Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFO lovitură de stat fiscală marca Dragnea
2017-06-29
5
Dragnea ne-a obișnuit cu maniera autoritară în care ia decizii. În cerc restrâns - „cercul zero” al puterii - împreună cu câțiva acoliți. Așa a făcut și acum cu asa-zisul nou progam de guvernare.

 

 

 

Potrivit senatorului Florin Cîțu, Dragnea și-a convocat duminică în biroul său de la Cameră un grup de colaboratori fideli dintre care nu a lipsit desigur Darius Vâlcov, dar și oameni de la Banca Națională precum Florin Georgescu unde au  pregatit noul program de guvernare al noului cabinet Tudose. Evident, fără știința PSD, fără știința coaliției și, desigur, fără știrea lui Tudose.

 

Este „programul” care a explodat în mass-media sub forma „revoluției” în actul de guvernare etc. Trebuie să ai un obraz excepțional de gros și o doză de cinism uriașă, care ar ucide un om decent, ca să prezinți prin organele de propagandă, planul convenit în secret în cerc restrâns drept „o revoluție care transformă România într-un paradis fiscal” când de fapt asistăm la o lovitură de stat fiscală dată în culise.  Scopul  ei este  transparent, să salveze veniturile de la buget, și al cărei efect va fi inevitabil un conflict deschis cu Uniunea Europeană, o criză mai violentă și mai gravă decât cea care a început în 2009-2010, o economie mai săracă și o populație sărăcită și fără perspectivă. Este un program care încurajează exodul. Exodul forței de muncă de calitate, exodul afacerilor care crează locuri de muncă, exodul investititorilor, mai întâi al străinilor și apoi al românilor. În plus, este atac în forță lansat împotriva sectorului privat.

 

Vom mai discuta mult despre acest program în următoarea perioadă și de aceea nu avem pretenția să epuizăm toate consecințele măsurilor prevăzute în programul revizuit Dragnea-Vâlcov, dar ne vom opri asupra câtorva dintre ele. Premisa fundamentală a tuturor măsurilor avute în vedere este că guvernul caută cu disperare banii necesari pentru creșterile de salarii și pensii anunțate și adoptate. Guvernul funcționează deja pe un deficit mai mare decât cel anunțat și dacă aplică majorările „istorice” anunțate de Dragnea, la anul va rămâne foarte repede fără bani.

 

 

  1. Impozitul pe cifra de afaceri este cea mai importantă dintre schimbările pe care le are în vedere guvernul și semnalează un singur lucru: s-a deschis sezonul la multinaționale. Anunțul din noul program marca Dragnea este sibilinic, se precizeaza doar ca impozitul pe  cifra de afaceri va fi în mai multe trepte.

 

Pentru că ANAF-ul este incapabil să controleze așa-numitele dosare ale prețurilor de transfer ( prețurile practicate în tranzacțiile realizate între companiile aceluiași grup, care, de multe ori, reprezintă o formă de transfer al profiturilor), guvernul a ales să înlocuiască un impozit direct - impozitul pe profit de 16% - cu un impozit indirect care taxează tranzacția fără să mai aștepte rezultatul acesteia. Impozitul pe cifra de afaceri este o idee excelentă atunci când se aplică întreprinderilor mici și mijlocii și start-up-urilor care caută să se dezvolte atunci când este coroborată cu scutirea de la plata unui alt impozit indirect, TVA. Ideea este că îi dai posibilitatea investitorului să acumuleze capital și să se dezvolte fără să îl împovărezi de la început cu dări, astfel încât acesta să poată deveni profitabil în cel mai scurt timp. Când este vorba de companii mari, cu volum mare de tranzacții și profituri relativ mici în comparație cu cifra  de afaceri, ideea este catastrofală. Ținta guvernului Dragnea o reprezintă, fără îndoială, marii retaileri, hipermarketurile, multinaționalale. Rezultatul va fi că unii își vor reduce activitatea dacă vor reuși să rămână competitive și dacă nu, vor pleca din România. De altfel, întrebat despre această modificare a programului, Drgnea s-a referit  clar la marile companii  străine ” Companiile mari, straine, care au cifra de 580 de miliarde de lei, raporteaza profit impozabil de 9 miliarde de lei, in timp ce companiile mici, romanesti, care au 550 de miliarde, raporteaza 27 miliarde de lei profit impozabil. Daca un asemenea grup de companii raporteaza doar atata profit impozabil, inseamna acolo exista niste cauze”.

 

 

Dragnea, Vâlcov, Georgescu, Gherghina sau cine o fi venit cu această idee nu este original. Un impozit similar a fost impus de guvernul ungar și CEJ a decis că acesta contravite Directivei 112 pe 2006 privind armonizarea TVA. Există așadar premise pentru un proces și șanse bune ca România să piardă acest proces, ceea ce va crește și așa incertitudinea în rândurile mediului de afaceri. Politica fiscală inamicală și haotică din ultimele șase luni a făcut ca investițiile străine în România să coboare la niveluri extrem de mici. Introducerea impozitului pe cifra de afaceri nu va face decât să descurajeze și mai mult aceste investiții. Anularea impozitului pe dividende va avea exact același impact asupra investițiilor. Zero.

 

 

 

 

  1. Introducerea impozitului pe cifra de afaceri în trei trepte anulează cota unică pe profit, dar guvernul nu se oprește la companii. Pe de altă parte, deși se promite reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% se introduce o misterioasă taxă de solidaritate care nu știm cui și cum se va aplica. În teorie s-ar aplica celor care câștigă peste zece salarii medii, dar asta nu înseamnă că la un moment dat dacă guvernul va rămâne fără suficiente vaci de muls nu va coborî pragul „solidarității” cât va fi necesar să își acopere găurile din buget.

 

  1. Majorarea salariului minim la 2000 de lei va pune o presiune extraordinara pe  angajatorul privat si asa strivit de precedentele  majorari. Va crea o masă veșnică de oameni cu calificare slabă care nu vor putea spera vreodată să își găsească un loc de muncă și vor trăi ca asistați, vor munci la negru sau își vor căuta norocul în Europa. Creșterea salariilor bugetarilor, care au depășit mediul privat trebuie adăugate la povara pusă pe privați pentru că povestea cu creșterea salariilor care alimentează bugetul nu reprezintă decât plimbarea banilor din ce în ce mai puțini dintr-un buzunar în altul. Este o schemă piramidală încurajată și promovată de stat dar care va avea exact același sfârșit ca toate schemele piramidale.

 

În acest moment veniturile fiscale în România sunt de 26% din PIB și, potrivit unui raport redactat de senatorul Florin Cîțu, până în 2020 cheltuielile de personal și asistență socială vor ajunge la un maxim istoric de 87%. În condițiile în care pe o creștere economică de 4-5% abia dacă putem asigura salariile bugetarilor, abandonarea cotei unice este inevitabilă. Dacă intrăm în recesiune, guvernul va rămâne pur și simplu fără bani.

 

 

  1. Indiferent cum va fi prezentat celebrul Fond Suveran de Investiții și Dezvoltare, care va reuni cele mai importante companii de stat pentru a genera fonduri destinate investițiilor de stat, în realitate, se va ajunge la o instituție mamut care va distribui bani publici fără să îi clasifice însă ca bani publici către investiții locale pe criterii clientelare sub stricta conducere a partidului-stat PSD. Este o formă de asigurare a perpeturării corupției generalizate menită să înlocuiască mecanismele de absorbție a fondurilor europene. Fondurile europene vin cu condiții pe care Dragnea și camarila nu au de gând să le îndeplinească. Absorbția pe primele șase luni a fost zero și nu se va îmbunătăți foarte mult în acest an. În momentul în care baronii vor avea acces atât la creditele oferite inconștient de ministerul dezvoltării cât și la FSDI, care se pot fura, de ce și-ar mai bate capul cu fonduri europene, care nu se pot fura.

 

 

TAGS : dragnea program guvernare impozit mihai tudose cota unica
Comentarii
Ceausist de Dreapta 2017-07-03
De Liviu Dracnea.. numai DNA-ul brazilian daca ne mai scapa.. e ultima sansa.. Daca trece si de procurorii brazilieni, s-a terminat.. it's over..
Ceausist de Dreapta 2017-07-02
In legatura cu guvernul lui Liviu Dragnea.. cum sa va zic.. in acest moment avem probleme cu mult mai mari decat "statul de drept" si "lupta impotriva coruptiei", OUG 13 si alte asemenea.. Marea problema in acest moment este ca o luam pe drumul Greciei.. Mareste povara cheltuielilor bugetare cu salariile functionarilor de stat, jupoaie sectorul privat cu noi taxe si impozite, creste salariul minim, da in multinationale care pot pleca oricand din Romania.. practic, avem "reteta" completa pentru un dezastru economic de mare anvergura..
?????? 2017-06-30
"Politica fiscală este apanajul guvernului"; este așa ?
Ron 2017-06-30
Cred că până la anul viitor, prin ianuarie, vor fi o mulțime de firme occidentale (cu mii de angajați în România) care vor trage obloanele aici și vor pleca în altă parte. Va fi un adevărat exod, pentru nesiguranța economicăp gravă creată de gașca PSD-ALDE aflată acum la butoane va determina numeroase firme să plece sau să-și închidă afacerile cu totul. Efectele pricipale vor fi creșterea masivă a șomajului iar statul se va linge pe bot la încasări, pentru că nu va mai avea pe cine impozita. Pentru România va fi o catastrofă economică de proporții: nu se vor mai plăti salariile, pensiile, ajutoarele sociale, etc pentru că nu va mai fi din ce. Și n-o să mă încălzească cu nimic faptul că voi afla că Dragnea a fugit din țară, ca să nu fie arestat. Răul este deja făcut sub ochii noștri. Sincer să fiu, nu știu ce mai este de făcut în România. Eu unul, vând tot, îmi fac bagajele și plec de-aici. Nu mai am răbdare să tot aștept noi revoluții izbăvitoare și noi începuturi. Sorry.
B. 2017-06-30
stai linistit ca dreptacii comunisti si ei in tot anticomunismul lor n-au idei fiscale mai bune ; o vantura cu cota unica, care nu mai e unica, si atat, o idee scoasa de americani pentru corupta Rusie....Florin Georgescu e nivelul intelectual al BNR, si ala e in minoratul si inapoirea sa cel mai mare nivel intelectual din tara in materie!...
Total 5 comments.
Recomandari
14569
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22