Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFTudose, premierul blatului Iohannis-Dragnea
2017-06-27
11
Era clar că Iohannis avea toate motivele să nu-l accepte pe Tudose. De ce l-a acceptat totuși preşedintele, când avea o marjă mai mult decât acoperitoare pentru un refuz?

 

După moțiunea de autocenzură care a răs­turnat carul cu miniștri pe autostrada spre paradis, Dragnea a anunțat țara pe­se­distă că „am ieșit întăriți“. Nimeni n-a scă­pat cu viață. Pierdut olim­pian în contemplarea propriului viitor, Dragnea l-a extras din lista cu premieri fan­tomă pregătită pentru ma­rea întâlnire de la Co­tro­ceni exact pe Mihai Tu­do­se, unul dintre cei răpuși de evaluarea lui Vâlcov (scor: 17 bile negre, 1 albă). După vestea că Tudose este alesul, au apărut rapid câ­teva tușe noi: plagiator, cu cerere de re­tragere a titlului de doctor de la Academia SRI și, zice-se, cu dublă comandă – partid și servicii secrete. Cum ceilalți candidați din lista oficială au refuzat strategic onoa­rea de a deveni premieri în Guvernul Drag­nea 2, soluția Tudose s-a impus de la sine și nu prea. Mai exact, dacă ne uităm la CV-ul lui Tudose, care vorbește în gura ma­re despre legături cu SRI, pare că a fost impus de cea de-a doua comandă. Ca do­vadă, câțiva baroni de-ai lui Dragnea, în frunte cu Stănescu, s-au opus propunerii, probabil pe considerentul că gradul bate funcția din partid. Rămâne de văzut cine a avut dreptate până la urmă, pentru că s-ar putea ca supersluga la care visa Drag­nea să-i joace feste chiar mai mari decât Grindeanu.

 

Deși profilul lui Tudose nu se potrivea de­loc cu cel anunțat de președinte - inte­gri­tate, profesionalism și tot felul de alte lu­cruri care practic au ajuns de negăsit în PSD-ul actualei epoci -, iată că Iohannis a spus totuși da. Criteriile anunțate de Iohannis, în cap cu integritatea, au fost sacrificate și răspunsul a venit cu o ra­pi­ditate care naște în­tre­bări de tot soiul. Să fie vor­ba de o în­țelegere Dragnea-Io­han­nis din tim­pul weekend-ului, când pre­ședintele a avut de ales în­tre trei rele? Nu știm, dar putem pre­su­pune că da după cum arată lucrurile. Președintele este pus în­tr-o situație difi­cilă, pentru că totul duce la un blat cu Dragnea, din spuma căruia s-a întrupat Tudose, om al Sistemului.

Era clar că Iohannis avea toate motivele să nu-l accepte pe Tudose. Ba chiar se poate spune că acestea i-au fost oferite pe tavă cu ostentație, așa încât Tudose să pară doar un balon de încercare. De ce a jucat Iohannis așa, când avea o marjă mai mult decât acoperitoare pentru un refuz? Pe de o parte, au dreptate cei care susțin că „mai rău pentru PSD, mai bine pentru Io­hannis“, filosofie potrivit căreia pre­șe­din­tele trebuie să-l lase pe Dragnea să-și ru­pă gâtul pe mâna unui alt guvern de in­competenți. O filosofie cam păguboasă pentru țara în fruntea căreia aspiră la un al doilea mandat. Pe de altă parte, însă, nu e deloc si­gur că PSD va suferi un eșec de mari pro­porții, așa cum anticipează economiștii, opoziția și parte din presă. PSD poate sal­va din programul de guvernare exact ace­le măsuri care dau satisfacție propriului electorat, poate renunța la cele care sunt cu adevărat abracadabrante și poate trece la mustață pe lângă depășirea deficitului și devalizarea finanțelor țării. Altfel spus, PSD și Dragnea, ajutați de media obe­dien­te, pot împacheta un alt eșec guver­na­men­tal în așa fel încât să nu piardă prea mult din electorat. Nu e deci deloc sigur că Drag­nea, cu un guvern condus de unul ca Tu­do­se, va sfârși atât de dramatic cum se aș­teap­tă probabil președintele și sfătuitorii lui.

 

Dar mult mai important e că acceptarea fără crâcnire a acestei propuneri departe de integritatea cerută de însuși Iohannis îl în­tă­rește nesperat de mult pe Dragnea, care, iată, izbutește cel puțin pe moment să ia­să cu fața curată din cea mai aberantă cri­ză în care și-a aruncat partidul. E un ba­lon de oxigen oferit șefului PSD într-un mo­ment complicat pentru el. De ce? Nu pu­tem decât să facem presupuneri, nea­vând informații suficiente pentru a decela ra­țiunea gestului prezidențial, dar istoria recentă ne arată că trocurile au netezit arareori drumul spre victoria în alegeri. 

 

Mult mai grav este însă că președintele își dezamăgește propriul electorat, într-un mo­ment când societatea aștepta de la el im­plicare și acțiune, revenirea la profilul din ianuarie-februarie. Președintele avea în față oportunitatea de a se reconecta la societate, care în primul rând do­rește ca acesta să blocheze atacurile la jus­tiție și banul public ale lui Dragnea și partidului-turmă. Refuzând o propunere de tipul Tu­dose, președintele putea reintra în joc; ac­ceptând-o, lasă senzația că are o agendă as­cunsă.

 

Un singur lucru era clar: Iohannis trebuia să înceapă să facă opoziție proactivă la PSD, să nu lase lucrurile la voia lui Drag­nea, să taxeze permanent derapajele, inter­venind în forță mai ales în situația ata­cu­ri­lor la justiție. Acestea au primit și ele un ba­lon de oxigen. Președintele a ratat aceas­tă ocazie, și aici nu e vorba doar de res­pin­gerea unuia ca Tudose sau de forțarea unei numiri decente, ci de modul în care în­țe­lege să se raporteze la întreaga situație și la așteptările publicului. Pâ­nă acum, rezerva președintelui a fost atri­buită, pe drept cuvânt, implicării în po­li­tica externă, șirul de întâlniri la nivel înalt - Trump, Merkel, Macron - poziționându-l excelent, dar memoria acestor evenimente nu e lungă, iar exasperarea publicului va atinge, iarăși, cote alarmante. 

 

Iohannis era văzut ca singura forță de opo­zi­ție și a dezamăgit într-un context care îi era favorabil și în care putea măcar di­mi­nua forța distructivă a acestui Dragnea. Alegând să nu o facă, a greșit grav pentru că este evident că în spate se ascunde o înțelegere cu cel care, teoretic, ar trebui să-i fie adversar. Pentru că Dragnea este dincolo de orice îndoială adversarul statului de drept și al democrației.

TAGS : Tudose premier dragnea iohannis guvern grindeanu plagiator evaluare vilcov opozitie
Recomandari
Comentarii
Iocan 2017-06-29
Acceptarea numirii lui Tudosenu nu este nici pe departe un blat Iohannis-Dragnea.

Motive economico - financiare:

La casele de schimb 1 EURO la vanzare a crescut de la 4,55 la 4,75 RON.
Creditele valutare cele mai multe sunt facute de catre electoratul de dreapta...electoratul de partea PSD asteapta inca pomenile promise de Drangnea and Olguta & co.
PSD-ului ii convine cresterea INFLATIEI ODATA CU CRESTEREA ECONOMICA, asta inseamna taxe mai mari si salarii si pensii marite dar cu putere de cumparare mai mica la bugetari. Daca mai creste inflatia prin curs valutar inca vreo 0.25 RON, se rezolva partial si problema cu deficitul bugetar la plata salariilor bugetare si a pensiilor.
Nu conteaza cine este premier PSD, atata timp cat Dragnea e inca la butoane iar planul de guvernare cu toate pomenile si mai ales cu perspectiva crearii Fondului Suveran de Investitii va duce EURO pana in Martie 2018 pe la 6 RON. Limita de inflatie nu este plafonata prin nici un acord cu UE si nici cu FMI.
Pentru Iohanis conteaza sa aiba in tara un guvern stabil si cu sustinere politica sub orice forma. Conteaza sa ai argumentare cand esti intrebat pe-afara daca ai ministru la aparare si finante sa semneze achizitiile de 2% din PIB sau si mai important, daca ceva merge prost, sa ai pe cine da vina si apoi sa-l schimbi (sau sa-l arestezi...dupa caz), dar in nici un caz, guvern fara sustinere politica nu se poate. La un moment dat toate nenorocirile se vor sparge in capul lui Dragnea & Tariceanu.

Motive politice:
La nivel de politica interna KI are de rezolvat problema sustinerii politice fara a fi fortat la nici un fel de troc pe justitie.
Pana acuma nu au fost probleme cu sustinerea politica a lui KI, dar odata cu alegerea lui Orban la presedentia PNL a primit un semnal foarte clar ca lucrurile nu vor mai functiona la fel de acum inaite. Orban ca reprezentant al baronetului PNL cu probleme in justitie va aborda mult mai libertin relatia cu Presedintele.

Solutia de viitor a lui KI si a Romaniei pe termen scurt este evitarea crizelor politice interne majore care pot duce la dereglari economice majore.
Pe termen mediu si lung (pana la alegeri prezidentiale) promovarea unui guvern paralel format cu figuri reprezentative din... Romania 100 (Ciolos + ministrii tehnocrati) + USR + parte din fosti si actuali PNL (gen Paleologu, Papahagi, Voinescu, etc.), oameni cu expertiza si integritate indubitabila si astfel formarea unei schelet pe care sa dezvolte o viitoare miscare sau partid politic, deci o sustinere politica ce vine dinafara actualului PNL.oranghutan 2017-06-28
Chiar credeaţi că lui onor KWJ îi pasă de ţară?
BASCA 2017-06-28
Nu-i de nasul presedintentului tumultul asta dambovitean-mocirlos,neamtul lucreaza cu materialul clientului ca un adevarat meserias din breasla croitorilor,vreti guvern,luati guvern,e dreptul strict al votantului,cum ar veni al actionariatului politic,restul e tus pe paine sau caractere pe ecran.
Ionescu Ioan 2017-06-27
Smecherasul lacom de putere!
Daca Iubitorul de romani Werner ar fi vrut si ar fi fost capabil sa faca o miscare politica radicala, prin care sa demareze ferm scoaterea PSD de la guvernare (din prim-planul politicii romanesti), ar fi trebuit sa il numeasca premier pe Siegfried Muresan (pentru calitatile profesionale si politice de exceptie ale acestuia), aceasta solutie fiind echivalenta, in privinta neprovenientei acestuia dintr-un partid majoritar in parlament, cu o solutie in care ar fi numit un profesionist independent (neincadrat intr-un partid), cum ar fi fost cazul numirii lui Mugur Isareascu sau al unui alt expert, de nivel similar.
Romanul verde Werner, auto-deconspirat din p.v. moral, prin participarea la mocirla 'Grivco'-Voiculescu si prin manevrele lipsite de scrupule, prin care l-a indepartat pe Antonescu (cel ce il scosese in prim-planul politicii), acest smecheras cu nume nemtesc a batut palma cu Dragnea, ca sa isi castige simpatia unei parti din populatia pro-PSD, care sa il aleaga presedinte, in al doilea mandat (2019). Smecherie de ultima speta, ticalosie? Si una si alta?
tibi 2017-07-02
Siegfried Muresan ar fi putu fi premier daca se opta pentru un guvern care sa pregateasca viitoarele alegeri anticipate.

Pentru Iocan: In cea ce o priveste pe Udrea apreciez ca este unul dintre foarte putinii nostri politicieni capabili sa ocupe orice inalta pozitie de conducere din statul roaman. Personal o prefer in pozitia de premierr in locul oricarui pesedist.
Iocan 2017-06-29
Se vede ca nu stiti cum functioneaza sistemul d-le Ionescu!
Sa zicem ca totusi ar fi trecut propunerea PMP pentru premier, Siegfried Muresan (care precum KI nu pare a fi 100% Roman).
Apoi am fi avut in locul lui Dragnea pe Basescu si in locul lui Saideh pe Udrea?!!!
albescu 2017-06-27
Dna Pora e ca un șahist care nu gândește decât o mutate. Politica se face cu gândul la următoarele trei patru mutări. Ar fi bine ca dna Pora să-și pună următoare întrebare: pe cine ar fi propus PSD dacă Johannis refuza propunerea cu Tudose, în condițiile în care această nouă propunere nu putea fi refuzată de Președinte! Eu cred că dimpotrivă, dacă era blat atunci Johannis ar fi trebuit să refuze propunerea lui Tudose și să dea mână liberă PSD: PSD se aștepta ca Președintele să refuze propunerea și tocmai această acceptare îi pune într-o situație dificilă.
cristian sirb 2017-06-27
Ma mir ca nu intelegem ca, daca nu isi rupe gatul la guvernare, PSD va fi mereu votat masiv. `Omul lui Iohannis`, de ar fi fost pus, nu l-ar fi erodat doar pe Iohannis, ci ar fi scos neprihanit PSD inaintea urmatoarelor alegeri legislative. Oricum sunt sanse sa se intample asa, cu sau fara interventia lui Iohannis = PSD neprihanit in prag de alegeri. E grav daca Iohannis este singura forta de opozitie. Logic, asta ar insemna ca 1. trebuie sa trecem urgent la republica prezidentiala si 2. daca nu trecem, nu vom avea ce vota peste 3 ani jumate, la parlamentare, deci mai bine stam acasa.
Florin 2017-06-27
Nu Johannis il poate darama pe Dragnea ci cei care au votat PSD-ul in 2016. Lasandu-i pe PSD-isti sa distruga economia va crea premisele revenirii PNL la putere.
parere 2017-06-27
S-ar putea ca Iohannis alegandu-l pe Tudose sa dejoace planurile lui Dragnea care se astepta ca prima propunere sa fie refuzata ! Se vedea clar pe fata lui D .ca nu e multumit . Daca a doua propunere ,de nerefuzat ,sa fi fost mai rea pentru tara ,ca prima ! ? Cine stie ce as ar fi scos din maneca Dragnea ??!
Damatale 2017-06-27
Pana la urma tot un psd-ist ales de dragnea ar fi fost prim-ministru, nu ? Ca doar au castigat alegerile masiv ! Sa inceapa Iohannis sa faca opozitie, sa fie pro-activ (te saturi de expresia asta infantila) pt. ca, in final, tot acolo sa se ajunga ?
Pe de alta parte, costurile economice cine le suporta, pt tot circul asta inutil ?
A, uitasem, e vorba de un ziarist pro-activ, conteaza fronda, n-are a face economia...
Total 11 comments.
26160
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.