Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Premieră : „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki”
- - - -
2017-05-18
Cultura
0

2017 / 05 / 19

Propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin 2017, filmul „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki” („Hymyilevä mies”) în regia lui Juho Kuosmanen, va putea fi vizionat în cinematografe în Bucureşti, Braşov, Constanţa, Cluj, Piteşti şi Suceava, începând cu 19 mai. Lungmetrajul a primit marele premiu al secţiunii Un Certain Regard la Festivalul de la Cannes din 2016, distincţie acordată de-a lungul timpului unor regizori precum Cristi Puiu („Moartea domnului Lăzărescu”, 2005), Cristian Nemescu („California Dreamin’”, 2008), Yorgos Lanthimos („Dogtooth”, 2009), Hong Sang-soo („Hahaha”, 2010)  sau Kornél Mundruczó („White God”, 2014).

 

De la „Rocky” (1976), la „Raging Bull” (1980) sau „Million Dollar Baby” (2004), ringul de box a fost întotdeauna un subiect fascinant pentru cinematografia internaţională. Inspirat din povestea reală a boxerului finlandez Olli Mäki (n. 1936) filmul regizat de Juho Kuosmanen a fost apreciat de The Independent drept „unul dintre cele mai romantice filme despre box făcute vreodată”. Acţiunea se petrece la începutul carierei pugilistului, când acesta a avut ocazia să lupte la Helsinki, în 1962, cu americanul Davey Moore, campionul mondial la categoria pană. Pentru revista Variety, lungmetrajul filmat în alb-negru este „un debut cu totul remarcabil” iar The Hollywood Reporter îl consideră „o mică bijuterie realizată impecabil”.

 

 

Juho Kuosmanen (1979) a absolvit studiile de film la Aalto University din Helsinki, în 2014.  Înainte de debutul în lungmetraj, a câştigat numeroase premii cu filmele sale de scurt şi mediu metraj. „The Painting Sellers” a fost recompensat cu premiul principal al secţiunii Cinéfondation la Cannes, în 2010, şi a obţinut cinci trofee la Finnish Film Academy Awards iar „Citizens” (2008) a luat, printre altele, premiul al doilea în competiţia Leopardi di Domani la Festivalul de la Locarno. Premiul Secţiunii Un Certain Regard, obţinut anul trecut la Festivalul de la Cannes pentru „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Mäki”, i-a adus recunoaştere internaţională tânărului regizor nordic.

 

Filmul „Cea mai fericită zi din viaţa lui Olli Maki” este distribuit de Voodoo Films.

TAGS :
Mai multe din Cultura
Comentarii
Total 0 comments.
918
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.