Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFO tara norocoasa
2017-07-03
6
Am văzut multe după 1989. Şi bune, şi rele. Destul de multe rele. Dar ce văd acum pe scena politică n-am văzut niciodată. E dincolo de bine şi de rău. Rareori dezastrul a colaborat atît de armonios cu ridicolul. Rareori a fost patologia atît de aproape de rizibil. Mori de frică murind, în acelaşi timp, de rîs.

 

Toate tipurile de comic defilează somptuos dinaintea unei populaţii care pendulează între stupoare, derută, speranţă contrafăcută, băşcălie, lehamite. Comic de situaţie? Avem! Comic de caracter? Este! Comic de moravuri? Ba bine că nu! Comic de limbaj? Păi cum altfel? Am putea vorbi şi de un comic al numelor, dar nu vrem să fim acuzaţi de ”atac la persoană”. Deşi ”persoanele” sus-puse nu se sfiesc să atace din toate poziţiile... Te uiţi la felul în care s-a constituit noul guvern şi ai ”un lung prilej de vorbe şi de ipoteze”.

 

1. PSD e în criză de cadre. Dovada: din peste jumătate de milion de membri, nu s-au putut găsi 30 care să alcătuiască un guvern plauzibil. Nu vrea nimeni genii, sau vedete. Dar nici o asemenea adunătură de inadecvare, anonimat, performanţă firavă, studii discutabile, moralitate incertă, semidoctism, tupeu şi iresponsabilitate nu e de susţinut, din partea unui partid care deţine avanscena vieţii politice de atîta amar de vreme.

 

2. Coaliţia de guvernare nu dă doi bani pe cultura ”românilor”. Ministerul de resort e ultima roată la căruţă. Altundeva e ”bătaia peştelui”: pe la interne, pe la finanţe, pe la dezvoltare regională şi economie, pe la justiţie şi fonduri europene... Cultura e doar un ornament de ocazie. Dă bine în discursul patriotic, dar nu prea contează cine o administrează. Poţi pune în creştetul ei orice mic mahăr de presă deocheată, orice lăutar, orice cuconiţă care nu ştie (ţineţi minte?) ce însemnă ”biped” pe româneşte, orice veleitar care îşi dă meseria şi cinstea pe şefie. Ministerul Culturii e un minister bun de dat ”la schimb”, în negocierile cu partidele mai mici, dar utile.

 

3. Mulţi politicieni români de rangul doi, trei, sau chiar mai rău par să fi crezut, la un moment dat, că ceva titluri obţinute prin afilierea la ”academiile” serviciilor, sau ale Apărării, vreun doctorat cu Gabriel Oprea, ba chiar şi un doctorat ”civil” obţinut negustoreşte sau hoţeşte, ajută mult în carieră. Capeţi brusc prestigiu, devii, peste noapte, ditamai intelectualul. Eşti perfect înarmat în lupta cu ”aşa-zisele” elite trădătoare de neam. S-a ajuns, astfel, la o situaţie care creează confuzii. Mai întîi, alimentează masiv ideea că ”serviciile” conduc totul din umbră. Peste tot sunt numai ”oamenii lor”. Păi care umbră? Nu e tot circul la vedere? În plus, îţi vine să spui că dacă ăştia sunt ”instrumentele” cu care lucrează ”acoperit” instituţiile cu pricina, înseamnă că şi ele, ca şi PSD-ul, sunt într-o tristă criză de cadre.

 

3. Imediat după cultură, ministerul cel mai străin de interesele reale şi de preţuirea guvernanţilor e Ministerul Educaţiei, cînd unit cu Cercetarea, cînd separat. Dar oricum, acolo se pun doar inşi aleşi pe bază de loialitate partinică, sau de paloare academică. Vedeta absolută a domeniului e inconturnabila doamnă Ecaterina Andronescu: drăguţică sau uşor mîhnită (în funcţie de interlocutor), înamorată de conducerea de partid şi de stat, justă ca un adevărat ”om de ştiinţă”, mereu capabilă să răspundă criticilor şi nedumeriţilor cu un îndurerat zîmbet mămos. Acum, formarea tineretului ţării e pe mîna unui băiat care numeşte genunchiul ”genunche” şi are înzestrarea retorică a clasei muncitoare cu studii la seral.

 

4. Mare succes au - la agricultură, de pildă - figurile vesele, imens distractive, capabile de asociaţii imprevizibile şi de rostiri memorabile în legătură, fireşte, cu domeniul propriu: oi, ploi, plopi care fac umbră, ferme de porci etc. Uneori, ai impresia că ministeriabilii sunt aleşi după portret. Nu mă refer la frumuseţe sau urîţenie. Nici Socrate nu era răpitor. Dar moaca spune, totuşi, ceva despre purtătorul ei, sau, ceea ce e încă şi mai grav, nu spune nimic, sau spune rele. Mai contează, probabil, şi unele sensibilităţi ale celor de la vîrful coaliţiei. N-ar fi exclus, de pildă, ca dl Tăriceanu să vadă în dl Ilan Laufer un continuator al biografiei sale de manechin. Începi în reviste glossy şi termini în Parlament.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : psd guvern romania liviu dragnea
Recomandari
Comentarii
Lala 2017-07-10
Dle Plesu, dvs si dl. Liiceanu ati fost o incintare pentru intelectul meu. Dar nu mai sinteti. Am vazut pe you tube un documentar despre Tutea. Cum a fost intervievat de dvs si de dl Liiceanu, adus la lumina zilei, ca sa zic asa, apoi cum a murit si cum a fost ingropat de singurul lui asa zis prieten, un om cinic fara respect fata de fiinta umana sau pentru viata. Un scriitor roman al carui nume nu mi-l amintesc acum. Dar ce m-a impresionat cel mai tare a fost ca dvs si dl Liiceanu nu ati facut absolut nimic ca sa-i faceti ultimele zile mai usoare sau cel putin sa aveti grija sa fie ingropat omeneste. A murit la spital singur fara nimeni . Ce tristete. Ce pierdere . Tutea, pe patul de moarte, a cerut sa nu se vorbeasca de tortura pe care a sufert-o la inchisoare ca sa nu fie umilit in felul acesta poporul roman. Ce om mare! Dvs si dl Liiceanu, puteati, sa rasplatiti nobletea acestui om, platind cel putin pentru o inmormintare decenta, ca sa salvati onoarea poporuli roman. Dar nu ati facut-o. De unde inainte citeam cu mare inters articolele si cartile dvs acum nu le vad decit ca o mare palavrageala nesustinita de caracter.
Orion 2017-07-08
Pe cind o serie de articole bine simtite despre cea mai mare bataie de joc la adresa justitiei de pe malul Dimbovitei din ultimii ani ? Ma refer desigur la refuzul de a pune in aplicare hotarirea definitiva de demolare a Cathedral Plaza. Dupa umila mea parere, nu a avut nici pe departe atentia pe care o merita. Nici de la presa, nici de la pres. J. si nici, daca mi se permite, de la stapinii lui (si ai nostri) occidentali. Si ambasadorii lor. Deci asta mi se pare de vre-o mie de ori mai grava decit mizilicul de plagiat al lui Ponta. Dar vad ca lumii nu prea ii pasa, afara de mine si eventual inca vreo citiva. Parca nici Robu nu prea se da chiar de ceasul mortii.
Intrebare valabila atit pentru dl. Plesu cit si pentru ceilalti valorosi redactori si editorialisti de la 22.
(Promit ca daca scrieti despre asta renunt, pe aceasta tema doar, la treaba cu birna si paiul. Desi, desigur, ar trebui reliefate legaturile cu mafia in domeniu ale tuturor partidelor, nu doar PSD-ul care se intimpla sa fie acum la butoane. Ca, nu-i asa, cladirea s-a ridicat cind primar era Videanu, daca nu gresesc. Oricum sigur ca in momentul asta PSD-ul e sef asa ca el, dimpreuna cu minunata Firea, trebuie sa ia grosul suturilor.)
Orion 2017-07-05
Si apropo de competenta. Nu se poate sa nu fie amintita si cea care a fost culmea competentei pe plaiul mioritic. Ce-i drept nu in guvern, dar ne-a reprezentat, nu-i asa, cu cinste in parlamentul european. Ma refer desigur la Elena Basescu. Dar se pare ca unii nu vad in partea aia.

Aceeasi concluzie, birna si paiul sa traiasca.
Orion 2017-07-04
Era mai bine cind parlamentarii PD votau la comanda, si cind comandantul ridica mina gresit, iesea legea pe dos ? Sau cind numara Roberta voturile ?

Birna si paiul sa traiasca.
BASCA 2017-07-03
Este uimitor sa constati cum comunismul inca ne livreaza la 27 de ani de la moartea lui clinica,ipochimeni bravi,buni romani cu saiba-n buzunar ,guralivi si increzatori in sine peste poate.Pare ca e caminul caldicel al tuturor leprosilor acest PSD,ignarii si ganditorii cu basca,semidoctii si nostalgicii cu salopeta,pensionarii si asistatii social,lumea pestrita a mahalalei care aplauda zgomotos orice aparitie publica a bufonilor rosii.Democratie de iarmaroc,cruda si searbada in acelasi timp.
CHARLIE 2017-07-09
Este usor sa faci diversiuni si sa creezi tapi ispasitori. Daca citesti presa "ortodoxa" extremista te crezi in Romania in anul 1940-42. "jidanii" si "tiganii" sunt de vine. Ei conduc SRI ,ei au toate averile etc. Lasa-ti in pace pe Dragnea, Firea, Olguta , Tariceanu si alte nulitati care vor intre altele si binele tarii dar mai ales a lor personal. Pestele la cap se impute! Nu exista oameni seriosi si patrioti in politica romana, si daca sunt cativa si nu ajung departe. Nici nu ma mira ca multi cetateni sunt derutati si isi aduc aminte ce bine era in epoca de aur sub Ceausescu.
Total 6 comments.
14421
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.