare, cu ofensiva (mi-e teamă că finală de data aceasta) împotriva șefei DNA, Laura Codruța Kövesi. Evenimentele din ul­timele două săptămâni arată o instituție aflată sub un du­blu asalt: obișnuitele deja pre­siuni politice și campanii de linșaj, combinate cu un răz­boi declanșat chiar în in­te­riorul DNA.

 

Văzând că n-o rezolvă pe Kö­vesi cu Black Cube-ul, „cu­cu­veaua mov“, întâlnirile vir­tua­le din vie-sufragerie, co­mi­ții­le parlamentare, ordonanțele de urgență, mo­dificările codurilor penale și decizii ale CCR, frăția borfașilor de pretutindeni a trecut la ac­țiunea, testată deja de alții mai deștepți decât ei, „divide et impera“. Mai pe ro­mâ­nește, gă­sește o cârtiță-două, frustrată dacă se poate, promite-i funcții, pune-o să dea din casă și res­tul merge de la sine. Este exact ce­ea ce s-a întâmplat cu înregistrările făcute pe ascuns la o ședință ținută de șefa DNA în luna martie și livrate televiziunii infractorului Ghi­ță în plin scandal al moțiunii de cenzură PSD contra PSD. Înregistrările par „lucrate“, lui Kövesi fi­indu-i puse în gură expresii de ge­nul „mân­ca-ți-aș“ și altele din același re­gistru.

 

Ce a urmat e de noaptea minții. Furioasă, Kö­vesi declanșează o anchetă internă, procurorii sunt chemați, unii se oferă voluntar, să facă tes­­tul poligraf. Trei - Doru Țuluș, Mihaela Mo­ra­ru și Nicolae Marin – refuză, considerând pro­­cedura umilitoare, și fac o se­sizare la CSM (26 iunie) îm­potriva lui Kö­ve­si. Lui Țuluș și Moraru le sunt întrerupte delegările la DNA prin decizia pro­curorului ge­neral, iar Kö­vesi cere CSM re­vo­carea lor din funcție (29 iu­nie), fiind convinsă că Țuluș a făcut în­re­gistrările. Acesta neagă (Ro­mânia curată), dar sursele noastre spun că-i el. În sfâr­șit, motivul oficial al re­vocării invocat de Kö­vesi este cusut cu ață albă: Țuluș și soția aces­tuia, Clau­dia Roșu, fost procuror DNA, ar fi cesi­o­nat, în 2010, unui dubios om de afa­ceri - Mi­hai Rotaru - creanțe provenind din restanțele lor salariale, fiecare în valoare de 28.000 de euro. Rotaru le-a plătit soților Țuluș res­tan­țele, dar nu a acționat apoi statul pentru recu­pe­rarea banilor, după cum scrie Dan Tapalaga. Problema e că Țuluș a clasat ulterior un dosar în care îl cerceta pe Rotaru, negăsind de cuviință să se abțină. Un motiv de revocare credibil, ca și cel în cazul lui Mo­raru, care a „uitat“ să înregistreze un denunț, dacă ar fi fost utilizat la vremea respectivă, și nu în plină anchetă și răfuială internă.

 

Cum Țuluș e un veteran al DNA de pe vremea lui Morar, cu care e și bun prieten de altfel, ca­re are dosare grele la activ - Adrian Năs­ta­se, dosarul transferurilor -, dar și eșe­curi de dată mai recentă - dosarul fostului șef ANAF, Gelu Diaconu, a fost restituit de ju­decători pen­tru refacere - scandalul a luat amploare prin di­ligențele televiziunilor pese­dis­te, a luju.ro și câtorva ziariști inflamați, a căror cheiță de aur a fost înghițită de vreun re­chin, gen So­ri­na Ma­tei. Pe cât de târnosit era Țuluș în vre­mu­rile lui Morar de politicieni, anteniști și toa­tă su­fla­rea pe­nală, pe atât de iubit e acum de ace­iași, când s-a întors îm­potriva lui Kövesi. De un­de se ve­de că flexi­bilitatea nu are limite nici mo­ra­le, nici ana­tomice, atunci când in­te­re­sele o cer.

 

Întreaga conjunctură e însă mult mai com­pli­ca­tă și stranie. Aflăm, de exemplu, că pre­zum­tivul „obiectiv“ al înțelegerii Dragnea-Io­han­nis la nominalizarea surogatului Tudose, jus­ti­ția, prin reprezentantul ei, Tudorel Toa­der, a se­sizat încă din 3 iunie Inspecția Jud­i­ciară a CSM, ce­rând o evaluare de fond a DNA și a Par­che­tu­lui General. Dacă facem le­gătura cu ultimele sale declarații, atacuri fără perdea la DNA - „mulți cetățeni sunt arestați, urmăriți penal, anchetați, trimiși în judecată eventual și con­damnați, ca ulterior să se cons­tate că sunt ne­vinovați“ -, înțelegem ca­re va fi di­rec­ția eva­luă­rii. Înțelegem și de ce Tudorel Toa­der a ră­mas neclintit pe post și care e mi­siu­nea care i s-a tra­sat. Ce nu în­țe­legem e jocul lui Iohannis.

 

Lui Kövesi i se pot reproșa multe, de la un ape­tit exagerat pentru imagine, o perioadă de heirupism al cătușelor, unele dosare pe abuz în serviciu cam supte din pix, până la diverse decizii lipsite de înțelepciune, cum ar fi ascunderea marilor probleme de logistică apă­rute după decizia CCR privind inter­cep­tările. În actuala criză trebuie totuși admis că nu poate fi tolerată existența în DNA a unor procurori-cârtiță, care își înregistrează pe fu­riș colegii și șefii și îi dau în primire tele­viziunilor mogulești.

 

Conflictul interior din DNA este cea mai grea lovitură aplicată lui Kövesi și instituției, iar el nu este o coincidență. Cred că face parte din pla­nul mai vast pe care îl vedem la treabă de trei ani încoace și care începe să dea rezul­tate. DNA este slăbită de presiunea sist­e­ma­tică pusă pe ea de politicieni, penali și media aservită acestora, procurorii sunt timorați și bul­versați, atmosfera este degradată, iar vii­toa­rele modificări legislative, combinate cu eva­luarea lui Toader, o vor îngenunchea și mai mult. Nu înlăturarea lui Kövesi este nea­pă­rat problema, cum se tot insinuează per­vers, pentru că, teoretic, DNA nu stă într-un om. Dar borfașii de lux și susținătorii lor știu prea bine că dislocarea lui Kövesi după înde­lun­gata campanie de exterminare, în man­da­tul lui Dragnea, va fi catastrofală pentru buna funcționare a DNA. Chiar nu cred că DNA va reuși să-și revină prea curând, mai ales că a rămas fără niciun sprijin politic. Rezultatul: nu vom mai vedea mari dosare. În tot cazul, nu vom mai vedea intangibilii aduși în fața justiției, iar acesta, orice s-ar spune, e me­ritul lui Kövesi. Nu al lui Morar. 

TAGS : Kö­vesi DNA doru tulus penali tudorel toader evaluare procurori CSM Black Cube PSD Dragnea Guvern
Recomandari
Comentarii
Serban Serban 2017-07-10
Nu stiu ce i se poate reprosa Laurei Codruta Kovesi, în nici un caz ceva grav. Dacã dusmanii aveau probe împotriva ei, era de multã vreme demolatã. Doamna Laura Codruta Kovesi este o persoanã cinstitã care îsi îndeplineste misiunea. Toatã aceastã "gimnasticã" intelectualã, nu foloseste la nimic. DNA are misiunea de luptã împotriva coruptiei, primul partizan este presedintele Klaus Iohannis, secondat de directoarea DNA Laura C. Kovesi si procurorul general Augustin Lazãr, în spatele lor sunt milioane de românii, care vor justitie. Toti, dar absolut toti care denigreazã DNA-ul si se opun statului de drept sunt vinovati de hotie si coruptie, sunt condamnati sau în cercetare. Jurnalisti care cotidian atacã DNA-ul sunt plãtiti sã scrie toate mizeriile posibile despre presedinte, despre manifestanti, desprea oamenii cinstiti.
Vicentio B. 2017-07-06
„HOLOCAUST“ MODERN – „MADE IN ROMANIA“

NU este util sa prezint aici in detaliu etimologia notiunii de „holocaust“. Cert este ca, termenul a plecat de la GRECI in urma cu 2500 ani, si avea intelesul de “ars total”. Cert este deasemeni ca, din 1985 autori de limba engleza au folosit notiunea cu referire la masacrul armenilor – sistematic GENOCID – al secolului 20. Mai mult de 1,5 milioane de oameni au fost omorati. La ce se refera termenul, datorita lui Adolf Hitler si marelui (1,65 m) Josepf Goebbels este ultra- cunoscut, desi Dan Sova, in elanul lui de TUPEIST “Made PSD”, avea alte pareri. Asa se explica de ce Ponta si-a trimes prietenul, evident pe BANII STATLUI, la New York: vizitarea “Muzeului Holocaustului”.

Cert este ca, in Romania devenita Membra NATO si al UE, un numar de “alegatori disciplinati” – termen la moda folosit de unii jurnalisti cu referire la “alegatorii PSD” - si anume in procentul “COVARSITOR” de 17,96 % dintre alegatorii cu drept de vot, au readus la putere pe cei care “au in sange” – “arderea totala” a bunei credinta, a bunului simta, a discernamantului, a moralitatii – utile.

Asa se explica cum / de ce, “L ‘ etat c’ est moi” (Livia Dragnea) , caruia prin “abuz in serviciu” I s-a alaturat cel numit Calin Popescu Tariceanu, s-au UNIT in idologia comuna si anume “de a arde total” DNA, incepand, evident, cu SEFA : Laura Codruta Covesi.

Si asta NU pentru ca Laura Codruta a pastrat numele sotului (Kovesi), nici pentru faptul ca are 1.90 m. sau ca ar fi primit Premiul GDS (2015) sau Legiunea de Onoare (2016) din partea Republicii Franceze prin intermediul ambasadorului Franței la București, François Saint-Paul, CI pentru faptul ca, la DNA se gasesc “EXTINSOARELE” impotriva “arderii totale”, care PARJOLESTE Romania : CORUPTIA INSTITUTIONALIZATA !

Ceea ce este realmente condamnabil consta in faptul ca, un EX- Judecator la CCR numit Tudorel Toader, dupa ce si-a dat demisia din Guvernul Grindeanu, prin formularea tip, primita ORDIN de la ““L ‘ etat c’ est moi”, revine din motivul recapatarii memoriei : “vrea sa slujeasca Tara” !

Costant ca NICI acest JURIST, nu mai vorbesc de PERFIDUL NATIONAL, aflat in actuala propietate a canalului TV – B1, numit Silviu Manastire, care ZILNIC ataca procuroarea sefa a DNA, NU s-au referit la realitatea incontestabila: asa numitul “votul de cenzura” initiat de tandemul Dragnea & Tariceanu, s-a realizat in forma IMPERATIVA , adica NUL d.p.v. Constitutia Romaniei. Strict Constitutional privit, actualul Guvern Tudose a ajuns la Guvernare in mod ILEGAL. Aceasta realitate NU i-a IMPIEDICAT pe “NOI” Ministrii sa jure la titularizarea pe functie cu mana pe Constitutie. Aceasta este unul din efectele “arderii totale” a respectului fata de Legea de Baza !

MARTORA PRICIPALA a votului IMPERATIV. este Rovana Plumb, care intrebata de jurnalisti “cum a votat”, a raspuns “asa cum ni s-a cerut !” . UNII cunosc bine efectele nocive ale plunbului, ALTII habar NU au, iar altii il ignora.
FLORIAN D. MIREA 2017-07-05
ALTE INTREBARI

Sunt si alte intrebari:
- va supravietui DNA?
- va supravietui Justitia (partial) independenta din Romania?
- va supravietui democratia (partiala) romaneasca?
- ce au realizat serios guvernarile (partial) nonpesediste dintre 2004 - 2007, 2009-2012, 2015 -2016?
- cum se explica paradoxul ca, in timpul in care se dadeau condamnari pentru hotie unor inalte mutre politice si de afaceri, hotia crestea in mod constant in toata tara?!?
- cat teatru a jucat Basescu si cat a lucrat, pe bune, pentru binele cetatenilor?!?
Iocan 2017-07-05
"That which does not kill us makes us stronger", la asta ar trebui sa se gandeasca grupul Dragnea - Tăriceanu § Co. Se cam apropie funia de par! Dupa discursul de aseara a lui KI si HK de la ambasada SUA, putem fi siguri ca pe langa DNA si SRI aripa tanara mai avem un jucator foarte tare in lupta anticoruptie. Condamnarile lui Dragnea si Tariceanu cu si fara suspendare va da semnalul schimbarii. Imediat ce guvernul Tudose va claca sau va genera prin deciziile sale o criza majora, scimbarea va fi de neoprit.
israelian român,Dr.Ervin Elias 2017-07-05
JUSTIȚIA română e la pământ și poporul nu mai crede în ea.Se impun schimbări drastice și imediat schimbarea felului de procedură penală.S-a mers prea departe.....
gica 2017-07-05
Intre Portocala si Tulus,Kovesi a ales Tortionarul. Bravo,D-a procuror sef! Ca sa stim si noi cine distruge aceasta Institutie.Bine,la fel a distrus si Parchetul General,dar daca este nevoie,putem distruge si Justitia,numai sa invinga Eroul neamului. Traiasca nea Nicu si Leana din capul satului!
Dreptate Ion 2017-07-04

"NOBODY vinde DNA -SIGURANTA NATIONALA al Romaniei (NATO) " !

Spionajul (platit )in potriva Sigurantei Nationale al ROMANIEI-NATO (DNA) si publicarea Propagandista cu manipulare maxima oferita de Media la comanda PSD-KGB in interesul CORUPTIEI ( spalare si sutragere de bani Publici pentru Moscova in potriva Interesului National al Romaniei ) nu are voie de data asta sa fie nepedepsita conform Legii !!!


(Art. 304 Noul Cod Penal Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice Infracţiuni de serviciu !)
Anna 2017-07-04
Cand vad expresii de genul "dizlocare LUI Kovesi", imi trece pofta de citit.
andi 2017-07-05
"Dar borfașii de lux și susținătorii lor știu prea bine că dislocarea lui Kövesi după înde­lun­gata campanie de exterminare, în man­da­tul lui Dragnea..."

Poti merge sa citesti horoscopul, poate acolo vorbesc pe limba ta. Dislocare, nu "dizlocare"... Mai faci si pe fitoasa si habar n-ai de limba romana...
BASCA 2017-07-04
Un succes marca A3&Base tv.Orice sut in fund e un pas inainte ca sa folosim indemnuri proletare.Nu domnilor,DNA va prinde viteza de aici inainte,e vorba de fizica elementara,cand o iei la vale viteza creste.
gica 2017-07-05
Ai dreptate! Codruta l-a ales pe Portocala in locul lui Tulus,iar noi o tragem ca Politicul si Presa distrug DNA-ul si sigur dupa aceasta alegere,Institutia va prinde viteza spre noi culmi de "dezvoltare si progres"!
Total 11 comments.
21052
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.