Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


OECD: deși profesorii români se autoevaluează ca foarte buni, rezultatele elevilor o infirmă
Dora Vulcan - - - -
2017-05-17
Actualitate Interna
1

În timp ce profesorii din Japonia si Finlanda se consideră destul de slab pregătiți, profesorii din România se evaluaza ca fiind cei mai buni. Rezultatele elevilor, însă, infirmă autoevaluarea profesorilor români. OECD a făcut o evaluare și câteva recomandări Romaniei.

 

 

 

 

 

Recomandarile OECD vin intr-un moment de criza a Educatiei, in care autoritatile nu par totusi dispuse sa riste o reforma - dimpotriva, s-au facut pasi inapoi, asa cum s-a intamplat cu numirea pe post a directorilor de scoli care nu au promovat anul trecut examenul, scrie ziare. com.

 

 

 

 

Paradoxul romanesc: elevi slabi la testele PISA, dar toti profesorii se autoevalueaza ca buni sau foarte buni

 

 

 

Ultimul Studiu International privind Procesul de Predare - Invatare (TALIS, realizat de OECD) arata ca profesorii din Romania, alaturi de cei din Malaezia, se cred cel mai bine pregatiti dintre profesorii din cele 34 de tarile participante la acest studiu.

 

 

Astfel, 99,8% dintre profesorii romani se simt bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste continutul disciplinei predate, iar 98,5% dintre profesori se simt bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste pedagogia disciplinei predate.

 

 

Media pe cele 34 de state este de 93,2%, respectiv 88,9%.

 

 

Spre comparatie, doar 72% dintre profesorii din Finlanda se declara bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste continutul disciplinei predate, si 64% se declara bine sau foarte bine pregatiti in ceea ce priveste pedagogia disciplinei predate.

 

 

In schimb, spre deosebire de Romania, elevii din Japonia si Finlanda s-au plasat pe locurile doi, respectiv cinci in ultimul clasamentul international PISA.

 

 

La sfarsitul anului trecut, OECD a prezentat rezultatele testarii PISA 2015, care au reconfirmat situatia grava din Romania. Astfel, rezultatele elevilor romani inregistreaza o foarte usoara imbunatatire, comparativ cu PISA din 2012, dar ele sunt in continuare ingrijoratoare - aproape un sfert din elevii romani au avut performante foarte slabe la toate cele trei probe (citire/lectura, matematica si stiinte), adica sunt analfabeti in respectivele domenii.

 

 

Romania si Cipru sunt statele UE cel mai prost plasate in clasament, la aceste teste la care au participat 540.000 de elevi, reprezentativi pentru cei 29 de milioane de tineri de 15 ani care invata in scolile din 72 de tari.

 

 

 

Evaluarea și recomandările OECD  

 

 

Calitatea educatiei dintr-o tara nu poate depasi calitatea predarii, scrie Andreas Schleicher, seful Directoratului OECD pentru Educatie si Abilitati, intr-un articol publicat concomitent cu publicarea studiului "Evaluarile si examinarile in sistemul de educatie din Romania".

 

 

Studiul, realizat de OECD si UNICEF, contine o analiza a evaluarilor actuale si impactului acestora (in invatamantul preuniversitar), dar si recomandari de reformare pentru ca aceste evaluari (ce vizeaza profesorii si elevii) sa produca performante scolare mai bune.

 

 

Totul trebuie inceput cu dezvoltarea standardelor profesionale pentru profesori - "Daca nu poti defini un profesor bun, e greu sa obtii unul", spune Andreas Schleicher.

 

 

De asemenea, trebuie stabilit un standard minim ferm si care sa fie respectat, astfel incat profesorii si invatatorii care predau sa fie, cu exceptia debutantilor din anul de stagiatura, cadre cu definitivat.

 

 

In 2015, 51% din cadrele didactice din Romania nu au trecut examenul de definitivat si 73% nu au promovat examenul de titularizare (desi nu toti candidatii erau debutanti), dar profesorii care au obtinut o nota sub cea de trecere (sapte) profeseaza pe contracte pe perioada determinata. .

TAGS : educatie OECD evaluare invatamant profesori romani
Mai multe din Actualitate Interna
Comentarii
CHARLIE 2017-05-18
In schimb profesorii si profesoarele sunt "foarte" iubitori fata de elevi si asta le mareste increderea in sine!
Total 1 comments.
3765
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22
.