Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFNepotul domnului Ghimpu
2017-05-30
3
Dintr-o mare speranță a politicii moldovenești, Dorin Chirtoacă s-a transformat într-o dezamăgire pe măsură. O parte din vină o poartă unchiul său, Mihai Ghimpu.

 

Dorin Chirtoacă, primar al Chișinăului de aproape 10 ani, a fost reținut de procurori sub acuzația de corupție în afacerea par­cărilor cu plată și eliberat în mai puțin de 24 de ore, fiind consemnat în arest la domiciliu. În ul­timii ani au circulat in­tens zvonuri privind iminenta sa arestare, s-a vorbit de su­te de dosare deschise de procurori și ținute „calde“, au fost publicate anchete jurnalistice privind sche­mele de afaceri ale li­be­ra­lilor moldoveni. Preșe­din­te­le Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, spunea invariabil că în spatele acestor atacuri stă Kremlinul și le explica prin faptul că partidul său pledează pen­tru unirea cu România. Cât despre reți­ne­rea de către procurorii anticorupție a ne­potului său, primarul Chirtoacă, Ghimpu a afirmat categoric că decizia arestării „a fost luată la Moscova“. Publicul nici mă­car n-a mai zâmbit, excentricitățile lui Ghim­pu nu-i mai amuză pe moldoveni.

 

De peste doi ani, liderii PL, Mihai Ghimpu și nepotul său, Dorin Chirtoacă, în mai toate momentele de criză politică, și n-au fost puține, au fluturat tema „DNA trece Prutul“. Mulți au spus că e doar un joc politicianist, că liderii PL încercau să-și consolideze electoratul. Fără prea mare suc­ces. În primul rând, pentru că Ghimpu a făcut parte din coaliția de guvernare controlată de controversatul oligarh Vlad Pla­hotniuc, asupra căruia planează sus­pi­ciuni de corupție. Motiv pentru care com­portamentul politic al lui Ghimpu, cu o mâ­nă prins de poala lui Pla­hotniuc și cu cealaltă flu­turând steagul antico­rup­ți­ei, a fost taxat drept schi­zofrenic. Ceea ce a făcut ca PL să coboare în sondaje până sub pragul electoral. O preconizată schimbare a sistemului electoral prin trecerea la uninominal sau mixt ar compromite de­fi­ni­tiv șansele lui Ghimpu de a intra în parlament.

 

Dintr-o mare speranță a politicii mol­do­venești, Chirtoacă s-a transformat într-o dezamăgire pe măsură. O parte din vină o poartă unchiul său, Ghimpu. Dar po­li­ti­ci­a­nul Chirtoacă nu moare singur, odată cu el moare și ideea unui alt fel de politică promovată de noua generație, ideea unui unionism luminat, a afirmării unui ro­mâ­nism impregnat de valori occidentale.

 

Faptul că de câteva luni Consiliul Na­țio­nal Anticorupție (CNA), echivalentul DNA românesc, tot reține, arestează, eliberează demnitari, politicieni, funcționari su­pe­ri­ori, în cadrul unor descinderi spectaculos mediatizate, a creat impresia că antico­rup­ția din Moldova s-a urnit din loc. Doar în afara Moldovei circulă această iluzie, pen­tru că acolo, printre cei care mai înțeleg ce se petrece peste Prut, nu e nicio în­do­ia­lă că CNA este un simplu instrument în mâinile lui Plahotniuc. Nu o dată s-a spus că, pentru a deveni credibil, CNA ar tre­bui să înceapă chiar cu anchetarea și ares­tarea lui Plahotniuc. Până atunci, însă, CNA rămâne doar o promisiune.

 

Pentru unii comentatori de la București, reținerea lui Chirtoacă și colapsul PL sunt un eșec al politicii României în relația cu Republica Moldova. E un punct de vedere naiv. Cei care-l emit consideră că există o politică a Bucureștiului față de Chișinău. Greșit, fiecare instituție de pe Dâmbovița are propriile sale interese și jocuri. Cele mai importante sunt serviciile secrete, cu multe afaceri în zonă, departe de privirile DNA. Au supraviețuit serviciile românești defecțiunii Iurie Roșca. Nici Ghimpu și nici Chirtoacă n-au stofa intelectuală a lui Roșca pentru a-i îngroșa suita lui Dughin. Viitorul lor nu e deloc roz. Chiar dacă as­tăzi procurorii nu încep ancheta împotriva lui Ghimpu, acuzat acum câteva zile de fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, că s-ar fi folosit de SIS pentru a încerca să manipuleze o licitație publică de la Apă­ra­re, pot s-o facă peste un an. Oricum, acu­zația este halucinantă și pare a confirma cele mai grave bănuieli privind implicarea celor mai importante instituții - inclusiv a SIS - în acte de corupție. Ghimpu trebuie să știe că nepotul său a fost reținut pentru un contract semnat în 2015 și, după multe luni în care nu s-a întâmplat nimic, din­tr-o dată ancheta a început să avanseze.

 

În fond, reținerea lui Chirtoacă pare să con­firme intenția lui Plahotniuc de a schim­ba sistemul electoral din Moldova. În noul cadru, nu mai e loc și pentru PL. În același timp, Plahotniuc are nevoie de electoratul care răspunde la propaganda prounionistă și proromânească, undeva pâ­nă la 15%, după cum indică scorurile ob­ținute în alegeri de PL. Pentru Pla­hot­niuc este vital ca acest electorat să nu ajun­gă la Maia Sandu și Andrei Năstase. Pentru asta va apăsa pe pedala retoricii geo­politice. 

TAGS : chirtoaca Mihai Ghimpu republica moldova kremlin partidul liberal DNA trece Prutul Vlad Pla­hotniuc anticoruptie
Recomandari
Comentarii
B. 2017-05-31
Daca e facuta destept, unirea si rectificarea granitelor cu Ucraina nu numai ca ofera un divident de securitate, dar si plateste pentru ea, caci o piata romaneasca mai mare si o tara si o populatie mai mare inseamna un potential mai mare de crestere economica, fonduri europene mai multe si putere de vot mai mare in UE si chiar influenta sau rol politic mai mare pentru romani in lume. E usor sa vezi asta, dar pentru asta trebuie lideri reali, nu politicieni semianalfabeti si megacorupti.
Ciumac Silvia 2017-05-30
A mai ramas un an pana la alegeri, iar noi suntem din ce in ce mai debusolati si fragmentati. Suntem multi unionisti (sondajele arata 21%), dar nu avem pentru cine vota. Ghimpu ar avea acum, accidental, o mica sansa sa se reabiliteze partial (daca nu va fi arestat), dar el se ingroapa mai tare. Frica sa deschida gura, sa spuna macar cu jumatate de gura care-i situatia, uncontro ne miscam (pe care toti o stiu si fara el), este descalificanta. Pe de alta parte, e de inteles, spera la o indulgenta de la Plahotniuc. Atitudinea lui la arestarea lui Filat, si la avertismentul lui Filat ca el va fi voitorul, il ridicolizraza. Dupa prezidentiale se zvonea ca urmatorul va fi Salaru, ca e si el plin de dosare. Dupa atacurile lui Salaru in PL si dupa ce a inceput intensiv sa creeze un nou partid, a aparut banuiala rezonabila ca Salaru e proiectul lui Plahotniuc. Mai nou, Ana Gutu duce tratative cu Salaru sa fuzioneze si cade si ea sub suspectie. Pavlicenco e absenta si e o admiratoare a lui Plahotniuc. In sfirst, toate partidele unioniste sunt sub Plahotniuc.
Unica persoana din fostii, care nu s-a compromis este Maia Sandu, dar unionistii o detesta, fiindca nu are program de unire si propaganda media a lui Plahotniuc impotriva ei le-a turmentat la multi logica. Nastase are in sondaje 6% si poate fi blocat la legeri prin fraudare. Dar, in cazul in care vor schimba sistemul electoral, nici nu mai conteaza nimic, PD a cumparat marea majoritate a primarilor si rezultatul e previzibil, vocea primarilor PD va fi decisiva, toata lumea deja a inteles ca vor fi finantate doar proiectele primariilor PD din buget. Acelasi lucru il face acum si Dodon, cumpara primarii lui Usatii. Din pleada de "proeuropeni" Flat, Ghimpu, Urechean si Lupu, ne-am ales cu Plahotniuc si Dodon, ambii iesiti de la comunisti.
B. 2017-05-30
Romania, ca stat, natiune, popor, indivizi, trebuie sa poata sa faca iar istorie. N-are alt destin, pur si simplu - trebuie spus asta fara jena. N-o sa salveze Africa de la saracie acuta, n-o sa rivalizeze cu China pentru suprematie in lume, n-o sa mute Bruxelles-ul pe malurile Dambovitei si n-o sa inventeze nava-spatiala Galactica, cel mai probabil. Insa poate sa faca ceva bine si in lume sau in Eurpa, si pentru ea, in regiunea asta mica. Iar realistic vorbin, si indiferent de ce crede x, y, sau majoritatea oamenilor traumatizati, manipulati etc azi e singura sansa pentru Republica fosta sovietica Moldova...Democratia e buna cand sunt conditii pentru ea si stii diferenta dintre corect si incorect, nu se lasa probleme mai grave de natura internationala pe seama ei : daca Lincoln era democrat simplist nu mai exista SUA azi si lumea statea probabil mai prost. Asa si cu Romania, unionismul, trecutul si viitorul.
Total 3 comments.
5480
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.