Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFSIPA sau „mama tuturor diversiunilor“
2017-05-30
8
Nu vedem nicio comisie parlamentară înființată special pentru ilegalitățile lui Stănoiu și Năstase, cei care au dispus ca SIPA să facă poliție politică în rândurile justiției. În schimb, toată lumea se încruntă la Monica Macovei, care a desființat serviciul și a sigilat arhiva, exact pe acest motiv: poliție politică.

 

Principiul diversiunii e simplu: trebuie maculat totul, discreditată toată lumea, mai ales oa­me­nii onești și de valoare, și mai presus de toate trebuie creată suspiciunea că vinovații sunt ne­vinovați, iar nevinovații – pe dos, ori, cel pu­țin, că toți sunt o apă și un pământ – plagiatori, hoți, mincinoși, corupți. Asta s-a încercat în ul­timul deceniu cu diferite persoane și chiar ins­ti­tuții: cu DNA și procurorul-șef al său, mai de mult cu ICR condus de H.-R. Patapievici, cu pre­ședinta Înaltei Curți, cu foștii miniștri re­formiști ai Educației, Daniel Funeriu și Mircea Dumitru, și cu mulți alții, printre care oameni de cultură ori jurnaliști, care încurcau planurile oligarhiei noastre corupte și incompetente.

 

Una dintre cele mai teribile diversiuni de dis­creditare și de invertire a adevărului este ac­tua­lul scandal SIPA, declarat de ministrul în func­ţie al Justiției, Tudorel Toader, drept „o pată pe obrazul justiției“. Într-un fel, da, așa e. Dar, intenționat sau, mai curând, nu, sentința e cam imprecis pronunțată: nu justiția în ansamblu e culpabilă, așa cum se poate înțelege din formula utilizată, pentru existența și utilizarea acestui ser­viciu secret, ci strict cei care l-au înființat și mai ales care, începând din 2001, l-au folosit pen­tru a strânge informații despre magistrați, de­turnându-i scopul inițial, de a strânge in­for­mații din penitenciare. Adică cei care au dispus ca SIPA să facă poliție politică în rândurile jus­tiției, fără nicio acoperire legală, violând și Cons­tituția, și drepturile omului. Cine sunt ei? Rodica Stănoiu, ministru de Justiție în perioada respectivă, în primul rând, apoi Adrian Năstase, primul ministru de atunci, apoi cei puși la comanda serviciului, dar și cei care au întocmit efectiv dosarele aflate acum în arhivă. Toți aceș­tia ar trebui judecați și, dacă sunt găsiți vi­no­vați de abuzuri, condamnați. Ei nu au nici mă­car acoperirea legală din vremea respectivă a foștilor lucrători din Securitate. S-ar putea ca și Ion Iliescu să fi știut ceva. Or, curios - nu?, ni­meni, în televiziuni, nu-i întreabă nimic, ni­meni nu ridică un deget acuzator împotriva lor. Nu vedem nicio comisie parlamentară înființată special pentru ilegalitățile lui Stănoiu și Năstase și nici nu sunt convocați la vreuna dintre co­misiile ordinare. Nici Dragnea, nici Toader, nici Grindeanu nu-i pomenesc, iar televiziunile păs­trează o tăcere vinovată.

 

În schimb, toată lumea se încruntă la Mo­­nica Macovei, care, în 2006, când de­venise ministrul Justiției, a desființat serviciul (redenumit între timp DGPA) și a sigilat arhiva, exact pe acest motiv: poliție politică. Ea pare a fi vinovata de serviciu și se insinuează de către feluriți „jurnaliști“ că, ajutată de fidelii ei, precum „dubiosul“ judecător Da­nileț, ar fi sustras sau copiat documente din arhivă, cu scopul mârșav de a-i șan­taja pe magistrați! Adică suspectul e cel care a oprit activitatea de poliție po­li­ti­că, nu cei care au ordonat-o, per­mis-o și, eventual, folosit-o! Și nici foș­tii se­cu­riști, angajați la SIPA, care au strâns in­formații. De unde și concluzia sugerată: toată campania anticorupție din ultimii zece ani ar fi fost obținută prin șan­ta­jarea judecătorilor și a pro­curorilor în baza documentelor sus­tra­se din arhiva SIPA. Marii corupți sunt, bieții de ei, per­secutați politic, iar jus­tiția are atâ­tea pete, încât nici nu mai știi care îi este culoarea adevărată! Ce-ar fi atunci să ștergem totul cu buretele, eventual printr-o mare și generoasă grațiere, și s-o luăm de la început? Așa cum a su­gerat Traian Băsescu, afiliat între timp frăției corupților. Se insinuează apoi că și membrii diferitelor comisii care, în mod legal, au vizitat arhiva în anii ce au urmat, au șters, au sustras, au co­piat documente, desigur, cu scopul cri­minal de a-i șantaja pe magistrați. La comanda cui? Mister. Și totuși, măcar Traian Băsescu, pe când era președinte, avea datoria să se aplece asupra pro­ble­mei SIPA, care-i fusese semnalată de alt­fel și de ministrul Cătălin Predoiu la un moment dat. Ar putea fi întrebați mai insistent și foștii prim-miniștri, pre­cum Tăriceanu, Boc, Ponta. Dar nici ei nu par foarte deranjați de reporteri.

 

Ce se va mai întâmpla de acum cu arhi­va SIPA aproape că nu mai contează. Chiar dacă va fi arsă în întregime (ceea ce ar fi preferabil), răul a fost comis. Cât des­pre așa-zisa „desecretizare“, ca­re va du­ra cine știe cât, ce să mai vor­bim? Căci nu e obligatoriu să apară în pre­să „dezvăluiri“ despre viețile pri­va­te ale unor magistrați, în legătură cu ca­re se promite confidențialitatea; e su­ficient că se va ști că asemenea dez­vă­luiri sunt po­sibile, pe baza presupuselor do­cu­men­­te „sustrase“ sau „copiate“ când­va de cavalerii anticorupției. Ni­meni n-a do­ve­dit și nu va putea dovedi vreo­da­tă că asta s-a și întâmplat, dar ce fo­los? Ori­ce inculpare, orice con­dam­nare (sau ori­ce achitare) va putea fi pu­să sub sem­nul întrebării numai pe baza insi­nuă­rii că „Macovei, proc­u­roa­rea co­mu­nistă, și Danileț & Co., sluga fidelă, au co­piat documente despre vie­țile pri­va­te ale magistraților“ cu inten­ția unui șan­taj despre care nimeni n-are nici cea mai mică probă. A, pardon, pen­tru a-i convinge pe imbecili, s-a ve­nit și cu o așa-zisă dovadă: a existat un co­pia­tor în încăperea anexă arhivei, nu-i așa? 

TAGS : SIPA DGPA Da­nileț Macovei arhiva stanoiu justitie tudorel toader DNA nastase judecatori santaj corupti
Recomandari
Comentarii
eu 2017-06-03
Intr-o tara in care opinia publica este facuta de toti semianalfabetii care isi scriu umorile pe contributors.ro, literati ramasi in urma, inclusiv semiplagiatori consilieri economic ca Cosmin Marinescu....nu exista mari sperante! eu nu inteleg cine publica, cine e in spatele site-ului asta de intelectuali cica, ba chiar intelectuali reformisti, adica cine mai e in afara de brokerul dat in urmarire penala ca Ghita?....orice minima morala si competenta este sfaramata in Romania de impoztura generalizata
Ionescu Ioan 2017-06-02
Stim bine ca Romania este pe ultimul loc in UE, la (dupa) toate crteriile majore (cele ce definesc stadiul actual si perspectivele de dezvoltare).
In aceasta situatie grava, noi, romanii, ne consumam timpul si energia in ciondaneli de mahala, sterile, acesta fiind singurul lucru pe care il facem remarcabil de bine.
Daca ne ia cineva 'jucariile' de felul 'cine si ce a facut cu SIPA', in urma cu zece, douazeci de ani, ne lasa complet dezorientati, fara singurul obiect (major, dupa capul nostru!) al muncii noastre sarguincioase.
De-asta se spune despre aceasta tara frumoasa ca a fost parca blestemata sa fie locuita de romani.
bogdan 2017-06-01
E o manipulare si diversiune soft de tip Putin : cica occidentalii sunt rusofobi (desi sunt atatia idioti utili printre ei la cel mai inalt nivel), auzi rusofi, suna asa de corect politic si de progresist comparatia asta cu rasismul, nu rusii sunt retrograzi, brutali, in afara dreptului si bunului simt international, imperialisti, opresivi, si de-a dreptul criminali - o natie inarmata cu tehnologie occidentala, dar ramasa in afara progresului moral al umanitatii! - Uneori e la moda argumentul asta si in Romania printre niste idioti cica emancipati sau realisti : romanii urasc pe rusi, nu rusii pe romani, ca doar Romania a anexat de vreo doua ori Basarabia Rusiei, plus Bucovina de Nord si Herta, tot Romania i-a confiscat Rusiei tezaurul si nu i l-a mai dat inapoi, in sfarsit cand Romania a fost aliata cu Rusia acum mai bine de 150 de ani, tot Romania a inselat asteptarile si si-a fortat aliatul sa-i cedeza o parte din teritoriu, i.e Buceagul....si lista poate continua!
Tati 2017-06-01
Inradevar MM a " desfiintat " SIPA, inasa de ce s-a uitat in ea ? Cred ca asta e intrebarea ...
FLORIAN D. MIREA 2017-05-30
Lumea pe dos. Ce-i de facut ca sa iesim din aceasta stare de maxima anormalitate?
Gladiatorul 2017-05-30
Impecabil articol si fara de cusur. Dar la ce mai folosesc atatea adevaruri enuntate de domnul Cornea intr-o tara a strambilor, codosilor, parvenitilor si unde televiziunile nu numai ca "pastreaza o tacere vinovata", dar si complice cu adevaratii tradatori de neam si de tara. Tradatori care nu contenesc sa-si inmulteasca averile, nicidecum muncite onest, ci facute prin jaful la scara nationala ce pare a nu avea sfarsit. Si care sfideaza bunul simt din ce in ce mai des, fara a li se misca vreun muschi pe figurile lor trist de inraite.
?????? 2017-05-30
Cum ați comenta despre "inamovibilitatea" și "independența" domnului Dănileț, de la Judecătoria Cluj, pe la Ministerul Justiiei , ,prin arhivele unor "servicii secrete" , pe la CSM ?
Vicentio B. 2017-05-31
FOARTE BUN "drumul" ales, si anume de a tot pune intrebari imprastiate pe la mai toate articolele si in mai toate directiile. .
Motivul Dvs. este transparent: DOAR asa mai invatati cate ceva. Va sugerez sa gasiti si - cel putin - o intrebare referitoare la "istetul" - Silviu Manastire , unul din "marii specialisti", aflat in actuala propietatea a Canalului TV B1 - in analize de dosare penale, inclusiv tot felul de arhive. La experienta acumulata, in loc de SASE semne de intrebare, va deranjeaza daca mai adaugati unul?
Total 8 comments.
3836
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.