Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFPolitica cu pupaturi
2017-06-26
3
”(…) Ce veselie! Ce avînt! Ce entuziasm!... A! Sunt sublime momentele cînd un popor martir sfarmă obedele şi cătuşele tiraniei şi, aruncîndu-le departe, tare de dreptul său, fără ură, uitînd trecutul odios, închină des, dar sincer, pentru sfînta Libertate şi - te pupă! O!” (I.L.Caragiale, Boborul, 1896).

 

Mi-a venit în minte acest grandios ”moment” caragialian, cînd - după victoria moţiunii de cenzură prin care pesediştii au recunoscut, cinstit, că, de bună voie şi nesiliţi de nimeni, şi-au numit în guvern miniştri de toată jena - am văzut, la televizor, lungi cozi de admiratori şi admiratoare de partid în jurul lui Liviu Dragnea. Voiau să-l pupe! Să-l pupe rău! Să-şi facă poze lîngă el. Să-l îmbrăţişeze cald. Tocmai avuseseră loc iureşul vitejesc de la Mărăşeşti, bătălia de la Oituz, ofensiva decisivă de la Rovine! Cum să nu-l pupi pe marele învingător? Pe Daddy? Pe strategul care, fie şi pentru o clipă, a făcut să răsune numele patriei, al Teleormanului, al PSD-ALDE-lui, în urechile întregii planete!

 

Lăsînd gluma la o parte, mărturisesc, obosit, că spectacolul de-atunci oferit de parlamentarii neo-socialismului autohton mi s-a părut, stilistic, mai deprimant decît chiar miza ridicolă a întregului episod. Ce amestec de infantilism, ţopenie, slugărnicie, şmecherie ieftină, prost gust! Ideea că depindem de portretele adunate bălos în jurul marelui conducător, de zelul lor mafiot, de plecăciunile lor libidinoase nu îngăduie nici o iluzie. Pe micul ecran se desfăşura o procesiune de mediocri, o combinaţie ţanţoşă de primitivism politic, proastă educaţie, calcul interesat, gelatină umană. Aproape înduioşător era coconetul omagial. Nu le distingeam chipurile, dar le vedeam rochiţele, coafurile, braţetele lacome, posteriorul nemilos, foindu-se drăgălaş în jurul şefului.

 

N-am inventat noi pupătura „prietenească”. Dar i-am adăugat nuanţe inconfundabile. Nu „acolada” de protocol sau de circumstanţă e specialitatea noastră. Nu îmbrăţişarea cordială. Ci ştampila udă aplicată pe obraz sau pe buze, mai ales atunci cînd ea nu are nimic de a face cu afecţiunea reală: e o perfidă afirmare de sine şi un semnal pentru ceilalţi: „Ia priviţi, mă pup cu starostele găştii, ia priviţi, mă pup, la derută, şi cu duşmanii!” „Pupat toţi Piaţa Endependenţi!” Nichita Stănescu, deşi foarte generos, era exasperat cînd tot soiul de veleitari veneau să-i ceară „binecuvîntarea”, asezonată cu două trei vorbe de laudă, rostite public: „Toţi vor un pupu dulce!” Pe Horia Bernea îl iritau diminutivele - şi ele o specialitate a „bucătăriei” naţionale. „Pupici!” - aud şi eu, din cînd în cînd, din partea cîte unui talent confratern. Horia reacţiona nervos: „Prefer «pupoaie»! Mai există şi regionalul „Ti pup dulşe!” şi apetitul mămos („Pupa-o-ar mama pe ea!) şi înjurătura mascată perfid: „Să mă pupi…!” Nu mai vorbesc de variantele peiorative aplicate „pupincuriştilor”.

 

Cititi in continuare pe adevarul.ro

TAGS : psd guvern liviu dragnea motiune de cenzura politica romania andrei plesu
Recomandari
Comentarii
AleNeg 2017-06-28
Un ochi plînge altul râde...
In fata ticalosiei politicienilor români sta descumpanirea omului de rând a carui rabdare s-a terminat. Ce ne mai ramâne oare de facut, de zis, de gândit? ... Realitatea la care se refera domnul Plesu e urâta si suscita o infinita deznadejde. Articolul este însa bine scris, ceea ce procura placere cititorului. Luciditatea si talentului autorului ma face - nu sa sper caci ce-ar mai fi de sperat când scoala produce în mare proportie idioti (de la cine mai pôate veni salvarea?), când modele se succed care de care mai netoata., când societatea îsi pierde încet dar sigur reperele... Nu sper asadar, dar am un sentiment care nu e întru totul sumbru. Multumesc, Domnule Plesu.
Orion 2017-06-27
Interesant.
Dar cind cineva spune despre altcineva, nu spui cine (vorba lu' conu' Iancu) ca are un curaj olimpic, nu tot o pupatura e si aia ? Neaos romaneasca ? Si cu nuante inconfundabile ? Intr-un anume loc deasmenea inconfundabil ?
Si baile de multime ale lui Basescu nu erau oare la fel de gretoase ? Mai ales in retrospect, stiind acum tot ce stim ?

Birna si paiul sa traiasca.
Liviu din Timisoara 2017-06-26
Sa va spun ceva exact pe limba lor, pe limba situatiei : ii doare pe ei fix in cur de opiniile unuia ce Plesu , ii doare fix in cur de noi, de toti. Lor le merge bine. Daca ala i-ar pune sa-i sarute papucii, ar face-o pentru un anumit pret. L-au pus pe un necunoscut precum Grindeanu crezand ca va asculta orbeste, recunoscator. Cand au vazut ca nu-i asa si nici nu-i de-al lor,cu afaceri in Teleorman, Ilfov, Constanta, Tulcea ... au vrut sa scape de el ; nu se simteau in siguranta ca el sa afle ce invart. Vor pune acelasi guvern cu unul de-al lor in frunte. Au votat cu ei minoritatile ....de curiozitate ...cate dintre minoritati se afla in zona aia , Tulcea, Constanta ? Hai sictir din Banat, ca v-am adus libertatea sa furati. Curvelor.
Total 3 comments.
2317
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.